OPINIONS

Αυτούς πρέπει να κερδίσει ο Στανόγεβιτς

Ο ΑΛΕΞΑΝΤΑΡ ΣΤΑΝΟΓΕΒΙΤΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΟΚ (MOTION TEAM)
Ο ΑΛΕΞΑΝΤΑΡ ΣΤΑΝΟΓΕΒΙΤΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΟΚ (MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για τα πρώτα τέσσερα μεγάλα στοιχήματα του Αλεκσάνταρ Στανόγεβιτς στη σεζόν που ο ΠΑΟΚ ζητά πιο επιτακτικά από ποτέ τον τίτλο. Το μάτι του Βούκιτς, η χημεία με Μίχελ, οι δύσπιστοι ΠΑΟΚτσήδες και το "φάντασμα" του Ίβιτς.

Βρίσκει ένα πήχη πολύ ψηλάτοποθετημένοστον ΠΑΟΚ ο Αλεκσάνταρ Στανόγεβιτς. Πιο ψηλά από ποτέ άλλοτε στην εποχή Σαββίδη. Η κατάκτηση του Κυπέλλου δημιούργησε στους πάντες μέσα και γύρω από την ομάδα και κυρίως σε Ιβάν και Γιώργο Σαββίδη την πεποίθηση ότι ο Δικέφαλος είναι πολύ κοντά στον μεγάλο πόθο της κατάκτησης του Πρωταθλήματος.

Ο 43χρονος τεχνικός πήρε άμεσα το μήνυμα και αυτό φάνηκε από τις δηλώσεις του βοηθού του, Λιούμπισα Ράνκοβιτς στο Βελιγράδι που έθεσε ως στόχο την επιστροφή του τίτλου στη Θεσσαλονίκη.

Εύκολο να το λέει κανείς, δύσκολο να γίνει όταν έχουν περάσει 32 χρόνια από την τελευταία φορά. Ο ΠΑΟΚ, βέβαια, έχει δημιουργήσει έναν καλό κορμό από την σεζόν που ολοκληρώθηκε, βρήκε αγωνιστική ταυτότητα στο παιχνίδι του και αυτή η άποψη δεν αλλάζει από την κατάρρευση στα πλέι οφ.

Κατά συνέπεια, ο Στανόγεβιτς βρίσκει μία βάση να περάσει τα υπόλοιπα στοιχεία που απαιτούνται για μία ομάδα που θέλει να πάει στην κορυφή. Ο στόχος από μόνος του "φωνάζει" ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για λάθη και κυρίως ότι η αρχή θα είναι το ήμισυ του παντός για τον ΠΑΟΚ στην περίοδο 2017-2018.

Κατά συνέπεια, πρέπει να γίνουν οι σωστές κινήσεις και-κυρίως-να αποδώσουν άμεσα. Το βάρος στις πλάτες του Αλεκσάνταρ Στανόγεβιτς είναι μεγάλο και προφανώς, τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του, αντιλαμβάνονται ότι οι καλοκαιρινοί μήνες θα είναι "καυτοί" για τους ίδιους καθώς θα αποτελέσουν το πρώτο crash test για την δουλειά τους στον ΠΑΟΚ.

Υπάρχει μυστικό για την επιτυχία; Όσο κι αν ακούγεται παράξενο η απάντηση είναι καταφατική και για τον υπογράφοντα αυτό βρίσκεται πίσω από τέσσερα στοιχήματα που είναι υποχρεωμένος να κερδίσει ο Σέρβος κόουτς.

Ας τα αναλύσουμε ένα-ένα:

1.Η καλή χημεία με τον Λούμπος Μίχελ.Πρώτο και σημαντικότερο. Στη εξαιρετική σχέση του Σλοβάκου τεχνικού διευθυντή με τον κόουτς Ίβιτς βασίστηκε, σε μεγάλο βαθμό, η επιτυχία του ΠΑΟΚ στη σεζόν που ολοκληρώθηκε. Οι δύο άνδρες λειτούργησαν με κοινό σκεπτικό στον σχεδιασμό της ομάδας και τις μεταγραφές, καθώς και στη διαχείριση των θεμάτων καθημερινότητας και αυτό αποτυπώθηκε και μέσα στο γήπεδο. Στανόγεβιτς-Μίχελ έχουν αρχίσει να συζητούν όλα τα "καυτά" θέματα που αφορούν τη βελτίωση της ομάδας του ΠΑΟΚ ενόψει της νέας σεζόν και όλοι περιμένουν το πρώτο δείγμα της συνεργασίας τους στις μεταγραφές και στους παίκτες που θα μείνουν/φύγουν από το ρόστερ.

Σημείωση με ενδιαφέρον: Ο Στανόγεβιτς είχε τρομερά καλή σχέση με τον Μλάντεν Κρίσταϊτς, τον τεχνικό διευθυντή της Παρτίζαν και όταν ο τελευταίος είχε μπει σε τεράστια κόντρα με τον πρόεδρο της ομάδας, ο νυν τεχνικός του ΠΑΟΚ πήρε το μέρος του και απολύθηκε.

2. Ο ρόλος του Βούκιτς.Δεύτερος καθοριστικός παράγοντας για την εξέλιξη του πρότζεκτ Στανόγεβιτς στον ΠΑΟΚ. Την δική του εισήγηση έκανε δεκτή ο Ιβάν Σαββίδης, είναι προφανές ότι έχει, πλέον ενεργό ρόλο στα αγωνιστικά θέματα της ομάδας και μένει να φανεί αν μπορεί και ο ίδιος να υποστηρίξει τη θέση του ότι ο Στανόγεβιτς είναι ένας τρομερά ικανός προπονητής. Για να τον στηρίξει και ο ίδιος ουσιαστικά, θα πρέπει να του δώσει τις σωστές πληροφορίες για το έμψυχο δυναμικό της ομάδας, καθώς το γνωρίζει πολύ καλά. Ο βετεράνος άσος είναι η γέφυρα του Στανόγεβιτς με τον ΠΑΟΚ και πρέπει να κάνει τον συμπατριώτη του τεχνικό να νιώσει ότι πατά γερά στα πόδια του.

3. Η δυσπιστία του ΠΑΟΚτσή.Μεγάλη μερίδα του κόσμου του Δικεφάλου έχει προβληματιστεί από τη μέρα που δημοσιοποιήθηκε η συμφωνία ΠΑΟΚ-Στανόγεβιτς. Περίμενε ένα πιο ηχηρό όνομα, είχε την αίσθηση ότι θα αναλάμβανε τεχνικός από καλύτερο πρωτάθλημα και με υψηλότερες παραστάσεις από τον Ίβιτς, καθώς από ορισμένους είχε καλλιεργηθεί η αίσθηση πως ο Ιβάν έδιωξε τον προπονητή και όχι ότι αυτός είχε θέσει θέμα αποχώρησής του. Γι' όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητο ο Στανόγεβιτς να αρχίσει με νίκες και πρόκριση στους ομίλους του Europa League, έτσι ώστε να πάρει ταcreditsμιας πρώτης επιτυχίας και να συνεχίσει την δουλειά με λιγότερο έντονη πίεση στη συνέχεια. Σαφώς χρειάζεται και τύχη, ωστόσο ο παράγοντας κλειδί είναι η σωστή προεργασία. Οι νεοαποκτηθέντες οφείλουν να προσαρμοστούν άμεσα, η ομάδα να συνδυάζει ελκυστικό και ουσιαστικό ποδόσφαιρο, γι' αυτό η αξιολόγηση του ρόστερ από τον νέο κόουτς είναι το άλφα και το ωμέγα αυτή την περίοδο.

4. Το φάντασμα του Ίβιτς.Αν κανείς θυμηθεί την αντικατάσταση του Τούντορ από τον Ίβιτς, θα συμφωνήσει ότι ο τέως κόουτς του ΠΑΟΚ άρπαξε την ευκαιρία που του δόθηκε από τον σαστισμένο εκείνη την περίοδο Σαββίδη. Είχε εξαιρετική παρουσία στα πλέι οφ και οδήγησε τον ΠΑΟΚ στην πρωτιά, ενώ φέτος πήρε Κύπελλο και είναι σαφές ότι στη συνείδηση του ΠΑΟΚτσή οπαδού θα είναι το μέτρο σύγκρισης για τον Στανόγεβιτς. Ο συμπατριώτης του οφείλει να κρατήσει τα θετικά από την παρουσία του Ίβιτς στον πάγκο του ΠΑΟΚ (αρχής γενομένης από τις μεθόδους εκγύμνασης και αποθεραπείας των παικτών), έτσι ώστε να αποφύγει απώλεια παικτών ελέω τραυματισμών και τη γκρίνια του στυλ "ο Ίβιτς τα 'κανε καλύτερα". Όπως λένε οι πρώτες πληροφορίες, ίσως επιχειρήσει και αλλαγή διάταξης από 4-3-3 σε 4-4-2 και σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει άμεσα να δει πώς θα αφομοιώσει την ουσιαστική αυτή αλλαγή η ομάδα του.

Εν κατακλείδι, το πρώτο δίμηνο στον πάγκο του ΠΑΟΚ για τον Αλεκσάνταρ Στανόγεβιτς και τους συνεργάτες του θα είναι πραγματικά "καυτό" κι αν βρούνε τις σωστές απαντήσεις στα ερωτήματα που θα βρίσκουν στον δρόμο τους, θα βάλουν τις βάσεις για μία χρονιά όπως την έχουν ονειρευτεί μπαμπάς και υιός Σαββίδης και φυσικά ο απλός ΠΑΟΚτσής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ