OPINIONS

Και με μισό μηδέν

Και με μισό μηδέν
Μιλιβόγεβιτς Πράνιτς

Ο Γιώργος Περπερίδης γράφει για την μηδενική πίεση που έχει ο Ολυμπιακός ενόψει Λεωφόρου και τον Σίλβα που αποτελεί ασφαλιστική δικλείδα για να μην εμφανιστούν οι ασθένειες του πρόσφατου παρελθόντος.

Τα τελευταία χρόνια συνηθίζεται το ντέρμπι ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό να έχει ξεκάθαρο φαβορί -τους "ερυθρόλευκους"- ανεξαρτήτως έδρας. Συνηθίζεται όμως και το φαβορί να μην δικαιώνει τις προσδοκίες που δημιουργούνται από οπαδούς, ΜΜΕ, ίσως και εντός της ομάδας.

Ποια είναι τα αποτελέσματα των Πειραιωτών κόντρα στο "τριφύλλι" τα τελευταία χρόνια; Ισοπαλίες, ήττες και κάποιες οριακές νίκες, στο γκολ. Όχι γιατί ο Ολυμπιακός δεν έχει πιο ποιοτικό ρόστερ, όχι γιατί δεν είναι συνολικά καλύτερος από τον αιώνιο αντίπαλο του.

Αλλά γιατί αγνοεί κάποιες βασικές αρχές που πάντα συντροφεύουν αυτά τα παιχνίδια. Η ιστορία εξάλλου έχει δείξει ότι είναι τόσες και τόσες οι φορές που ένα ματς ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό δεν το κέρδισε αυτός που θεωρητικά είχε το πάνω χέρι, αλλά αυτός που το ήθελε πιο πολύ. Που ήταν περισσότερο διψασμένος, συγκεντρωμένος, αποφασισμένος να μπει στο γήπεδο με το "μαχαίρι στο στόμα".

Ο Ολυμπιακός δεν το έκανε συνήθως. Ακόμη χειρότερα, συχνά έβλεπες και διάβαζες προτροπές από οπαδούς και ΜΜΕ για 4-5άρες. Πριν καν ξεκινήσει το παιχνίδι έμοιαζε κερδισμένο για τους "ερυθρόλευκους" και το μόνο ζητούμενο ήταν το υπέρ του σκορ...

Έτσι όμως ντέρμπι δεν κερδίζεις. Ακόμη κι αν ο αντίπαλος σου είναι μια σκιά του ένδοξου παρελθόντος του, ακόμη κι αν υπάρχουν σκληρές διοικητικές ή οπαδικές κόντρες, ακόμη κι αν είσαι πράγματι πολύ καλύτερος ως ομάδα, τίποτα από αυτά δεν σου εξασφαλίζει την επιτυχία.

Το αγωνιστικό είναι ένα σκέλος πάντα ξεχωριστό από οτιδήποτε άλλο. Και εκεί οι κανόνες δεν αλλάζουν ποτέ. Συνέπεια, σωστή προετοιμασία, συγκέντρωση, σεβασμός στον αντίπαλο, θέληση για νίκη, προθυμία για "μάχη" προκειμένου να φτάσεις στον σκοπό σου. Φυσικά και το ντέρμπι του Σαββάτου δεν αποτελεί εξαίρεση στα παραπάνω.

Σίλβα και μισό μηδέν

Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όταν και ο Ολυμπιακός έμπαινε από... τραλαλά μέχρι και αλαζόνας στα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, φέτος υπάρχει μια τρανταχτή διαφορά. Τρανταχτή γιατί επηρεάζει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και δεν επιτρέπει καταστάσεις του πρόσφατου παρελθόντος που αποπροσανατόλιζαν την ομάδα.

Η διαφορά αυτή εντοπίζεται στην άκρη του πάγκου. Ο Μάρκο Σίλβα γνωρίζει πολύ καλά τις ιδιαίτερες συνθήκες μιας τέτοιας αναμέτρησης. Έχει φροντίσει να πληροφορηθεί τα πάντα. Όχι ότι αυτό του εξασφαλίζει οτιδήποτε σε επίπεδο αποτελέσματος.

Λειτουργεί όμως ως οδηγός για τον Πορτογάλο τεχνικό στον τρόπο που θα χειριστεί πρόσωπα και καταστάσεις όλες αυτές τις ημέρες που θα προηγηθούν του ντέρμπι. Ο Σίλβα δεν πρόκειται να κάνει τον... καουμπόι ενόψει Παναθηναϊκού. Να αντιμετωπίσει τους "πράσινους" υπεροπτικά. Να τους υποτιμήσει. Να βάλει την ομάδα του στο τρυπάκι ότι αφού είναι καλύτερη, θα περάσει με συνοπτικές διαδικασίες από την Λεωφόρο.

Ο Πορτογάλος καθημερινά εστιάζει στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του "τριφυλλιού", υπενθυμίζει στους παίκτες του ότι θα χρειαστεί η μέγιστη συγκέντρωση και προσπάθεια για να φύγουν νικητές από το ντέρμπι.
Ευτυχώς ο Σίλβα κλείνει τα αυτιά του στις "απαιτήσεις" που ξεφυτρώνουν πάλι για 3 και 4 και 5 γκολ. Και το μισό μηδέν μια χαρά κάνει στον Ολυμπιακό. Πολύ περισσότερο από την στιγμή που ακολουθεί και ένα παιχνίδι στο Μόναχο με την Μπάγερν. Όχι ότι εκεί υπάρχουν πολλά περιθώρια για τους "ερυθρόλευκους".

Αλλά όπως και να 'χει, ένα ματς Champions League είναι απείρως περισσότερο θελκτικό στα μάτια των παικτών και όχι μόνο. Και η προσπάθεια που απαιτείται, έστω και για μια απλά αξιοπρεπή εμφάνιση, πολύ μεγαλύτερη.

Στο ντέρμπι της Λεωφόρου ο Ολυμπιακός δεν έχει καμία πίεση. Καμία ανάγκη να αποδείξει την ανωτερότητα του. Καμία "υποχρέωση" να βάλει 3 και 4 γκολ στον Παναθηναϊκό. Κανέναν λόγο να μπει στο παιχνίδι λειτουργώντας με άγχος.
Όλη η πίεση και τα "πρέπει" βρίσκονται στο στρατόπεδο του Παναθηναϊκού. Για τους Πειραιώτες δεν τρέχει... κάστανο, ακόμη και ισόπαλο να τελειώσει το παιχνίδι. Άλλωστε στο Λιμάνι ακολουθούν κι άλλες δύσκολες αποστολές, επομένως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί αποτυχία η διατήρηση του +8, πολύ περισσότερο από την στιγμή που θα έχουν βγει από το πρόγραμμα Τούμπα, Λεωφόρος και το ντέρμπι με την ΑΕΚ στο Φάληρο.

Δεν μπορώ να ξέρω πώς θα πάει το παιχνίδι στην Λεωφόρο, ούτε να προβλέψω τι μπορεί να προκύψει μέσα στο ματς που θα αλλάξει τα δεδομένα υπέρ της μιας ή της άλλης ομάδας. Το μόνο που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι ο Σίλβα θα χρησιμοποιήσει όσους θεωρεί πως βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση, δίνοντας πρώτος το ερέθισμα για την σημαντικότητα της αναμέτρησης.

Ο Ολυμπιακός που θα παρουσιαστεί συγκεντρωμένος, σοβαρός, με διάθεση να παλέψει, αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες ενός τέτοιου αγώνα, έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο για τη νίκη. Ο Ολυμπιακός που θα εμφανιστεί πιστεύοντας ότι οι αντίπαλοι θα τρομάξουν στην θέα της φανέλας του και μόνο, θα έχει πρόβλημα. Αυτό τουλάχιστον έχει διδάξει η ιστορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ