OPINIONS

Τερματοφύλακα έχει, άλλους θέλει

Τερματοφύλακα έχει, άλλους θέλει
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Σε Λεωφόρο και Βρυξέλλες ο Καπίνο έδειξε ότι ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να ανησυχεί για τη θέση του γκολκίπερ ενόψει της νέας σεζόν. Δύο κινήσεις που θα τον ανεβάσουν και η ψυχρή λογική που λέει "όχι" στον Ρομπέρτο. Γράφει ο Γιώργος Περπερίδης.

Προφανώς και ο Ολυμπιακός δεν έχει τελειώσει τις δουλειές του για φέτος στο χορτάρι. Εκκρεμεί η τυπική εξασφάλιση του τίτλου και μια μάχη συναρπαστική στο Κύπελλο, αφού αυτό προϋποθέτει η ταυτόχρονη παρουσία στα ημιτελικά των "ερυθρολεύκων, της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ που θα παλέψουν για το άλλο εισιτήριο του τελικού.

Εν μέσω αυτών... μαχών, στο Λιμάνι είναι υποχρεωμένοι να θέσουν επί τάπητος σιγά σιγά και τις κινήσεις με ορίζοντα τη νέα σεζόν. Έστω κι αν αυτό πρέπει -ορθώς- να γίνει όσο πιο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ώστε να μην επηρεαστεί η ομάδα σε αγωνιστικό επίπεδο για το υπόλοιπο της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου.

Καλώς ή κακώς όμως, τα μεταγραφικά σενάρια έρχονται στον αφρό όσο περνούν οι μέρες αφού και πανευρωπαϊκά μπαίνουν σε λειτουργία οι μηχανισμοί που κινούν τα νήματα στο καλοκαιρινό παζάρι. Η φημολογία κάνει την εμφάνιση της και εκτός από τα νέα ονόματα που μπαίνουν στην "ερυθρόλευκη" καθημερινότητα -δημιουργώντας προβληματισμό, απορία ή ενθουσιασμό- πάντα υπάρχει και κάτι από το παρελθόν. Για παράδειγμα ένας Κάμπελ, ένας Μιραλάς ή εσχάτως ο Ρομπέρτο.

ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ

Σίγουρα στο άκουσμα μιας πιθανής επιστροφής ενός παίκτη του διαμετρήματος του Κοσταρικανού, του Βέλγου ή του Ισπανού, δύσκολα μπορεί κάποιος να μείνει ασυγκίνητος, ειδικότερα από τη στιγμή που φέτος ο Ολυμπιακός είχε σαφέστατο έλλειμμα ποιότητας σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Την ίδια στιγμή όμως είναι εξίσου σημαντικό να εξετάσει κανείς με ακρίβεια τις προτεραιότητες που υπάρχουν στο ρόστερ, αναφορικά με την ενίσχυση ενόψει καλοκαιριού. Και εξτρέμ χρειάζεται στο Λιμάνι. Και φορ. Και στόπερ. Και ένας μέσος να καλύψει το κενό του Μιλιβόγεβιτς. Τερματοφύλακας όμως;

Πέρα από το συναισθηματικό κομμάτι και τις... ευλογημένες μνήμες που έχει χαρίσει ο Ρομπέρτο σε ορισμένες πραγματικά σπουδαίες ευρωπαϊκές νύχτες των Πειραιωτών, το ζήτημα μιας ενδεχόμενης επιστροφής του (θα) πρέπει να έχει ρεαλιστικές και μόνο προεκτάσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πέραν του επικοινωνιακού (ειδικά αν έχουν οποιαδήποτε βάση οι φήμες για ΠΑΟΚ) και της πρόσκαιρης "ασφάλειας", ο Ολυμπιακός δεν έχει να κερδίσει κάτι παραπάνω.

Ουδείς αμφιβάλλει για την προσφορά (ή την αξία) του Ισπανού γκολκίπερ στον Ολυμπιακό, σε μια σχέση αμφίδρομη, αφού οι Πειραιώτες ήταν η πρώτη ομάδα ουσιαστικά στην καριέρα του που του έδειξε τέτοια εμπιστοσύνη. Τίμησε τη φανέλα ο Ρομπέρτο και ήταν απολύτως ανθρώπινοι και κατανοητοί οι λόγοι που ήθελε να επιστρέψει στην πατρίδα του. Το ίδιο κατανοητοί μπορεί να θεωρηθούν και οι λόγοι που ο 31χρονος γκολκίπερ θα επιθυμούσε ενδεχομένως ένα come back στο Λιμάνι.

Εδώ όμως υπάρχει ένα μεγάλο "αλλά", που ακούει στο όνομα του Στέφανου Καπίνο. Ενός τερματοφύλακα που ο Ολυμπιακός απέκτησε έναντι 2 εκατομμυρίων ευρώ από την Μάιντς, για να αποτελέσει την διάδοχη κατάσταση του Ρομπέρτο Χιμένεθ Γκάγκο. Στα 23 του χρόνια ο Έλληνας γκολκίπερ υπερασπίστηκε με επιτυχία την εστία των "ερυθρολεύκων", στα ματς που κλήθηκε να το κάνει. Με μια γρήγορη σκέψη δύσκολα θυμάται κανείς φάση με τον Καπίνο στον αγωνιστικό χώρο που τον έκανε να αναπολήσει τον Ρομπέρτο. Αντιθέτως έρχονται αμέσως στο μυαλό πολλές από τις σωτήριες επεμβάσεις του μέσα στη σεζόν.

Αποκορύφωμα το ντέρμπι στην Λεωφόρο και η εξαιρετική του εμφάνιση στις Βρυξέλλες με το εθνόσημο στο στήθος. Στην πρώτη του σχετικά (ελέω δύο μυϊκών τραυματισμών) γεμάτη σεζόν στο Λιμάνι, απέδειξε πως διαθέτει και το ψυχικό σθένος και το ανάλογο ταλέντο για να υπερασπιστεί ως βασικός την εστία του Ολυμπιακού. Εξετάζοντας ψυχρά την υπόθεση μιας πιθανής επιστροφής του Ρομπέρτο στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη, η σούμα δεν μπορεί να είναι θετική για επτά λόγους:

1) Ο Ολυμπιακός θα πάει κόντρα στην επένδυση του (Καπίνο).

2) Σε μια περίοδο που θα πρέπει να γίνει ακόμη πιο λεπτομερής και εύστοχος χειρισμός του μπάτζετ, θα αποκτηθεί τερματοφύλακας χωρίς μεταπωλητική αξία και με ιδιαίτερα υψηλές ετήσιες απολαβές.

3) Ουδείς μπορεί να γνωρίζει ποιος Ρομπέρτο θα εμφανιστεί στου Ρέντη. Η τελευταία σεζόν του Ισπανού στο Λιμάνι δεν ήταν ανάλογη με τις δύο πρώτες, τη στιγμή που θα έχει μεσολαβήσει μια ακόμη που τον βρίσκει σε ρόλο εφεδρείας.

4) Ο Καπίνο θα περάσει σε δεύτερο ρόλο, χωρίς να συντρέχει ουσιαστικός λόγος. Η εξέλιξη του θα επιβραδυνθεί, τόσο τεχνικά όσο και πνευματικά. Και μάλιστα τη στιγμή που δείχνει έτοιμος να κερδίσει τη θέση του βασικού και στην εθνική ομάδα.

5) Θα πάει... περίπατο η περίπτωση Γιαννιώτη. Σούπερ πρωτάθλημα πραγματοποιεί ο Έλληνας γκολκίπερ ως βασικός στον Πανιώνιο, με τον οποίο ουσιαστικά διέγραψε πορεία πρωταθλητισμού. Μετά από μια τέτοια σεζόν στη Νέα Σμύρνη κέρδισε το δικαίωμα της ευκαιρίας στον Ολυμπιακό, έστω και σαν λύση πίσω από τον Καπίνο. Αν όχι τώρα, πότε;

6) Βάζοντας τον Καπίνο ξανά σε ρόλο αναπληρωματικού, ο Ολυμπιακός κινδυνεύει να χάσει έναν γκολκίπερ με προοπτική δεκαετίας ή σε ένα εναλλακτικό σενάριο κάποια εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία του.

7) Θα διατεθεί ένα σεβαστό μέρος του μπάτζετ σε μια θέση που δεν "καίει" τον Ολυμπιακό, έναντι κάποιας άλλης που τον "τσουρουφλίζει".

ΤΟΥΡΜΠΟ ΚΑΠΙΝΟ ΜΕ ΔΥΟ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Αντίθετα, ο Ολυμπιακός μπορεί να μετατρέψει τον Καπίνο σε... τούρμπο-Στέφανο. Μέσα από δύο απλές κινήσεις. Η μια αφορά την αδιαπραγμάτευτη παρουσία του Αλέκου Ράντου ως προπονητή τερματοφυλάκων. Στους μήνες που ο Ράντος πήρε μετάθεση για την Ακαδημία, χάθηκε πολύτιμος χρόνος στην εκγύμναση και εξέλιξη των γκολκίπερ της πρώτης ομάδας.

Η δεύτερη έχει να κάνει με την παρουσία ενός "βαρβάτου" στόπερ στην άμυνα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σώνει και ντε πρέπει να δαπανηθούν ένα σωρό χρήματα. Σωστό σκάουτινγκ θέλει και γρήγορα αντανακλαστικά, προκειμένου να έρθει ένας παίκτης με τα χαρακτηριστικά εκείνα που θα δένουν με την αγωνιστική φιλοσοφία του Ολυμπιακού και τα "θέλω" του προπονητή στο χορτάρι.

Όπως κάθε τερματοφύλακας, έτσι και ο Καπίνο, όταν νιώθει σωστά προετοιμασμένος μέσω των προπονήσεων και εμπνέεται ασφάλεια από την άμυνα του, αυτομάτως κερδίζει σε ψυχολογία/αυτοπεποίθηση και ανεβαίνει 100%.

Είναι κατανοητό πως η πιθανότητα επιστροφής ενός τερματοφύλακα όπως ο Ρομπέρτο μπορεί να εξιτάρει τον κόσμο. Όμως οι προτεραιότητες και οι μεγάλες ανάγκες του Ολυμπιακού βρίσκονται σε άλλες θέσεις του ρόστερ, όχι σε αυτή του γκολκίπερ. Αν μη τι άλλο ο Καπίνο κέρδισε τις εντυπώσεις στα ματς που αγωνίστηκε, έπεισε για τις ικανότητες και την προοπτική του, δίνοντας παράλληλα το "δικαίωμα" στην ομάδα του να ρίξει αλλού το βάρος ενόψει μεταγραφών. Εκεί όπου οι Πειραιώτες θα χρειαστούν μπόλικο ρεαλισμό, ουσία και αποφασιστικότητα.

Photo credits: EUROKINISSI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ