OPINIONS

Το πρώτο σημάδι αισιοδοξίας

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΟΣΦΠ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
Όσκαρ Γκαρθία EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιώργος Περπερίδης σχολιάζει τις δηλώσεις του Όσκαρ Γκαρθία και γιατί αυτές αποτελούν το πρώτο, μετά από καιρό, πραγματικά αισιόδοξο σημάδι για τον Ολυμπιακό της επόμενης σεζόν.

Ένα δύσκολο, περίεργο φεγγάρι διανύει τη φετινή σεζόν ο Ολυμπιακός, ειδικά από τη στιγμή που βρέθηκε σε μια θέση που δεν έχει συνηθίσει τα τελευταία -πολλά- χρόνια: αυτή δηλαδή που δεν περιλαμβάνει την κορυφή.

Και για να μην κρυβόμαστε, στο Λιμάνι έδειξαν να δυσκολεύονται στην επιλογή μιας ισορροπημένης φόρμουλας αντίδρασης, ειδικά από τη στιγμή που βρέθηκαν απέναντι σε καταστάσεις που δεν είχαν υπολογίσει. Ξαφνικά ήρθαν αντιμέτωποι με πολλά ανοιχτά και διαφορετικά μέτωπα. Τόσο σε εξωαγωνιστικό, όσο και σε αγωνιστικό επίπεδο. Το πρώτο αφορά μεθοδεύσεις εκτός των τειχών του Αθλητικού Κέντρου Ρέντη, είναι ένα κομμάτι που απαιτεί συγκεκριμένους χειρισμούς, νομικές γνώσεις και ανθρώπους με την ανάλογη ικανότητα ως προς την αντιμετώπιση του.

Το δεύτερο, είναι κάτι που αφορά αποκλειστικά τον τρόπο που λειτουργεί εσωτερικά ένας οργανισμός, δεν επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες αλλά μόνο από τις αποφάσεις που λαμβάνονται εντός του ίδιου του οργανισμού. Και πριν ο Ολυμπιακός βρει τις απαντήσεις σε εξωαγωνιστικό επίπεδο, οφείλει πρώτα να ψάξει τις λύσεις εντός της οικογένειας.

Μετά από μια περίοδο όπου η πίεση, τα νεύρα και ο πανικός έμοιαζαν με κακό σύμβουλο, οι τελευταίες μέρες μοιάζουν να κυλούν με περισσότερο ρεαλισμό και ηρεμία στο Λιμάνι. Και οι δηλώσεις που παραχώρησε ο Όσκαρ Γκαρθία στη NOVA ενόψει της αναμέτρησης με τον Πανιώνιο αποτελούν το πρώτο, μετά από καιρό, πραγματικά αισιόδοξο σημάδι για τον Ολυμπιακό της επόμενης σεζόν.

Ο Ισπανός τεχνικός μέσα από λίγες προτάσεις περιέγραψε την κατάσταση που βιώνει φέτος η ομάδα του Πειραιά, αλλά και τις απαραίτητες προϋποθέσεις για μπορέσει άμεσα να επανέλθει σε μονοπάτι ορθής ποδοσφαιρικής λειτουργίας. Ειδικά διαβάζοντας πίσω από τι λέξεις. Και υπάρχουν τέσσερα σημεία που αξίζει κανείς να σταθεί:

1. "ΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ"

Τι είπε: "Αυτό που δεν μου άρεσε και δεν αρέσει σε κανέναν προπονητή είναι η έλλειψη θέλησης και ετοιμότητας όταν μπαίνεις μέσα σε ένα παιχνίδι... πρέπει όλοι μαζί να βάλουμε τον καλύτερό μας εαυτό για το σήμα, τη φανέλα και τον κόσμο που είναι δίπλα μας και να δούμε ποιος είναι εκείνος που θέλει να τα δώσει όλα και θέλει να συνεχίσει να μείνει εδώ, ευχαριστημένος και ο ίδιος αλλά και η ομάδα από αυτόν, και ποιος δεν θέλει για να μπορέσει να μας αφήσει τη θέση για κάποιον άλλον".

Πώς μεταφράζεται: Όποιος δεν θέλει ή δεν μπορεί, ας μας αδειάσει τη γωνιά. Δυστυχώς η έλλειψη θέλησης παρατηρήθηκε φέτος σε παίκτες της ομάδας και είναι το Νο1 σημάδι ότι ένας οργανισμός δυσλειτουργεί. Η ετοιμότητα, πνευματική και σωματική, είναι επίσης αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση για κάθε ποδοσφαιριστή μιας ομάδας, πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για τον Ολυμπιακό των ατελείωτων απαιτήσεων. Και εδώ παρατηρήθηκαν κάμποσα κρούσματα "ωχαδερφισμού" από παίκτες της ομάδας.

2. "ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ"

Τι είπε: " Πρέπει να αφήσουμε έξω τα προσωπικά μας θέματα και να έρθουμε όλοι στον ίδιο στόχο και την ίδια κατεύθυνση, γιατί διαφορετικά δεν υπάρχει άλλος δρόμος".

Πώς μεταφράζεται: Σίγουρα σε μια ομάδα δεν γίνεται 25 παίκτες να κάνουν παρέα. Το ίδιο σίγουρο όμως είναι πως στην προπόνηση και τους αγώνες είναι υποχρεωμένοι να λειτουργούν ως ένα, αφήνοντας στην άκρη οτιδήποτε μπορεί να συμβαίνει στον μικρόκοσμο τους. Απαγορεύεται δε να υπάρχει ακόμη και σαν σκέψη στο κεφάλι τους ότι οι ίδιοι είναι σημαντικότεροι από την ομάδα. Και -δυστυχώς- φέτος τέτοιοι παίκτες υπήρχαν.

3. "ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ"

Τι είπε: "Φυσικά, κάθε προπονητής αυτό που θέλει είναι να προετοιμάσει την ομάδα του και να την φέρει στην κατάσταση που επιθυμεί ο ίδιος, να διαλέξει τους ποδοσφαιριστές του και να φτιάξει μία ομάδα που πιστεύει θα πάει καλύτερα στο μέλλον. Αυτό θέλω να κάνω. Θέλω να δημιουργήσω τη βάση για το μέλλον, να δημιουργήσω τις προϋποθέσεις όπως σκέφτομαι για καλύτερα αποτελέσματα.

Δεν γνωρίζει κανείς στο ποδόσφαιρο ποιο θα είναι το μέλλον του, αν θα είναι εδώ σε έναν μήνα, σε τρεις μήνες ή του χρόνου... Είναι αλήθεια πως οι προπονητές επιθυμούν να είναι από την αρχή της χρονιάς. Όταν έρχεσαι στη μέση της χρονιάς, προσπαθείς να είσαι ανταγωνιστικός στο τρέχον πρωτάθλημα, να κάνεις τα καλύτερα αποτελέσματα με ό,τι έχεις βρει, αλλά σίγουρα είναι καλύτερα για έναν προπονητή να ξεκινήσει την προετοιμασία.

Είμαστε περήφανοι που βρισκόμαστε στον Ολυμπιακό, είμαστε ευχαριστημένοι που βρεθήκαμε εδώ και προπονούμε τον Ολυμπιακό, είμαστε ικανοποιημένοι με τα όσα έχουμε συναντήσει, όμως, θα θέλαμε τον χρόνο για να φτιάξουμε αυτό που θέλουμε. Πάντοτε χρειάζεται χρόνος. Αλλά το ποδόσφαιρο δεν εξαρτάται μόνο από εσένα, αλλά εξαρτάται και από άλλες συνθήκες, άλλους παράγοντες, άλλες γνώμες, άλλους ανθρώπους και ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί".

Πώς μεταφράζεται: Εδώ ο Ισπανός ακουμπάει ένα κομμάτι που μοιάζει ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία και το οποίο εσχάτως ο Ολυμπιακός "αγνοούσε" συστηματικά στον τρόπο που έπαιρνε αποφάσεις. Όταν αλλάζεις προπονητές και παίκτες με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, ένα πράγμα είναι σίγουρο: βάσεις δεν μπορείς να δημιουργήσεις. Η λογική του αθλήματος θέλει τον προπονητή να χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα και τα ανάλογα εργαλεία για να παρουσιάσει ένα "x" αποτέλεσμα στον αγωνιστικό χώρο.

Την ίδια στιγμή ο Γκαρθία αποτυπώνει με απλό τρόπο την αλήθεια: Ο προπονητής που θα έρθει μέσα στη χρονιά προσπαθεί για το τώρα με ό,τι βρει, χωρίς να έχει περιθώρια ελιγμών. Χρόνος για να φτιάξει δεν υπάρχει, αφού κανείς δεν δείχνει διατεθειμένος να περιμένει αποτελέσματα. Τα θέλει εδώ και τώρα. Ε, όλα μαζί δεν γίνονται. Στο σινεμά μπορεί. Στην πραγματική ζωή όχι.

Ενδιαφέρον ιδιαίτερο έχει και το πώς κλείνει την τοποθέτηση του εδώ ο Ισπανός. "Το ποδόσφαιρο δεν εξαρτάται μόνο από εσένα, αλλά εξαρτάται και από άλλες συνθήκες, άλλους παράγοντες, άλλες γνώμες, άλλους ανθρώπους". Εκτός από τα προφανή που μπορεί να έρθουν στο μυαλό του καθενός, σχετικά με τις συνθήκες και τους παράγοντες που διαμορφώνουν καταστάσεις, ας σταθούμε στις... γνώμες. Και ας θυμηθούμε όχι μόνο την περίφημη ατάκα του Κλιντ Ίστγουντ αλλά και το "όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει". Ειδικά αν οι... κοκόροι πιστεύουν ότι γνωρίζουν περισσότερα για το ποδόσφαιρο από αυτά που ξέρουν στην πραγματικότητα.

4. "ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΩ"

Τι είπε: "Θα ήμουν ο πρώτος, ο πιο περήφανος και πιο ευχαριστημένος αν συνέχιζα να είμαι προπονητής του Ολυμπιακού. Είναι κάτι που το θέλω πολύ, να συνεχίσω, να βοηθήσω πολύ στην προετοιμασία και στον προγραμματισμό της νέας σεζόν".

Πώς μεταφράζεται: Μετά από καιρό, στον πάγκο των "ερυθρολεύκων" κάθεται ένας ξένος προπονητής που μέσα από τα λεγόμενα του δείχνει να μην βλέπει τον Ολυμπιακό ως "ξεπέτα" ή το όχημα που θα τον βοηθήσει να κάνει το παραπάνω βήμα μέσα σε ένα χρόνο. Λέει ό,τι γουστάρει πραγματικά που βρίσκεται στον σύλλογο και ανυπομονεί να δημιουργήσει κάτι δικό του στο Λιμάνι, βοηθώντας την ομάδα να βάλει τις βάσεις για το μέλλον.

Πρώτος ο Όσκαρ Γκαρθία δείχνει αυτό που ζητάει από τους παίκτες του: Θέληση. Και την περίοδο αυτή, η θέληση είναι το Νο1 συστατικό που έχει ανάγκη ο Ολυμπιακός. Ας δοθεί λοιπόν τουλάχιστον μια ευκαιρία σε ανθρώπους με θέληση να ξαναβάλουν την ομάδα στις ράγες.

Photo credits: eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Γκαρθία: "Είτε είμαι εγώ, είτε όχι, βάζουμε τις βάσεις για τη νέα σεζόν"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ