OPINIONS

Απόψε πρέπει να κόψει τις κακές συνήθειες του

Απόψε πρέπει να κόψει τις κακές συνήθειες του
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για τον αγώνα κλειδί του ΠΑΟΚ με την Καραμπάχ προκειμένου να μείνει Ευρωπαίος και τον νέο χρόνο και εξηγεί γιατί, παρά τη δυσφορία του Σαββίδη, το πρότζεκτ του προπονητικού κέντρου στη Θέρμη θα επανέλθει στο προσκήνιο.

Αν καθίσεις λίγο να μελετήσεις τα στοιχεία που υπάρχουν γύρω από την αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με την Καραμπάχ απόψε στην Τούμπα, φθάνεις στο σημείο να αναρωτιέσαι πώς η ομάδα του Ίβιτς θα μπορέσει να φθάσει στη νίκη.

Καταρχήν είναι η ομάδα με τις περισσότερες ισοπαλίες στην Europa League με 16 (όσες και η Λάτσιο) και έχει φέρει επτά φορές 0-0 (το έχει κάνει μόνον η Λίβερπουλ).

Ειδικά στην έδρα του, ο Δικέφαλος μετρά τέσσερις σερί ισοπαλίες σε φάση ομίλων, ενώ δεν έχει καταφέρει ακόμη να σκοράρει κόντρα σε ομάδα από το Αζερμπαϊτζάν (πέρυσι είχε δύο λευκές ισοπαλίες με την Γκαμπάλα, ενώ φέτος έχασε πριν δύο εβδομάδες στο Μπακού με 2-0).

Ας αφήσουμε, όμως, τις κακές συνήθειες της στατιστικής και ας πάμε και σε καθαρά αγωνιστικά κριτήρια. Παίζει με την Καραμπάχ που στις δύο τελευταίες αγωνιστικές του ομίλου αντιμετωπίζει την Σλόβαν Λίμπερετς (εκτός) και την Φιορεντίνα (εντός) και πιθανόν να τις βρει και τις δύο αδιάφορες.

Κατά συνέπεια, έχει την άνεση να παίξει και για να μη χάσει απόψε στην Τούμπα, αφού σε μία τέτοια περίπτωση θα έχει λόγο να αισθάνεται φαβορί για περάσει στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Αντίθετα, ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να παίξει για να κερδίσει προκειμένου να πάρει διαφορά τριών βαθμών (τώρα είναι και οι δύο στους 4) και να πάει πιο άνετα στη Φλωρεντία. Καθόλου εύκολη αποστολή αν σκεφτεί κανείς ότι είναι σφιχτός στο γκολ φέτος.

Αυτή τη φορά ο Βλάνταν Ίβιτς δεν θα έχει στη διάθεσή του τον Τζάλμα Κάμπος που αποτελεί την προσωποποίηση της αστοχίας στον φετινό ΠΑΟΚ (ευτυχώς έχει υποστεί μόνο μία κάκωση πρώτου βαθμού και στην επιστροφή μετά τη διακοπή του Πρωταθλήματος θα είναι έτοιμος) και θα πρέπει να βρει τη σωστή χημεία στην επίθεση επιλέγοντας δύο (ή ακόμη και τους τρεις) από τους Μυστακίδη, Μπίσεσβαρ, Περέιρα. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιο σχήμα θα επιλέξει τελικά και κυρίως πώς θα διαχειριστεί το παιχνίδι. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να κερδίσει, όμως, ο Ίβιτς γνωρίζει πόσο επικίνδυνη ομάδα είναι η Καραμπάχ στην επίθεση με Κιντάνα, Εντλόβου και τα άλλα παιδιά.

Λογικά, θα προσπαθήσει να στηριχθεί στα άκρα καθώς ο ΠΑΟΚ έχει δείξει ότι ξέρει να αναπτύσσεται σωστά από τις δύο πλευρές. Το ματς χρειάζεται υπομονή, συν τοις άλλοις γιατί και ο Γκουρμπάνοφ είναι ένας καλός προπονητής που στο πρώτο παιχνίδι στο Μπακού διάβασε άριστα τον ΠΑΟΚ και έκανε εξαιρετικό κοουτσάρισμα.

Προφανώς το γκολ είναι το ζητούμενο και ίσως η 50η συμμετοχή σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις που θα “γράψει” απόψε ο Αθανασιάδης να γιορταστεί με το 21ο ευρωπαϊκό τέρμα του.

Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα παιχνίδι που οι κινήσεις στη σκακιέρα από τους δύο προπονητές θα έχουν βαρύνουσα σημασία και θα τραβήξουν πολλή από την προσοχή του κόσμου.

Γιατί το πρότζεκτ στη Θέρμη θα έρθει ξανά στο προσκήνιο

Αφήνοντας το παιχνίδι στην άκρη για να επανέλθουμε μετά τη διεξαγωγή του, πάμε και στον Ιβάν Σαββίδη και τα όσα είπε στους μικρομετόχους της Σουρωτή Α.Ε. Τα λεγόμενά του για την εταιρία εμφιάλωσης αποδεικνύουν ότι η επένδυσή του εκεί έχει μπει σε έναν δρόμο (ήδη έχει πάρει το 28%).

Περισσότερο ενδιαφέρουσα ήταν η αναφορά του στη στρατηγική επένδυση που θέλει να κάνει συνολικά στην περιοχή εκμεταλλευόμενος τα ιαματικά λουτρά της. Μίλησε για το ξενοδοχείο στο Παλιούρι και τα λουτροθεραπευτήρια στη Θέρμη, δίπλα στα οποία σχεδίαζε και το αθλητικό κέντρο στο οποίο θα στεγαζόταν ο ΠΑΟΚ και θα φιλοξενούνταν δεκάδες ευρωπαϊκές ομάδες κάθε χειμώνα για την μίνι προετοιμασία τους, καθώς και τουρίστες για ιαματικά λουτρά. Τόνισε ότι η υπερβολική γραφειοκρατία που υπάρχει στην Ελλάδα ήταν ο λόγος που πάγωσε αυτή την κίνηση. Τα έλεγε όλα αυτά εμφανώς εκνευρισμένος και όταν ο δήμαρχος Θέρμης, Θόδωρος Παπαδόπουλος τον κάλεσε να ξαναπιάσει αυτό το πρότζεκτ, αφού υπάρχει και απόφαση του δημοτικού συμβουλίου υπέρ του, δεν σχολίασε τίποτα.

Η σιωπή του, έχω την αίσθηση ότι είναι χρυσός. Κι αυτό γιατί μιλάμε για το μεγαλύτερο πρότζεκτ που είχε σχεδιάσει για το επιχειρηματικό μπάσιμό του στην Ελλάδα. Όπως είχε αποκαλύψει στην προ ετών πλέον παρουσίασή του στο “Μακεδονία Παλλάς”, ήθελε να επενδύσει 150 εκ. ευρώ και να δημιουργήσει 1000 νέες θέσεις εργασίας. Αυτός είναι και ο λόγος που θα ασχοληθεί ξανά. Δεν είναι μόνο ο ΠΑΟΚ, είναι μία σειρά επενδύσεων που θα τρέξουν μαζί και αν βρεθεί λύση να παρακαμφθεί η γραφειοκρατία θα πιέσει και η τοπική κοινωνία για την υλοποίησή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ