OPINIONS

Αν μένει και άσφαιρος...

Αν μένει και άσφαιρος...
INTIME SPORTS

Ο Κώστας Πετρωτός αναλύει το πιο ανησυχητικό, νέο, μήνυμα που στέλνει στον ΠΑΟΚ το βαρύ 3-0 στην ομάδα της Θεσσαλονίκης και τον Άγγελο Αναστασιάδη.

Προσωπικά δεν με ξαφνιάζει που ο ΠΑΟΚ δέχθηκε ξανά γκολ σε ματς πρωταθλήματος. Και δεν με απασχολεί το εύρος του σκορ, καθώς το δεύτερο και το τρίτο τέρμα του «Δικεφάλου» ήταν απόρροια του ρίσκου που πήρε για να ισοφαρίσει και της κατάρρευσης που σημειώθηκε μετά το 2-0 αντίστοιχα.

Εδώ και μέρες, πριν ακόμη από τον αγώνα με τον Ολυμπιακό, υποστηρίζω ότι φέτος-και ειδικότερα τις τελευταίες εβδομάδες, για να κερδίσει ο ΠΑΟΚ έναν αγώνα θα πρέπει να σκοράρει τουλάχιστον δύο φορές, γιατί είναι δεδομένο ότι θα δεχθεί ένα γκολ.

Το ανασταλτικό πρόβλημα του ΠΑΟΚ, με απλά λόγια, είναι καταγεγραμμένο εδώ και καιρό και απλά αυτά που συζητάμε είναι η λύση του. Ο Αναστασιάδης υποστηρίζει ότι προέρχεται από την κούραση των άμαθων σε πρωταθλητισμό μέσω και τα πολλά αβίαστα λάθη που κάνουν και δεν υπάρχει έλλειψη στους στόπερ.

Άλλοι, μεταξύ των οποίων και ο υπογράφων που όμως δεν είναι ο προπονητής της ομάδας, ότι αν θέλει να το λύσει μία και καλή ο «Δικέφαλος» ΟΦΕΙΛΕΙ να πάρει τουλάχιστον έναν (μην πω και δύο) γρήγορους και ψηλούς στόπερ που θα τον θωρακίσουν τόσο στον αέρα όσο και στις κόντρα επιθέσεις των αντιπάλων που είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να βάλει γκολ στον ΠΑΟΚ.

Αλλά αυτή είναι συζήτηση που έχει γίνει αρκετές φορές και δεν έχει νόημα να την ξανακάνουμε.

Η επίθεση δεν πρέπει να σιγήσει

Αντίθετα, αποτελεί θέμα έντονου προβληματισμού αυτό που έγινε με την επίθεση της ομάδας. Ο ΠΑΟΚ, αν δεν το έχετε μάθει ή συνειδητοποιήσει, δεν σκόραρε φέτος για πρώτη φορά σε ματς πρωταθλήματος. Το μεγάλο του όπλο «σίγησε» με πολύ… ηχηρό τρόπο και αυτό δεν μπορεί κανείς να το προσπεράσει.

Σαφώς και μία σοβαρή δικαιολογία είναι η κακή μέρα παικτών όπως ο Περέιρα και ο Αθανασιάδης. Δύο φάσεις (μία για τον καθένα στο δεύτερο ημίχρονο) αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Τόσο ο Αργεντινός, όσο και ο Έλληνας επιθετικός σούταραν όπως δεν μας έχουν συνηθίσει και έχασαν (ειδικά ο Περέιρα) άχαστα γκολ. Ήταν, όμως, μόνο αυτό που έφταιξε;

Υπήρχε παραγωγή φάσεων μήπως; Είδαμε πλαγιοκοπήσεις, τη μπάλα να φτάνει με αξιώσεις μέσα στην περιοχή του Βελλίδη, σουτ με αξιώσεις έξω από την περιοχή. Φυσικά και όχι με εξαιρέσεις που επιβεβαιωνουν τον κανόνα.

Είναι ξεκάθαρο ότι χθες έλειπαν από τον ΠΑΟΚ ο Ρατς, ο Τζιόλης και ο Μακ. Παίκτες που έχουν την ποιότητα να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για γκολ. Επιπλέον, ο Γιάννης Πετράκης είχε διαβάσει πολύ καλά τον τρόπο παιχνιδιού του ΠΑΟΚ. Γνώριζε ότι αν κλείσει τους χώρους στον Περέιρα και τον Κλάους έχει μειώσει πάνω από το 50% τις πιθανότητες του ΠΑΟΚ να σκοράρει, καθώς οι υπόλοιποι παίκτες του μεσοεπιθετικά δεν διακρίνονται για τη δυνατότητα να «φτιάχνουν» παιχνίδι.

Κάποιοι πιθανόν να περίμεναν κάτι παραπάνω από τον Γκολάσα, όμως, διαψεύστηκαν οι προσδοκίες τους από τις κάκιστες μεταβιβάσεις του Ισραηλινού που έδειχνε να έχει μυαλό μόνο για να τρέχει και να μαρκάρει.

Ο ΠΑΟΚ στερείται, λοιπόν, εναλλακτικών λύσεων όταν λείπουν βασικές μονάδες του (αυτό το ομολόγησε και ο Ανασταστιάδης όταν μίλησε για απόντες βαρόμετρα) και επιπλέον αρχίζει και γίνεται προβλέψιμος για τους αντιπάλους του. Δεν είναι, πλέον η νέα ομάδα που όλοι ψάχνουν τα καινούρια στοιχεία στο παιχνίδι της. Γνωρίζουν και τα ατού της (και προσπαθούν να τα μπλοκάρουν) και τις αδυναμίες της (και επιδιώκουν να τις εκμεταλλευτούν).

Δεν μπορώ να ξέςρω αν ο Αναστασιάδης έχει κάποια άλλα στοιχεία να προσθέσει στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ για να εξελίξει το πολύ ικανό σύνολο που έχει δημιουργήσει από το καλοκαίρι, αλλά ακόμη κι αν αυτό ισχύει, είναι απορίας άξιο πότε θα προλάβει να το κάνει όταν οι παίκτες του περιμένουν πως και πως τη διακοπή του πρωταθλήματος για να ξεκουραστούν.

Μοιραία, λοιπόν, καταλήγουμε και πάλι στις μεταγραφές. Αυτές που χρειάζεται ο ΠΑΟΚ και για το παραγωγικό παιχνίδι του, αν θέλει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει κάθε απουσία παίκτη του από ‘δω και πέρα.

Κλείνοντας, θέλω όμως να υπογραμμίσω το εξής: Εμείς έχουμε το δικαίωμα να καταθέτουμε τη γνώμη μας, στο τέλος όμως αυτός που έχει το ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ δικαίωμα να αποφασίσει είναι ο Αναστασιάδης. Όλα τα υπόλοιπα στελέχη του ΠΑΟΚ μπορεί να καταθέσουν τη δική τους άποψη και να οδηγήσουν τον 61χρονος τεχνικό σε πιο σφαιρική κρίση για το τι χρειάζεται τώρα ο ΠΑΟΚ, αλλά η τελική απόφαση είναι μόνο δική του.

Υ.Γ. Τώρα που ο Γλύκος είναι εκτός για κάποιο διάστημα (ελπίζω όχι μεγάλο) ίσως να εκτιμήσουν ορισμένοι την προσφορά του στον φετινό ΠΑΟΚ. Ας μην είναι, όμως, αυτό το πρώτο θέμα γιατί θα σημαίνει ότι τα πράγματα δεν θα έχουν εξελιχθεί καθόλου καλά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ