OPINIONS

Ατού κι αδυναμίες

Ατού κι αδυναμίες

O Kώστας Πετρωτός γράφει για τον Ιβάν Σαββίδη που φαίνεται να έχει καταλάβει την αξία της μεγάλης ομάδας, τον ΠΑΟΚ που είναι εν δυνάμει πρωταθλητής, αλλά και τις αδυναμίες του συλλόγου.

Ακόμη και όσοι δεν είχαν αντιληφθεί πόσο στενά συνδεδεμένο είναι το ποδόσφαιρο με την πολιτική και το επιχειρείν στην Ελλάδα, το κατάλαβαν τις τελευταίες εβδομάδες. Η "μπούκα" του Ιβάν Σαββίδη και η ποινική δίωξη που ασκήθηκε στον Βαγγέλη Μαρινάκη απασχόλησαν την ελληνική κοινωνία, τους φίλους του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού και όχι μόνο, όσο κανένα άλλο θέμα της επικαιρότητας.

Έμεινε σε δεύτερη μοίρα και η περιπέτεια των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται ακόμη στις φυλακές της Ανδριανούπολης.

Οι αντιπαραθέσεις είναι έντονες και "αγγίζουν" τα πάντα: Τη στάση των media (μεγάλο θέμα η έκταση που πήρε καθεμία από τις δύο ειδήσεις, ειδικά στα τηλεοπτικά κανάλια) απέναντι στους δύο ισχυρούς επιχειρηματίες, τις σχέσεις τους με τα κόμματα εξουσίας, τις επόμενες κινήσεις τους στην ελληνική οικονομία.

ΛΟΓΙΚΗ Η ΣΤΗΡΙΞΗ

Μέχρι ενός σημείου θεωρώ λογική τη θερμή στήριξη ένθεν (ΠΑΟΚτσήδες) και ένθεν (Ολυμπιακοί), αφού μιλάμε για δύο επιχειρηματίες που έχουν βάλει έντονα το στίγμα τους στους δύο συλλόγους.

Ο Σαββίδης είναι ο άνθρωπος που κράτησε όρθιο τον ΠΑΟΚ σε μία πολύ δύσκολη στιγμή και εδώ και τρία χρόνια τον κάνει ολοένα και πιο "δυνατό" παίκτη στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μετέτρεψε τον ΠΑΟΚ από μία ομάδα που φημιζόταν για τη δυναμική του κόσμου της, αλλά χωρίς ανάλογη ισχύ σε άλλους τομείς, σε έναν σύλλογο που πλέον διαθέτει τα πάντα και σίγουρα φωνή που ακούγεται στα κέντρα εξουσίας (χαλίφης φυσικά δεν έγινε, αλλά αυτό είναι μία άλλη κουβέντα, ας μην την ανοίξουμε τώρα).

Από την άλλη, ο Μαρινάκης συνέχισε την κυριαρχία του Ολυμπιακού και ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν ενστάσεις από όλους τους υπόλοιπους για το πώς συνέβη αυτό τα προηγούμενα χρόνια, για τους οπαδούς του είναι αυτό που, εν τέλει, μετρά. Ας μην επεκταθώ περισσότερα στα του Ολυμπιακού, καθώς υπάρχουν πολύ πιο ειδικοί από μένα να κάνουν αποτίμηση του έργου Μαρινάκη (σε σύγκριση και με την εποχή Κόκκαλη τον οποίο διαδέχθηκε).

Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Μένω στον Σαββίδη και το τι αφήνει όλη αυτή η περίοδος στην ενασχόλησή του με τον ΠΑΟΚ.

Σ’ αυτό το σημείο, κάνω μία παρένθεση και διευκρινίζω ότι, προσωπικά, αυτό που με ενδιαφέρει να αναδείξω στο κεφάλαιο "Σαββίδης" είναι ό,τι επηρεάζει είτε άμεσα, είτε έμμεσα, τον ΠΑΟΚ. Γι’ αυτό και προσπαθώ επιμελώς να φιλτράρω τις ειδήσεις και να τις αξιολογώ πάντα με αυτό το σκεπτικό.

Πάμε, λοιπόν, στο τι μένει για τον ΠΑΟΚ. Το πρώτο και κύριο είναι μία (αυτό)κριτική που πρέπει να γίνει για να αναδειχθούν τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία του.

Όσοι παρακολουθούν ψύχραιμα την πορεία του στο εφετινό πρωτάθλημα, έχουν αντιληφθεί ξεκάθαρα ότι ο ΠΑΟΚ είναι πλέον εν δυνάμει πρωταθλητής. Μπορεί να κατακτήσει τον τίτλο τη σεζόν που διανύουμε, μπορεί και όχι (θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις των δικαστηρίων), όμως, είναι βέβαιο ότι και του χρόνου θα φωνάξει δυνατά "παρών" στη διεκδίκησή του.

Υπάρχουν, όμως, και αδυναμίες:

-Το ότι έγινε η ζημιά με το ρολό στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό για να μπει το δίχτυ πίσω από τον πάγκο των φιλοξενούμενων, είναι κάτι που πρέπει να υπογραμμιστεί για να μην ξανασυμβεί. Όπως βέβαια και το ότι δεν υπήρχε άνθρωπος να σταματήσει τη "μπούκα Σαββίδη" στο ματς με την ΑΕΚ. Προφανώς, πλέον, όλοι αντιλαμβάνονται ότι η πρόνοια είναι η καλύτερη ασπίδα, αυτή που εν τέλει προστατεύει από το να μη χάνεις το δίκιο σου

-Ο ΠΑΟΚ πρέπει να επανεξετάσει και τη στάση του απέναντι στους διαιτητές. Η κατάσταση σαφώς έχει βελτιωθεί, όμως, ο τρόπος που λειτούργησαν Αρετόπουλος-Κομίνης στα δύο ντέρμπι (και στην Τούμπα και στο δικαστικό πεδίο), προφανώς δείχνει ότι κακώς υπήρχε η αίσθηση ότι κάτι νέο θα προκύψει από διαιτητές με παρελθόν.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι απλά μία ανάλυση που γίνεται από έναν αρθρογράφο. Αποτελούν το βασικό θέμα συζήτησης εδώ και μέρες μεταξύ του Ιβάν Σαββίδη και των πλέον στενών συνεργατών του.

ΜΗΥΝΥΜΑ Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ

Η απόφαση, μάλιστα, του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ να δώσει νέο συμβόλαιο στον Ραζβάν Λουτσέσκου δείχνει ακριβώς ότι η αξιολόγηση του για τον εφετινό ΠΑΟΚ αρχίζει με αυτό που σημειώσαμε ως άκρως θετικό: Ότι η ομάδα που έχει χτιστεί έχει τα φόντα να πρωταγωνιστήσει και άρα ο ίδιος οφείλει να επενδύσει πάνω της και στη δουλειά του προπονητή της. Σε λίγες μέρες θα αρχίσουν να έρχονται ανάλογες ειδήσεις και για παίκτες (π.χ. ανανέωση του Βαρέλα) που θα πιστοποιούν το πόρισμα Σαββίδη "εντός γηπέδου πάμε πολύ καλά".

Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποιες είναι οι άλλες αλλαγές που θα επιφέρει με τις αποφάσεις του ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ. Υπάρχουν ζυμώσεις σε πολύ συγκεκριμένους τομείς, εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένονται ανακοινώσεις, αλλά ας μην προτρέχουμε. Ας περιμένουμε να δούμε που θα καταλήξει ο Σαββίδης.

Το σίγουρο είναι-και αυτό είναι το πλέον ενθαρρυντικό για τον ΠΑΟΚ και τον κόσμο του-ότι ο ομογενής επιχειρηματίας έχει αντιληφθεί ότι μία ισχυρή ομάδα του δίνει, επικοινωνιακά και ουσιαστικά, τόση δύναμη που ίσως δεν του δίνει καμία άλλη επιχείρησή του.

Γι’ αυτό και το να την εξελίξει ένα βήμα παραπάνω (εδώ μπαίνει η παράμετρος της νέας Τούμπας) αποτελεί ουσιαστικά μονόδρομο για εκείνον.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ