OPINIONS

Το πάθος και το λάθος

Το πάθος και το λάθος

Ο Παντελής Βλαχόπουλος γράφει για τον Βασίλη Σπανούλη που άλλαξε την ιστορία των "αιωνίων", τον Ολυμπιακό που έχει τους καλύτερους συμπαίκτες στην Ευρώπη, τον coach Ιτούδη που αποτελεί τη μοναδική λύση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και τον Μπαρτζώκα που θέλει να "χτίσει" τη νέα Μπαρτσελόνα με τον πολύτιμο γκαρντ των "ερυθρολεύκων".

Η πρόκριση του Ολυμπιακού στο Final-4 της Πόλης ισοδυναμεί με κατάκτηση του τίτλου. Βάσει μπάτζετ, ρόστερ, τραυματισμών και δυναμικής, οι πρωταθλητές Ελλάδας έχουν κάνει ένα μικρό θαύμα. Μία πορεία που είχε ένα δόγμα: τα αποτελέσματα δεν θα χαλάσουν το μυαλό μας και το πλάνο.

Ο Ολυμπιακός είναι η επιτομή της ομάδας και ο Σπανούλης ο απόλυτος leader. Ξεκάθαροι ρόλοι οι οποίοι σε βάθος χρόνου έχουν "ριζώσει" βαθιά και δεν αμφισβητούνται. Και αυτό κάνει τους πρωταθλητές να ξεχωρίζουν. Οι δομές και οι ρόλοι. Και το μπάτζετ; Όντως παίζει ρόλο. Αλλά δεν είναι ο σημαντικότερος.

1) ΤΣΣΚΑ Μόσχας: 37.000.000 ευρώ

2) Ρεάλ Μαδρίτης: 27.000.000 ευρώ

3) Φενέρμπαχτσε: 25.000.000 ευρώ

4) Νταρουσάφακα: 25.000.000 ευρώ

5) Μπαρτσελόνα: 25.000.000 ευρώ

6) Αναντολού Εφές: 15.000.000 ευρώ

7) Ολυμπιακός: 14.000.000 ευρώ

8) Παναθηναϊκός: 13.000.000 ευρώ

Αυτά είναι περίπου τα μπάτζετ των ομάδων. Οι τρεις πρώτες με το μεγαλύτερο έχουν προκριθεί στο Final-4, μαζί με τον Ολυμπιακό. Όλοι έχουν ένα κοινό στοιχείο. Ίδιοι προπονητές για μεγάλο χρονικό διάστημα και πιστή εφαρμογή του πλάνου. Είναι το μοναδικό συστατικό επιτυχίας.

Πήγε το πράσινο DNA στο λιμάνι

Ο Βασίλης Σπανούλης άλλαξε την μπασκετική ιστορία του Ολυμπιακού και έγινε ο μεγαλύτερος ηγέτης όλων των εποχών σε όλα τα αθλήματα του συλλόγου. Και το πρώτο πράγμα που έκανε όταν έφυγε από τον Παναθηναϊκό, ήταν να κάνει τη "μετάγγιση αίματος" του πρωταθλητισμού, με τον οποίο είχε μπολιαστεί τόσα χρόνια στους "πράσινους". Πήρε το DNA των τίτλων από το ΟΑΚΑ και το μετέφερε στο ΣΕΦ. Σε αγωνιστικότητα, συμπεριφορά, νοοτροπία, σε ψυχολογία, τσαμπουκά, πάθος. Όλα αυτά τα στοιχεία τα έδωσε πάνω απ' όλα αυτός ο αθλητής. Και γι' αυτό έχει τον απόλυτο έλεγχο της ομάδας. Πάνω από τον προπονητή και από τους προέδρους!

EUROLEAGUE / ÐÑÏÐÏÍÇÓÇ ÔÏÕ ÏËÕÌÐÉÁÊÏÕ ÓÔÏ ABDI IPEKCI ARENA (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports)
EUROLEAGUE / ÐÑÏÐÏÍÇÓÇ ÔÏÕ ÏËÕÌÐÉÁÊÏÕ ÓÔÏ ABDI IPEKCI ARENA (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Είναι ο ηγέτης που δίνει έμπνευση σε όλους και σε όλα. Εντός και εκτός παρκέ. Ακόμη και στα 35 του αψηφά τους νόμους της φυσικής. Γίνεται στις κρίσιμες στιγμές καλύτερος και βεβαίως καθορίζει το αγωνιστικό πλαίσιο της ομάδας. Είναι κοινό μυστικό ότι η απόφαση που λήφθηκε προκειμένου η ομάδα να μην αποκτήσει "τεσσάρι" ήταν και απαίτηση του Βασίλη Σπανούλη, ώστε να προωθηθούν οι Έλληνες παίκτες και κυρίως ο Παπαπέτρου. Ο "Kill Bill" είναι ο θεματοφύλακας και ο πατέρας του συνόλου, ο οποίος την ίδια στιγμή που μοιάζει ως "δικτάτορας" με τον τρόπο τον οποίο αγωνίζεται, την ίδια ώρα λατρεύεται σαν Θεός από συμπαίκτες και οπαδούς. Το κλίμα στον Ολυμπιακό είναι οικογενειακό με επικεφαλής τον Σπανούλη και γι' αυτό το λόγο μικρά προβλήματα που εμφανίζονται κατά καιρούς (Γκριν, Αθηναίου και ρευστότητα) λύνονται εκ των έσω.

Οι καλύτεροι συμπαίκτες της Ευρώπης

Οι ΤΣΣΚΑ, Φενέρ και Ρεάλ έχουν καλύτερους παίκτες από τον Ολυμπιακό. Αλλά η ελληνική ομάδα έχει τους καλύτερους συμπαίκτες! Και αυτή η παράμετρος κάνει μια ομάδα να είναι πιο δυνατή από άλλες που φαινομενικά έχουν υπεροπλία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Παπαπέτρου και ο Γκριν. Ο Έλληνας διεθνής άλλαξε θέση. Πήγε στο "4". Η αντίδρασή του; Απολύτως φυσιολογική. Δεν γκρίνιαξε, δεν τα παράτησε, δεν αγχώθηκε, δούλεψε ακόμη περισσότερο -κυρίως στην άμυνα- και μόλις τραυματίστηκε ο Λοτζέσκι πήγε ξανά στο "3" και αγωνίστηκε κάποιες φορές και στο "2". Έκανε όλα αυτά για να βοηθήσει το σύνολο και την ομάδα. Είναι ο τέλειος συμπαίκτης. Το ίδιο ισχύει και για τον Γκριν.

Μετά τις αρχικές διαφωνίες προσαρμόστηκε στο πλάνο. Κατάλαβε ότι θα γινόταν καλύτερος δίπλα στον αρχηγό και κατάφερε να γίνει ο δεύτερος (καταλυτικός) πόλος στην επίθεση των "ερυθρόλευκων". Οι συμπαίκτες κάνουν την ομάδα μεγάλη και όχι μεμονωμένα οι καλοί παίκτες. Στο ίδιο πλαίσιο και ο Αγραβάνης. Ένας παίκτης που έχει βοηθήσει πάρα πολύ τον Ολυμπιακό και λιγότερο ο Ολυμπιακός εκείνον. Βρήκε τον ρόλο που του ταίριαζε (κομβικός στις άμυνες μετά από pick and roll) και πήρε πολύτιμα λεπτά συμμετοχής.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ / ΟΣΦΠ - ΠΑΟ (Eurokinissi Sports / ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ)
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ / ΟΣΦΠ - ΠΑΟ (Eurokinissi Sports / ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ) EUROKINISSI SPORTS

Ο Μπαρτζώκας θέλει τον Μάντζαρη

Το καλοκαίρι θα είναι δύσκολο για τους ιδιοκτήτες του Ολυμπιακού. Οι καλοί παίκτες της Ευρώπης φεύγουν για το ΝΒΑ και όσοι μένουν διαπραγματεύονται συμβόλαια με άλλη λογική και τακτική. Οι ανανεώσεις πρωτοκλασάτων παικτών όπως των Πρίντεζη, Μάντζαρη, Χάκετ, Γιανγκ, Λότζεσκι θα είναι μικρά ή μεγάλα σήριαλ με τους μάνατζερ των παικτών να έχουν βασικό ρόλο. Ποια ομάδα από τις μεγάλες της Ευρώπης δεν θα ήθελε τουλάχιστον τους τέσσερις από τους πέντε παίκτες; Δεδομένο θεωρείται το ενδιαφέρον του Γιώργου Μπαρτζώκα για τον Βαγγέλη Μάντζαρη. Αν ο Έλληνας τεχνικός παραμείνει στον πάγκο των Καταλανών, τότε θα θελήσει να ενισχυθεί με τον MVP του Ολυμπιακού βάσει στατιστικής. Τον Βαγγέλη Μάντζαρη.

Είναι ο γκαρντ με τον οποίο θέλει να "χτίσει" τη νέα Μπαρτσελόνα και οι λόγοι είναι τουλάχιστον δύο. Ο πρώτος επειδή διαθέτει το πνεύμα του νικητή και μπορεί να γίνει η ματιά του προπονητή μέσα στο γήπεδο και ο δεύτερος επειδή είναι ο πλέιμεκερ που παίζει το ίδιο καλά σε άμυνα και επίθεση. Αμείβεται με 600.000 ευρώ το χρόνο και το συμβόλαιο του τελειώνει το καλοκαίρι. Τον θέλουν και οι Τούρκοι, αλλά ο ίδιος δεν θέλει Τουρκία.

Ιτούδης, η μοναδική λύση

Πέντε χρόνια μετά την αποχώρηση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να βρει σημείο αναφοράς στον πάγκο του. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έχει ξοδέψει αρκετά εκατομμύρια όπως και ο πατέρας του, Παύλος Γιαννακόπουλος, για να δημιουργήσει μια ομάδα που θα πρωταγωνιστεί σε Ελλάδα και Ευρώπη. Οι ομάδες μπάσκετ, όμως, χτίζονται μέσα από τις δομές και τον προπονητή τους. Το "φάντασμα" του Ζοτς εμφανίστηκε εφέτος ακόμη εντονότερα πάνω από το ΟΑΚΑ. Οι οπαδοί ξενέρωσαν και ο πρόεδρος τιμώρησε τους παίκτες. Ο Πασκουάλ μετά την ιστορία με το πούλμαν έχει χάσει τα αποδυτήρια. Κανείς δεν τον σέβεται, καθώς η εικόνα του Παναθηναϊκού να επιστρέφει από την Κωνσταντινούπολη σε δύο κομμάτια βαραίνει πρωτίστως τον Καταλανό, ο οποίος δεν μπόρεσε να κρατήσει την ομάδα ενωμένη. Ο Πασκουάλ είναι ένας πολύ καλός coach ο οποίος όμως δεν εξιτάρει, ενθουσιάζει, γοητεύει τους οπαδούς.

Το πάθος και το λάθος

Αυτός που μπορεί να συνεχίσει το έργο του Ομπράντοβιτς είναι ο Δημήτρης Ιτούδης. Είναι ο προπονητής που ξέρει τις αρχές που πρεσβεύει ο Παναθηναϊκός, είναι άξιο τέκνο του Ζοτς και πλέον έχει τον απόλυτο σεβασμό όλων των παικτών της Ευρώπης. Έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα Ευρώπης και μπορεί να εμπνεύσει την ομάδα για να βρει τον δρόμο της. Ακόμη περισσότερο και από τον Σάρας, ο οποίος λόγω του χαρακτήρα του δύσκολα θα συνεργαζόταν με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ ήθελε τον Λιθουανό προπονητή το καλοκαίρι, αλλά οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις δεν προχώρησαν. Για να έρθει ωστόσο ο τεχνικός της ΤΣΣΚΑ στον Παναθηναϊκό πρέπει να γίνουν δύο πράγματα. Α. ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος να ξοδέψει πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και Β. να παραδώσει τα κλειδιά του ΟΑΚΑ και της ομάδας στον Ιτούδη και να πηγαίνει στο γήπεδο μόνο στους αγώνες. Με τον Δημήτρη Ιτούδη προπονητή ίσως ο Παναθηναϊκός να βρει εκ νέου τη χαμένη ευρωπαϊκή αίγλη του. Το λάθος με τις συνεχόμενες αλλαγές προπονητών δεν πρέπει να γίνει συνήθεια, αλλά μάθημα για τις επόμενες κινήσεις.

* Το είπαμε και στην εκπομπή του Sport24Radio 103.3 (16:00-18:00). Άλλο να πηγαίνεις στον Αστέρα της Βουλιαγμένης να κάνεις χαλαρά το μπάνιο σου και να πιεις τον καφέ σου και άλλο να παίζεις ποδοβόλεϊ με κίνδυνο να τραυματιστείς. Το κλίμα στα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού δεν είναι καλό, με τους παίκτες να έχουν χωριστεί στα δύο. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έκανε λάθος με το πούλμαν, αλλά δεν μπορεί να τον κατηγορήσει κανείς όταν εκνευρίζεται με την αδιαφορία και την αλαζονεία μερικών παικτών του Παναθηναϊκού. Ξένων και Ελλήνων.

** Μία συγγνώμη στον Κώστα Παπανικολάου. Τον αδίκησα στην αρχή της χρονιάς. Με τη δουλειά του, την επιμονή του, την τρέλα του, το πάθος του και τη βοήθεια του προπονητή του, κατάφερε να βρει τον ρόλο που του αρμόζει στην ομάδα. Ήταν κομβικός σε άμυνα και επίθεση. Σημαντικός και για την Εθνική ομάδα.

*** Συγχαρητήρια -και δεν είναι σχηματικό- στον συνάδελφο και φίλο Γιώργο Συρίγο για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τη συνέντευξη με τον Παναγιώτη Αγγελόπουλο στη NOVA, αμέσως μετά τη λήξη του 5ου παιχνιδιού με την Εφές. Έκανε τις ερωτήσεις που ήθελε, όπως ήθελε, πάντα με σεβασμό και δημοσιογραφικό ήθος. Δίχως να επηρεάζεται από τις απαντήσεις και τις "διορθώσεις" του καλεσμένου του.

instagram: pvlachopoulos

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ