OPINIONS

Το δώρο του Δέλλα

3-1
3-1 ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιώργος Περπερίδης γράφει για το απροσδόκητο δώρο του Τραϊανού Δέλλα στον Βίκτορ Σάντσεθ και τον Ολυμπιακό. Αρκεί οι Πειραιώτες να το δεχθούν...

Το τελευταίο τεστ του Ολυμπιακού, πριν την πρώτη σύγκρουση με την Χαπόελ Μπερ Σεβά για τον 3ο προκριματικό του Champions League, ήταν αυτό με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι.

Πρώτο φιλικό της καλοκαιρινής προετοιμασίας για τους γηπεδούχους, έκτο για τους "ερυθρόλευκους", οι περισσότεροι περίμεναν εύκολα ή δύσκολα να επικρατήσει η ομάδα του Βίκτορ Σάντσεθ. Το τελικό 3-1 υπέρ του Ατρομήτου δεν αφήνει πολλά περιθώρια για συζήτηση. Σαφέστατα καλύτεροι οι Περιστεριώτες ή για όποιον διαφωνεί με το "καλύτεροι", σίγουρα περισσότερο αποτελεσματικοί.

Το ματς δεν είχε τηλεοπτική κάλυψη. Βρέθηκα στο Δημοτικό Στάδιο του Περιστερίου περιγράφοντας το παιχνίδι για λογαριασμό του Sport24 Radio 103,3, έτσι είχα την ευκαιρία να σχηματίσω άποψη για τα όσα έγιναν στα 90 λεπτά της αναμέτρησης. Να κρίνω -πάντα κάτω από τη δική μου οπτική γωνία- τι πέτυχαν ή δεν πέτυχαν οι δύο ομάδες στο χορτάρι. Γιατί είναι αλήθεια ότι περίμενα αντιδράσεις από μεγάλη μερίδα του κόσμου των "ερυθρολεύκων", ωστόσο είναι δεδομένο ότι το συντριπτικό ποσοστό όσων σχολίαζαν αρνητικά το αποτέλεσμα δεν είδε το παιχνίδι.

Και σκοπός αυτής της παρατήρησης δεν είναι να τους "μαλώσω". Αντιθέτως. Θα τους καθησυχάσω. Γιατί ο Ολυμπιακός δεν ηττήθηκε παρουσιάζοντας κάποια καινούρια προβλήματα στην αγωνιστική του συμπεριφορά, αλλά αυτά που αντιμετώπισε και πέρσι στην ανασταλτική του λειτουργία.

Φυσικά και δεν ήρθε καμία συντέλεια. Φυσικά και δεν είναι έτοιμος ο Ολυμπιακός αυτή την εποχή. Αδιαμφισβήτητα του λείπουν παίκτες σε θέσεις - κλειδιά που θα πρέπει να ψάξει να βρει μέσω των επόμενων μεταγραφικών του κινήσεων. Μόνο που θα πρέπει πλέον να επισπεύσει τις διαδικασίες.

Το πλέον ανησυχητικό σε αυτό το 3-1 υπέρ του Ατρομήτου είναι το εξής: πρώτη επίθεση με αξιώσεις οι Περιστεριώτες, γκολ. Δεύτερη επίθεση με αξιώσεις, γκολ. Τρίτη επίθεση με αξιώσεις, γκολ. Τρεις φορές μπήκε στην περιοχή του Ολυμπιακού ο Ατρόμητος και σκόραρε ισάριθμα τέρματα. Και τα τρία με πανομοιότυπο τρόπο. Στην πλάτη της άμυνας. Τα δύο πρώτα στα νώτα του Φιγκέιρας, το τρίτο στην καρδιά της οπισθοφυλακής. Δεν χωρά περαιτέρω ανάλυση, ήταν τόσο απλό.

Το δεύτερο μάλιστα, είχε μια ιδιαιτερότητα. Και αυτό γιατί προήλθε από συνδυασμό των δύο πλάγιων μπακ (!) του Ατρομήτου. Ο Γκουγκούδης από δεξιά είδε απέναντι τον Κατράνη, αυτός γύρισε με ένα άγγιγμα στον Λε Ταλέκ και ο Γάλλος έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

Υπήρξαν άλλες τρεις περιπτώσεις μετά από πούλημα της μπάλας στη μεσαία γραμμή και με την άμυνα του Ολυμπιακού πολύ ψηλά, που οι Ντιγκινί (2 φορές) και Στόιτσεφ έφευγαν μόνοι τους με ένα... στρέμμα γήπεδο μπροστά, αλλά δεν τροφοδοτήθηκαν. Φάσεις που μπορούσε να κινδυνέψει με τετ-α-τετ ο Ολυμπιακός.

Ούτε παραγγελία να το έκανε

Η αλήθεια είναι στο πρώτο μέρος ο Ολυμπιακός αδικούνταν από αυτό το 1-1. Ο Ατρόμητος σκόραρε στη μοναδική του αξιόλογη στιγμή, ενώ οι Πειραιώτες είχαν 4 μεγάλες φάσεις (δύο φορές η μπάλα σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι του Γκορμπούνοφ) με τους Σεμπά, Ντουρμάζ (από ένα δοκάρι και μια ευκαιρία), βρίσκοντας δίχτυα με την 5η.

Στο ημίχρονο ο Δέλλας άλλαξε όλη την ομάδα του. Και αν εξαιρέσεις τον βαρύ Λε Ταλέκ, το υπόλοιπο σύνολο ήταν σαφώς πιο ευκίνητο, γρήγορο και ευέλικτο σε σχέση με αυτό του πρώτου μέρους. Και έτσι έγινε η ζημιά στους Πειραιώτες. Κάπως έτσι φάνηκαν οι ανασταλτικές αρρυθμίες της ομάδας του Βίκτορ.

Καλύτερο δώρο δεν θα μπορούσαν να περιμένουν οι "ερυθρόλευκοι" και ο Ισπανός τεχνικός. Τους το πρόσφερε ο Τραϊανός Δέλλας. Γιατί; Μα ακριβώς επειδή η Χαπόελ Μπερ Σεβά με τέτοια συνταγή θα έρθει στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" την Τετάρτη (27/7, 21:45). Σε καμία περίπτωση οι Ισραηλινοί δεν είναι της δυναμικής των Πειραιωτών. Αν όμως καταφέρουν τακτικά να ρίξουν στην φάκα τους τον Ολυμπιακό, τότε μπορεί να του δημιουργήσουν ανάλογα προβλήματα.

Ο Βίκτορ Σάντσεθ είχε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να διαπιστώσει τι μπορεί ή δεν μπορεί να κάνει η ομάδα του αυτή την εποχή, με βάση όσα αξιώνει από τους ποδοσφαιριστές του. Σίγουρα ο Ισπανός έχει συγκεκριμένα πράγματα στο μυαλό του και θέλει να τα εφαρμόσει. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τη δεδομένη εποχή του χρόνου, η ομάδα μπορεί να ανταποκριθεί στα "θέλω" του. Το ζητούμενο τώρα είναι η πρόκριση. Αυτό προέχει. Και στη διάρκεια της σεζόν να μπαίνουν νέα στοιχεία στο παιχνίδι των Πειραιωτών.

Για παράδειγμα, ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να παίξει άμυνα στη σέντρα. Δεν μπορεί ούτως ή άλλως με δίδυμο στόπερ Μποτία - Σιόβα. Δεν μπορεί πολύ περισσότερο όταν και οι πλάγιοι μπακ είναι φρέσκοι στο ρόστερ. Δεν υπάρχει συγχρονισμός, ούτε ομοιογένεια. Κόντρα στον Ατρόμητο φάνηκε επίσης ότι αυτή την εποχή είναι μεγάλος τζόγος να ανεβαίνουν τόσο ψηλά στην επίθεση οι ακραίοι μπακ, αφού λείπουν οι απαραίτητες επιστροφές και αλληλοκαλύψεις.

Φάνηκε επίσης ότι ένας άξονας στα χαφ με Μιλιβόγεβιτς, Μανιάτη, Μπουχαλάκη, έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα όταν ο αντίπαλος πιέζει ψηλά. Πέραν του Σέρβου, οι άλλοι δύο δεν έχουν back play. Όταν πάρουν την μπάλα με πρόσωπο, τόσο ο Μανιάτης, όσο και ο Μπουχαλάκης είναι αρκούντως αποτελεσματικοί στο να προωθήσουν το παιχνίδι. Δεν μπορούν όμως να κατέβουν χαμηλά, με πλάτη στην επίθεση και να γυρίσουν με ασφάλεια.

Δεν είναι στο ρεπερτόριο τους. Και κάπου εκεί κολλάει η ανάπτυξη του Ολυμπιακού από τον άξονα. Χώρια που κανείς από τους τρεις δεν μπορεί ουσιαστικά να κουβαλήσει την μπάλα αν χρειαστεί. Σίγουρα και οι τρεις μπορεί να είναι αποτελεσματικοί μαζί στην ενδεκάδα όταν ο αντίπαλος είναι αυτός που θα πάρει την κατοχή. Στην αντίθετη περίπτωση, υπάρχει πρόβλημα.

Ένα ακόμη ερωτηματικό έχει να κάνει με τους ακραίους κυνηγούς. Λείπει ο τύπος του παίκτη που θα πάρει την μπάλα με πρόσωπο, θα πάει στο "ένας εναντίον ενός" και θα πατήσει στην περιοχή απειλώντας ευθέως. Και έτσι οι αντίπαλες άμυνες προσαρμόζονται πιο εύκολα, κλείνοντας προς τα μέσα και προσφέροντας... απλόχερα το πλάτος του γηπέδου, όπου πάντα κινδυνεύεις λιγότερο.

Αν ο Ολυμπιακός κατανοήσει και δεχθεί το δώρο που του έκανε ο Δέλλας, τότε μόνο να κερδίσει έχει από τις... πισώπλατες μαχαιριές στο Περιστέρι. Αν ερμηνεύσει τα γεγονότα εντάσσοντας τα στο πλαίσιο "ένα φιλικό ήταν, γίνονται αυτά, δεν σημαίνει τίποτα", τότε θα έχει πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση επαναλαμβάνω, οι "ερυθρόλευκοι" θα πρέπει να επισπεύσουν τις διαδικασίες για την απόκτηση στόπερ και ακραίου κυνηγού. Όχι για να περάσουν την Χαπόελ Μπερ Σεβά. Αλλά για να έχουν ενταχθεί για τα καλά στο σύνολο όταν φτάσουν οι αναμετρήσεις για τα play offs του Champions League. Εκεί μπορεί ο Ολυμπιακός να είναι και πάλι στους ισχυρούς, όμως οι αδύναμοι σε καμία περίπτωση δεν θα είναι επιπέδου των Ισραηλινών. Και σε εκείνα τα παιχνίδια το μόνο σίγουρο είναι ότι τα λάθη δεν συγχωρούνται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ