OPINIONS

Άμυνα με στεγανά, το πρώτο στοίχημα

Άμυνα με στεγανά, το πρώτο στοίχημα
Ίβιτς ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για τη φιλική ήττα του ΠΑΟΚ και τα τέσσερα γκολ από τη Στεάουα που έβαλαν τον πρώτο σοβαρό προβληματισμό της σεζόν στον Βλάνταν Ίβιτς και τους συνεργάτες του.

Θα ήταν αφύσικο ο ΠΑΟΚ να... πάει τραίνο σε όλα τα φιλικά παιχνίδια και λίγο πριν αρχίσει τις επίσημες υποχρεώσεις του να μοιάζει ως η άτρωτη ομάδα που έρχεται με φόρα από τα περσινά πλέι οφ και δεν την τρομάζει τίποτα. Όχι, βέβαια, ότι μετά το 4-3 από τη Στεάουα ξαφνικά μετατράπηκε σε προβληματικό σύνολο και "ακύρωσε" όλα τα θετικά στοιχεία που βγάζει από την αρχή της προετοιμασίας.

Για πρώτη φορά, όμως, έδειξε με τόσο εμφατικό τρόπο τις αδυναμίες του και έδειξε στον ίδιο τον προπονητή του που ακριβώς πρέπει να εστιάσει στο επόμενο διάστημα. Τι είδε ο Βλάνταν Ίβιτς χθες; Αρχίζοντας από τα θετικά, επιβεβαίωσε σαφώς την ικανότητα που έχει η ομάδα του να φθάνει στο γκολ. Αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά πως έχει ποδοσφαιριστές που διαθέτουν καλή επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα (αφήνουμε στην άκρη των τρομερό αυτογκόλ των Ρουμάνων και κρατάμε τα τέρματα των Κουλούρη, Ροντρίγκες από στημένες φάσεις). Επιπλέον, διαπίστωσε ότι υπάρχει μεγάλη βελτίωση στην παραγωγή φάσεων. Ο ΠΑΟΚ φθάνει εύκολα και με σωστές προϋποθέσεις στην αντίπαλη εστία και αυτό πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες που έχει να σκοράρει.

Το κακό είναι ότι και οι αντίπαλοι φθάνουν εύκολα στη δική του περιοχή. Το 'χαμε σημειώσει και στο πρώτο ημίχρονο του φιλικού αγώνα με την Κλαμπ Μπριζ ότι ο ΠΑΟΚ έχει πρόβλημα στον χώρο μπροστά από τους δύο στόπερ. Αν ο αντίπαλός του διαθέτει γρήγορους μεσοεπιθετικούς τότε πολλές φορές οι μέσοι του πάνε δεύτεροι στη μπάλα και η άμυνα μένει εκτεθειμένη. Θυμηθείτε το γκολ που σημείωσε ο Στάντσιου χθες, γιατί αποτελεί ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ο ΠΑΟΚ δεν έχει καταφέρει να βρει χημεία στις θέσεις των δύο αμυντικών μέσων στο 4-2-3-1 που εφαρμόζει ο Ίβιτς και αυτό είναι ένα σημείο που απαιτεί άμεσα λύση.

Υπάρχει και ένα ακόμη πρόβλημα. Έχει να κάνει με τις προσωπικές μονομαχίες στην άμυνα. Και στη φάση του πρώτου γκολ της Στεάουα και σ' αυτή του τελευταίου γκολ οι αντιδράσεις των παικτών του ΠΑΟΚ (Κίτσιου και Κρέσπο αντίστοιχα) που μαρκάρουν τον σκόρερ δεν είναι οι σωστές Και δεν είναι οι μόνες λάθος. Απλά αυτές συνδυάστηκαν με γκολ του αντιπάλου. Σίγουρα και αυτό είναι ένα στοιχείο που ο Βλάνταν Ίβιτς έχει βάλει ψηλά στις σημειώσεις του.

Λύσεις εκ των έσω

Το ζητούμενο είναι αν μπορούν επιλυθούν αυτά τα προβλήματα μέσα σε ένα δεκαήμερο περίπου και ο ΠΑΟΚ να παρουσιαστεί έτοιμος στον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Την απάντηση μπορεί να δώσει μόνο ο Βλάνταν Ίβιτς (και οι συνεργάτες του) και θεωρώ πως έπιασε το θέμα από τη σωστή βάση του δηλώνοντας πως ο ΠΑΟΚ δεν θα κάνει άλλη μεταγραφή μέχρι τα πρώτα επίσημα παιχνίδια του και θα στηριχθεί στο υπάρχον ρόστερ. Θα ήταν πραγματικά αποπροσανατολιστικό Μίχελ και Ίβιτς να ψάχνουν τώρα παίκτη για να προλάβει να παίξει 26 ή 27 Ιουλίου, όταν θα οριστεί το πρώτο παιχνίδι του ΠΑΟΚ. Θα ήταν πραγματικά παράλογο να περιμένουν να είναι έτοιμος σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να αλλάξει η εικόνα του ΠΑΟΚ. Ας μην ξεχνάμε το παράδειγμα του Μπίσεσβαρ που βρίσκεται στην ομάδα εδώ και μέρες και είναι πραγματικά αμφίβολο κατά πόσο θα είναι έτοιμος στα δύο πρώτα ευρωπαϊκά ματς.

Οπότε η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί εκ των έσω. Μία προτεραιότητα του τεχνικού τιμ του ΠΑΟΚ θα είναι να δουλέψει πολύ με τον Κάνιας. Ο Ισπανός αμυντικός μέσος έκανε προπονήσεις μόνος του στο διάστημα μέχρι να υπογράψει με τον ΠΑΟΚ και δηλώνει ότι θα είναι έτοιμος από τα πρώτα επίσημα ματς της νέας ομάδας του , όμως, η αλήθεια είναι ότι βρίσκεται πίσω σε φυσική κατάσταση. Αποτελεί ένα σημαντικό στοίχημα αν οι συνεργάτες του Ίβιτς προλάβουν τη μάχη με τον χρόνο για να ενταχθεί ο Κάνιας στο σύνολο. Αν το πετύχουν και ο Κάνιας εμφανίσει το καλό πρόσωπο του, τότε ο ΠΑΟκ κερδίζει έναν κόφτη με γρήγορες κινήσεις, σωστές τοποθετήσεις και σωστή πρώτη πάσα.

Παρέμβαση μπορεί να γίνει και στην διάταξη της ομάδας. Ο Βλάνταν Ίβιτς, ίσως, πρέπει να αναπροσαρμόσει κάπως το 4-2-3-1 το οποίο χρησιμοποιεί και να το μετατρέψει σε "καθαρό" 4-3-3. Ειδικά, αν ο ΠΑΟΚ παίξει εκτός έδρας το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι του, ένα σχήμα με τρεις καθαρούς μέσους και όχι επιτελικό στη σύνθεσή του μπορεί να του δώσει αμυντική ισορροπία. Έτσι θα "θυσιάσει" την παρουσία ενός παίκτη σε ρόλο επιτελικού, όμως, αυτό το κενό μπορεί να καλυφθεί αν οι εξτρέμ του (πιθανόν Τζάλμα και Ροντρίγκες είναι σε καλή μέρα).

Όσο για τα προσωπικά μαρκαρίσματα στην άμυνα, εκεί χρειάζεται πολλή δουλειά. Και ομαδικά για να λειτουργεί η άμυνα συντονισμένα και ατομικά για να μην χάνεται η συγκέντρωση τα κρίσιμα δευτερόλεπτα που κρίνουν μία φάση.

Το επόμενο δεκαήμερο ο ΠΑΟΚ έχει σαφή στόχο στο τι ψάχνει να βελτιώσει και μένει να δούμε αν ο Ίβιτς και οι συνεργάτες του πετύχουν τη γρήγορη βελτίωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ