OPINIONS

Ευκαιρία, αποφάσεις και ρεαλισμός

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΟΣΦΠ (Eurokinissi Sports / ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ)
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΟΣΦΠ (Eurokinissi Sports / ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ) EUROKINISSI SPORTS

Η νίκη στους "Ζωσιμάδες", τα αγωνιστικά προβλήματα που δε γίνεται να αγνοηθούν, η Οσμάνλισπορ και η ιδανική χρονικά ευκαιρία του Ολυμπιακού να πάρει ρεαλιστικές αποφάσεις που θα καθορίσουν τη φετινή του παρουσία. Γράφει ο Γιώργος Περπερίδης.

Πέρασε από τους "Ζωσιμάδες" ο Ολυμπιακός. Και πέρασε γιατί κατέβηκε στο ματς με τη δέουσα σοβαρότητα, πέρα από όσα μπορεί ή δεν μπορεί να κάνει στο γήπεδο αυτή την εποχή.

Σπανίως στέκομαι σε "φανταχτερές" δηλώσεις παικτών, αντιθέτως στέκομαι σε αυτές που περνούν στο ντούκου, ειδικά αν προέρχονται από "αντιτουριστικό" ποδοσφαιριστή.

"Αυτό που έπαιξε μεγαλύτερο ρόλο ήταν ότι καταφέραμε να αντέξουμε και να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι. Η ομάδα ήταν πάρα πολύ δεμένη σήμερα. Βοηθούσε πολύ ο ένας τον άλλον", υποστήριξε ο Σεμπά και δε νομίζω ότι χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμός.

Δεν είχε φυσικά σχέση η εικόνα των Πειραιωτών με αυτή που είδαμε στην Κύπρο. Απέναντι σε έναν ΠΑΣ Γιάννινα που δεν έχει κάτι να ζηλέψει από τον ΑΠΟΕΛ. Ο Γιάννης Πετράκης αξίζει πολλών συγχαρητηρίων για το σύνολο που παρουσιάζει και το κοουτσάρισμα του στο ματς με τον Ολυμπιακό ήταν υποδειγματικό από την αρχή έως το τέλος.

Με τα δεδομένα που υπήρχαν στη ζυγαριά πριν επισκεφθούν τα Ιωάννινα οι "ερυθρόλευκοι", έμοιαζε εξαιρετικά δύσκολη η αποστολή του Πάουλο Μπέντο και των παικτών του. Ζόρικη ομάδα οι Γιαννιώτες, για κλάματα το γήπεδο, ψυχολογία κακή για τον Ολυμπιακό και τον προπονητή του στα "σχοινιά", ήταν τα στοιχεία που συνέθεταν το background της αναμέτρησης στους "Ζωσιμάδες".

Οι Πειραιώτες ευτύχησαν να δουν τον Καρντόσο να σκοράρει για πρώτη φορά με τα ερυθρόλευκα, τον Σεμπά σε ρόλο δημιουργού και εκτελεστή, τον Μαρτίνς να επιστρέφει στις καλές εμφανίσεις και τον Μιλιβόγεβιτς να συμμαζεύει τα... ασυμμάζευτα που άφηνε το δίδυμο στόπερ της ομάδας του.

Φυσικά και δεν πρέπει να παραμυθιάσει τον Ολυμπιακό αυτή η νίκη. Ναι ήταν ένα καλό τρίποντο από πολλές απόψεις. Το +7 έμεινε, ηρεμία για αποφάσεις υπάρχει και πάλι αλλά ουδείς μπορεί να σταθεί εκεί παραγνωρίζοντας τα υπόλοιπα.

Για πολλοστή φορά οι "ερυθρόλευκοι" παρουσίασαν τρομερή αδυναμία ανασταλτικά. Δεν μπορούν ο Ντα Κόστα με τον Μποτία να αμυνθούν ψηλά, ούτε σε ανοιχτό χώρο, παρά μόνο στην περιοχή τους. Με κάθε προπονητή συμβαίνει αυτό, γίνεται περισσότερο χτυπητό με την επιλογή του Μπέντο να παίζει πιο ρισκαδόρικα.

Όταν πάντως η επιθετική σου γραμμή είναι κατασκηνωμένη στην αντίπαλη περιοχή, οι στόπερ δεν μπορούν να είναι... αγκαλιά με τον Λεάλι. Κι αυτοί ψηλά θα ανέβουν. Άλλωστε είναι γνωστό στη θεωρία περί απόστασης των γραμμών, ότι ο τελευταίος αμυντικός οφείλει να έχει διαφορά 25, το πολύ 30, μέτρα με τον πιο προωθημένο παίκτη (δηλαδή τον φορ). Έχει πάντα επιθετική νοοτροπία ο Ολυμπιακός, 8 στα 10 παιχνίδια του η άμυνα θα είναι ψηλά, επομένως χρειάζεται άλλου τύπου στόπερ για να υπηρετήσουν το πλάνο. Πιο απλό δε γίνεται.

Εκτός της ανασταλτικής του λειτουργίας στον άξονα, ο Ολυμπιακός δυσκολεύτηκε εξαιρετικά στο να πάει σε προσωπικές φάσεις για να διασπάσει την άμυνα του ΠΑΣ. Ακόμη κι όταν έπαιζαν με δέκα παίκτες οι γηπεδούχοι. Τη μπάλα στο κουτί δεν μπορούσε να τη βάλει και απειλούσε κυρίως εκτός περιοχής. Αυτό το πρόβλημα δημιουργείται βασικά από τους εξτρέμ, που είναι τακτικά άρτιοι, κινούνται και είναι αποτελεσματικοί στο χώρο, αλλά υστερούν στο "1 εναντίον 1".

Μοιραία πέφτει το βάρος στον άξονα, εκεί όπου ο Φορτούνης δεν μπορεί να βγάζει πάντα λαγούς από το καπέλο του. Ειδικά σε διαστήματα που δεν είναι και σε τόσο καλή κατάσταση, όπως στους "Ζωσιμάδες". Ο Μπέντο ρίσκαρε να τον βγάλει όταν έριξε τον Ιντέγε στο παιχνίδι, κινδύνεψε σε περίπτωση μη νίκης να περιλουστεί με τα γνωστά σχόλια για τον Ντομίνγκες, αλλά ο Πορτογάλος δικαιώθηκε πανηγυρικά και άμεσα για την επιλογή του.

Θέλησε να εκμεταλλευτεί τον παίκτη παραπάνω με έναν ακόμη μέσα στην περιοχή, δίνοντας δημιουργικό ρόλο στον Μαρτίνς από τον άξονα. Ο Ιντέγε έκανε την κίνηση στο πρώτο δοκάρι στη σέντρα του Σεμπά, πήρε την προσοχή των αμυντικών και άφησε τον Καρντόσο να κάνει την υπόλοιπη δουλειά. Το τέρμα για το 2-0, ήταν αυτό που αρέσει περισσότερο στους "ερυθρόλευκους": σε παιχνίδι αντίδρασης, με δύο επαφές.

Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ EUROPA...

...μοιάζει καλή, ίσως από τις καλύτερες που θα μπορούσε να έχει ο Ολυμπιακός, με την εξής προϋπόθεση: να παρουσιαστούν οι Πειραιώτες όπως πρέπει τον Φλεβάρη στα ματς με τους Τούρκους. Ο σοβαρός, συγκεντρωμένος και με στόχο Ολυμπιακός, εύκολα ή δύσκολα θα την κάνει τη δουλειά. Διαφορετικά μπορεί να την πατήσει και με ομάδες χαμηλότερου προφίλ από την Οσμάνλισπορ.

Οι Τούρκοι δεν πέρασαν τυχαία ως 1οι από έναν όμιλο που υπήρχε η Βιγιαρεάλ, ούτε τυχαία τερμάτισαν πέρσι επάνω από την Γαλατάσαράι. Φέτος με δύο καρπούζια κάτω από τη μασχάλη, βρίσκονται στην 7η θέση του πρωταθλήματος. Παρά ταύτα είναι μια ομάδα επικίνδυνη που απαιτεί τον ανάλογο αγωνιστικό σεβασμό στο χόρτο για να την αποκλείσεις.

Δε συζητάμε ότι τον Ολυμπιακό θα βοηθούσε στο εγχείρημα η προσθήκη έστω και 2 ποιοτικών παικτών τον Γενάρη, ακόμη κι έτσι όμως το νούμερο ένα συστατικό επιτυχίας όταν έρθουν τα παιχνίδια με τους Τούρκους θα είναι η σοβαρότητα. Σε κάθε επίπεδο.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Αφού πέρασε από τους "Ζωσιμάδες" και από τη στιγμή που ακολουθούν τα παιχνίδια με Σπάρτη και Παναιτωλικό (στο Φάληρο), ο Ολυμπιακός έχει την ευκαιρία να πάει για τα καλά ήρεμος στη διακοπή. Έχει την ευκαιρία να πάρει τις όποιες αποφάσεις του χωρίς πίεση και με την άνεση που του δίνουν τα κεκτημένα. Αλλά πρέπει να το κάνει. Γιατί ο... χειμώνας έρχεται -που λένε και οι Stark στο GOT- και μαζί του φέρνει μια μεταγραφική περίοδο.

Αν για παράδειγμα στο Λιμάνι έχουν αποφασίσει να στηρίξουν 100% τον Πάουλο Μπέντο, τότε θα πρέπει να είναι πρόθυμοι να ικανοποιήσουν -πάντα στο μέτρο του δυνατού εννοείται- και τις εισηγήσεις του στο ποιοι και πόσοι πρέπει να φύγουν και που χρειάζεται ενίσχυση η ομάδα. Είναι έτοιμοι να το κάνουν; Αν ναι, καλώς. Αν όχι, τότε δεν υπάρχει λόγος να χάνεται πολύτιμος χρόνος. Μοιάζει κυνικό, αλλά είναι η μόνη ποδοσφαιρική αλήθεια στη συγκεκριμένη κατάσταση.

Στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη απαιτείται ρεαλισμός σε οτιδήποτε αφορά το οργανόγραμμα στο αγωνιστικό σκέλος. Και παρ' όλα τα σκαμπανέβασματα από το καλοκαίρι μέχρι εδώ που έχουμε φτάσει, αυτή την εποχή ο Ολυμπιακός έχει μια ιδανική ευκαιρία να πάρει ρεαλιστικές αποφάσεις που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που θα εξελιχθεί το δεύτερο μισό της φετινής σεζόν στο Λιμάνι.

Photo credits: EUROKINISSI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Κύπελλο: Όλα τα σενάρια πρόκρισης για τις 32 ομάδες
Πρόεδρος Οσμάνλισπορ: "Είμαστε φιλόδοξοι να περάσουμε τον Ολυμπιακό"
Καρντόσο: "Επιτέλους τα κατάφερα..."
Μπέντο: "Δεν πιστεύω ότι δέχομαι προσωπικό πόλεμο"
Κακή μπάλα, καλό τρίποντο
Λάτιν απόδραση από τους "Ζωσιμάδες", 2-0 ο Ολυμπιακός τον ΠΑΣ Γιάννινα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ