OPINIONS

Εύκολο; Τι ώρα;

SUPERLEGUE / ΟΣΦΠ - ΛΑΜΙΑ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEGUE / ΟΣΦΠ - ΛΑΜΙΑ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός πηγαίνει σε ένα ντέρμπι "αιωνίων" που έχει λίγα να κερδίσει και πολλά να χάσει, κόντρα σε έναν Παναθηναϊκό που δίχως το αίσθημα της πίεσης, αποτελεί έναν αντίπαλο πολύ πιο δύσκολο από ό,τι φαίνεται. Γράφει ο Γιώργος Περπερίδης.

Όλη η εβδομάδα κύλησε με έναν τρόπο εντελώς ασυνήθιστο όταν μιλάμε για το κλασικό ελληνικό ντέρμπι. Μια μάχη των "αιωνίων" που πάντα συναρπάζει τα πλήθη, ανεξάρτητα από την αφετηρία που μπαίνουν σε ένα τέτοιο ματς οι δύο ομάδες.

Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα μοιάζουν διαφορετικά. Δύσκολα μπορεί να θυμηθεί κάποιος την προηγούμενη φορά που φτάνοντας σε μια τέτοια αναμέτρηση, όλες οι προηγούμενες μέρες κύλησαν με τέτοια... εκκωφαντική ησυχία.

Ούτε αντεγκλήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα, κανένα απολύτως ενδιαφέρον για τον διαιτητή που ορίστηκε να διευθύνει το ντέρμπι, καμία πρεμούρα για αφιερώματα σε προηγούμενες αξέχαστες "μάχες" των δύο, για βαθμολογικό ενδιαφέρον δε ούτε λόγος...

Τα έφερε έτσι η φετινή σεζόν, που οι "αιώνιοι" είχαν να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερα προβλήματα ακόμη και από την μεταξύ τους αθλητική έχθρα. Ο Ολυμπιακός ήρθε αντιμέτωπος με ένα σωρό προβλήματα, τόσο σε αγωνιστικό επίπεδο και μέσα από δικές του κατά βάση επιλογές, όσο και σε εξωαγωνιστικό. Προβλήματα που απαίτησαν πολύ από την προσοχή και την ενέργεια της διοίκησης του, που βρέθηκε να παλεύει σε πολλά ανοιχτά μέτωπα για την προάσπιση των συμφερόντων του συλλόγου.

Ο Παναθηναϊκός από την άλλη είναι "πνιγμένος" εδώ και μήνες, μετά την απόφαση του Γιάννη Αλαφούζου να αποτραβηχτεί από το ποδοσφαιρικό προσκήνιο. Εξέλιξη που είχε ως αποτέλεσμα την οικονομική θηλιά στο λαιμό των "πρασίνων", που παράλληλα έφερε μεγάλη αβεβαιότητα στο αγωνιστικό σκέλος και αποψίλωση του ρόστερ. Δεν είναι υπερβολή ότι πολλοί από τους παίκτες που παίζουν τώρα στον Παναθηναϊκό, υπό νορμάλ συνθήκες δεν θα έπαιρναν ούτε... μυρωδιά από Λεωφόρο.

Εξωδικαστικοί συμβιβασμοί, αγωνία και μάχες στις δικαστικές αίθουσες για την αποφυγή τιμωρίας της ομάδας, ανεύρεση οικονομικών πόρων για να βγει η σεζόν, είναι συνθήκες που σε σημαντικό βαθμό αντικατέστησαν την όποια κουβέντα περί του αγωνιστικού φέτος στον Παναθηναϊκό. Και για τα δύο στρατόπεδα όχι και τόσο συνηθισμένες καταστάσεις πριν από ένα μεταξύ τους ντέρμπι.

ΕΥΚΟΛΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ

Η εβδομάδα για τον Ολυμπιακό κύλησε μέσα σε έναν επικοινωνιακό πόλεμο με τον ΠΑΟΚ για όσα έγιναν στην Τούμπα και οδήγησαν στη ματαίωση του αγώνα. Μέχρι και την Παρασκευή, όταν και εκδικάστηκε η υπόθεση (την Δευτέρα η απόφαση), στο Λιμάνι αφιέρωσαν αμέτρητες ώρες για την στρατηγική αντιμετώπισης της συγκεκριμένης κατάστασης - και όχι άδικα.

Την ίδια στιγμή στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη, παίκτες και προπονητής ήταν υποχρεωμένοι να μείνουν μακριά από όλον αυτό τον ντόρο, να αδειάσουν το κεφάλι τους και να συγκεντρωθούν στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό - που σημειωτέον θα γίνει σε άδειο "Γεώργιος Καραϊσκάκης". Καθόλου εύκολη ιστορία, έστω κι αν οι Όσκαρ Γκαρθία και Καρίμ Ανσαριφάρντ έδειξαν στις δηλώσεις τους να έχουν συναίσθηση της κατάστασης.

Στη θεωρία και με βάση τα δεδομένα που ισχύουν πριν τη σέντρα σε αγωνιστικό επίπεδο, ο Ολυμπιακός είναι το απόλυτο φαβορί στο παιχνίδι. Για να το επιβεβαιώσει θα χρειαστεί να σεβαστεί 110% την ομάδα που θα βρει απέναντι του. Αν έστω και μια στιγμή πιστέψουν οι "ερυθρόλευκοι" ότι θα κερδίσουν χωρίς να μοχθήσουν στο χορτάρι, μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα.

Εξάλλου αν υποθέσει κανείς ότι ο Παναθηναϊκός θα κατέβει στο Φάληρο για να παίξει πίσω από τη μπάλα, αυτομάτως θα θυμηθεί ότι φέτος ο Ολυμπιακός δυσκολεύεται μέχρι να βρει το πρώτο του γκολ, διασπώντας μια πολυπρόσωπη άμυνα.

Βάζοντας στην εξίσωση το γεγονός ότι οι "πράσινοι" δεν (μπορεί να) νιώθουν ιδιαίτερη πίεση για το ματς - αντίθετα ένα θετικό αποτέλεσμα μπορεί να τους ηρωοποιήσει στα μάτια των οπαδών τους - αφού κανείς δεν θα τους ζητήσει τα ρέστα σε μια "νορμάλ" ήττα, αυτομάτως αντιλαμβάνεται ότι αυτό τους κάνει ακόμη πιο επικίνδυνους.

ΚΛΕΙΔΙ Η ΚΙΝΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΜΠΑΛΑ

Σε ένα ντέρμπι... ύπουλο και σίγουρα πολύ πιο δύσκολο από όσο δείχνει για τον Ολυμπιακό, ο Γκαρθία θέλει κατοχή και γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας, πίεση από το ξεκίνημα και ένα γκολ όσο το δυνατόν πιο νωρίς. Αυτό θα ήταν το ιδανικό σενάριο για τους Πειραιώτες.

Για να το πετύχουν θα πρέπει να εμφανίσουν απαραίτητα ένα στοιχείο: την κίνηση στο χώρο, δίχως τη μπάλα. Ο Παναθηναϊκός θα επιχειρήσει να μειώσει τα τετραγωνικά δράσης - κοινώς να "μικρύνει" το γήπεδο. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να αμυνθεί ευκολότερα.

Η απάντηση σε αυτή την στρατηγική επιλογή του αντιπάλου έρχεται μόνο μέσω της εκμετάλλευσης των χώρων. Με τους Ταχτσίδη, Οτζίτζα και Μάριν στο γήπεδο, λογικά το κάθετο παιχνίδι δεν θα λείψει από τον Ολυμπιακό, επομένως ο τρόπος που θα κινηθούν δίχως τη μπάλα οι Μιραλάς - Ανσαριφάρντ (αλλά και ο Οτζίτζα στην πλάτη του Ιρανού), θα έχει τη σημασία του για να "ανοίξει" η αντίπαλη άμυνα.

Σε ένα ντέρμπι που πριν από οτιδήποτε άλλο, ο Ολυμπιακός καλείται να εμφανιστεί έτοιμος στη σκέψη και μετά στα πόδια. Θέτοντας την βάση για το σερί νικών που θέλουν στο Λιμάνι έως το τέλος του πρωταθλήματος και... ό,τι γίνει.

Photo credits: eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ