OPINIONS

Σημάδια ξεκάθαρης ανωτερότητας

Σημάδια ξεκάθαρης ανωτερότητας
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η ήττα του Ολυμπιακού από την ΑΕΚ ήρθε με τον μοναδικό τρόπο που θα μπορούσε, με τους "ερυθρόλευκους" να αποδεικνύουν την ξεκάθαρη ανωτερότητα τους ως μονάδες και σύνολο, ακόμη και με 9 παίκτες στο γήπεδο.

ΑΕΚ - Ολυμπιακός 1-0. Αυτό έγραψε στον φωτεινό πίνακα του ΟΑΚΑ με το τέλος του 90λεπτου. Οι γηπεδούχοι νίκησαν, πήραν τους τρεις βαθμούς και οι Πειραιώτες υπέστησαν την πρώτη τους ήττα στο πρωτάθλημα. Ίσως και την τελευταία, αν και αυτό θα το γνωρίζουμε σε λίγες εβδομάδες.

Ο τρόπος που διαμορφώθηκε αυτό το 1-0 υπέρ της ΑΕΚ, έδειξε με τον πιο ξεκάθαρο, τον πιο... αδίστακτο τρόπο, ότι ο Ολυμπιακός είναι σαφέστατα η καλύτερη ομάδα της Ελλάδας. Με διαφορά από τον δεύτερο. Κι αν ο καθένας μπορεί να διαμορφώνει την άποψη του σύμφωνα με τη δική του λογική και προτιμήσεις, η εικόνα αποτελεί αδιάψευστο -ευτυχώς ή δυστυχώς- μάρτυρα σε όσα συμβαίνουν σε ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι.

Οποιοσδήποτε έχει την διάθεση να χρησιμοποιήσει τα ποδοσφαιρικά του κριτήρια, δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει ότι ο Ολυμπιακός ήταν καταφανώς ανώτερος της ΑΕΚ. Η διαφορά του από την ομάδα του Πογέτ έγινε απόλυτα ευδιάκριτη όταν υποχρεώθηκε να αγωνιστεί με αριθμητικό μειονέκτημα.

Οι Πειραιώτες ήταν καλύτεροι από την αντίπαλο τους με έντεκα παίκτες στο γήπεδο. Ήταν καλύτεροι με δέκα παίκτες στο γήπεδο. Ήταν καλύτεροι και με εννέα παίκτες στο γήπεδο. Όταν έχεις αριθμητικό χάντικαπ δύο ποδοσφαιριστών στην έδρα της ομάδας που είναι 2η στη βαθμολογία και εξακολουθείς να είσαι ανώτερος, τότε ο τίτλος δεν μπορεί παρά να σου ανήκει δικαιωματικά.

Την ανωτερότητα του Ολυμπιακού ουσιαστικά παραδέχτηκαν και οι "κιτρινόμαυροι". Έχοντας έναν παίκτη παραπάνω στον αγωνιστικό χώρο, δεν κατάφεραν να απειλήσουν τον Ολυμπιακό. Σκόραραν πρακτικά από μια εκτέλεση πέναλτι και με τους "ερυθρόλευκους" να είναι με εννέα στον αγωνιστικό χώρο. Από εκείνο το σημείο και μετά περισσότερο προσπάθησαν να ροκανίσουν τον χρόνο, δεν έψαξαν δεύτερο γκολ. Αντίθετα το έκανε ο Ολυμπιακός των... εννέα παικτών.

Με βάση όσα έχουμε δει στο φετινό πρωτάθλημα, αλήθεια πιστεύει κάποιος ότι υπάρχει ομάδα πλην του Ολυμπιακού που δεν θα κατέρρεε μετά από μια τέτοια εξέλιξη; Οι παίκτες του Σίλβα όχι μόνο δεν λύγισαν αλλά βγήκαν σε επιθέσεις με 4 και 5 παίκτες! Αναγκάζοντας την αντίπαλη άμυνα σε 2-3 περιπτώσεις να διώχνει την μπάλα κι όπου πάει.

Κακώς υπήρξαν φωνές που έσπευσαν να ειρωνευτούν τα πανηγύρια των γηπεδούχων με τη λήξη. Η ΑΕΚ κέρδισε και καλά έκανε να το πανηγυρίσει. Οι παίκτες της, ο Πογέτ, οι άνθρωποι του πάγκου. Ίσα ίσα, που είναι μια ακόμη ακλόνητη απόδειξη της παραδοχής των ίδιων για την ανωτερότητα του Ολυμπιακού.

Σκεπτόμενος οποιοσδήποτε με την λογική, δεν είχε άλλο λόγο η ΑΕΚ να το πανηγυρίσει. Είναι στο -16 (επομένως δεν μπορεί να στοχεύει στον τίτλο), κέρδισε δύο κόκκινες, ένα πέναλτι και τελικά το ματς. Προφανώς λοιπόν και δεν έκανε κάποιον άθλο. Το γνωρίζουν καλά οι ποδοσφαιριστές της. Όπως και το γεγονός ότι η νίκη τους επετεύχθη έναντι ενός καλύτερου συνόλου. Γι' αυτό το πανηγύρισαν και ορθώς έπραξαν.

Μονά - ζυγά, μονόζυγα...

Γίνεται; Δεν γίνεται. Ασχέτως αν πραγματοποιείται μια διαρκής προσπάθεια με διάφορα μέσα για να πειστεί... αλήθεια ποιος; Έγιναν πολλά και διάφορα στο ΟΑΚΑ. Οι περισσότεροι θα σταθούν εκεί που θέλουν. Πώς μπορείς όμως να δείχνεις με το δάχτυλο τον Σιόβα για τα τέσσερα δάχτυλα, όταν αποθέωνες τον Ριβάλντο για την ίδια κίνηση; Ή τον Νάβας που... έδειχνε το σκορ; 'Η παλιότερα τον Κωστή;

Πώς γίνεται να στέκεσαι στις δηλώσεις του Κασάμι, όταν ο Δημήτρης Μελισσανίδης έχει εκτοξεύσει ασύλληπτες απειλές στον παρατηρητή του αγώνα; Γιατί αν ο Ελβετός διεθνής μπορεί να κατηγορηθεί για ασέβεια στον αντίπαλο, τότε για τι ακριβώς πρέπει να κατηγορηθεί ο διοικητικός ηγέτης της ΑΕΚ;

Πώς γίνεται από τη μια να υποστηρίζεις ότι η διαιτησία ήταν 50 - 50 και από την άλλη να πανηγυρίζεις γιατί "δεν πειράζει, τα έχει κάνει κι Ολυμπιακός, ας μη μιλάει"; Αντιφατικό ή όχι; Πώς γίνεται να αποζητάς την ισονομία/ισοτιμία, να φωνάζεις ότι δεν θες να νικάς "όπως ο Ολυμπιακός" και μετά το ματς στο ΟΑΚΑ να είσαι χαμογελαστός με την ατάκα "δεν πειράζει, αλλάξανε τα κόζια, να δουν τη γλύκα"; Υποκρισία ή όχι;

Ας πάρουμε δύο πράγματα ως δεδομένα: 1ον) ότι ο Καλογερόπουλος είχε μόνο σωστά σφυρίγματα στο ΟΑΚΑ στις κρίσιμες φάσεις και 2ον) πως αν υπήρξαν λάθη, ήταν ανθρώπινα.

Όταν ο Ολυμπιακός λοιπόν έχει υπέρ του αποφάσεις ίδιες με αυτές που πήρε η ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ το βράδυ του Σαββάτου (13/2), γκρεμίζεται το σύμπαν. Κανονικά όμως. Κραυγές, αναθέματα, έκτακτες εκπομπές, χαμός στο ίσιωμα. Και φυσικά τα διαιτητικά λάθη είναι με δόλο.

Τώρα λοιπόν που οι αποφάσεις ήταν κατά του, δεν δικαιούται δια να ομιλεί. Και αν έγιναν λάθη, αυτά ήταν ανθρώπινα. Ίσως αυτό να εννοούν οι περισσότεροι αλλαλάζοντας για την ισονομία.

Έρχονται σπουδαιότερα

Σε κάθε περίπτωση η ΑΕΚ κέρδισε το παιχνίδι και ό,τι γράφει δεν ξεγράφει. Άλλωστε όλο αυτό το μπάχαλο και η προσπάθεια αρκετών να στρέψουν επάνω τους τους προβολείς για να καρπωθούν μέρος της νίκης, κάπου αδικεί τους παίκτες της ΑΕΚ και τον προπονητή της, που αν μη τι άλλο μόχθησαν στο γήπεδο.

Από εκεί και πέρα για τον Ολυμπιακό υπάρχουν σπουδαιότερα και πλησιάζουν γοργά. Την Πέμπτη (18/2) οι "ερυθρόλευκοι" ρίχνονται εκ νέου στη μάχη της Ευρώπης. Τους περιμένει η Άντερλεχτ στις Βρυξέλλες, στην πρώτη μεταξύ τους μάχη για τους "32" του Europa League.

Ο Ολυμπιακός θα επιχειρήσει να βάλει θεμέλια πρόκρισης στο "Constant Vanden Stock" και να τελειώσει τη δουλειά στις 25 Φλεβάρη στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης". Εύκολο δεν θα είναι, σε καμία περίπτωση. Θα το καταφέρει όμως αν τα μάτια των Ρομπέρτο, Σιόβα, Μιλιβόγεβιτς, Κασάμι, Ντουρμάζ και λοιπών, γυαλίζουν όπως γυάλιζαν στο δεύτερο ημίχρονο στο ΟΑΚΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ