OPINIONS

Με Γιάνκοβιτς αρχίζει να θυμίζει τον Άρη του Πρίφτη

Ο Πάρης Τσελεπίδης εξηγεί γιατί ο Άρης χάρη στον Δημήτρη Πρίφτη ξεπέρασε την φημολογία των Αμερικανικών αλλαγών και των τραυματισμών που του στοίχισαν και ανασυντάσσεται μετά την έλευση του Βλάντο Γιάνκοβιτς.

Η παρουσία του Νίκου Λάσκαρη στην ΚΑΕ Άρης το σίγουρο είναι ότι από την πρώτη στιγμή προσφέρει οικονομική ηρεμία, ακόμη και αν έχει λείψει για μεγάλο πλέον διάστημα από τη Θεσσαλονίκη. Στοιχείο που χρειάζεται κάθε ομάδα και ειδικά στην Ελλάδα της κρίσης. Εξίσου απαραίτητη όμως είναι και η αγωνιστική ηρεμία που στην ομάδα της Θεσσαλονίκης την προσφέρει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η παρουσία του Δημήτρη Πρίφτη με το σύνολό του να δείχνει να βρίσκει την αγωνιστική του ταυτότητα με την παρουσία του Βλάντο Γιάνκοβιτς. Έστω και με μία μικρή καθυστέρηση. Κάλλιο αργά παρά αργότερα.

"Οι ακραίες κριτικές πολλές φορές δεν κάνουν καλό. Είμαι άνθρωπος της μέσης οδού και έτσι τα διαχειρίζομαι". Με τη δήλωση αυτή ολοκληρώθηκε η Συνέντευξη Τύπου του Δημήτρη Πρίφτη μετά τη νίκη επί της Μπάνβιτ που έβαλε τέλος στο φετινό της αήττητο και διατήρησε το δικό του ευρωπαϊκό στο Basketball Champions League. Δήλωση με την οποία ολοκλήρωσε την απάντηση στην ερώτηση για το χειροκρότημα που δέχτηκε από τους φιλάθλους του Άρη όταν έκανε δηλώσεις στη μικτή ζώνη.

Χειροκρότημα που αποτελεί δείγμα εκτίμησης στο πρόσωπό του και αναγνώριση της δουλειάς του στη τρίτη συνεχόμενη παρουσία του στην άκρη του πάγκου του Άρη της δεύτερης του θητείας σε αυτόν. Μία τρίτη χρονιά που δεν ξεκίνησε σε καμία περίπτωση με τους καλύτερους οιωνούς για τον ίδιο βάση των αποτελεσμάτων που έφεραν πρόωρα σενάρια αλλαγών. Ο Έλληνας τεχνικός όμως εκεί. Ως άνθρωπος της μέσης οδού όπως φρόντισε να χαρακτηρίσει ο ίδιος τον εαυτό του, και χαμηλών τόνων θα προσθέσω και με αρχές θα προσθέσω εγώ, βάλθηκε να βρει λύση ή και λύσεις. Να στηρίξει για μία ακόμη φορά τις επιλογές του το περασμένο καλοκαίρι και ειδικά των Αμερικανών - εδώ το έκανε και την περσινή χρονιά μέχρι τέλους με τον Σλάβεν Τσούπκοβιτς - αντί να προχωρήσει σε αλλαγή κάποιου εξ αυτών και αντί αυτού να εισηγηθεί περαιτέρω ενίσχυση του ρόστερ. Με ποιον; Με τον Βλάντο Γιάνκοβιτς. Τη βασική επιλογή του το καλοκαίρι για τη θέση του σμολ φόργουορντ της νέας χρονιάς που όμως δεν ευδοκίμησε λόγω του θέλω του να ψάξει συμβόλαιο σε ομάδα Euroleague μετά τη λύση αυτού με τον Παναθηναϊκό και κατέληξε στη Βαλένθια. Εντούτοις ήταν γραφτό να γίνει κάτοικος της Nick Galis Hall.

Ο άνθρωπος της μέσης οδού λοιπόν όπως χαρακτήρισε τον εαυτό του ο Πρίφτης φρόντισε να κάνει μέσα σε 18 μέρες ότι έπρεπε ώστε ο Άρης, το νέο του δημιούργημα να ξεπεράσει τα σοκ από τους τραυματισμούς των Βίκτορ Σανικίτζε και Βασίλη Καββαδά αλλά και την εντός έδρας ήττα από τον ΠΑΟΚ στην κατάμεστη Nick Galis Hall. Από εκείνο το βράδυ που ήταν ίσως το πιο δύσκολο της εν εξελίξει θητείας του στον πάγκο της ομάδας. Να στηρίξει πλήρως το αμερικάνικο καρέ του που ουσιαστικά αποκτήθηκε στη διάρκεια του καλοκαιριού μέσα ακόμη και σε ένα δεκαήμερο όπου η μη παραμονή των τριών προκατόχων τους φάνηκε να σκορπίζει πανικό. Και πιο συγκεκριμένα των Ντομινίκ Ουότερς, Τζερέλ ΜακΝίλ και Τζαμέλ Χάγκινς την ίδια ώρα που ο Οκάρο Ουάιτ έδινε μάχη για να κάνει πράξη το όνειρό του να αγωνιστεί στο ΝΒΑ.

Ο Πρίφτης λοιπόν έδωσε στο Νο1 βασικό υποψήφιο προς αποχώρηση από το ρόστερ τον Ντέβον Μαρμπλ την ευκαιρία που ήθελε. Εξάλλου κάθε παίκτης και δη Αμερικανός δικαιούται να κάνει δύο κακά παιχνίδια ενώ σε όλα τα προηγούμενα φιλικά και επίσημα έχει διψήφιο αριθμό πόντων. Πόσο μάλλον όταν παίρνει το βάπτισμα του πυρός ζώντας την πρώτη του χρονιά στην Ευρώπη. Κάτι ανάλογο συνέβη και με τον Έρικ Μπάκνερ που σε πρώτη φάση φάνηκε να λειτουργεί υπέρ του ο σοβαρός τραυματισμός του Βασίλη Καββαδά. Κι όσο για τον τρίτο της παρέας που είχανε δημιουργηθεί σύννεφα ήταν ο Μάικλ Τζένκινς, συμπαίκτης του Μπάκνερ στην περσινή χρονιά στη τουρκική Τουρκ Τέλεκομ, που με τη σειρά του φρόντισε μέσα από την απόδοσή του να τα διώξει. Τρεις παίκτες τα συμβόλαια των οποίων κάλυπταν σχεδόν το 88% του περσινού μπάτζετ του Άρη. Σε ένα χρονικό σημείο όπου ο Ουίλ Κάμινγκς με το χαμηλότερο από τους τέσσερις ήταν ο πιο σταθερός.

Κάπως έτσι το σενάριο της απόκτησης κατά κύριο λόγο του γνώριμου από την περσινή του χρονιά στον Άρη Τζερέλ ΜακΝίλ αλλά και από την παρουσία του τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα Μαρκ Κάρτερ πέρασε στο χρονοντούλαπο. Αντίθετα επανήλθε αυτό του Βλάντο Γιάνκοβιτς με δεδομένο το χρόνο συμμετοχής του στη Βαλένθια και έστω και με τη δεύτερη το φλερτ μετουσιώθηκε σε γάμο. Και καλώς όπως φαίνεται από τα πρώτα δείγματα. Ο διεθνής φοργουορντ έχει παραστάσεις Euroleague όσο κανένας από τους παίκτες του Άρη, έδειξε να μην ψάχνεται στο ντεμπούτο του κόντρα στον Ολυμπιακό στη Nick Galis Hall και να εγκληματίζεται δύο μέρες μετά στην κομβική νίκη επί της Μπάνβιτ. Και μόνο ότι αναδείχθηκε MVP της 4ης αγωνιστικής της φάσης των ομίλων του Basketball Champions League κάνει ξεκάθαρο της απόδοσής του και της συμβολής του στο 84-78 που διατήρησε τους "κίτρινους" αήττητους στο ξεκίνημα της φετινής τους ευρωπαϊκής πορείας.

Τα σενάρια για το μέλλον των τριών Αμερικανών στο ρόστερ του Άρη ήταν σε σημαντικό αποτέλεσμα της επόμενης μέρας του τραυματισμού του Βίκτορ Σανικίτζε. Του παίκτη κλειδί στο φετινό ρόστερ της ομάδας που δεν έχει καμία σχέση με τον διάδοχό του Σέρβο Ταντίγια Ντραγκίσεβιτς, όπως έδειξε από την πρώτη στιγμή της ενσωμάτωσής του ακόμη και αν δεν είχε κάτσει το καλοκαίρι λόγω των υποχρεώσεών του με την Εθνική Γεωργίας. Λίγο ο χρόνος που μεσολάβησε σε συνδυασμό με τα διπλά παιχνίδια και λίγο η προσθήκη του Γιάνκοβιτς φαίνεται να κάνουν τον Άρη να αρχίζει να θυμίζει ομάδα με τις αρχές του Δημήτρη Πρίφτη. Ο διεθνής φόργουορντ δεν είναι τυχαίο πως αγωνίστηκε 34', τον μεγαλύτερο χρόνο από κάθε άλλον στην ομάδα, και πως αν και οι "κίτρινοι" σκόραραν 84 πόντους η νίκη τους ήρθε από την άμυνά τους στο τέλος παρά το ότι δέχθηκαν συνολικά 78 πόντους. Κι αυτό γιατί στο 32' έτρεξαν ένα σερί 13-0 και στο τελευταίο δίλεπτο 7-0.

Το αμερικάνικο καρέ έχοντας μοιρασμένο χρόνο με εξαίρεση τον Μαρμπλ ήταν ουσιαστικά σε άμυνα και σκοράρισμα ενώ και οι Έλληνες παίκτες του ρόστερ δώσανε λύσεις. Όπως και σε κάθε παιχνίδι όποτε έρχονται από τον πάγκο και πιο συγκεκριμένα οι Ξανθόπουλος, Φλιώνης, Τσαϊρέλης, Ζάρας, Μούρτος και Σίμτσακ ενώ θεωρείται δεδομένο πως και η εσωτερική μεταγραφή με την επιστροφή του Καββαδά από τον τραυματισμό του θα προσφέρει μία ακόμη πολύτιμη λύση στα χέρια του Πρίφτη για τις μάχες μέσα στις δύο ρακέτες.

Πλέον στην επόμενη μέρα της διεύρυνσης του ευρωπαϊκού του αήττητου ο οικονομικά υγιής Άρης έχει μπροστά του μία εβδομάδα απουσίας του από τη Θεσσαλονίκη. Κι αυτό γιατί θα πάει στην Αμαλιάδα για να αντιμετωπίσει τον Κόροιβο σε ένα παιχνίδι όπου η νίκη είναι μονόδρομος και μετά το τέλος του θα μείνει στην Αθήνα πριν πάει στη Τσεχία όπου θα κοντραριστεί με τη Νίμπουγκ πριν επιστρέψει στη βάση του. Εκεί όπου ακολουθεί το κομβικό και συνάμα βαρόμετρο ντέρμπι στη Nick Galis Hall με τον Παναθηναϊκό όπου η επικράτηση θα αποτελέσει την καλύτερη δυνατή ψυχολογική ένεση για τη συνέχεια της χρονιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ