OPINIONS

Η θέληση κρίνει το ντέρμπι και όχι μόνο

ÃÉÏÕÑÏÐÁ ËÉÃÊ / ÏÓÌÁÍËÉÓÐÏÑ - ÏÓÖÐ / EUROPA LEAGUE / OSMANLISPOR - OLYMPIAKOS (ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / Eurokinissi Sports)
ÃÉÏÕÑÏÐÁ ËÉÃÊ / ÏÓÌÁÍËÉÓÐÏÑ - ÏÓÖÐ / EUROPA LEAGUE / OSMANLISPOR - OLYMPIAKOS (ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Η ιστορία έχει διδάξει ότι στα ντέρμπι "αιωνίων" τίποτα δεν παίζει μεγαλύτερο ρόλο από τη θέληση για νίκη. Και η κίνηση του Βούζα με τους Λεάλι, Μαρίν είχε μεγαλύτερο στόχο από το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι. Γράφει ο Γιώργος Περπερίδης.

Με διαφορετικούς στόχους, ψυχολογία, αγωνιστική κατάσταση αλλά και προβλήματα μπαίνουν στο ντέρμπι της Λεωφόρου Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός. Άλλα πράγματα απασχολούν τον Ουζουνίδη και άλλα τον Βούζα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ιστορία έχει (απο)δείξει πως ούτε τα ρόστερ, η κούραση, η βαθμολογική διαφορά ή ακόμη και έδρα παίζουν τον καθοριστικό ρόλο όταν κονταροχτυπιούνται οι δύο συγκεκριμένες ομάδες. Απεναντίας όποτε ο ένας θεώρησε τον άλλο "του χεριού του", το σενάριο ήταν ανατρεπτικό.

Η ΟΥΣΙΑ

Ο Παναθηναϊκός μάχεται να εξασφαλίσει την είσοδο του στα play offs της λίγκας, ο Ολυμπιακός ψάχνει το πλέον αποφασιστικό βήμα για το 7ο σερί πρωτάθλημα επί προεδρίας Μαρινάκη. Αυτή είναι η ψυχρή πραγματικότητα του ντέρμπι, γιατί υπάρχει πάντα και η συναισθηματική πλευρά που είναι εξ ορισμού εξίσου σημαντική. Τόσο σε επίπεδο εντυπώσεων, γοήτρου και επικοινωνίας, όσο και για τους οπαδούς.

Και αν ο Μαρίνος Ουζουνίδης είχε την άνεση να προετοιμάσει τους ποδοσφαιριστές τους όλη την εβδομάδα γι' αυτό το παιχνίδι, ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει στο "ερυθρόλευκο" στρατόπεδο. Εκεί όπου ο Βασίλης Βούζας με τους παίκτες του έδιναν την ευρωπαϊκή τους μάχη μέχρι το βράδυ της Πέμπτης (16/3), στην Τουρκία κόντρα στην Μπεσίκτας.

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Μια μάχη που εντέλει χάθηκε για τους Πειραιώτες με τρόπο που έφερε απογοήτευση, χώρια την δεδομένη απώλεια στις αποθήκες ενέργειας. Δημιουργώντας δύο ερωτηματικά ενόψει της αναμέτρησης στην Λεωφόρο. Την κούραση έχει τρόπο να την διαχειριστεί ο Βούζας με τους συνεργάτες του.

Ανέλυσαν την κατάσταση των παικτών, διαπιστώνοντας πόσοι από όσους αγωνίστηκαν στην Κωνσταντινούπολη είναι σε θέση να προσφέρουν στο ντέρμπι από πλευράς δυνάμεων. Και θα προχωρήσουν σε ροτέισον, που ούτως ή άλλως αναμένεται "γενναίο". Μίνιμουμ τέσσερις αλλαγές σε σχέση με το ματς κόντρα στην Μπεσίκτας θα έχει η ενδεκάδα του Ολυμπιακού, ίσως και πέντε.

Το θέμα για τον Έλληνα τεχνικό αφορά πρωτίστως την πνευματική ετοιμότητα των ποδοσφαιριστών του. Κατά πόσο θα καταφέρουν να γυρίσουν τον διακόπτη, διαγράφοντας τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό και βάζοντας την ψυχολογία τους σε τροχιά ντέρμπι. Η ποδοσφαιρική ποιότητα σαφώς μπορεί να παίξει τον ρόλο της σε κάθε τέτοιου ύφους παιχνίδι. Μόνο όμως αν συνδυαστεί με την αποφασιστικότητα, το πάθος, την συγκέντρωση, την αυταπάρνηση, το θάρρος. Στοιχεία που συνοψίζονται σε μια λέξη.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΛΕΑΛΙ, ΜΑΡΙΝ

Θέληση. Αυτό θα είναι το νούμερο "όπλο" των Πειραιωτών για να φτάσουν στη νίκη στο ντέρμπι της Λεωφόρου. Όχι ατομικά, αλλά ως στοιχείο του συνόλου. Η θέληση δεν θα κρίνει μόνο τους τρεις βαθμούς του αγώνα αλλά και κατ' επέκταση τον τίτλο. Θα ξεμπερδέψουν μια και καλή οι Πειραιώτες για φέτος. Παράλληλα η συγκεκριμένη παράμετρος, που πηγάζει μέσα από τον ψυχολογικό τομέα, θα παίξει έναν ακόμη ρόλο έως το τέλος της σεζόν.

Θα δρομολογήσει σε σημαντικό ποσοστό ποιοι και πόσοι από το υπάρχον ρόστερ θα παραμείνουν στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη και την επόμενη σεζόν. O αποκλεισμός των Λεάλι και Μαρίν από την αποστολή του ντέρμπι, δεν έγινε αποκλειστικά για αγωνιστικούς λόγους.

Ο Ιταλός γκολκίπερ κάθε άλλο παρά αποφασιστικότητα και θέληση έδειξε στην Τουρκία. Το μάτι του δεν γυάλιζε. Διαφορετικά θα είχε "σβήσει" την φάση του πρώτου γκολ νωρίτερα (πριν το λάθος του Φορτούνη), με έξοδο στην μικρή του περιοχή, ισοπεδώνοντας συμπαίκτες και αντιπάλους. Ούτε η μπάλα θα τρύπαγε τα χέρια του στις δύο προσπάθειες του Μπάμπελ που είχε να σκοράρει στην Ευρώπη από το... 2010.

Από την άλλη ο Γερμανός διεθνής, στα δύο παιχνίδια με την Μπεσίκτας μπήκε ισάριθμες φορές αλλαγή. Μηδέν εις το πηλίκο. Αν κάποιος δεν ήξερε πόσο είναι τα παιχνίδια, βλέποντας την νωχελικότητα του Μαρίν θα νόμιζε ότι ο Ολυμπιακός προηγείται με 2-3 γκολ διαφορά. Σίγουρα η αγωνιστική του αποχή επί Μπέντο, δεν του επέτρεπε υπό νορμάλ συνθήκες να έχει ρυθμό και σωστά πατήματα.

Κανείς δεν απαιτούσε να μπει και να κάνει "παπάδες". Το πρόβλημα ήταν πως δεν έδειξε την παραμικρή διάθεση να υπερβάλλει εαυτόν προσπαθώντας. Νωθρός, μακριά από τις μάχες. Άνευρος σε βαθμό... παρεξηγήσεως.

Αμφότεροι έμειναν εκτός πλάνων ενόψει Λεωφόρου, παίρνοντας το μήνυμα. Και μαζί τους πήραν το μήνυμα και οι υπόλοιποι: η σεζόν δεν έχει τελειώσει, στόχος είναι οι δύο εγχώριοι τίτλοι και όποιος δεν δείξει την θέληση να δώσει το 100% για να υλοποιηθούν, αρχής γενομένης από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, τότε... από δω παν κι άλλοι.

Ευκαιρίες υπάρχουν για όλους να αποδείξουν πράγματα μέχρι το τέλος της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου. Στο χέρι τους είναι να τις εκμεταλλευτούν. Ξεκινώντας από το βράδυ της Κυριακής, η συγκυρία μπορεί να αποδειχθεί και ιδανική.

Τα αποτελέσματα είναι πάντα σημαντικά για το τι μέλλει γενέσθαι. Δεν είναι όμως ποτέ δεδομένα, αφού συντρέχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να διαταράξουν τις ισορροπίες και την απόσταση από την επιτυχία στην αποτυχία. Η θέληση όμως στις προσπάθειες μιας ομάδας (πρέπει να) είναι μια αδιαπραγμάτευτη πραγματικότητα για την επίτευξη των στόχων.

Photo credits: EUROKINISSI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ