OPINIONS

Ας μην το μετάνιωσες, Δημήτρη, μην το ξανακάνεις

Ας μην το μετάνιωσες, Δημήτρη, μην το ξανακάνεις

Ο Κώστας Πετρωτός σχολιάζει τη δύσκολη νίκη του ΠΑΟΚ επί του Πανιωνίου, τον πανηγυρισμό του Δημήτρη Πέλκα, που δεν πρέπει να επισκιάσει τα ουσιαστικά ζητήματα για το Δικέφαλο, και τον Ιβάν Σαββίδη, που βγάζει πλέον εμπειρία στο διοικείν.

Για τα φετινά στάνταρ του ΠΑΟΚ που ο Πρίγιοβιτς μέσα σε 37 μέρες κατάφερε να γίνει πρώτος σκόρερ του, τα 6 γκολ σε 19 ματς που έχει σημειώσει ο Δημήτρης Πέλκας είναι πολύ καλή επίδοση. Προφανώς στη δική του αντίληψη, αυτή η επίδοση θα έπρεπε να τον φέρνει πιο συχνά στην ενδεκάδα, να είναι πιο σημαντικός παίκτης της και από άποψη χρόνου συμμετοχής. Αντ’ αυτού, έχει βρεθεί αρκετές φορές τόσο στον πάγκο, όσο και στην εξέδρα, όντας εκτός αποστολής.

Λογικό και, ως ένα σημείο, αυτός είναι θεμιτός «εγωισμός» για έναν ποδοσφαιριστή που έχει-και δεν το κρύβει-μεγάλες φιλοδοξίες στην καριέρα του. Ας μην ξεχνάμε ότι πανηγύρισε με κλάματα το γκολ που είχε σημειώσει με τη Βέροια επειδή φορούσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού που ονειρευόταν από μικρός. Τέτοια όνειρα κάνουν μόνο όσοι πιστεύουν στον εαυτό τους.

Ο 23χρονος μεσοεπιθετικός βρέθηκε την Κυριακή (19/3) σε θέση να καθορίσει τη μοίρα ενός πολύ σημαντικού αγώνα για τον ΠΑΟΚ, στο τελευταίο, κυριολεκτικά, δευτερόλεπτο. Ενός ματς που αν ο Δικέφαλος δεν κέρδιζε, όπως παραδέχθηκε και ο Βλάνταν Ίβιτς, το διάστημα της διακοπής του πρωταθλήματος θα ήταν πολύ δύσκολο για την ομάδα του. Και όλοι γνωρίζουμε πόσο έντονη και δύσκολα αντιμετωπίσιμη είναι η γκρίνια στο περιβάλλον της Τούμπας.

Από όλα αυτά γλίτωσε τον ΠΑΟΚ ο Πέλκας, με την ικανότητά του να κινείται άριστα ως κρυφός φορ και να "μυρίζει" το γκολ. Ήταν τόσο μεγάλη η δόση του «εγώ» που τον οδήγησε σε ένα ξέσπασμα. Στον πανηγυρισμό του έβγαλε όλα όσα ένιωθε για τον εαυτό του, όμως το έκανε με λάθος τρόπο. Με μία άσεμνη χειρονομία και μία αποβολή που θα μπορούσε να είχε αποφύγει.

Κατά την δική μου άποψη, όλα όσα περιγράφω παραπάνω εμπεριέχονται στο « δεν μετανιώνω» που ανέφερε ο 23χρονος μεσοεπιθετικός στις δηλώσεις του. Και προφανώς εκεί οδηγείται η λογική σκέψη αν θυμηθεί κανείς και τη συνέχεια στα λεγόμενά του: «Μου βγαίνει ο αληθινός μου εαυτός μέσα στο γήπεδο. Δε μπορεί να μετανιώνει κανείς όταν είναι ειλικρινής απέναντι στον εαυτό του".

Προφανώς ο εαυτός του έχοντας ζήσει αυτή τη δυνατή εμπειρία, θα τον οδηγεί σε πιο συνετούς πανηγυρισμούς από εδώ και στο εξής. Άλλωστε, υπάρχουν δεκάδες άλλοι πανηγυρισμοί (μπορεί να σκαρφιστεί και κάτι νέο αν θέλει) που στη χειρότερη τιμωρούνται με κίτρινη κάρτα και δεν αποτελούν και κακό θέαμα για τα μικρά παιδιά (ας μην ξεχνάμε τον διδακτικό χαρακτήρα του ποδοσφαίρου).

Παρότι ο Γιώργος Σαββίδης, ως νεαρός που είναι και αυτός, προσπάθησε κάπως να δικαιολογήσει τον Πέλκα, η παρέμβαση του Ιβάν ήταν καταλυτική στο να μην "ανάψει" μία κουβέντα, κυρίως σταsocialmedia, για το αν αυτή η πράξη ήταν κίνηση "μαγκιά" ή ξεκάθαρο λάθος από την πλευρά του παίκτη.

Ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ με την κίνησή του να καλέσει σε τετ-α-τετ τον παίκτη και να του ανακοινώσει ότι δεν είναι ανεκτές τέτοιες συμπεριφορές και άρα θα του επιβληθεί πρόστιμο, επέβαλε την τάξη και απέδειξε ότι έχει μάθει πλέον αρκετά καλά τα "ευαίσθητα" σημεία του διοικείν του ποδοσφαίρου.

ΕΝΑ ΓΚΟΛ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΑΝ ΠΕΠΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΙ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ

Μπορεί ο πανηγυρισμός του Πέλκα να μονοπωλεί τις συζητήσεις για το παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τον Πανιώνιο, ωστόσο, θα είναι μέγα λάθος αν αποτελέσει ένα πέπλο που θα καλύψει την πολύ μέτρια εμφάνιση της ομάδας του Βλάνταν Ίβιτς. Ο Δικέφαλος έχει τρομερό πρόβλημα στη μεσαία γραμμή (κυρίως λόγω του παρατεταμένου ντεφορμαρίσματος του Γκόικο Τσίμιροτ) και του γεγονότος ότι δεν μπορούν οι υπόλοιποι παίκτες στις θέσεις «6» και «8» να κάνουν αυτό που παράγει ο καλός Τσίμιροτ.

Έχει αδυναμίες και στην άμυνα (φάνηκαν στη φάση του μόνου και ανενόχλητου Κόρμπου και στο τετ-α-τετ του Γεσίλ με τον Γλύκο) και ευτυχώς ορισμένες από αυτές καλύφθηκαν με την επιστροφή του Κάνιας (το πιο θετικό στοιχείο του ΠΑΟΚ χθες είναι ότι δεν του έκανε φάση στο δεύτερο μέρος ο Πανιώνιος).

Ο Ίβιτς ομολόγησε ότι δεν ρίσκαρε τα πάντα στο 0-0, καθώς μέτρησε πάρα πολύ και το να μην δεχθεί η ομάδα του γκολ. Και αποδείχθηκε ότι αυτή ήταν μία καλή επιλογή, γιατί στην Τούμπα πάντα ο ΠΑΟΚ, όσο κακός κι αν είναι, θα φτιάξει δύο-τρεις ευκαιρίες.

ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ

Το πιο σημαντικό όλων είναι ότι πλέον ο ΠΑΟΚ έχει τον χρόνο για ανασύνταξη. Ο Ίβιτς θα ήθελε να έχει όλους τους παίκτες στη διάθεσή του για να διορθώσει ορισμένα κακώς κείμενα (απαραίτητο, όσο και η ξεκούραση), όμως θα του λείπουν αρκετοί λόγω Εθνικών ομάδων.

Έστω και έτσι, όμως, έχει πλέον την ευκαιρία να δει που πρέπει να εστιάσει. Και κατά τη γνώμη μου αυτό έχει να κάνει με την καλύτερη ατομική προετοιμασία των παικτών του ΠΑΟΚ και την καλύτερη διαχείρισή τους από τη δική του πλευρά.

Για τον ΠΑΟΚ είναι σημαντικό ο Ενρίκε να αποκτήσει σταθερότητα στις καλές ενέργειες και να μην είναι μία του ύψους, μια του βάθους. Οι δυο του μπακ, Μάτος και Λέοβατς να ανεβάσουν στροφές και να φθάσουν στα επίπεδα των πρώτων μηνών και φυσικά να γίνει με ασφάλεια, αλλά όσο το δυνατό ταχύτερα, η επάνοδος του Πρίγιοβιτς .

Παράλληλα, όμως, είναι εξίσου σημαντικό να μοιράζει σωστά ο Σέρβος τεχνικός τον χρόνο συμμετοχής και τις θέσεις μέσα στο γήπεδο στους ουκ ολίγους μεσοεπιθετικούς που διαθέτει ο ΠΑΟΚ (Μπίσεσβαρ, Ουάρντα, Πέλκας, Μυστακίδης, κυρίως), ανάλογα και με τον αντίπαλο. Εδώ είναι που ο Ίβιτς πρέπει να δείξει ότι πλέον έχει μάθει καλά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των παικτών του.

Υ.Γ. Ο Ιβάν Σαββίδης έδειξε ότι έμαθε πολλά στο διοικείν και από το σχόλιο που έκανε για τα λεγόμενα του Γιώργου Σπανού. Ήταν πολύ ηχηρό το μήνυμα και προφανώς το πήραν και οι... συναγωνιστές του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ