OPINIONS

Στο χέρι του αν και έχασε την πιο μεγάλη ευκαιρία

Στο χέρι του αν και έχασε την πιο μεγάλη ευκαιρία
Παναθηναϊκός ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Πάρης Τσελεπίδης εξηγεί γιατί ο Παναθηναϊκός αν και έχασε την πιο μεγάλη ευκαιρία του να πάρει το πάνω χέρι στη σειρά με τη Λαμποράλ Κούτσα μπορεί να προκριθεί στο Final Four της φετινής Euroleague στο Βερολίνο.

Ο Παναθηναϊκός δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τη Λαμποράλ Κούτσα. Παρόλα αυτά έχασε και στο δεύτερο ραντεβού στη Fernando Buesa Arena ενώ θα μπορούσε να αποκτήσει το προβάδισμα της πρόκρισής του στο Final Four της φετινής Euroleague που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο και να μην χρειαστεί να παίξει με την πλάτη στο τοίχο μέχρι να ξαναπάει στη Βιτόρια. Κάτι που για να γίνει θα πρέπει πρώτα να αξιοποιηθεί δις το κατάμεστο ΟΑΚΑ την Τρίτη και την Πέμπτη μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη και να κάνει τότε το μπρέικ. Όπως και μπορεί αρκεί να το πιστέψει.

Το σύνολο του Σάσα Τζόρτζεβιτς έδειξε πιο διαβασμένο από το πρώτο παιχνίδι της σειράς. Όχι όμως το ίδιο συγκεντρωμένο και προσεχτικό όσο θα έπρεπε στα κρίσιμα σημεία. Αυτά των λεπτομερειών που έκριναν την έκβαση του δεύτερου ραντεβού με την ομάδα του Βέλιμιρ Περάσοβιτς που πήρε τη δεύτερη νίκη της κάνοντας το 2-0 στη σειρά και έχει πλέον τον πρώτο λόγο για την πρόκριση. Όπως εξάλλου λέει και η παράδοση της διοργάνωσης καθώς και στις 15 φορές που τις προηγούμενες χρονιές από την αγωνιστική περίοδο 2008-2009 ομάδα που έκανε το 2-0 προκρίθηκε στο Final Four και δεν αποκλείστηκε.

Πλέον ο Παναθηναϊκός καλείται να κοιτάξει την επόμενη μέρα και το πως θα ανατρέψει τα εις βάρος του δεδομένα. Το εις βάρος του 2-0. Να φέρει τα πάνω κάτω και να κερδίσει τρεις φορές τη Λαμποράλ Κούτσα που το μόνο σίγουρο είναι πως απέδειξε ότι δεν είναι ανίκητη. Είτε μακριά από την έδρα της, εκεί όπου οι παίκτες του Σάσα Τζόρτζεβιτς καλούνται με τη σειρά τους να την κερδίσουν δύο φορές στο ΟΑΚΑ (σ.σ. η ομάδα της Βασκονίας έχει χάσει ήδη δύο φορές στη φετινή Euroleague στην Αθήνα αλλά στο ΣΕΦ από τον Ολυμπιακό σε κανονική διάρκεια και στο ΤΟΡ 16) είτε στην έδρα της. Αν και σε αυτήν στη Fernando Buesa Arena έχει χάσει μόνο μία φορά σε 14 παιχνίδια στη φετινή της ευρωπαϊκή πορεία. Στην 6η της στα πλαίσια της 2ης αγωνιστικής του ΤΟΡ 16 από τον Ολυμπιακό.

Ο Παναθηναϊκός απέδειξε στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς με τη Λαμποράλ Κούτσα πως μπορεί να την κερδίσει στο σπίτι της και να προκριθεί αυτός στο Final Four του Βερολίνου. Εκεί όπου είναι ο καταρχήν στόχος του φετινού του ταξιδιού στη Euroleague μέχρι τον επόμενο που θα είναι η κατάκτησή της. Μέχρι να ξαναπάει όμως στη Βιτόρια θα πρέπει να κάνει το δικό του 2-0 στο ΟΑΚΑ κάνοντας το 2-2 στη σειρά πριν το πέμπτο παιχνίδι της σειράς. Αυτό που είναι προγραμματισμένο για τη Μεγάλη Τρίτηπου είναι αφιερωμένη αφενός στη μνεία του ιερού ευαγγελίου που αναφέρεται στη δριμύτατη καταγγελία του Ιησού κατά των θρησκευτικών αρχηγών του Ισραήλ, των Γραμματέων και των Φαρισαίων, και αφετέρου στην παραβολή των δέκα παρθένων.

Ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να φύγει νικητής από τη Fernando Buesa Arena όπως και τη Τρίτη παρά το γεγονός ότι τη φορά αυτή διόρθωσε την άμυνά του. Παρά το γεγονός ότι επέστρεψε από ένα χαμένο όπως έδειχνε παιχνίδι στην κανονική διάρκεια με το μεγάλο τρίποντο του ΕΚ-ΠΛΗ-ΚΤΙ-ΚΟΥ Δημήτρη Διαμαντίδη όπου στηριζόμενος στο δεξί του πόδι και ρίχνοντας το κορμί του προς τα πίσω έστειλε τη μπάλα στο διχτάκι ισοφαρίζοντας σε 73-73 τιμωρώντας την άμυνα των Βάσκων που δεν έκαναν φάουλ. Μία τρίποντη βόμβα που έστειλε το παιχνίδι στην παράταση και εκεί στα 11" ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα δεν μπόρεσε να ισοφαρίσει εκ νέου σε 80-80 για να κάνει ο Ντάριους Άνταμς στα 5" το τελικό 82-78 και το 2-0 για τη Λαμποράλ Κούτσα.

Ο Παναθηναϊκός στο πιο σημαντικό παιχνίδι της φετινής του πορείας στη Euroleague, ίσως και της ολόκληρης της χρονιάς, είχε για κορυφαίο τον αρχηγό του. Τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Τον απόλυτο ηγέτη του . Αυτόν που τον κράτησε στα δύσκολα τι κι αν έχει πατήσει τα 36 του, τον καθοδήγησε στην επιστροφή του με την εμπειρία του και τον χαρακτήρα του στη διεκδίκηση και επίτευξη της ισοφάρισης. Ήταν αυτός που ισοφάρισε το παιχνίδι και το έστειλε στην παράταση όπου και εκεί οι λεπτομέρειες στέρησαν το 1-1 και η Λαμποράλ Κούτσα έφθασε στο 2-0. Σε ένα παιχνίδι όπου ο Γιάννης Μπουρούσης μπορεί να είχε 14 πόντους αλλά με 4/15 σουτ (3/12 δίποντα και 1/3 τρίποντα αλλά και 5/6 βολές) όντας άστοχος στα κρίσιμα σουτ που πήρε στο φινάλε της παράτασης αλλά και καλύτερα περιορισμένος σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι της σειράς.

Σε ένα δεύτερο παιχνίδι όπου ο Παναθηναϊκός όπου έχασε γιατί δεν μπόρεσε να περιορίσει ακόμη περισσότερο τα μακρινά σουτ της Λαμποράλ Κούτσα. Τα τρίποντά της που κατά διαστήματα είναι αλήθεια ότι τον πλήγωσαν στην αρχή από τον Ντέβιντ Μπέρτανς και ακολούθως από τον Ντάριους Άνταμς όπως και να κατεβάσει τη ταχύτητα του Μάικ Τζέιμς. Αυτά όσον αφορά τους Βάσκους και καλείται να εμφανιστεί διορθωμένος στα δύο παιχνίδια στο κατάμεστο ΟΑΚΑ και καταρχήν στο πρώτο της Τρίτης. Κι όσο για τον εαυτό του; Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς σίγουρα περιμένει καταρχήν την αφύπνιση του Νικ Καλάθη σε συνδυασμό με την επιθετική αφύπνιση των Τζέιμς Φελντέιν, που έδειξε να του λείπει η εμπειρία από μία τέτοιου είδους σειρά, αλλά και οι λύσεις του πολύπειρου Αντώνη Φώτση.

Εν ολίγοις ο Παναθηναϊκός είναι αυτός που παρά το μειονέκτημα της έδρας απέναντι στη Λαμποράλ Κούτσα αλλά και το εις βάρος του 2-0 αν χτίσει πάνω στην εμφάνιση του δεύτερου παιχνιδιού μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα. Να μειώσει σε 2-1 την Τρίτη και ακολούθως να ισοφαρίσει σε 2-2 την Πέμπτη και να πάει να τα παίξει όλα για όλα σε ένα παιχνίδι τελικό όπως θα είναι το πέμπτο της σειράς. Κι όσο για το ότι η ευκαιρία του δεύτερου παιχνιδιού ήταν η πιο μεγάλη που έχασαν ο Σάσα Τζόρτζεβιτς και οι παίκτες του έχει να κάνει με το ότι ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς δεν είχε στη διάθεσή του τρεις από τους βασικούς της φετινής του πορείας. Οι Άνταμ Χάνγκα, που ήταν παρών στο πρώτο παιχνίδι, Φαμπιάν Κοζέρ λόγω της μέσης του αλλά και ο Τορνίκε Σενγκέλια που απουσιάζει εδώ και δυόμιση μήνες λόγω προβλήματος στο αριστερό του γόνατο του.

Όπως και να έχει ένα είναι το σίγουρο. Ότι ο Παναθηναϊκός που έδειξε ότι μπορεί να αποκλείσει την Λαμποράλ Κούτσα και να φθάσει στο Final Four της φετινής Euroleague στο Βερολίνο καλείται πλέον να το κάνει στην πράξη στα τρία παιχνίδια που ακολουθούν. Να κάνει πράξη ότι καμία άλλη ομάδα στην ιστορία της διοργάνωσης στο παρελθόν. Αρκεί να το πιστέψει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ