OPINIONS

Χαριστική βολή, με ψυχή

BASKET LEAGUE / ÁÑÇÓ - ÐÁÏÊ (MOTION TEAM)
BASKET LEAGUE / ÁÑÇÓ - ÐÁÏÊ (MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Για μία ακόμη φορά το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης μεταξύ του Άρη και του ΠΑΟΚ απέδειξε γιατί δεν αλλοιώνεται στο πέρασμα των ετών, με τους "κίτρινους" να αποκτούν το προβάδισμα στην παράταση. Γράφει ο Πάρης Τσελεπίδης.

Και πάλι ήταν ντέρμπι πριν το τζάμπολ του και παρέμεινε σε όλη του τη διάρκεια μέχρι που ακούστηκε η κόρνα της λήξης στο τέλος της παράτασης. Ο ΠΑΟΚ ήταν αυτός που έπρεπε για να τριτώσει τις φετινές του νίκες μετά από τις δύο στην κανονική περίοδο, αλλά πλήρωσε την αστοχία του στις ελεύθερες βολές και ο Άρης με την ώθηση της κερκίδας του έφθασε στο 1-0 στο έξτρα πεντάλεπτο στο δρόμο προς τους ημιτελικούς των playoffs. Ακόμη όμως η σειρά των δύο αιωνίων της Θεσσαλονίκης έχει πολύ δρόμο.

Ο Άρης εμφανίστηκε πιο πεινασμένος από κάθε άλλο σημείο του παιχνιδιού στο τέταρτο δεκάλεπτο. Έτσι όπως ακριβώς ήθελε ο προπονητής του ο Δημήτρης Πρίφτης. Οι παίκτες του μπορεί να τα "έσπασαν" καθώς είχανε 4/22 τρίποντα στην κανονική διάρκεια του παιχνιδιού αλλά για 8:55 δέχτηκαν μόλις 2 πόντους με αποτέλεσμα μέσα από την άμυνά τους να πάρουνε δύναμη ώστε να ανατρέψουν την εις βάρος τους κατάσταση και να φλερτάρουν με το 1-0. Αυτό που πέτυχαν στην παράταση.

Σημαντικό ρόλο βέβαια στην επικράτηση του Άρη και το 1-0 έπαιξε και η δύναμη της έδρας. Η Nick Galis Hall σε ένα παιχνίδι που κρίθηκε στις λεπτομέρειες αφού δεν τελείωσε ακόμη και όταν η διαφορά έφθασε στους 7 πόντους με το 61-54 στα 26" για το 40΄. Διαφορά όμως που δεν αποδείχθηκε αρκετή για να χρειαστεί το έξτρα πεντάλεπτο, το μεγάλο καλάθι του Ουίλ Κάμινγκς και η ψυχραιμία του Βασίλη Ξανθόπουλου στις δύο τελευταίες βολές για το τελικό 69-65 με τις δύο ομάδες να έδωσαν ραντεβού για τη συνέχεια της σειράς.Τονδεύτερο παιχνίδι στην PAOK Sports Arena σε τέσσερις μέρες, την προσεχή Τετάρτη (03/05).

Το σίγουρο είναι πως αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά το πόσο η Nick Galis Hall μεταμορφώνει το σύνολο του Δημήτρη Πρίφτη προς το καλύτερο. Στο να ανταπεξέρχεται στις δυσκολίες που συναντά ακόμη και όταν ένα δικό της παιχνίδι όπως φάνηκε να είναι στο 61-54 στα 26" οδηγείται στην παράταση πριν φθάσει τελικά στη νίκη. Κάτι που έχει γίνει ξανά στη φετινή χρονιά και όχι μόνο με τους φιλάθλους της να μην σταματούν να είναι πεινασμένοι για νίκες.

Ο Άρης πήρε αυτό που ήθελε με πολύ άγχος σε ένα ιδιαίτερο χρονικό σημείο. Στην πρεμιέρα του στα playoffs της Stoiximan.gr Basket League και μετά από αγωνιστική απραξία σημασία. Ουσία όμως είχε το 1-0. Βέβαια θα πρέπει να σημειωθούν κάποια πράγματα. Τα 4/22 τρίποντα στο 40΄ αλλά και ότι οι Τζάστιν Τζάκσον και Αντουάν Σκοτ δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν ουσιαστικά σε κανένα σημείο του ντέρμπι και καλούνται να μεταμορφωθούν στη συνέχεια των playoffs.

Κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο Άρης να πάρει και πάλι λύσεις από τους Έλληνές του. Οι Βασίλης Ξανθόπουλος και Μιχάλης Τσαϊρέλης έκαναν κατάθεση ψυχής μαζί με τον Βασίλη Σίμτσακ και τον Βλάντο Γιάνκοβιτς να σημειώνει σημαντικά καλάθια στο τέλος της κανονικής διάρκειας. Σύμμαχός τους και ο Βασίλης Καββαδάς ενώ ο καλά μαρκαρισμένος Ουίλ Κάμινγκς έδωσε λύσεις από το τρίτο δεκάλεπτο με μεγάλο καλάθι στην παράταση. Κάπως έτσι ο Άρης αποδείχθηκε και πάλι ψυχ-Άρης και αξιοποίησε την έδρα του και το πλεονέκτημά της για το οποίο είχε παλέψει να αποκτήσει σε όλη την κανονική διάρκεια από τον αντίπαλό του.

Για να μπορέσει όμως ο Άρης να κάνει το κάτι παραπάνω στη συνέχεια των playoffs θα πρέπει στην πορεία να εκτοξεύσει την απόδοσή του. Και το πιο σημαντικό να κάνει νίκες εκτός έδρας. Εκεί όπου δεν θα έχει στο πλευρό του τους φιλάθλους του. Αυτό που θα του επιτρέψει να κάνει τη διαφορά και το κάτι παραπάνω στο φινάλε μίας χρονιάς που το τελείωμά της είναι ικανό να διαγράψει ότι έχει προηγηθεί σε αυτήν.

Ο ΠΑΟΚ με τη σειρά του παρουσιάστηκε πολύ διαβασμένος και έτοιμος να τριτώσει τις φετινές του νίκες επί του Άρη για να κάνει το μπρέικ. Στα συν για το σύνολο του Σούλη Μαρκόπουλου το γεγονός ότι είχε αγωνιστικό ρυθμό αφού είχε δώσει τα δύο παιχνίδια με το Λαύριο στον Α΄ γύρο των playoffs. Αυτό όμως που "πλήρωσε" και με το παραπάνω στο να χτίσει μία μεγαλύτερη διαφορά ήταν η αστοχία της από τη γραμμή των ελευθέρων βολών με αποτέλεσμα να ηττηθεί.

Συγκεκριμένα είχε 11/22 στην κανονική διάρκεια του παιχνιδιού που οδηγήθηκε στην παράταση από τα μεγάλα τρίποντα του Απόστολου Τσόχλα και του Θάντους ΜακΦάντεν. Και στην παράταση όμως οι δύο χαμένες βολές του ΜακΦάντεν στο 66-64 δεν επέτρεψε στον "Δικέφαλο" να προηγηθεί, με αποτέλεσμα με 1/3 να μειώσει απλώς σε 66-65 και στην πορεία να ηττηθεί. Επειδή όμως στο μπάσκετ δεν μπορεί να πει κανείς τι μπορεί να γινόταν με το ΑΝ έμπαιναν κάποιες από τις 11 χαμένες βολές του ΠΑΟΚ στην κανονική διάρκεια θα πρέπει να μάθει από τα λάθη του αν θέλει να πάρει αυτός το εισιτήριο της πρόκρισης στην ημιτελική φάση των playoffs.

Στο δια ταύτα ο Άρης έφθασε στη νίκη επί του ΠΑΟΚ που σίγουρα του δίνει ψυχολογία για τη συνέχεια και το δεύτερο παιχνίδι της σειράς. Ωστόσο αποδείχθηκε και πάλι πως όσα χρόνια και αν περάσουν το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης κρατάει άπαντες καθηλωμένους στην καρέκλα τους μέχρι να ακουστεί το άκουσμα της κόρνας της λήξης. Τότε και μόνο έχει το δικαίωμα κάποιος να σηκωθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ