OPINIONS

Πρίφτης και Λάσκαρης πάνε πακέτο

Πρίφτης και Λάσκαρης πάνε πακέτο
Πρίφτης Λάσκαρης ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Πάρης Τσελεπίδης εξηγεί γιατί ορθώς ο Νίκος Λάσκαρης στηρίζει και εμπιστεύεται τον Δημήτρη Πρίφτη στην προσπάθειά του να οδηγήσει τον Άρη στον δρόμο των επιτυχιών.

Η παρουσία του Νίκου Λάσκαρη στη Θεσσαλονίκη συνδυάστηκε με τον προάγγελο του ισχυρού άνδρα της ΚΑΕ Άρης για την παραμονή του Δημήτρη Πρίφτη και την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Την πρώτη και πιο ουσιαστική μεταγραφή της.

Ο Νίκος Λάσκαρης όταν ξεκινούσε να δουλεύει στο μυαλό του την εμπλοκή του με τα κοινά της ΚΑΕ Άρης στην άκρη του πάγκου της ομάδας βρισκόταν ο Δημήτρης Πρίφτης. Ο Έλληνας τεχνικός ήταν η βασική επιλογή το καλοκαίρι του 2014 του τότε και μέχρι σήμερα προέδρου της ΚΑΕ Λευτέρη Αρβανίτη.

Μία επιλογή που αποδείχθηκε σωστή για να μπορέσει ο Άρης να κάνει το βήμα παραπάνω μετά από μία χρονιά όπου είχε φθάσει στο τελικό του Κυπέλλου και στην παρουσία του στα playoffs της Basket League ΣΚΡΑΤΣ έχοντας για μοναδικό μη Έλληνα τον Αμερικανό Τζέρεμι Χαντ λόγω του απαγορευτικού μεταγραφών από τη FIBA. Η επίτευξη της άρσης αυτού επέτρεψε στην ενδυνάμωση του ρόστερ που με ηγέτη τον Αλέξανδρο Βεζένκοφ έγινε. Ο Άρης μπορεί να μην πήγε ξανά στον τελικό αλλά έφθασε να διεκδικεί την 3η θέση της τελικής κατάταξης.

Με την παρουσία του Νίκου Λάσκαρη από τα playoffs της περσινής αγωνιστικής περιόδου στο Αλεξάνδρειο και στη Nick Galis Hall ήταν φανερό ότι υπήρχε πλέον άλλος αέρας. Αυτός της διοικητικής και κυρίως οικονομικής ηρεμίας στα αποδυτήρια και στα γραφεία που είχε άμεση επίδραση και στο αγωνιστικό κομμάτι αλλά και στην ακόμη μεγαλύτερη συσπείρωση του κόσμου της ομάδας. Ο Δημήτρης Πρίφτης παρέμεινε ορθώς η Νο1 επιλογή και το καλοκαίρι που ακολούθησε την ίδια ώρα που το αγωνιστικό μπάτζετ σχεδόν διπλασιάστηκε.

Επόμενο ήταν η χρονιά που ακολουθούσε με τον Άρη να συμμετέχει και πάλι στην Ευρώπη και στο Eurocup να αποτελεί το νέο στοίχημα για τον Έλληνα τεχνικό που καλούταν να κερδίσει. Στοίχημα που και ο ίδιος ήξερε πως θα ήταν πιο δύσκολο από ότι έναν χρόνο πριν αλλά με απόλυτη εμπιστοσύνη στον εαυτό του, στους συνεργάτες του και στις επιλογές του δεν είχε τίποτα να φοβηθεί. Ακόμη και στις "σειρήνες" που θα υπήρχανε στην πορεία μετά από αρνητικά αποτελέσματα, όπως και υπήρξαν, αλλά ο ίδιος δεν πτοήθηκε.

Κι αυτό γιατί ο Δημήτρης Πρίφτης δεν παρέκκλινε από το πλάνο του γνωρίζοντας πως το σύνολό του βρισκόταν μέσα στους στόχους του. Μπορεί να μην έφτασε στο τελικό του Κυπέλλου, αλλά αποκλείστηκε από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, στο νοκ άουτ ημιτελικό, ενώ στο Eurocup δεν προκρίθηκε στους 16 του Eurocup λόγω της ισοβαθμίας του με την Άλμπα Βερολίνου έχοντας κρατήσει αλώβητη τη Nick Galis Hall. Κι όχι μόνο αυτό αλλά έχοντας κερδίσει σε αυτήν ομάδες με πολύ υψηλότερα μπάτζετ όπως η ρωσική Ούνικς Καζάν στον Α΄ γύρο αλλά και στον Β΄ γύρο του Last-32 την ιταλική Αρμάνι Μιλάνο και τη γερμανική Άλμπα Βερολίνου που ήρθανε από τη Euroleague. Μία πρόκριση που εκτός της ισοβαθμίας με την Άλμπα Βερολίνου ο Άρης την έχασε για ένα κακό του δίλεπτο στο τέταρτο δεκάλεπτο στη Λιθουανία κόντρα στη Νεπτούνας.

Και πάλι όμως η φετινή ευρωπαϊκή του Άρη πορεία ήταν ένα ακόμη δείγμα της δουλειάς που γίνεται στο Αλεξάνδρειο σε καθημερινή βάση στα γραφεία και στο παρκέ της Nick Galis Hall. Ότι η ομάδα της Θεσσαλονίκης δυναμώνει στο δρόμο της επιστροφής του τόσο στη Basket League ΣΚΡΑΤΣ και στο Κύπελλο Ελλάδος όσο και στην Ευρώπη όπου πλέον μετακομίζει από το Eurocup στο υπό ίδρυση Champions League της FIBA. Μία πορεία που τα αποτελέσματά της κάνουνε πιο δυνατό τόσο τον Άρη όσο και τη διοίκηση της ΚΑΕ που με τη σειρά της μαθαίνει και κυρίως ο Νίκος Λάσκαρης που με την είσοδό του στα κοινά έμπαινε σε έναν άγνωστο κόσμο.

"Ένας άλλος κόσμος", όπως είναι και ο τίτλος της τελευταίας ταινίας του Χριστόφορου Παπακαλιάτη για τον ισχυρό άνδρα της ΚΑΕ Άρης που έχοντας τον τίτλο του παραγωγού επέλεξε ως σκηνοθέτη του να έχει τον Δημήτρη Πρίφτη. Και όχι μόνο να τον έχει αλλά και να τον εμπιστεύεται απόλυτα ακόμη και μετά τα αρνητικά αποτελέσματα που υπήρχανε τις προηγούμενες μέρες αλλά και από τώρα για την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Αρνητικά αποτελέσματα που υπήρξαν τον Ιανουάριο όπου ο Άρης μέτρησε τέσσερις συνεχόμενες ήττες σε πρωτάθλημα και Eurocup που τάραξαν την ηρεμία του αλλά όπως αποδείχθηκε δεν αποδείχθηκαν ικανές να κλονίσουν την σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο αντρών. Ούτε ακόμη και από τις "σειρήνες" που ακούστηκαν σε εκείνο το χρονικό σημείο, από δύο διαφορετικές κατευθύνσεις, αλλά και μετά από την ήττα στην Κλαπέιντα από τη Νεπτούνας παρά το ότι ακολούθησε του διπλού στο τοπικό ντέρμπι επί του ΠΑΟΚ.

Ο Δημήτρης Πρίφτης ένιωσε τη στήριξη του Νίκου Λάσκαρη μετά την τέταρτη συνεχόμενη ήττα από την Άλμπα στο Βερολίνο για την φάση των ομίλων του Last-32 του Eurocup και σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό μετά το πέρας του φετινού ευρωπαϊκού ταξιδιού του Άρη. Μετά τη νίκη επί της Αρμάνι Μιλάνο στην κατάμεστη Nick Galis Hall τρεις εβδομάδες μετά. Εκεί όπου ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ Άρης σε πηγαδάκι με τους εκπροσώπους του Τύπου προανήγγειλε την παραμονή του Έλληνα τεχνικού. Κίνηση με την οποία έδειξε να "κλείνει" τα αυτιά του και στη τρίτη τάση "σειρήνας" από πρώην τεχνικό του πρόσφατου παρελθόντος.

Η εκτίμηση μεταξύ των Νίκου Λάσκαρη και Δημήτρη Πρίφτη είναι αμοιβαία και κάθε μέρα που περνάει δείχνει να οχυρώνεται σε ολοένα και πιο γερά θεμέλια. Κάτι που φανερώνει πως το να δώσουν τα χέρια για δεύτερη συνεχόμενη φορά μέσα σε έναν χρόνο δεν θα αργήσει. Και αυτό θα είναι και το σωστό ώστε να παραμείνει στον πάγκο του Άρη για τρίτη συνεχόμενη αγωνιστική περίοδο. Έτσι όπως πρέπει να συμβαίνει σε κάθε μεγάλη ομάδα όπως είναι και ο Άρης και θα πρέπει να είναι η λογική της διοίκησής του στον δρόμο της επιστροφής προς την κορυφή.

Μία εξέλιξη που θα φέρει τον Δημήτρη Πρίφτη στο να γράψει ένα μοναδικό ρεκόρ. Της παρουσίας ενός τεχνικού για δεύτερη συνεχόμενη αγωνιστική περίοδο στη τεχνική ηγεσία του Άρη. Αυτό που έχει να συμβεί από την εποχή του Γιάννη Ιωαννίδη (1982-1990) μιας και έκτοτε κανένας άλλος τεχνικός δεν μπόρεσε να παραμείνει για δεύτερη ολόκληρη χρονιά... στην - όπως αποδεικνύεται - ηλεκτρική καρέκλα της άκρης του πάγκου του Άρη. Κάτι με το οποίο φλέρταραν οι Σούλης Μαρκόπουλος (1995-1996), Τσαρλς Μπάρτον (2004-2005), δις Αντρέα Ματσόν (2006-2007 και 2008-2009), Γκόρντον Χέρμπερτ (2007-2008) και Βαγγέλης Αλεξανδρής (2011-2012) βγάζοντας μία ολόκληρη αγωνιστική περίοδο αλλά όχι και αυτήν που ακολούθησε.

Ο Δημήτρης Πρίφτης όμως είναι έτοιμος να το πετύχει με την απόλυτη στήριξη του Νίκου Λάσκαρη για τουλάχιστον δύο με τους δύο άντρες να δείχνουν πως έχουνε το ίδιο dna. Δείχνουν να μιλάνε την ίδια γλώσσα και αυτό είναι το πιο σημαντικό για έναν Άρη που καθημερινά πλέον χτίζεται σε ολοένα και πιο γερές βάσεις. Σε μία λογική ανάλογη με αυτή της Μπαρτσελόνα στο πρόσωπο του Τσάβι Πασκουάλ και στο παρελθόν της Σιένα σε αυτό του Σιμόνε Πιανιτζιάνι.

Επί του παρόντος αυτό που ενδιαφέρει τον Δημήτρη Πρίφτη αλλά και το Νίκο Λάσκαρη τον ενδιαφέρει το εξής ένα. Να οδηγήσει τον Άρη σίγουρα στη 3η θέση όχι απλά της κανονικής διάρκειας της Basket League ΣΚΡΑΤΣ αλλά και μετά το πέρας των playoffs που θα ακολουθήσουνε. Η νίκη στα Τρίκαλα ήταν η πρώτη μετά την ολοκλήρωση του φετινού πετυχημένου ευρωπαϊκού ταξιδιού στο Eurocup και έδειξε ότι η ομάδα της Θεσσαλονίκης με οδηγό την έδρα την κατάμεστη Nick Galis Hall μπορεί να τα καταφέρει όπως και να κοντράρει τους δύο "αιώνιους" της Αθήνας. Τους Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό μετρώντας τις δυνάμεις της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ