OPINIONS

Στον Μαραθώνιο κερδίζεις με διαχείριση

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιώργος Περπερίδης αποκωδικοποιεί τις επιλογές του Όσκαρ Γκαρθία κόντρα στην ΑΕΚ και τη σημασία του μηδέν στην άμυνα πριν τη ρεβάνς, με φόντο το πρόγραμμα - φωτιά που ακολουθεί στο πρωτάθλημα.

Προφανώς και το τελικό 0-0 στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" δεν μπορεί να αφήσει ευχαριστημένο τον Ολυμπιακό παρά μόνο την ΑΕΚ. Οι "ερυθρόλευκοι" ήθελαν έστω και το μίνιμουμ προβάδισμα πριν τη ρεβάνς του ΟΑΚΑ, σε μια ισοπαλία χωρίς σκορ που όμως μπορεί να αποδειχθεί περισσότερο επικίνδυνη για τον "Δικέφαλο".

Στον δεύτερο προημιτελικό στις 7 Φλεβάρη και μπροστά στο κοινό της η ΑΕΚ δεν μπορεί να αρκεστεί στη συνέπεια της ανασταλτικά (που σίγουρα πήρε καλό βαθμό στο Φάληρο) αλλά θα πρέπει και να βγει μπροστά, αφήνοντας περισσότερους χώρους στον Ολυμπιακό.

Που με τη σειρά του μπορεί να περάσει σε ένα παιχνίδι σκοπιμότητας, ψάχνοντας ουσιαστικά ένα γκολ στο παιχνίδι που θα αναγκάσει την αντίπαλο του σε πολλά άβολα ρίσκα.

Ένα 0-0 εκτός έδρας σε διπλά ματς είναι πάντα δίκοπο μαχαίρι για τον φιλοξενούμενο. Και το εντός έδρας μηδέν στην άμυνα μπορεί να μην λέει τίποτα αυτή τη στιγμή στους φίλους του Ολυμπιακού, μπορεί όμως να αποδειχθεί ο πλέον καθοριστικός παράγοντας πρόκρισης.

Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΓΚΑΡΘΙΑ

Μπορεί τα πάντα στον αθλητισμό να κρίνονται συνήθως από το αποτέλεσμα, αλλά πριν από αυτό έχουν σημειωθεί μια σειρά από επιλογές που καθορίζουν τις εξελίξεις. Και πάντα ένας Μαραθώνιος κερδίζεται μέσω της ορθής διαχείρισης/κατανομής δυνάμεων. Δεν είναι κατοστάρι για να απαιτεί έκρηξη, χρειάζεται αντοχή και στρατηγική πριν από οτιδήποτε άλλο.

Όταν ο Όσκαρ Γκαρθία συζήτησε με τους ανθρώπους του Ολυμπιακού την περίπτωση να αναλάβει την τεχνική ηγεσία, η λέξη "πρωτάθλημα" ήταν αυτή που άκουσε τις περισσότερες φορές. Η κατάκτηση του τίτλου της Super League τέθηκε ως απόλυτη προτεραιότητα και πάνω σε αυτόν τον στόχο έπιασε άμεσα δουλειά.

Γι' αυτό και η αρχική του σκέψη, ανεξάρτητα του αντιπάλου που έφερε η κλήρωση του Κυπέλλου, ήταν να κάνει ακόμη μεγαλύτερο ροτέισον. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που για τον Ολυμπιακό ακολουθούν τα ματς με Αστέρα (εκτός), ΑΕΚ (εντός), Ατρόμητο (εκτός), Πανιώνιο (εντός) και ΠΑΟΚ (εκτός) στην κούρσα του πρωταθλήματος, πέντε ματς που ουσιαστικά θα κρίνουν τον τίτλο.

Ο Ισπανός πήρε... κλίμα και τελικά αποφάσισε λιγότερες αλλαγές μεν, αλλά ηχηρές. Ιδίως αυτή του Μιραλάς ξένισε πολύ κόσμο. Εδώ θα πρέπει να παραδεχθούμε κάτι πριν συνεχίσουμε: η γνώμη και οι υποδείξεις του κόσμου και των δημοσιογράφων στις επιλογές ενός προπονητή (ή μιας διοίκησης) είναι αναίμακτες. Κανείς δεν θα λογοδητήσει σε κανέναν αν κάτι πάει στραβά.

Από την άλλη οι αποφάσεις ενός προπονητή (ή μιας διοίκησης) έχουν συνέπειες, που στην αρνητική τους μετάφραση (γιατί στην θετική... η ζωή είναι ωραία) φέρνουν τους υπεύθυνους μπροστά στην κρίση του κόσμου και του Τύπου.

Ο Γκαρθία λοιπόν ξέρει -γιατί αυτό επαναλαμβάνω τέθηκε ευθύς εξ αρχής ως αδιαπραγμάτευτος στόχος- ότι το πρωτάθλημα έχει προτεραιότητα. Ξέρει επίσης τι βλέπει καθημερινά στου Ρέντη, τους δείκτες αντοχής των παικτών του, τα πάντα.

Αλλά ακόμη κι αν τα αφήσουμε αυτά στην άκρη, υπάρχει η εξής απλή σκέψη: Όπως κανένας παίκτης, έτσι και ο Μιραλάς δεν γίνεται από την απραξία ξαφνικά να παίζει ανά τρεις μέρες για κάνα μήνα... Μια θλάση να βγάλει, καληνύχτα και όνειρα γλυκά.

Ούτε ο Ανσαριφάρντ μπορεί να "οδηγήσει" μόνος του τη θέση του φορ όλη τη σεζόν, κάπου θα... ρετάρει. Ο Ισπανός τεχνικός γνωρίζει ότι πρέπει να έχει έτοιμους ανά πάσα στιγμή τουλάχιστον 15-16 παίκτες. Όπως τον Ζιλέ που ήταν ο κορυφαίος του Ολυμπιακού στο ματς.

Χωρίς νόημα και αυτό που γίνεται με τον Σεμπά. Αν υπάρχει μια ελπίδα να σου δώσει κάτι, με τον κόσμο έτοιμο να εκφράσει την δυσαρέσκεια του σε κάθε ευκαιρία, πάει και αυτή. Δεν θα γίνει καλύτερος με τα μπινελίκια. Και αν το καλοσκεφτεί κάποιος, η δυσαρέσκεια αυτή αποτυπώνεται ουσιαστικά στην επιλογή του προπονητή να τον χρησιμοποιήσει. Δεν είδε φως και μπήκε ο παίκτης...

ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ

Εξάλλου αν το δούμε ξερά, ακόμη και χωρίς Μιραλάς - Ανσαριφάρντ στην γραμμή κρούσης ο Ολυμπιακός ήταν ξεκάθαρα ανώτερος από την ΑΕΚ. Στο ποδόσφαιρο όμως δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος, ούτε είναι κακό να κοιτάζουμε και την αξία του αντιπάλου: ελέω Μπάρκα οι Πειραιώτες δεν πανηγύρισαν στο 6' και το 7' και αξίζει ένα μπράβο στο νεαρό γκολκίπερ της ΑΕΚ.

Σε δύο φάσεις καθόλου τυχαίες. Στην πρώτη ο Τζούρτζεβιτς βγαίνει σωστά μπροστά από τον προσωπικό του αντίπαλο, επίσης σωστά επιχειρεί να σκοράρει με μια επαφή αλλά η ενστικτώδης σπουδαία επέμβαση του Μπάρκα δεν του το επέτρεψε. Η δεύτερη φάση βγήκε μέσα από τις στημένες φάσεις που δούλευαν επί δύο μέρες πριν το ματς οι Πειραιώτες στου Ρέντη, αλλά πάλι ο Μπάρκας είπε "όχι" στον Ζιλέ.

Σε ένα παιχνίδι που ο Ολυμπιακός δεν απειλήθηκε γιατί είχε αμυντικό σχέδιο να "ακυρώσει" τους Αραούχο - Λιβάγια, να απομονώσει τον Χριστοδουλόπουλο και πιέζοντας τον Κονέ να σπάσει τον συνδετικό κρίκο μεσαίας γραμμής - επίθεσης των "κιτρινόμαυρων".

Η είσοδος του Μιραλάς στο ματς λίγο ήθελε να αλλάξει τις ισορροπίες, αλλά μόλις μπήκε ο Βέλγος άρχισε να κρεμάει από κούραση ο Μάριν και λίγο μετά ο Φορτούνης, ενώ το ματς είχε φτάσει σε ένα σημείο που πλέον ο Ολυμπιακός δεν ήθελε με τίποτα να δεχθεί τέρμα και μοιραία δεν ρίσκαρε περισσότερο.

ΡΕΣΙΤΑΛ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ

Η αποστολή της ΑΕΚ έφτασε και αποχώρησε από το "Γ. Καραϊσκάκης" χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό. Το ντέρμπι διεξήχθη επί 90 λεπτά κάτω από άριστες ποδοσφαιρικές συνθήκες, χωρίς να ανάψει ούτε μισό καπνογόνο και με τον κόσμο να έχει άψογη συμπεριφορά. Ο Γαλανόπουλος πήγε να ανάψει μια σπίθα στο τέλος, τα άκουσε και από ανθρώπους της ΑΕΚ, αφού ο παίκτης απαγορεύεται να απαντά στην εξέδρα ότι κι αν ακούει...

Οι Πειραιώτες διοργάνωσαν χωρίς το παραμικρό ψεγάδι το ντέρμπι του Φαλήρου, ήταν προετοιμασμένοι για όλα, δεν τους ξέφυγε τίποτα. Δεν έδωσαν δικαιώματα σε κανέναν, ούτε και σε αυτούς που συνήθως αφήνουν την φαντασία τους να οργιάζει. Σημαντική αυτή η "νίκη" των Πειραιωτών σε επικοινωνιακό επίπεδο, αφού διάγουμε και περίοδο που βγάζει περίεργα... γούστα.

ΑΛΛΟ ΤΟ ΜΑΤΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Η εικόνα των ομάδων, το αποτέλεσμα, η τακτική προσέγγιση και η επιλογή προσώπων στον πρώτο προημιτελικό του Κυπέλλου στο Φάληρο δεν θα πρέπει να ξεγελούν κανέναν ενόψει του ντέρμπι της μεθεπόμενης αγωνιστικής για το πρωτάθλημα.

Άλλες οι ανάγκες, διαφορετική η λογική της διοργάνωσης και ο τρόπος που θα αντιμετωπίσουν προπονητές και παίκτες ένα ντέρμπι που δεν έχει... γυρισμό. Εκεί η ΑΕΚ ίσως παίζει το τελευταίο της χαρτί για τον τίτλο, ενώ ο Ολυμπιακός σίγουρα δεν θέλει να σκέφτεται το περιθώριο απώλειας βαθμών, έστω και μέσα από μια ισοπαλία.

Η έκβαση του ντέρμπι της 20ης αγωνιστικής στην μάχη του πρωταθλήματος είναι τρεις μέρες πριν τη ρεβάνς Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ και είναι επίσης ένα στοιχείο που θα επηρεάσει τον δεύτερο προημιτελικό.

Κατά τα άλλα, στα άλλα δύο παιχνίδια Κυπέλλου που διεξήχθησαν την ίδια μέρα, με ένα πολύ όμορφο γκολ ο Πανιώνιος πήρε προβάδισμα πρόκρισης επί της Λαμίας και στην Τούμπα ήταν απλά βράδυ Τετάρτης.

Photo credits: EUROKINISSI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Σχόλιο Διαμαντόπουλος: Χρωστάει…
Καμπιάσο: "Στο πρώτο ματς κανείς δεν θέλει να ρισκάρει"
Ο Λαμπρόπουλος διέκοψε δηλώσεις για να πάρει φανέλα από τον Θεοδωρίδη
Λυσάνδρου και Μπάγεβιτς έδωσαν συγχαρητήρια για τη φιλοξενία
Η κριτική των ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού
Γκαρθία: "Λόγω κόπωσης δεν ξεκίνησαν Καρίμ και Μιραλάς"
Τσίκινης για Σιδηρόπουλο: "Ώριμος, έμπειρος, πολύ καλή διαιτησία"
Στο ΟΑΚΑ θα λύσουν τις διαφορές τους Ολυμπιακός και ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ