OPINIONS

Αυτός ο Ολυμπιακός αψηφά την λογική

Αυτός ο Ολυμπιακός αψηφά την λογική
INTIME SPORTS

Τα στατιστικά, οι οιωνοί, η ποδοσφαιρική λογική έλεγε "Ατλέτικο Μαδρίτης". Ο Ολυμπιακός που έσκισε διπλώματα το βράδυ της Τρίτης και το μυστικό που έρχεται από το στόμα και όχι το μυαλό του Μίτσελ. Γράφει ο Γιώργος Περπερίδης.

Όλοι οι οιωνοί το βράδυ της Τρίτης ένα πράγμα φώναζαν: πως η Ατλέτικο θα περάσει νικηφόρα από το "Γεώργιος Καραϊσκάκης". Εύκολα ή δύσκολα αλλά νικηφόρα.

Οι "ροχιμπλάνκος" προέρχονταν από μια ονειρική σεζόν. Κατέκτησαν το πρωτάθλημα Ισπανίας την περσινή σεζόν αφήνοντας πίσω τους τις Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα. Και μάλιστα παίρνοντας αποτέλεσμα στο "Καμπ Νου" την τελευταία αγωνιστική.

Στον τελικό του Champions League κρατούσαν στα χέρια τους την κούπα για 93 λεπτά, μέχρι δηλαδή την στιγμή που ο Ράμος σκόραρε στέλνοντας το παιχνίδι στην παράταση, όπου η Ρεάλ εντέλει επικράτησε. Ενδεχομένως αν η Ατλέτικο δεν είχε αντιμετωπίσει τόσα αγωνιστικά προβλήματα πριν και κατά την διάρκεια του τελικού, να είχε πάρει και αυτό τον τίτλο.

Η ομάδα του Σιμεόνε σε όλη την περσινή διοργάνωση έμεινε αήττητη σε 12 παιχνίδια (με 9 νίκες και 3 ισοπαλίες...), που γίνονται 13 αν προσθέσουμε το 90λεπτο του τελικού. Κατάφερε να κρατήσει απαραβίαστη την εστία της σε 6 παιχνίδια και όποτε δέχθηκε γκολ, δεν ήταν ποτέ πάνω από ένα.

Εκτός έδρας πέτυχε 11 γκολ και δέχθηκε μόλις 4, έχοντας 4 νίκες και 2 ισοπαλίες. Στην φάση των ομίλων είχε φάει συνολικά μόλις 3 γκολ, όσα δέχθηκε στο Φάληρο...

Το περασμένο Σάββατο έδειξε πως βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, περνώντας με "διπλό" από το "Σαντιάγκο Μπερναμπέου" κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης (1-2). Τελευταία φορά που δέχθηκε 3 γκολ για οποιαδήποτε διοργάνωση, ήταν στις 23 Φεβρουαρίου 2014, όταν ηττήθηκε στην Παμπλόνα με 3-0 από την Οσασούνα.

Οι σημαντικές απώλειες της Ατλέτικο το καλοκαίρι ήταν οι Ντιέγκο Κόστα (Τσέλσι), Φιλίπε Λουίς (Τσέλσι), Αντριάν (Πόρτο), Ντιέγκο (Φενέρμπαχτσε), Κουρτουά (Τσέλσι), άντε και ο Αλντερβάιρελντ (δανεικός στην Σαουθάμπτον).

Πάμε να δούμε ποιοι τους αναπλήρωσαν; Αντί για Ντιέγκο Κόστα, Μάντζουκιτς ΚΑΙ Χιμένες. Στην θέση του Φιλίπε Λουίς οι Σικέιρα ΚΑΙ Ανσάλντι. Γκριεζμάν και Τσέρτσι στην θέση των Αντριάν και Ντιέγκο. Μογιά ΚΑΙ Όμπλακ αντί Κουρτουά. Γκάμεθ στην θέση του Αλντερβάιρελντ. Σχεδόν για κάθε παίκτη που αποχώρησε, πήρε δύο αντικαταστάτες... Συνολικά οι Μαδριλένοι διέθεσαν περισσότερα από 100 εκ. ευρώ για αποκτήσεις ποδοσφαιριστών.

Και το σημαντικότερο; Ο Σιμεόνε ευτύχησε να έχει το μεγαλύτερο μέρους του κορμού της ομάδας ξανά στην διάθεση του. Γκοντίν, Μιράντα, Χουανφράν, Ραούλ Γκαρθία, Γκάμπι, Τουράν, Κόκε, Μάριο Σουάρεθ, Τιάγκο, Ροντρίγκες είναι οι παίκτες που είχε και πέρσι υπό τις οδηγίες του ο Αργεντίνος τεχνικός και αποτελούσαν την εγγύηση για τον εγκλιματισμό των νεοαποκτηθέντων στην φιλοσοφία της ομάδας του.

Αντίθετα θυμάμαι να μετράω γύρω στα τέλη του Αυγούστου πόσοι παίκτες από αυτούς που είδα στην προετοιμασία του Ζέεφελντ έχουν μείνει στον Ολυμπιακό... Λιγότεροι από τους μισούς. Από τους παίκτες που βρέθηκαν στο πρώτο στάδιο της καλοκαιρινής προετοιμασίας των Πειραιωτών, με το τέλος της μεταγραφικής περιόδου είχαν μείνει λιγότερο από τους μισούς!

Με τα 2/3 του ρόστερ να έχει αλλάξει σε σχέση με πέρσι και τα πήγαινε - έλα να γίνονται μέχρι και το... παραπέντε της μεταγραφικής περιόδου, ουσιαστικά ο Μίτσελ ήξερε μόλις 15 ημέρες πριν το ματς με την Ατλέτικο Μαδρίτης ποιους παίκτες θα έχει στην διάθεση του. Το αντιλαμβάνεστε;

Ορισμένοι από αυτούς μάλιστα, δίχως να έχουν προηγουμένως ΚΑΜΙΑ εμπειρία από παιχνίδια Champions League. Και το πρώτο ματς μάλιστα να είναι απέναντι στην περσινή φιναλίστ. Για παράδειγμα ο Μποτία, η μόνη... μυρωδιά που έχει από την διοργάνωση είναι το 2009, όταν κάθισε στον πάγκο των αναπληρωματικών της Μπαρτσελόνα σε ένα ματς με την Σαχτάρ Ντόνετσκ.

Ο Ελαμπντελαουί το 2012-13 ήταν στον πάγκο της Φέγενορντ στις δύο αναμετρήσεις με την Ντίναμο Κιέβου. Ο Μαζουακού, ούτε για αστείο! Η πρώτη επαφή του 21χρονου Γάλλου με το τόπι σε σοβαρό επίπεδο ήταν η περσινή σεζόν με την Βαλανσιέν...

Ο Γιαννούλης που μπήκε για ένα σκάρτο δεκάλεπτο στο τέλος δεν είχε ιδέα από Champions League. Ο Κασάμι με την σειρά του είχε κάποιες παραστάσεις από το Europa League. Αν πάμε και στις επί μέρους λεπτομέρειες, εκεί δένει το γλυκό.

Ο Μανιάτης έκανε ατομικό πρόγραμμα εδώ και 10 μέρες, πήρε φανέλα βασικού και έτρεχε σαν παρλιακό από το 1' μέχρι το 93'. Ο Μιλιβόγεβιτς έχει 15 μέρες στον Ολυμπιακό και έμοιαζε σαν να παίζει χρόνια, έδειξε απίστευτη προσαρμοστικότητα και κατέγραψε το εξωπραγματικό νούμερο των 17 χιλιομέτρων! Φήμες που τον θέλουν να πήγε για... προπόνηση στου Ρέντη μετά το παιχνίδι ελέγχονται ως ανακριβείς.

Ο Αφελάι τους τελευταίους 8 μήνες πριν έρθει στον Ολυμπιακό έκανε μόνο προπονήσεις και προετοιμασία με την Μπαρτσελόνα. Ο Μήτρογλου ουσιαστικά ήταν ανενεργός από τον περασμένο Νοέμβρη, έχοντας ξεχάσει πότε σκόραρε την τελευταία φορά.

"Γιώργο πως το βλέπεις με την Ατλέτικο; Τι θα κάνουμε;", ήταν οι ερωτήσεις από γνωστούς και φίλους τις μέρες πριν τον αγώνα στο Φάληρο.

"Όλα καλά, εσύ; Μας έχει πεθάνει ο Σεπτέμβρης, βροχή με κουφόβραση, τίγκα στην υγρασία, με έχει πεθάνει η μέση μου. Να κανονίσουμε να πάμε στον Κώστα για μάσα ρε συ, καιρό έχουμε να τον επισκεφθούμε", ήταν οι περί ανέμων και υδάτων απαντήσεις μου. Δηλαδή να λέγαμε τι;

Αν έβαζες σε έναν εξομοιωτή όλα τα παραπάνω δεδομένα, όσες φορές και να το δοκίμαζες δεν υπήρχε περίπτωση να σου βγάλει κάτι άλλο εκτός... Ατλέτικο από την Μαδρίτη μέχρι τον Πειραιά. Κι όμως ο Ολυμπιακός αψήφισε πανηγυρικά την λογική. Πολλά διπλώματα πρέπει να σκίστηκαν μετά την λήξη του 90λεπτου το βράδυ της Τρίτης στο "Γ. Καραϊσκάκης".

Πριν το παιχνίδι είχατε διαβάσει εδώ στο Sport24.gr την τεχνική ανάλυση της Ατλέτικο Μαδρίτης . Μην ψάχνετε για μυστικά, δεν υπάρχουν. Ούτε μαγικά ραβδάκια, ούτε τίποτα.

"Η Ατλέτικο συνηθίζει να παίζει με το μυαλό των αντιπάλων της, οπότε αν θες να την κερδίσεις, πρέπει να παίξεις με το δικό της", ήταν η πρόταση με την οποία έκλεισα το κείμενο. Και αυτό ακριβώς έκαναν οι "ερυθρόλευκοι". Όλη η μαγκιά του Μίτσελ είναι στο πως προετοιμάζει ψυχολογικά τους παίκτες πριν το παιχνίδι. Δεν ξέρω πως το κάνει, αλλά μπράβο του.

Είναι εντυπωσιακό ότι στις δηλώσεις τους οι "ερυθρόλευκοι" εγκωμίαζαν στον τρόπο που τους "έφτιαξε" ο Μίτσελ. Εκεί στάθηκαν οι περισσότεροι.

"Δεν μου αρέσει να μιλάω για εμένα. Για όλους τους παίκτες θα μιλήσει ο προπονητής μας. Εκείνος ξέρει τα πάντα. Εγώ απλά ακούω προσεκτικά αυτά που μου λέει ο κ. Μίτσελ και προσπαθώ να τα εφαρμόσω στο έπακρο", ήταν μια χαρακτηριστική ατάκα του Λούκα Μιλιβόγεβιτς.

Το καλοκαίρι που πέρασε οι αλλαγές στο ρόστερ του Ολυμπιακού ήταν πολλές και "σκληρές". Η αμφισβήτηση έως και οργή των οπαδών του πολλές φορές μεγάλη. Βλέπετε στην Ελλάδα δεν υπάρχει υπομονή να δεις και μετά να κρίνεις. Στην Ελλάδα του... παντογνώστη, όλοι ξέρουν τα πάντα.

Όχι, ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί από το ματς κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης, όσο και αν πέτυχε έναν θρίαμβο εκτός ποδοσφαιρικής λογικής - αν υπάρχει τέτοια. Η σεζόν είναι μεγάλη και θα έρθουν και οι στραβές. Όμως σε κανέναν δεν άξιζε η ισοπεδωτική κριτική του καλοκαιριού, που είχε ήρεμες φωνές αλλά και αυτές που άγγιζαν τα όρια της γελοιότητας. Ευτυχώς κανείς -και πολύ περισσότερο ο Μίτσελ- δεν έδειξε να επηρεάζεται.

Και για να μην κουράζω άλλο, κάτι τελευταίο. Η σκληρή πραγματικότητα του ομίλου "λέει" το εξής: ότι ο Ολυμπιακός αν θέλει να περάσει στον επόμενο γύρο οφείλει να εξαργυρώσει αυτό το τρίποντο με ένα ακόμη στην Σουηδία κόντρα στην πονηρή Μάλμε. Μετά θα μπορεί να πανηγυρίσει έξαλλα την νίκη του κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ