OPINIONS

Άρνεσεν για να... κλωτσήσει τον κουβά

Άρνεσεν για να... κλωτσήσει τον κουβά
Άρνεσεν

Ο Κώστας Πετρωτός προσπερνά γρήγορα την αναμενόμενη ήττα του ΠΑΟΚ από τον Παναθηναϊκό και εστιάζει στην ξεκάθαρη λογική του Ιβάν Σαββίδη που φέρνει έναν από τους κορυφαίους αθλητικούς διευθυντές της Ευρώπης στην Τούμπα.

Το βραδάκι της Τρίτης, όταν η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοίνωσε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της την αποστολή της ομάδας για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, το μάτι μου κόλλησε στην εισαγωγική φράση του κειμένου: “Είναι ο πρώτος από τους δύο… τελικούς που μπορούν να οδηγήσουν στην πρώτη θέση των Play Offs”.

Θεωρητικά, ο συντάκτης του κειμένου είχε απόλυτο δίκιο. Αν ο ΠΑΟΚ κέρδιζε έμπαινε στο κόλπο του Τσάμπιονς Λιγκ. Δευτερόλεπτα μετά, το μυαλό μου άρχισε να ψάχνει το αν μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο. Όσο κι αν βασανίστηκα, κατέληξα στο συμπέρασμα: “στην καλύτερη περίπτωση για τον ΠΑΟΚ... ισοπαλία”. Επειδή, όμως, η μπάλα είναι πόρνη που έχει πει και ο Όσιμ, κράτησα μία μικρή αβεβαιότητα: 'Βρε, λες;”.

Η εξέλιξη του αγώνα δικαίωσε απόλυτα την (ποδοσφαιρική) λογική. Μία ομάδα που σε αθλητικά προσόντα χάνει κατά κράτος από τον αντίπαλό της (από το μπόι... μέχρι την ταχύτητα), που είναι σε κάκιστη ψυχολογική κατάσταση, που δεν έχει ομοιογένεια και ο υπηρεσιακός προπονητής της κάνει αλχημείες (χθες, απέφυγε να βάλει τον Κάτσε δεξί χαφ) για να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, μόνο από θαύμα μπορεί να κερδίσει. Ή από μία προσωπική ενέργεια ενός μεγάλου της παίκτη. Μόνο που ο Κλάους αυτή την περίοδο (και λόγω τραυματισμών και λόγω ντεφορμαρίσματος)... απέσυρε αυτή την υποψηφιότητα. Και έτσι πολύ απλά ο Παναθηναϊκός κέρδισε με 1-0 και θα μπορούσε να βάλει κι άλλα αν ο Ιτάνζ και ο Κόστα δεν δούλευαν ασταμάτητα σε ρόλο "σκούπας".

Το Τσάμπιονς Λιγκ... πέταξε και, σαφώς, για μία ομάδα που πλασαρίστηκε ως ο ανταγωνιστής του Ολυμπιακού για τον τίτλο φέτος, αυτό αποτελεί τρανταχτή αποτυχία για την οποία ευθύνονται αυτοί που τη σχεδίασαν (Βρύζας-Αναστασιάδης ή το αντίστροφο, για να μην θεωρηθώ ότι χρεώνω περισσότερο τον ένα από τον άλλο και μπω στη λογική των... εκπτώσεων που ακολουθούν ορισμένοι).

Φυσικά, τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχει ο Ιβάν Σαββίδης, όμως αυτός, αν κρίνουμε από την κίνηση Άρνεσεν, φαίνεται να μαθαίνει από τα λάθη του. Πριν σχολιάσω τη μεγαλύτερη είδηση στον φετινό ΠΑΟΚ μετά την αποπληρωμή χρεών, προσθέτω μόνο ότι άπαντες στον Δικέφαλο οφείλουν να βοηθήσουν, ο καθένας από το πόστο του, να μη χαθεί η δεύτερη θέση που οδηγεί απευθείας στους ομίλους τουEuropa League.Είναι το ελάχιστο “χρέος” απέναντι στην ομάδα έτσι ώστε οι επίσημες υποχρεώσεις της τη νέα σεζόν να αρχίσουν τέλη Αυγούστου και να κερδηθεί χρόνος για να στηθεί σωστά το οικοδόμημα το καλοκαίρι.

Επιλογή για να γίνει αυτάρκης!

Δεν πρέπει να ξαφνιάζει η επιλογή του Φρανκ Άρνεσεν από τον Ιβάν Σαββίδη. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι ακριβώς μίας τέτοιας φιλοσοφίας αθλητικό διευθυντή θα έπρεπε να περιμένουμε. Ένας άνθρωπο που του αρέσει να παράγει παίκτες και όχι να τους αγοράζει έτοιμους.

Θυμάμαι τουλάχιστον δύο σχετικά πρόσφατες συζητήσεις του Ιάκωβου Αγγελίδη με τους ρεπόρτερ του ΠΑΟΚ. Στην ανάλυση που έκανε για τα προσόντα που όφειλε να έχει αυτός που θα στήσει τη νέα ομάδα, επέμεινε πολύ σε ένα σημείο. “Πρέπει να ξέρει και να αγοράζει και να πουλάει. Μία ομάδα πρέπει να παράγει και να εξελίσσει παίκτες”. Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.

Ο Σαββίδης έχει πει παλιότερα ότι ο μεγάλος του στόχος είναι ο ΠΑΟΚ να καταστεί αυτάρκης. Να μη χρειάζεται να βάζει το χέρι στην τσέπη για να καλύπτει τρύπες. Άλλωστε, λόγω κουλτούρας και προσωπικών πιστεύω ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ δεν μπορούσε να χωνέψει γιατί χρειάζεται να δίνεις πολλά λεφτά για μεταγραφές, ενώ μπορείς να φτιάχνεις δικούς σου παίκτες από τις Ακαδημίες. Παρόλα αυτά μπήκε στη διαδικασία να πληρώνει, γιατί έτσι κάνουν όλοι. Πλέον, όμως, έμαθε ότι στο ποδοσφαιρικές εταιρίες, όπως σε όλες τις επιχειρήσεις, το χρήμα μπορεί να γεννήσει κι άλλο χρήμα αν το αξιοποιήσεις σωστά. Για να μπορείς να το κάνεις, λοιπόν, χρειάζεσαι κάποιον να σου μεταδώσει τη γνώση. Το κατάλαβε κι έτσι έφερε τον Άρνεσεν για να δώσει μία κλοτσιά στον τρύπιο κουβά που έριχνε ο Ιβάν τα λεφτά του.

Προφανώς, όμως, δεν αρκεί και μόνο η έλευση ενός προσώπου για να αλλάξουν όλα. Χρειάζεται ξεκάθαρο πλάνο με διακριτούς ρόλους και χωρίς παρεμβάσεις. Και προφανώς χρήμα για να μπουν οι βάσεις και να αυτό να πολλαπλασιαστεί στη συνέχεια.

Και ο Άρνεσεν για να έρθει και μάλιστα για τρία χρόνια, προφανώς έχει πάρει τις διαβεβαιώσεις του...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ