OPINIONS

Τον Ολυμπιακό θα τον σέβεσαι. Τον Ολυμπιακό

Τον Ολυμπιακό θα τον σέβεσαι. Τον Ολυμπιακό
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιώργος Περπερίδης αποκωδικοποιεί τον θρίαμβο του Ολυμπιακού κόντρα στην ΑΕΚ σε μια και μόνο λέξη και δίνει τη συμβουλή του σε όσους επιθυμούν να γκρεμίσουν τους Πειραιώτες από την κορυφή.

Εκκωφαντική ήταν η επιστροφή του Ολυμπιακού στις νίκες και τα γκολ. Στο καναβάτσο ήταν οι Πειραιώτες μετά τις κολλητές ήττες από ΑΕΛ και ΑΠΟΕΛ, όπου μάλιστα δεν είχαν καταφέρει να βρουν δίχτυα.

Τόσο στο αθλητικό μαγκαζίνο του Sport24 Radio 103,3 όσο και συνομιλώντας με τους ακροατές του σταθμού το βράδυ του Σαββάτου, είχα εκφράσει την άποψη πώς αν καταφέρει ο Ολυμπιακός να βρει ένα γρήγορο γκολ απέναντι στην ΑΕΚ τότε αυτομάτως θα γίνει το απόλυτο αφεντικό του ντέρμπι.

Όπερ και εγένετο, με το τέρμα του Ιντέγε μόλις στο 7ο λεπτό. Όμως ομολογώ ότι έκανα λάθος. Γιατί το ντέρμπι του Φαλήρου τελείωσε πολύ νωρίτερα. Και συγκεκριμένα στο πρώτο άουτ του αγώνα.

Όταν σε ένα τέτοιο παιχνίδι βλέπεις τον γκολκίπερ της αντίπαλης ομάδας να κάνει καθυστέρηση από το 1ο λεπτό (!) και μόλις του κάνει νόημα επιτακτικά ο διαιτητής να δώσει συνέχεια στο παιχνίδι, αυτός να δίνει μια στη μπάλα και να τη στέλνει πλάγιο άουτ με συνοπτικές διαδικασίες, τότε αντιλαμβάνεσαι πως το μόνο που μένει να διευκρινιστεί είναι η έκταση του σκορ...

Ο Ολυμπιακός λοιπόν προερχόταν από δύο αποτυχίες στη σειρά, το κλίμα ήταν βαρύ στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη, οι μουρμούρες για τον Μπέντο στην ημερήσια διάταξη και από τόσο νωρίς στη σεζόν οι "ερυθρόλευκοι" καλούνταν να δώσουν έναν τελικό.

Με αυτά τα δεδομένα, δεν ήταν λίγοι όσοι έσπευσαν να λοιδωρήσουν, να χλευάσουν τον Ολυμπιακό. Να αρχίσουν οι "πνευματώδεις" ατάκες του στυλ "αν δεν πάρουν τα σφυρίγματα τους δεν κερδίζουν". Οπαδοί αντίπαλων ομάδων, παράγοντες αντίπαλων ομάδων και όχι μόνο. Στο ίδιο μοτίβο.

Και ήρθε το 3-0 κόντρα στην ΑΕΚ (και συνολικά 18 - 0 στα 5 τελευταία ντέρμπι στο Φάληρο!), στο ρελαντί. Και όντως δικαιώθηκαν... Αν υπήρξε ομάδα που ευνοήθηκε στο Φάληρο, αυτή ήταν η ΑΕΚ, με αποκορύφωμα τη φάση που ο Ροντρίγκες χτύπησε εν ψυχρώ τον Φιγκέιρας, αλλά για τον ρέφερι και τον επόπτη δεν έτρεξε κάστανο. Με αποφάσεις εναντίον του λοιπόν και όχι 50% - 50%, κατάφερε να επιβληθεί ο Ολυμπιακός...

Φυσικά και η ΑΕΚ δεν γνώρισε την ήττα επειδή οι παίκτες και ο προπονητής της ακολούθησαν την τάση της χλεύης με την οποία αντιμετωπίστηκε ο Ολυμπιακός από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Έχασε γιατί την κυρίευσε το αίσθημα του φόβου.

Φόβος που μεταδόθηκε αρχικά από τον Κετσπάγια, κυρίως από τον τρόπο που επέλεξε να προσεγγίσει τακτικά το παιχνίδι (εντελώς παθητικά) αλλά και με κάποιες επιλογές σε πρόσωπα, πριν το αίσθημα αυτό ενισχυθεί από το εκρηκτικό ξεκίνημα των Πειραιωτών.

Εδώ λοιπόν θα δώσω μια συμβουλή σε όσους επιθυμούν να γκρεμίσουν τον Ολυμπιακό από την κορυφή. Το μυστικό είναι κάτι απλό. Εξαιρετικά απλό. Τον Ολυμπιακό δεν θα τον εκθρονίσεις αν τον λοιδωρείς. Αν τον ειρωνεύεσαι. Δεν θα τον κερδίσεις αν τον φοβάσαι. Αν θες να το καταφέρεις οφείλεις να τον σέβεσαι.

ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ ΑΛΛΑΞΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ

Στην αρθρογραφία το πρωί της Κυριακής και πριν το ματς έγραφα μεταξύ άλλων πως "ο Ολυμπιακός έμεινε νηστικός στα δύο τελευταία παιχνίδια, το ερώτημα είναι πόσο πεινασμένος θα εμφανιστεί κόντρα στον "Δικέφαλο"... όσα και να πει/κάνει ένας προπονητής, η εκτέλεση του πλάνου περνά μέσα από τα πόδια και κυρίως την διάθεση των ποδοσφαιριστών. Και κόντρα στην ΑΕΚ, το τελευταίο είναι που θα παίξει τον μεγαλύτερο ρόλο".

Αν πιστεύει κανείς ότι ο Μπέντο μέσα δύο ημέρες και ισάριθμες σκάρτες προπονήσεις πρόλαβε να αλλάξει τόσα πολλά στην ομάδα του ώστε από τις δύο κολλητές ήττες δίχως να σκοράρει, μπόρεσε να φτάσει σε ένα εμφατικό 3-0 επί της ΑΕΚ, θα μου επιτρέψει να διαφωνήσω. Δεν γίνονται αυτά στο ποδόσφαιρο.

Ένα πράγμα άλλαξε πραγματικά και αυτό ήταν η διάθεση των παικτών. Ξεκάθαρα. Ακόμη και κόντρα στον Ηρακλή νωθρά είχαν ξεκινήσει και βρέθηκαν πίσω στο σκορ. Όμως αυτή τη φορά μπήκαν στο γήπεδο με το πόδι στο γκάζι.

Ο Μιλιβόγεβιτς... σεληνιασμένος, ο Φορτούνης να κάνει τάκλιν - καμικάζι (!), Ιντέγε, Σεμπά και Ελιουνούσι να πρεσάρουν σε μεγάλα χρονικά διαστήματα, ο Μαρτίνς (φανταστικό ματς ο Πορτογάλος) πεσμένος στο έδαφος να παλεύει για την μπάλα, ο Φιγκέιρας γρήγορα να παίρνει τα μέτρα του Ροντρίγκες πηγαίνοντας δυνατά επάνω του.

Δεν ξέρω που οφείλεται αυτή η γυαλάδα στο μάτι αλλά εμφανίστηκε μετά από πολύ καιρό στους παίκτες του Ολυμπιακού και σίγουρα είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα για τη συνέχεια.

Πάντως το αποτέλεσμα από μόνο του δεν λέει πολλά, αν δεν υπάρξει ανάλογη βελτίωση στο μέλλον. Και τώρα που ο Μπέντο κάπως... ησύχασε ( έκανε το κόλπο αλά Μίτσελ που λέγαμε στο ρεπορτάζ της Παρασκευής!), τη στιγμή που ακολουθεί και η διακοπή, έχει την ευχέρεια να δουλέψει επάνω σε πράγματα που χρήζουν επειγόντως βελτίωσης.

Γιατί ξαφνικά ο Ολυμπιακός δεν διόρθωσε τα κακώς κείμενα που κουβαλά από την αρχή της σεζόν επειδή κέρδισε -έστω και άνετα- την ΑΕΚ. Ίσα ίσα που τώρα είναι η ευκαιρία με ηρεμία και συγκέντρωση να δουλέψει για να βελτιώσει τις αδυναμίες του.

ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ

"Θέλουμε πίσω τις Κυριακές. Θέλουμε ισοτιμία, ισονομία. Εμείς δεν θέλουμε να κερδίζουμε αν δεν το αξίζουμε. Δεν θέλουμε σφυρίγματα", κτλ. κτλ. Αυτό είναι το σύνθημα της... εξυγίανσης. Ή κάνω λάθος; Θέλω να ρωτήσω, η ισονομία πώς ακριβώς επιτυγχάνεται;

Με τη διαιτησία στο Παναθηναϊκός - Αστέρας Τρίπολης στη Λεωφόρο; Με το να γίνεται λόγος μόνο για το οφσάιντ του Περέιρα (τραγικό λάθος του επόπτη, σίγουρα) και όχι αυτό του Καπετάνου στο Βέροια - ΠΑΟΚ; Με το να μένει ατιμώρητος ο Πατίτο στο εν ψυχρώ χτύπημα στον Φιγκέιρας; Με το πέναλτι που κέρδισε ο Παναθηναϊκός στη Λιβαδειά;

Και ποια λάθη χαρακτηρίζονται ανθρώπινα και ποια "εγκληματικά"; Και πολύ περισσότερο, ποιοι ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ποια λάθη είναι ανθρώπινα και ποια όχι; Και με ποια κριτήρια;

Από όσο καταλαβαίνω το σύνθημα ισονομία - ισοτιμία, αφορά όλα τα ματς, όλων των ομάδων της Super League. Και θα περίμενα από όσους το πλασάρουν έτσι προς τα έξω, όταν οι ομάδες τους παίρνουν σφυρίγματα έξω από τα πλαίσια της ισονομίας, να είναι οι πρώτοι που θα το στηλιτεύουν.

Αντί αυτού, σε περιπτώσεις τέτοιες ο δίσκος... γυρίζει στο "ο Ολυμπιακός δεν δικαιούται να ομιλεί". Γιατί ρε παιδιά; Το ισονομία - ισοτιμία ΔΕΝ περιλαμβάνει τον Ολυμπιακό; Ή πρόκειται για την γνωστή τακτική μονά - ζυγά... μονόζυγα;

Βέβαια αν κρίνω από τον τρόπο που κινούνται τα νήματα για την "εξυγίανση", παίρνω της απαντήσεις που θέλω. Έχω περιέργεια να δω πότε θα ξεκινήσουν οι έρευνες της δικαιοσύνης για τις καταγγελίες που έχουν γίνει αναφορικά με όσα συνέβησαν στις εκλογές της Ζακύνθου, με όσα προηγήθηκαν των εκλογών στα Χανιά, με κάτι ασυνόδευτα χιλιάρικα ευρώ, τι παίχτηκε στην Εύβοια.

Τι θα συμβεί στην υπόθεση - ΦΟΥΣΚΑ με την κάρτα υγείας και γιατί ο υφυπουργός κ. Κοντονής δεν συγκινείται με την υπόθεση Γραμμένου. Αν θυμάμαι καλά, πριν καν βγει το βούλευμα για την παραπομπή Γκιρτζίκη, είχε θέσει ηθικό ζήτημα. Τώρα; Δεν υπάρχει ηθικό ζήτημα; Και αν όχι, γιατί; Γιατί η υπόθεση του Γραμμένου έχει "κολλήσει" σε τακτικά και αθλητικά δικαστήρια;

Αντιλαμβάνομαι ότι αυτά είναι ψιλά γράμματα. Αλλά παιδιά οργανωθείτε γιατί ένα - ένα τα άλλοθι στερεύουν. Και όχι τίποτε άλλο, σε λιγότερο από ένα μήνα θα έχει αλλάξει και η ΕΠΟ... Μετά θα είναι δύσκολα τα πράγματα.

Photo credits: ACTION IMAGES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ