OPINIONS

Αυτοδεσμεύτηκε ο Σαββίδης!

Αυτοδεσμεύτηκε ο Σαββίδης!
INTIME SPORTS

Ο Κώστας Πετρωτός εξηγεί γιατί ο Ιβάν Σαββίδης αποφάσισε ΤΩΡΑ να σπάσει τη σιωπή του και διαβάζει, πίσω από τις λέξεις, τα μηνύματα που έστειλε ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ στο εσωτερικό και το εξωτερικό μέτωπο του Δικεφάλου.

Πέρυσι τέτοιο καιρό ο Άγγελος Αναστασιάδης είχε ζητήσει ένα μόνο πράγμα από τον Σαββίδη όταν έδιναν τα χέρια να αναλάβει τον ΠΑΟΚ: «Ιβάν, σε παρακαλώ απόφευγε τις δηλώσεις. Έτσι θα βοηθήσεις την ομάδα».

Ο μεγαλομέτοχος έδωσε το λόγο του και δεν το έκανε, στην πορεία, όμως, αντιλήφθηκε ότι πηγαίνοντας στο άλλο άκρο (από λαλίστατος τα προηγούμενα χρόνια, μουγκός), εν τέλει δεν του έκανε καλό.

Δημιουργήθηκαν πολλές παρεξηγήσεις. Οι πιο ενδεικτικές:

-«Ο ΠΑΟΚ και ο Σαββίδης είναι πολύ μαλθακοί σε όσα συμβαίνουν στην ηγεσία του ελληνικού ποδοσφαίρου, την διαιτησία και την εισαγγελική έρευνα για την εγκληματική οργάνωση».

-«Ο Ιβάν αφήνει επίτηδες Βρύζα-Αναστασιάδη να… χάνονται στη μετάφραση για να έχει μία δικαιολογία να κάνει μεταγραφές».

-«Είναι πολύ χαλαρός με τους παίκτες, δεν τιμωρεί κανέναν και δεν υπάρχει πειθαρχία στα αποδυτήρια».

-«Κάνει φιλίες με τους άλλους μεγάλους της Αθήνας, πλην Ολυμπιακού και στο τέλος την πατά».

Παρότι έφτασε στο σημείο να πληρώσει εφάπαξ 11 εκ. ευρώ για τα χρέη του ΠΑΟΚ, αντιλήφθηκε ότι ο κόσμος του Δικεφάλου είχε παράπονα από το μεγαλομέτοχο της ομάδας του, τα οποία εκφράζονται κυρίως μέσω της υποτονικής κίνησης των διαρκείας.

Μπήκε στη σεζόν με προγραμματικές δηλώσεις

Κάπως έτσι πήρε την απόφαση να μιλήσει δημόσια εν μέσω καλοκαιριού , στην αρχή ουσιαστικά της σεζόν για να ξεκαθαρίσει τη στάση του σε όλα τα «καυτά» θέματα του ΠΑΟΚ, αφού πρώτα επιχείρησε να λύσει τις παρεξηγήσεις της περσινής σεζόν με κυριότερη αυτή των μεταγραφών.

Ο διάλογος που αποκάλυψε με τον Άγγελο Αναστασιάδη, εκτός από γλαφυρός είναι πολύ ουσιαστικός. Κι αυτό γιατί βάζει τον ομογενή επιχειρηματία σε μία διαδικασία αυτοδέσμευσης και για το φετινό καλοκαίρι. Εμμέσως απάντησε, δηλαδή, και στο φόβο του απλού ΠΑΟΚτσή ότι και η νέα σεζόν θα είναι «μία από τα ίδια».

Ευθύνη για μεταγραφές πλέον μόνο ο Άρνεσεν

«Δεν υπάρχει πρόβλημα στη χρηματοδότηση. Αλλά δεν θα πάμε και στην παραλία να πετάξουμε τα χρήματά μας στη θάλασσα», τόνισε επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών.

Ο Ιβάν Σαββίδης δεν θέλει άλλους Μαντούρο και Μάρτενς στην ομάδα και αυτό είναι που έχει ζητήσει από τον Άρνεσεν. Ίσως η προσπάθεια του Δανού να εκμηδενίσει το ποσοστό μίας λάθος επιλογής να είναι αυτή που καθυστερεί τις μεταγραφές. Ο Σαββίδης, όμως, μίλησε και άρα τώρα κανείς δεν μπορεί να λέει ότι ο μεγαλομέτοχος κοροϊδεύει και τον αθλητικό διευθυντή και τον βάζει μπροστά να χρεωθεί την αδυναμία για την έλευση καλών παικτών.

Τα αίτια του πολέμου με Ολυμπιακό

Ίδιο σκεπτικό είχε ο Σαββίδης και όταν μιλούσε-εμμέσως-για την εύνοια του Ολυμπιακού και τον Μαρινάκη. Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ όρισε τις «αιτίες πολέμου»: Διαφθορά και αγώνες που εξετάζονται από τη δικαιοσύνη ως ύποπτοι χειραγώγησης, διαιτησία, υπερβολικοί δανεισμοί παικτών, ομάδες-δορυφόροι.

Είναι προφανές ότι εκεί πάνω θα ασκήσει έντονα την κριτική του και ο επίσημος ΠΑΟΚ. Που «φωνάζει» τώρα, μέσω του μεγαλομετόχου του, για να πιέσει να αλλάξουν , όσο είναι δυνατό οι όροι του παιχνιδιού.

Φιλίες ναι, λυκοφιλίες όχι

Άκρως ενδιαφέρουσα και η τοποθέτησή του για τον Δημήτρη Μελισσανίδη και τη φιλία τους. Έβαλε όρια «αν θέλει να γίνει νέος Μαρινάκης, παύει να υφίσταται η φιλία μας» στο πως μπορεί να προχωρήσει η συμμαχία.

Για όσους δεν το πρόσεξαν, δεν είπε λέξη για τον Γιάννη Αλαφούζο. «Δεν ρωτήθηκε» μπορεί να πει κανείς. Όσοι ξέρουν τον Σαββίδη γνωρίζουν πως αν ήθελε να πει κάτι, θα πήγαινε πολύ πέρα από το περιεχόμενο της ερώτησης και η σιωπή του δείχνει και την απόσταση που υπάρχει με τον ισχυρό άνδρα του Παναθηναϊκού. Άλλωστε, από την εποχή που έμπαιναν αγκαλιά στο γήπεδο, έχουν μεσολαβήσει διάφορα γεγονότα που έχουν κάνει τον Σαββίδη να πιστεύει ότι ο Αλαφούζος είναι σύμμαχος μόνο όταν έχει άμεσο συμφέρον ο Παναθηναϊκός.

Τέλος, δεν πρέπει να παραλείψουμε να εστιάσουμε και στην αναφορά στα κρούσματα απειθαρχίας. Ο Σαββίδης μίλησε τόσο σκληρά, όσο ποτέ άλλοτε. Ξέρει ότι η χαλαρότητα στα αποδυτήρια είναι από τα βασικά προβλήματα της ομάδας επί των ημερών του. Και έστειλε το μήνυμα ότι φέτος είναι αποφασισμένος να τελειώσει με αυτό.

Συνοψίζοντας, ο Σαββίδης μοιάζει να εισπράττει τα μηνύματα της πραγματικότητας γύρω από τον ΠΑΟΚ πιο σωστά από οποιαδήποτε άλλη περίοδο στο παρελθόν. Και ο ρεαλισμός του μόνο καλό μπορεί να φέρει στον ΠΑΟΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ