OPINIONS

Αντέχει το "όλα καλά";

Αντέχει το "όλα καλά";

Ο Κώστας Πετρωτός προσπαθεί να εξηγήσει τα -για πολλούς- ανεξήγητα προβλήματα του ΠΑΟΚ μακριά από την Τούμπα και καταλήγει στο ότι το πρόβλημα της ομάδας είναι εσωτερικό και απαιτεί γενναία αυτοκριτική.

Αν δει κανείς όλα τα κομμάτια στο παζλ του ΠΑΟΚ στο τέλος του αγώνα με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη μάλλον θα συμφωνήσει ότι το πρόβλημα της ομάδας είναι εσωτερικό και έχει να κάνει με τη σύγχυση που επικρατεί γύρω από το ποδοσφαιρικό τμήμα.

1. Ο κόσμος στις κερκίδες αποδοκίμασε τους παίκτες (και αποθέωσε τον Λέο Μάτος, ας μην το ξεχνάμε αυτό).

2. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι ο ΠΑΟΚ είχε καλή απόδοση και στάθηκε στην ηρεμία που δεν είχαν οι παίκτες του, ειδικά στις ευκαιρίες που δημιούργησαν.

3. Ο Αντρέ Βιεϊρίνια λίγο αργότερα δήλωνε στο Sport24.gr ότι η ομάδα έχει ψυχολογικό πρόβλημα.

Ήρθε, όμως, η διοίκηση για να ανακοινώσει τις σκέψεις της για μάντρωμα στο "ξενοδοχείο" και να δείξει ότι μάλλον ασπάζεται περισσότερο τις απόψεις του κόσμου, παρά τα όσα υποστηρίζει ο προπονητής (κυρίως). Τελικά, αποφασίστηκε να μην υπάρξει τέτοια κίνηση, φάνηκε όμως η διαφορά προσέγγισης στην κατάσταση που υπάρχει στην ποδοσφαιρική ομάδα.

ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΕΝΤΟΣ ΠΑΟΚ

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Θυμίζω ότι ο Ρουμάνος κόουτς είχε δηλώσει ικανοποιημένος από την απόδοση των παικτών του στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και σ' αυτό με την ΑΕΚ εστίασε στην "ηλιθιότητα" της ομάδας του σε σχέση με την "εξυπνάδα" της Ένωσης. Ακόμη και την κίνηση του Σαμπράνο στη φάση της αποβολής του απέφυγε να την καυτηριάσει και απλά αναφέρθηκε στην δική του αργοπορημένη κίνηση για αντικατάσταση του Περουβιανού.

Ποια ήταν η αντίδραση της διοίκησης; Το πρόστιμο στην ομάδα για την εμφάνιση σε "Καραϊσκάκη" και ΟΑΚΑ και η... περιθωριοποίηση του Σαμπράνο με την απόφαση να μην ενταχθεί στην αποστολή για τον αγώνα με τον Πανιώνιο.

Θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για καρότο (του Ρουμάνου) και μαστίγιο (της διοίκησης), όμως, δεν είναι καθόλου έτσι, αφού όταν μιλάμε για την τακτική του "κρύο-ζέστη" αναφερόμαστε στις κινήσεις που κάνει το ίδιο πρόσωπο. Εδώ μιλάμε απλά για δύο διαφορετικές τάσεις εντός ΠΑΟΚ που οδηγούν στο αποτέλεσμα που βλέπουμε.

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣΤΑΤΟΣ

Για να πάμε ένα βήμα πιο βαθιά, θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι αυτός είναι ο Λουτσέσκου και δεν αλλάζει. Ακολουθεί μία ήπια προσέγγιση στα πράγματα και δεν έχει πρόβλημα να το φανερώσει ακόμη κι όταν ο κόσμος δυσφορεί στην κερκίδα. "Με όλο το σεβασμό απέναντί στον κόσμο, η σεζόν είναι μεγάλη και στο τέλος θα δούμε τι έχουμε κάνει. Δεν μπορώ να κατηγορήσω τους παίκτες για την προσπάθειά τους. Κάποιες φορές το αποτέλεσμα δεν είναι αντάξιο της προσπάθειας",τόνισε, για παράδειγμα στις δηλώσεις του στη συνέντευξη Τύπου.

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι πολύ καθαρό. Πιστεύουν στον ΠΑΟΚ ότι όσο περνά ο καιρός η ομάδα θα διορθώνει τις αδυναμίες της και θα γίνει αποτελεσματική χωρίς ο Λουτσέσκου να επιχειρήσει μεγάλες τομές;

ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΟΜΟΝΗ

Το προηγούμενο διάστημα έγινε πολύ μεγάλη κουβέντα για το ηλεκτροσόκ που πρέπει να γίνει στην ομάδα. Για τον 48χρονο κόουτς του Δικεφάλου, το μόνο ηλεκτροσόκ είναι η υπομονή. Πιστεύει ότι με τον χρόνο ο Ελ Καντουρί θα γίνει καλύτερος και πιο απειλητικός, ότι η άμυνα θα πάψει να έχει στιγμές αδράνειας, ότι οι ευκαιρίες και τα γκολ θα έρχονται με μεγαλύτερη συχνότητα.

Προχωρά σε κάποιες αλλαγές (μετάθεση του Βιεϊρίνια σε ρόλο αριστερού μπακ, ενεργοποίηση παικτών που δεν έπαιζαν πολύ όπως ο Κάνιας και ο Κουλούρης), αλλά δεν πρόκειται για μεγάλες τομές.

ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΕΡΩΤΗΜΑ

Το θέμα είναι αν η διοίκηση του ΠΑΟΚ έχει αποφασίσει να το πάει μέχρι τέλους με την λογική Λουτσέσκου ή συμβιβάζεται με αυτή επειδή πολύ απλά ο ΠΑΟΚ διατηρεί ακόμη την επαφή με την κορυφή και δεν έχει χαθεί τίποτα για τον τίτλο. Αυτό είναι ένα κρίσιμο ερώτημα.

Όπως είναι κρίσιμο να απαντηθεί αν εκτιμούν στην Τούμπα πως οι 14 βαθμοί που χάθηκαν μακριά από την Τούμπα είναι απλά η αναγκαία θυσία για το μοντάρισμα της ομάδας ή η μεγάλη χαμένη ευκαιρία του ΠΑΟΚ για να πάρει βαθμολογική διαφορά από τους αντιπάλους της για τον τίτλο στο διάστημα που εκείνοι κρατούσαν δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη (Πρωτάθλημα και Ευρώπη).

Καλό, όμως, είναι αυτά τα... υπαρξιακής δύσης ερωτήματα για τον φετινό ΠΑΟΚ να απαντηθούν άμεσα γιατί δεν μπορεί ο Δικέφαλος να πορεύεται με το "μένει ή φεύγει" του προπονητή του σε μία σεζόν που έχει χαρακτηριστεί απ' όλους ως η μεγαλύτερη ευκαιρία για την κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από 33 χρόνια.

ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΕΙΧΕ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ...

Ας προσπαθήσουμε, τέλος, να αναλύσουμε λίγο πιο ποδοσφαιρικά το παιχνίδι στην Πλατεία. Έχει λόγο ο Λουτσέσκου να μιλά για καλό ΠΑΟΚ; Αν εστιάσει κανείς στις 18 τελικές του Δικεφάλου, περισσότερες από κάθε άλλο ματς εκτός Τούμπας, τότε, ναι, υπάρχει λογική. Αυτή τη φορά, ο ΠΑΟΚ παρήγαγε φάσεις, δημιούργησε ευκαιρίες και το (επιθετικό) πρόβλημά του ήταν στην τελική ενέργεια.

Κουλούρης, Πέλκας και Πρίγιοβιτς έχασαν γκολ που υπό κανονικές συνθήκες πρέπει να βάζουν και αυτό θα είναι ασυγχώρητο αν συμβεί σε πολλά παιχνίδια.

...ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Υπήρχε, όμως, μεγάλο θέμα στην διαχείριση του ματς. Είναι ανεπίτρεπτο για μία ομάδα που ελέγχει τον αγώνα όπως ο ΠΑΟΚ στο πρώτο μέρος, αντί να μπαίνει για να "καθαρίσει" το ματς, να δέχεται το γκολ που πέτυχε ο Σπιριντόνοβιτς με την έναρξη του δευτέρου μέρους και να βάζει τον αντίπαλό του στο παιχνίδι. Σαφώς και φταίει ο Ρέι, όπως και στο δεύτερο γκολ, στο πρώτο πραγματικά κακό παιχνίδι του με τον ΠΑΟΚ, μήπως όμως πρέπει να δούμε τη συνολική λειτουργία της άμυνας;

Είναι δυνατό να υπάρχουν τέτοια κενά ή, το πιο χαρακτηριστικό, είναι δυνατό να τρώει γκολ στην κόντρα μετά από δικό του στημένο; Η διαχείριση του ΠΑΟΚ στο παιχνίδι δεν είναι ίδιον ομάδας που κάνει πρωταθλητισμό και αυτή η νοοτροπία είναι που πρέπει να αλλάξει στα αποδυτήρια της Μεσημβρίας.

ΕΞΑΙΡΕΣΗ Ο ΜΑΤΟΣ

Υπάρχει και κάτι τελευταίο. Η εξαίρεση που ακούει στο όνομα Λέο Μάτος και επιβεβαιώνει τον αγώνα. Ο Βραζιλιάνος δίνει μαθήματα συμπεριφοράς στους συμπαίκτες του. Αντιλαμβάνεται, πλήρως, το βάρος της φανέλας και το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί και το δείχνει με την απόδοσή του. Ο κόσμος, δικαίως, τον διαχωρίζει απ' όλους τους υπόλοιπους παίκτες του ΠΑΟΚ (να βγάλουμε και τον Βιεϊρίνια) και αυτό θα πρέπει να ταρακουνήσει όλους όσοι βρίσκονται δίπλα του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ