OPINIONS

Αδιέξοδο με λύση μόνο από τον Σαββίδη

Αδιέξοδο με λύση μόνο από τον Σαββίδη
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για τη νέα γκέλα του ΠΑΟΚ στην Κομοτηνή, που μπορεί να του στοιχίσει την παρουσία στα πλέι οφ, τον Ίγκορ Τούντορ που στέρεψε από λύσεις και είναι σε σύγχυση και τον Ιβάν Σαββίδη που πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Έμπλεξε ο ΠΑΟΚ. Η ήττα στην Κομοτηνή δεν είναι απλά μία ντροπιαστική ήττα μίας μεγάλης ομάδας από την πιο αδύναμη ενός Πρωταθλήματος που προκαλεί γκρίνια και δικαιολογημένα παράπονα του κόσμου.

Είναι κάτι πολύ χειρότερο και δεν χρειάζεται παρά να ρίξει κανείς μία ματιά στον βαθμολογικό πίνακα για να το διαπιστώσει. Ο ΠΑΟΚ είναι 4ος με 38 βαθμούς, έχει πίσω του μόλις έναν πόντο τον Πανιώνιο, είναι στο +5 από τον Αστέρα που παίζει αύριο με την ΑΕΚ και έχει την ευκαιρία να μειώσει τη διαφορά.

Συνυπολογίστε ότι ο ΠΑΟΚ περιμένει την τιμωρία από τα επεισόδια κόντρα στον Ολυμπιακό (έχει σίγουρα -3 και μπορεί να πάει και στο -6, άρα να κατέβει στους 32).

Ο στόχος των πλέι οφ τίθεται πλέον σε αμφιβολία. Ο ΠΑΟΚ έχει να αντιμετωπίσει κατά σειρά τον Παναιτωλικό (εκτός), την Καλλονή (εντός), τον Πανιώνιο (εκτός), τον Λεβαδειακό (εντός) και τον Πλατανιά (εκτός). Θεωρητικά βατό πρόγραμμα, αλλά όταν χάνει από τον εδώ και πολύ καιρό υποβιβασμένο Πανθρακικό πώς μπορεί να μιλά κανείς για σίγουρα τρίποντα.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που ο Ίγκορ Τούντορ δείχνει ότι δεν έχει λύσεις για να αλλάξει άρδην την κατάσταση. Φαντάζομαι, δεν πιστεύει κανείς ότι το να μαντρώσει τους παίκτες στο "Μακεδονία Παλλάς" θα φέρει αποτέλεσμα, όταν επί τρεις μέρες είχε καθημερινά συνομιλίες μαζί τους και ο ΠΑΟΚ παρουσιάστηκε τόσο... αφελής (sic) κόντρα στον Πανθρακικό.

Άλλωστε και ο ίδιος με τις δηλώσεις του έθεσε ανοιχτά θέμα ποιότητας του έμψυχου δυναμικού, μιλώντας για τον Πέλκα και τον Μυστακίδη που δεν είναι Φορτούνηδες (χρύσωσε το χάπι λέγοντας ότι μελλοντικά μπορούν να γίνουν), ενώ άδειασε χοντρά τον Άρνεσεν για τις μεταγραφές (τι να σκεφτεί άραγε ο Δανός όταν ο προπονητής που ο ίδιος έφερε στον ΠΑΟΚ δίνοντας του τη μεγαλύτερη ευκαιρία της καριέρας του βγαίνει και λέει δημόσια: "Το μπάτζετ δεν είναι δικό μου θέμα, ούτε το αν ο άλλος ξοδεύει πολλά χρήματα και ο άλλος είναι ψηλότερα έχοντας λιγότερα λεφτά").

Επειδή, όμως, στην παρούσα φάση το ζητούμενο για τον ΠΑΟΚ είναι τι θα γίνει με τα πλέι οφ, οφείλουμε να εστιάσουμε σε κάτι συγκεκριμένο: Όταν ο Τούντορ ρωτήθηκε για ποιο λόγο ο ίδιος πριν λίγο καιρό δήλωσε ότι αυτή η ομάδα μπορεί να βγει πρώτη στα πλέι οφ, όταν μιλά τώρα για "ταβάνι", επικαλέστηκε δύο στοιχεία:

-Το πρώτο είναι ότι όταν ο ΠΑΟΚ έχει 7 μέρες να προετοιμαστεί για ένα ματς, αυτή η ομάδα μπορεί να κερδίσει οποιονδήποτε, αλλά όταν υπάρχει ματς ανά τρεις-τέσσερις μέρες, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Προφανώς, ο Κροάτης δεν θα σκεφτόταν εκείνη την ώρα ότι οι αγώνες των πλέι οφ γίνονται ανά τρεις μέρες και άρα έμμεσα δήλωσε αδυναμία διαχείρισης του μίνι πρωταθλήματος, αν ο ΠΑΟΚ καταφέρει τελικά να μπει στα πλέι οφ.

-Το δεύτερο αφορά στο γεγονός ότι όταν λείπουν παίκτες σαν τον Τσίμιροτ και τον Ροντρίγκες, ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να αναπληρώσει τα κενά τους. Αλήθεια, για το πρόβλημα με τη γάμπα του Βόσνιου και το ότι η αποθεραπεία του άσου από το Πράσινο Ακρωτήρι πήγε και πάλι πίσω δεν αισθάνεται ότι έχει ευθύνη ο προπονητής του ΠΑΟΚ; Ο Τσίμιροτ που προερχόταν από πολύ βαρύ τραυματισμό και επέστρεψε δεν έπαιζε συνεχόμενα παιχνίδια; Μήπως χρειαζόταν άλλη διαχείριση;

Φυσικά, αν πήγαινε και εκεί η συζήτησή των ρεπόρτερ μαζί του, ο Τούντορ είναι βέβαιο ότι δεν θα αναλάμβανε καμία ευθύνη. Μπορεί πάλι να το χρέωνε στην... κακή Μεσημβρία. Γενικώς, μπορεί να δήλωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί αλλά ποτέ δεν έχει παραδεχθεί ούτε ένα λάθος του. Και γι' αυτό, απόλυτα, λογικά, αναρωτήθηκε για ποιον λόγο να παραιτηθεί. Όταν δεν αισθάνεσαι υπαίτιος γιατί να παραιτηθείς.

Το θέμα είναι, πλέον, καθαρά στο πώς θα κινηθεί ο Ιβαν Σαββίδης. Αν έχει βάλει ως βασικό κριτήριο τι θα γίνει με τα πλέι οφ για τον σχεδιασμό της νέας περιόδου, τότε κακώς κρατά τον Τούντορ στον πάγκο του ΠΑΟΚ γιατί η ομάδα κινδυνεύει να τα χάσει και αυτά.

Αν, όμως, πιστεύει ότι ο προπονητής είναι αξιόλογος και ευθύνονται όλα τα άλλα, τότε πρέπει να του ανανεώσει το συμβόλαιο για τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια εδώ και τώρα και να ακολουθήσει κατά γράμμα τις υποδείξεις του. Τόσο απλά...

Υ.Γ. Και κάτι επί προσωπικού για το οποίο εκτιμώ ότι πρέπει να δώσω μερικές εξηγήσεις. Μεταξύ του υπογράφοντα και του προπονητή του ΠΑΟΚ αναπτύχθηκε ένας διάλογος, έντονος, αλλά πιστεύω σε πολιτισμένα πλαίσια, χωρίς να ξεφύγει κανείς από τους δύο. Θεώρησα απαραίτητο να παρέμβω όταν άρχισε να επιτίθεται (και πάλι για το είχε κάνει και στη Λεωφόρο) στους δημοσιογράφους και στο ότι έχουν κακή συνήθεια να απαιτούνε πολλά περισσότερα πράγματα από τον προπονητή της ομάδας. Του υπενθύμισα ότι από τη θέση που κάθεται έχουν περάσει μεγάλοι προπονητές, όπως ο Σάντος ή ο Μπόλονι και ως δημοσιογράφοι έχουμε παραστάσεις. Παράλληλα του επισήμανα ότι εκείνος ποτέ δεν παραδέχθηκε ένα λάθος του δημόσια. Στην αρχή δεν ήθελα να μπω στη διαδικασία αυτή λέγοντας ότι ήμουν εκεί για να θέτω ερωτήματα. Επέμεινε να ακούσει ένα λάθος: Του μίλησα για τη χρησιμοποίηση του Λέοβατς (με πιο ψύχραιμη σκέψη τώρα λέω ότι κακώς μπήκα σε παραδείγματα, γιατί η αίθουσα Τύπου είναι για ερωτήματα προς τους προπονητές). Ενοχλήθηκε και με ρώτησε: "Γιατί ποιος είναι καλύτερος;".Του ανέφερα το όνομα του Κοροβέση που κατά τη γνώμη μου έχει προσφέρει περισσότερα. Προσπάθησε να πάει αλλού την κουβέντα λέγοντας: "Δηλαδή το μεγάλο πρόβλημα του ΠΑΟΚ είναι ο Λέοβατς;". Του απάντησα: "Δεν είπα εγώ αυτό, μου ζητήσατε ένα λάθος σας και, κατά τη γνώμη μου, ανέφερα ένα".Επαναλαμβάνω, δεν έπρεπε να μπω σε αναφορά συγκεκριμένου παραδείγματος γιατί χανόταν το πραγματικό νόημα της συζήτησης που ήταν ο τρόπος, ενοχλητικός κατ' εμέ, με τον οποίο ο Τούντορ μιλά για τους δημoσιογράφους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ