OPINIONS

Πρόκριση και με... στραβοκλοτσιά

Πρόκριση και με... στραβοκλοτσιά
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Ολυμπιακός δεν έχει λόγο να βιαστεί, ούτε να πάει σε στυλ παιχνιδιού που βολεύει την Χάποελ Μπερ Σεβά. Δεν χρειάζεται να πάρει ρίσκα. Αλλά με υπομονή να επιβεβαιώσει την ανωτερότητα του στο χορτάρι, παίρνοντας την πρόκριση.

Μετά την ισοπαλία του Ολυμπιακού στο "Γ. Καραϊσκάκης" με την Χάποελ Μπερ Σεβά και ενόψει της ρεβάνς (3/8, 21:00) στο "Turner Stadium", άνοιξε μια κουβέντα σχετικά με το τι έφταιξε και οι Πειραιώτες εμφάνισαν ένα κακό αγωνιστικό πρόσωπο στο ματς του Φαλήρου απέναντι στους πρωταθλητές Ισραήλ.

Άλλοι τα είχαν με τον Βίκτορ Σάντσεθ, άλλοι με ποδοσφαιριστές, άλλοι με την διοίκηση για την έλλειψη μεταγραφικής ενίσχυσης. Και κάποιοι με όλους μαζί. Για όποιον επιλέξει να ζει με την πραγματικότητα, τα πράγματα αυτή τη στιγμή είναι απλά όσον αφορά το παιχνίδι το βράδυ της Τετάρτης: ο Ολυμπιακός με αυτόν τον προπονητή και αυτούς τους παίκτες θα κληθεί να επιστρέψει από το Ισραήλ με την πρόκριση στις αποσκευές του.

Και από την ώρα που το μόνο που μετρά τώρα είναι η πρόκριση, οποιαδήποτε άλλη κουβέντα αναφορικά με όσα έγιναν ή δεν έγιναν, ή θα έπρεπε να έχουν γίνει, αφενός δεν έχει καμία ουσία (ως προς το timing), αφετέρου θα πρέπει να μετατοπιστεί για τις ημέρες μετά τη ρεβάνς.

Καλύτερη ποιότητα ο Ολυμπιακός

Ότι οι "ερυθρόλευκοι" έχουν ανάγκη από ποιοτικές ενισχύσεις στο ρόστερ τους, δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Είναι ξεκάθαρο. Πρέπει αυτή η κουβέντα να μπλέκεται με τις αναμετρήσεις κόντρα στην Χάποελ Μπερ Σεβά; Μάλλον όχι.

Σιόβας, Μποτία, Ντα Κόστα, Σεμπά, Φορτούνης, Ιντέγε, Πάρντο, Μιλιβόγεβιτς, Καμπιάσο είχαν συμμετοχή πέρσι στις σημαντικές νίκες του Ολυμπιακού κόντρα σε Άρσεναλ (στο Λονδίνο) και Ντίναμο Ζάγκρεμπ (μέσα - έξω) για το Champions League.

Ελαμπντελαουί, Μαζουακού που παραμένουν στο ρόστερ αγωνίστηκαν σε εκείνα τα παιχνίδια, ξέχωρα αν δεν χρησιμοποιήθηκαν από τον Βίκτορ Σάντσεθ απέναντι στην Χάποελ. Ο Νορβηγός γιατί είναι τραυματίας, ο Γαλλοαφρικανός μετά από απόφαση του προπονητή.

Ντουρμάζ, Πουλίδο, Ντομίνγκες, Ζντιέλαρ που ήταν και πέρσι στο ρόστερ, είχαν πάρει χρόνο συμμετοχής στα παιχνίδια με την Άντερλεχτ (1-0 ήττα στο Βέλγιο, 1-0 νίκη στο Φάληρο και αποκλεισμός στην παράταση), για το Europa League.

Παίκτες του Ολυμπιακού ήταν επίσης και οι Μπουχαλάκης (πέρσι προοριζόταν για βασικός από τον Σίλβα αλλά οι απανωτοί τραυματισμοί του στέρησαν αυτή την ευκαιρία), Καπίνο που δεν αγωνίστηκαν σε αυτά τα παιχνίδια.

Απώλεια σημαντική σε σχέση με πέρσι είναι ο Ρομπέρτο (τουλάχιστον μέχρι να αποδειχθεί ότι κάποιος από τους Καπίνο ή Λεάλι μπορεί να αναπληρώσει το κενό), ενώ ο Φουστέρ που αποχώρησε δεν πήρε χρόνο συμμετοχής στην Ευρώπη και ο Σαλίνο ήταν στην ενδεκάδα στο "Emirates". Στα μείον μπορεί να μπει ο Κασάμι που είχε ενεργό ρόλο στην ενδεκάδα των ευρωπαϊκών αγώνων, ενώ οι Μανιάτης, Φινμπόγκασον (με το γκολ νίκης στο Λονδίνο) αποχώρησαν στα μισά της διαδρομής.

Βλέπουμε λοιπόν ότι ο Ολυμπιακός διατήρησε φέτος έναν ικανοποιητικό πυρήνα παικτών από αυτούς που συνέβαλλαν πέρσι σε ευρωπαϊκές νίκες κόντρα σε ομάδες πολύ ανώτερες από την Χάποελ Μπερ Σεβά. Στη θεωρία (φτάνει βεβαίως να επιβεβαιωθεί στο χορτάρι) οι "ερυθρόλευκοι" έχουν ένα σύνολο παικτών τουλάχιστον ικανό να ξεπεράσει το εμπόδιο των Ισραηλινών.

Το μετά είναι άλλη κουβέντα. Σε ενδεχόμενη πρόκριση, τα play offs του Champions League είναι διαφορετική ιστορία και μέχρι τότε ο Ολυμπιακός οφείλει να ενισχυθεί σημαντικά για να διεκδικήσει την πρόκριση του στους ομίλους της διοργάνωσης.

Ρίσκο; Ας το πάρουν οι άλλοι

Η Χάποελ Μπερ Σεβά κέρδισε την Ασκελόν με σκορ 5-0 για το League Cup του Ισραήλ, με τον Μπαράκ Μπακχάρ να χρησιμοποιεί ως επί το πλείστον αναπληρωματικούς ποδοσφαιριστές.

Στοιχεία που έφεραν ευφορία στο στρατόπεδο των πρωταθλητών της χώρας, με τους οπαδούς της Χάποελ να κάνουν λόγο για σίγουρη πρόκριση την Τετάρτη, τον προπονητή της ομάδας να επαναλαμβάνει ότι η ομάδα του δεν υστερεί σε τίποτα από τον Ολυμπιακό και τα ΜΜΕ να συμφωνούν.

Από την πλευρά τους πολύ καλά κάνουν. Μόνο που και για αυτούς ισχύει ότι και για τον Ολυμπιακό: όλα αυτά θα πρέπει να τα αποδείξουν στον αγωνιστικό χώρο.

Η... μονομαχία μεταφέρθηκε πλέον στο "Turner Stadium". Στην έδρα της Χάποελ. Αν λοιπόν στην πλευρά των Ισραηλινών υπάρχει τόσο μεγάλο κλίμα αισιοδοξίας ή πολύ περισσότερο βεβαιότητας σχετικά με την έκβαση του αγώνα, τότε πώς θα προσεγγίσουν το 90λεπτο με τον Ολυμπιακό;

Προφανώς και τα ενδεχόμενα είναι δύο: είτε ο Μπακχάρ θα διατηρήσει την ίδια παθητική τακτική (που δεν συνάδει με το κλίμα ευφορίας) με αυτή που παρέταξε τη Χάποελ στο "Καραϊσκάκης", είτε θα παρατάξει μια ομάδα με περισσότερες επιθετικές βλέψεις συγκριτικά με το ματς του Φαλήρου.

Στο πρώτο σενάριο, οι Ισραηλινοί θα επιχειρήσουν να κάνουν ότι και στο "Γ. Καραϊσκάκης". Να δώσουν στον Ολυμπιακό την πρωτοβουλία των κινήσεων, να τον παρασύρουν ψηλά και περιμένοντας κάποιο λάθος των αντιπάλων τους να βρουν χώρους στην κόντρα για να απειλήσουν. Αυτό ήταν το πλάνο τους. Να φράξουν τους διαδρόμους προς την εστία του Γκόρες, έχοντας κατά νου τις προϋποθέσεις αντεπίθεσης.

Εδώ ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να τσιμπήσει. Αυτή την εποχή δεν μετρά τι θες να κάνεις ως ομάδα, τι στυλ ποδοσφαίρου θες να υποστηρίξεις μέσα στη διάρκεια της σεζόν. Εδώ μετρά τι καλύτερο μπορείς αυτή τη στιγμή να παρουσιάσεις στο γήπεδο για να πάρεις την πρόκριση. Οι Πειραιώτες στις αρχές του Αυγούστου δεν είναι έτοιμοι να "τζογάρουν" στο χορτάρι. Τους λείπει ο ρυθμός και κάποια πιο δυνατά... χαρτιά.

Εξακολουθούν όμως να έχουν μεγαλύτερη ποιότητα από την αντίπαλο τους. Ας δώσει χώρους ο Μπακχάρ. Δεν πρέπει να τους πάρει ο Ολυμπιακός. Τι να κάνει; Να κρατά με ασφάλεια την μπάλα στα πόδια του και χωρίς να ρισκάρει το παραμικρό, να περιμένει την κατάλληλη στιγμή να επιτεθεί.

Δεν έχει λογική να παρασυρθεί ο Ολυμπιακός σε ένα στυλ παιχνιδιού που φάνηκε ξεκάθαρα στο Φάληρο ότι βολεύει την Χάποελ Μπερ Σεβά. Δεν υπάρχει λόγος, τουλάχιστον αυτή την εποχή του χρόνου. Όσο οι "ερυθρόλευκοι" έχουν την μπάλα στα πόδια τους και αποφεύγουν τα αστεία λάθη (βλέπε Φιγκέιρας στο 2ο λεπτό του πρώτου αγώνα), τότε το πρώτο που εξασφαλίζουν είναι ηρεμία στα μετόπισθεν. Και όσο το "μηδέν" παραμένει στην άμυνα, το λιγότερο που κερδίζει ο Ολυμπιακός είναι ότι δεν γίνεται να αποκλειστεί.

Αν "πρέπει" κάποιος να πάρει ρίσκα σε αυτό το παιχνίδι, ας το κάνει η Χάποελ. Αν πράγματι πιστεύουν ότι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από τον Ολυμπιακό, τότε δεν υπάρχει και λόγος να ταμπουρωθούν στο δικό τους μισό του γηπέδου. Ας βγουν να παίξουν ως ίσος προς ίσο. Ας πάρουν μέτρα προς την επίθεση, ας επιχειρήσουν και εκείνοι ένα παιχνίδι πρωτοβουλίας.

Δεν χρειάζεται... μπαλάρα

Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι δεδομένο ότι και ο Ολυμπιακός θα βρει χώρους για να κινηθεί πιο άνετα επιθετικά. Θα είναι στα πόδια των παικτών του να εκμεταλλευθούν μια τέτοια συγκυρία. Και την περσινή σεζόν, στις ευρωπαϊκές του αναμετρήσεις πάντα, ο πρωταθλητής Ελλάδας έδειξε να βολεύεται περισσότερο σε τέτοιες συνθήκες αγώνα.

Δεν πρέπει να μπει βιαστικός και με την πρεμούρα να σκοράρει γρήγορα στο ματς ο Ολυμπιακός. Δεν χρειάζεται να προσθέσει στους ώμους του παραπάνω πίεση από αυτή που έχει. Ούτε υπάρχει κάποιος νόμος που προϋποθέτει ότι δεν φτάνει μονάχα η πρόκριση αλλά αυτή πρέπει να έρθει με μπαλάρα.

Εξετάζοντας την κατάσταση ψυχρά και ρεαλιστικά, το μόνο που έχει σημασία το βράδυ της Τετάρτης, είναι η πρόκριση. Σκέτη. Κι ας έρθει με γκολ από... στραβοκλωτσιά.

"Θέλουμε πάντα να κερδίζουμε και να παίζουμε ωραίο ποδόσφαιρο", είπε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη Τύπου την Τρίτη (2/8) ο Βίκτορ Σάντσεθ. Σύμφωνοι. Το "ωραίο ποδόσφαιρο" όμως σε αυτή την περίπτωση είναι περιττή πολυτέλεια. Δεν είναι υποχρεωτικό να μπει στην εξίσωση. Μόνο το αποτέλεσμα θα μετρήσει.

Ο Ισπανός τεχνικός που ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του ξεκαθαρίζοντας ότι "δουλεύουμε με την μόνη ιδέα στο μυαλό μας το πώς θα περάσουμε. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο από εμάς από το να περάσουμε στην επόμενη φάση". Αυτό και μόνο αυτό πρέπει να κρατήσουν ο Βίκτορ και οι παίκτες του.

Photo credits: ACTION IMAGES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ