OPINIONS

Η μαγκιά του Στέφανου

Η μαγκιά του Στέφανου
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Στέφανος Καπίνο δεν κλήθηκε απλά να μπει στα γάντια του Ρομπέρτο και να αποδείξει την αξία του. Το έκανε και κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Το σημαντικότερο; Ότι ανταποκρίθηκε στην πίεση και πέρασε με άριστα τις πρώτες εξετάσεις. Γράφει ο Γιώργος Περπερίδης.

Ένα από τα πολλά θέματα που απασχόλησαν τον Ολυμπιακό το φετινό καλοκαίρι ήταν η διάδοχη κατάσταση στην μετά Ρομπέρτο εποχή. Ο Ισπανός αποτέλεσε σημείο αναφοράς των "ερυθρολεύκων" για μια τριετία και ήταν ο άνθρωπος που θύμισε ουκ ολίγες φορές τον... Mr. Fantastic με τις ακροβατικές του επεμβάσεις.

Χάρισε μεγάλες συγκινήσεις στο κοινό του Ολυμπιακού και ήταν υπεύθυνος για ορισμένες σπουδαίες ευρωπαϊκές νίκες των "ερυθρολεύκων", επομένως ήταν λογικό να δημιουργηθεί μια ανησυχία μετά την αποχώρηση του με προορισμό την Εσπανιόλ. "Και τώρα τι κάνουμε;" αναρωτήθηκαν πολλοί. Υπήρχε ο Στέφανος Καπίνο, αποκτήθηκε και ο Νικόλα Λεάλι. Με την προοπτική να παλέψουν οι δυο τους για την θέση του γκολκίπερ.

Ο ερχομός του Ιταλού τερματοφύλακα μοιάζει να είχε ευεργετικά αποτελέσματα, κρίνοντας από όσα έχουμε δει στην μέχρι στιγμής αγωνιστική παρουσία του Καπίνο. Στα δύο ματς με την Χάποελ Μπερ Σεβά, ήταν ίσως ο μοναδικός ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού από τον οποίο ουδείς δικαιούνταν να έχει παράπονα. Απεναντίας, ελέω του Έλληνα γκολκίπερ οι Πειραιώτες κυνηγούσαν την πρόκριση μέχρι το τελευταίο λεπτό στη ρεβάνς στο Ισραήλ.

Δύο φορές ο Καπίνο είχε κρατήσει ανέπαφη την εστία του στο Φάληρο σε κλασικές ευκαιρίες των Ισραηλινών, το ίδιο είχε κάνει και στο "Turner Stadium". Στο ματς με την Αρόουκα έδωσε ακόμη πιο πειστικές απαντήσεις. Όταν οι Πειραιώτες από το 60' - 65' και μετά άρχισαν να χάνουν τις ανάσες τους (και κατ' επέκταση την καθαρή σκέψη, καθώς η κούραση θολώνει το μυαλό), ο Στέφανος βροντοφώναξε παρών.

Στο 72' ο Βάλτερ Γκονσάλες διέσχισε το μισό αγωνιστικό χώρο (πλέον χαρακτηριστική φάση της αδυναμίας που έχουν οι στόπερ του Ολυμπιακού σε ανοιχτό γήπεδο κόντρα σε γρήγορους αντιπάλους) και σταμάτησε μόνο επάνω στον Καπίνο. Εδώ πάνω από το 70% της απόκρουσης οφείλεται στο γεγονός ότι ο Έλληνας γκολκίπερ βγήκε πολύ γρήγορα από την εστία του, άπλωσε το κορμί του και περιόρισε δραματικά την γωνία εκτέλεσης του φορ της Αρόουκα.

Οκτώ λεπτά αργότερα ύψωσε απαγορευτικό και στην πολύ καλή εκτέλεση φάουλ του Νούνο Βαλέντε, με την μπάλα να κατεβαίνει προς την δεξιά του γωνία. Εδώ βοήθησε τον Καπίνο το γεγονός ότι δεν είναι ακίνητος την ώρα της εκτέλεσης και γρήγορα κάνει το βήμα δεξιά, προλαβαίνοντας να αλλάξει την πορεία της μπάλας.

Σημαντικότερο από τις αποκρούσεις

Κι όμως οι σωτήριες επεμβάσεις του Καπίνο δεν είναι το σημαντικότερο στην περίπτωση του. Προσέξτε: όχι μόνο κλήθηκε να μπει στα γάντια του Ρομπέρτο, γεγονός που ούτως ή άλλως δημιουργεί μια πίεση που... φτάνει και περισσεύει, αλλά το έκανε και σε ένα διάστημα με τις πλέον αντίξοες συνθήκες. Συνθήκες που αναπόφευκτα μόνο ασφάλεια δεν τον έκαναν αν αισθανθεί. Ο 22χρονος γκολκίπερ είχε να διαχειριστεί και την κακώς εννοούμενη πίεση.

Σε ένα πολύ μυστήριο, δύσκολο γεμάτο αμφισβήτηση και βίαιες αλλαγές καλοκαίρι για τον Ολυμπιακό. Χωρίς ηρεμία, χωρίς σταθερότητα. Με ανακατωσούρα και αβεβαιότητα. Ο Καπίνο όχι μόνο ανταποκρίθηκε αλλά έδειξε ότι μπορεί κάλλιστα να πετύχει και κάτω από τις πλέον ζόρικες καταστάσεις. Παράλληλα, με την προσθήκη του Λεάλι στο ρόστερ δεν απογοητεύτηκε αλλά πείσμωσε για να τα καταφέρει.

Όχι ότι δεν θα κάνει λάθη. Αυτό είναι δεδομένο, σίγουρο. Όπως σίγουρο είναι και ότι ο Καπίνο απέδειξε ήδη ότι δικαιούται στο έπακρο την ευκαιρία να αποδείξει πως μπορεί να θεμελιώσει την παρουσία του κάτω από τα δοκάρια. Θα χρειαστεί όμως και την ανάλογη βοήθεια.

Στις 24 Ιουνίου έγραφα το εξής: "Αν λοιπόν ο Ολυμπιακός αποφασίσει να πορευτεί με βασικό τον 22χρονο Έλληνα γκολκίπερ, τότε πολύ καλά θα κάνει. Άριστα. Αρκεί όμως να τον στηρίξει. Να τον εμπιστευτεί και να του παρέχει τη μέγιστη δυνατή βοήθεια στο ξεκίνημα. Το λάθος θα είναι να επωμιστεί ο Καπίνο μεγαλύτερο βάρος από αυτό που μπορεί να σηκώσει φορώντας τα γάντια του Νο1. Να του ασκηθεί πίεση πάνω από το φυσιολογικό για τα ισχύοντα δεδομένα.

Πώς μπορεί ο Ολυμπιακός να στηρίξει έμπρακτα τον νεαρό τερματοφύλακα; Στήνοντας μπροστά του μια πραγματικά ισχυρή αμυντική τετράδα. Δημιουργώντας ένα τείχος μπροστά από τον Καπίνο, που δεν θα επιτρέπει στους αντίπαλους επιθετικούς να... σουλατσάρουν μέσα στην περιοχή και να απειλούν με ασυνήθιστη συχνότητα. Γιατί ουδείς δικαιούται να περιμένει από τον Καπίνο να ντυθεί... Superman, όπως πολλές φορές έκανε ο Ρομπέρτο.

Ειδικά στα πρώτα παιχνίδια της σεζόν ο Έλληνας γκολκίπερ θα έχει ανάγκη από ψυχολογία. Και μια καλή αμυντική γραμμή μπορεί να του την προσφέρει. Και εφόσον αυτή η "σχέση" κυλήσει ομαλά στην αρχή, στην πορεία έχει όλα τα φόντα να εξελιχθεί σε αμφίδρομη: να παίρνει κουράγιο, να νιώθει ασφάλεια η άμυνα από τον τερματοφύλακα της".

Ο Καπίνο τα κατάφερε, χωρίς να έχει την ανάλογη βοήθεια από την άμυνα του. Σκεφτείτε να την έχει στη συνέχεια της σεζόν. Δε νομίζω ότι χρειάζεται έξτρα ανάλυσης το θέμα.

Μπούσουλας για το μέλλον

Η περίπτωση του Καπίνο μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει στον Ολυμπιακό ως οδηγός για το μέλλον. Είναι ένας πολύς καλός μπούσουλας για τον τρόπο που οι "ερυθρόλευκοι" θα πρέπει να φροντίζουν για το αύριο. Ήταν γνωστό ότι ο Ρομπέρτο αργά ή γρήγορα θα επέστρεφε στην πατρίδα του. Ο Ολυμπιακός ένα χρόνο πριν φρόντισε να δώσει ένα ποσό 2 εκατομμυρίων ευρώ αποκτώντας τον Καπίνο.

Έναν γκολκίπερ με δεδομένο ταλέντο, 22 ετών, με πολλά περιθώρια βελτίωσης και χρόνια μπροστά του. Έναν παίκτη που αν συνεχίσει σοβαρός και προσγειωμένος όχι μόνο θα προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες με τα ερυθρόλευκα αλλά μπορεί να αποφέρει και μεγάλα οικονομικά οφέλη για τον σύλλογο στο μέλλον.

Ανεξάρτητα τον τρόπο που θα κυλούσε η ιστορία, ο Ολυμπιακός είχε ήδη κάνει σωστή κίνηση για την μετά Ρομπέρτο εποχή. Επενδύοντας σε έναν παίκτη χωρίς να "ξηλώσει" τα ταμεία του. Άλλωστε σε παλαιότερο άρθρο ( Περί μεταγραφών και επενδύσεων) έχω εκφράσει την άποψη μου σχετικά με το τι σημαίνει επί της ουσίας "σωστή μεταγραφή"... Σε αυτό τον δρόμο πρέπει να περπατήσει στο μέλλον ο Ολυμπιακός.

Όσον αφορά το "διπλό" στην Πορτογαλία αυτό καθεαυτό; Έδωσε στον Ολυμπιακό την ευκαιρία να κερδίσει ηρεμία, ψυχολογία και να γιατρέψει λίγες από τις πληγές του. Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο. Το ρόστερ φυσικά και δεν είναι για... πέταμα, αλλά το ίδιο σίγουρο είναι πως εξακολουθεί να χρειάζεται σημαντική ενίσχυση. Γιατί και ο Μπέντο δεν είναι θαυματοποιός και θα πρέπει να λάβει τα "δωράκια" του για να έχει τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις να ξαναβάλει τον Ολυμπιακό σε ράγες μέσα από την δουλειά του.

Photo credits: ACTION IMAGES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ