OPINIONS

Θες Final-4; Πάρε δύο παίκτες

Θες Final-4; Πάρε δύο παίκτες
Παναθηναϊκός

Ο Παντελής Βλαχόπουλος γράφει για την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης του Παναθηναϊκού, πότε επιστρέφει ο Τζέιμς, γιατί δεν παίζει ο Μπουρούσης και για την αστοχία της μεταγραφής Νίκολς. Τι μπορεί να προσφέρει ο Γκάμπριελ και ποιοι είναι οι φόβοι όταν επανέλθει ο Γκιστ στα παρκέ.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος παρά τις αστοχίες σε προπονητές έχει αποδείξει πόσο "πονάει" την ομάδα και πόσο την στηρίζει εμπράκτως. Αυτό έκανε και εφέτος. Δημιούργησε ένα ισχυρό σύνολο, με μεταγραφές εντυπωσιασμού (Μπουρούσης-Τζέιμς) και ουσίας (Ρίβερς-Σίνγκλεντον), χωρίς όμως μέχρι στιγμής όλες αυτές οι κινήσεις να δίνουν στον Παναθηναϊκό την ποιότητα αλλά κυρίως τα αποτελέσματα, προκειμένου να υλοποιήσει τους στόχους του. Η βαριά ήττα στο ΣΕΦ, οι χαμένοι αγώνες στον πόντο και βεβαίως το τελευταίο αποτέλεσμα στο ΟΑΚΑ με τον Ολυμπιακό πιστοποιούν ότι αυτό το ρόστερ είναι ελλιπές. Η ουσία είναι, λοιπόν, ότι ο Παναθηναϊκός πρέπει να αποκτήσει δύο και όχι έναν παίκτη. Ο Γκάμπριελ αποτελεί τον αντί-Γκιστ, αλλά χρειάζεται και ένας ακόμη δημιουργός. Ωστόσο πόσο εύκολο είναι να τους βρεις τέτοια εποχή;

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Μετά τον "διασυρμό" στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού αντέδρασε άμεσα. Δεν δίστασε να ακριβοπληρώσει έναν προπονητή με βαρύ βιογραφικό, σοβαρό, με τίτλους, για να συμμαζέψει την ομάδα του. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει αυτόματα και με μαγικά. Όντως ο Τσάβι Πασκουάλ έβαλε αρκετά νέα πράγματα στους "πράσινους" σε ελάχιστο χρόνο, οι παίκτες δείχνουν περισσότερο πειθαρχημένοι και το προσωπικό τους κίνητρο έχει ανέβει επίπεδο. Αλλά αυτό δεν φτάνει. Χρειάζονται παίκτες, Και παίκτες πρώτης γραμμής. Γιατί με αυτό το ρόστερ ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να ονειρεύεται Final-4. Ενδεχομένως ούτε οκτάδα. Σαφώς τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν δεν είχαν τραυματιστεί οι Τζέιμς και Γκιστ. Όμως η ιστορία φτιάχνεται με τους παρόντες και όχι με τους απόντες. Το ερώτημα που γεννάται, λοιπόν, είναι μέχρι πότε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος θα βάζει το χέρι στην τσέπη για να διορθώνει τις ατυχίες (τραυματισμοί) και αστοχίες (Νίκολς-Χαραλαμπόπουλος); Θα το κάνει ξανά;

Ο ΕΝΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΖΕΙΜΣ

Ο Μάικ Τζέιμς επιστρέφει στις προπονήσεις. Μάλιστα σύμφωνα με τις μαρτυρίες συμπαικτών του είναι πολύ καλά. Και είναι καλά όχι μόνο όσον αφορά στην αποθεραπεία του στο χέρι, αλλά και ψυχολογικά. Ωστόσο ο προβληματισμός θα παραμένει για το εάν ο Αμερικανός όταν μπει στα παρκέ θα μπορεί να σουτάρει κανονικά. Η λογική λέει, ναι. Δεν εξηγούνται, όμως, όλα τα πράγματα με τη λογική. Υπάρχει και το πρόσφατο παράδειγμα με τον Γιανγκ στον Ολυμπιακό. Και στην περίπτωση που ο Τζέιμς επιστρέψει 100% έτοιμος ο Παναθηναϊκός χρειάζεται ακόμη ένα γκαρντ. Ο Καλάθης είναι ο μοναδικός που μπορεί να δημιουργήσει. Ο Μποχωρίδης ακόμη δεν είναι παίκτης Ευρωλίγκα και ο Παππάς δεν μπορεί να μοιράσει. Συνεπώς μαζί με τον Νικ και τον Τζέιμς χρειάζεται ακόμη ένας ποιοτικός περιφερειακός για να βγει ο εφετινός μαραθώνιος. Ισχύει, δεν είναι εύκολο να βρεθεί αυτή την περίοδο. Το "τριφύλλι" τον χρειάζεται, εν τούτοις οι πληροφορίες του Sport24.gr αναφέρουν ότι ο Παναθηναϊκός δεν ψάχνει πλέον για άλλον "κοντό". Εκτός αν οι μάνατζερ φέρουν στο "πιάτο" των διοικούντων την ΚΑΕ κάποια εξαιρετική περίπτωση.

ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΠΟΥΡΟΥΣΗΣ

Ο Γιάννης Μπουρούσης δικαιωματικά πήρε πέρυσι τον τίτλο του καλύτερου σέντερ στην Ευρωλίγκα. Έκανε το απόλυτο πρωτάθλημα. Μάλιστα το καλοκαίρι έφτασε πολύ κοντά να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς. Ήταν τέτοια η επιθυμία της ομάδας του Κάρι να τον αποκτήσει, που επανήλθε με πρόταση όταν ο διεθνής σέντερ είχε υπογράψει ήδη με τον Παναθηναϊκό. Ωστόσο για οικογενειακούς και άλλους λόγους ο παίκτης αρνήθηκε. Το δεδομένο είναι ότι στους "πράσινους" ο Μπουρούσης δεν έχει την απόδοση που θα περίμεναν οι παράγοντες, το τεχνικό επιτελείο και οι οπαδοί. Όμως οφείλουν να τον στηρίξουν για να βρει ρυθμό. Γιατί παραμένει ο κορυφαίος "ψηλός" της Ευρώπης. Και το σίγουρο είναι ότι όταν θα επιστρέψει ο Μάικ Τζέιμς, η συνεργασία τους (pick and roll) θα δώσει ένα ακόμη "όπλο" στην ομάδα.

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΓΚΙΣΤ

Όσον αφορά στην επιστροφή του Τζέιμς Γκιστ, το Sport24.gr έχει επισημάνει από την πρώτη στιγμή τους δύο δρόμους που υπήρχαν. Ο χρόνος της επιστροφής του πλέον μετά το χειρουργείο κυμαίνεται από τέσσερις έως έξι μήνες, ανάλογα με το πως θα εξελιχθεί η αποθεραπεία. Ωστόσο είναι τέτοια η φύση του τραυματισμού που θα τον επηρεάσει, λιγότερο ή περισσότερο -κάτι που θα κριθεί από την αποκατάσταση. Το πλεονέκτημα του Γκιστ είναι τα γρήγορα πλάγια βήματα στην άμυνα. Ο συγκεκριμένος τραυματισμός θα του στερήσει -τουλάχιστον στην αρχή- αυτό το προτέρημα έναντι των επιθετικών. Αλλά πότε θα επιστρέψει. Την φετινή χρονιά ή του χρόνου; Θα το διακινδυνεύσουν οι γιατροί, η ομάδα και ο ίδιος ο παίκτης να αγωνιστεί στα play-off της Ευρωλίγκα και στους τελικούς του πρωταθλήματος;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΝΤΙ-ΦΩΤΣΗΣ Ο ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ

Ο Τζέιμς Γκιστ είναι ο καλύτερος αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη για να "καλύπτει" τους συμπαίκτες του. Μπορεί να παίξει με την ίδια επιτυχία άμυνα σε "ψηλό" την ίδια στιγμή που μπορεί να μαρκάρει και τον καλύτερο περιφερειακό του αντιπάλου -μπροστά και πίσω από το σκριν- μετά από pick and roll. Επίσης "κάλυπτε" όποιον συμπαίκτη του χανόταν. Συνεπώς πολλές φορές έπαιζε άμυνα για δύο. Αυτό το στοιχείο του, λοιπόν, είναι πολύ δύσκολο να το έχει οποιοσδήποτε παίκτης στην Ευρωλίγκα. Είναι μοναδικός σε αυτό το κομμάτι και γι' αυτό το λόγο είναι δύσκολο να αντικατασταθεί στην πεντάδα του Πασκουάλ. Και είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί να το κάνει και ο Κένι Γκάμπριελ. Αυτό που μπορεί να κάνει είναι να σουτάρει καλύτερα, να συνεργαστεί ψηλά με τον Σίνγκλεντον και περιφερειακά με τον Καλάθη, να "μοιράσει" τάπες και να κάνει τα βασικά για έναν "ψηλό" μέσα στο παρκέ. Το παιχνίδι του μοιάζει περισσότερο με αυτό του (νεότερου) Φώτση παρά του Γκιστ.

Η ΑΣΤΟΧΙΑ ΜΕ ΝΙΚΟΛΣ

Η μοναδική παραφωνία στο ρόστερ του Παναθηναϊκού, είναι ο Ντιμίτρις Νίκολς. Ένας παίκτης που δεν ξέρει σε ποια θέση αγωνίζεται και με μοναδικό πλεονέκτημά του το σουτ. Ενδεχομένως σε μια ομάδα με μεγαλύτερο rotation (ΤΣΣΚΑ) να είναι χρήσιμος. Όμως στο "τριφύλλι" που χρειάζεται παίκτες του "εδώ και τώρα" αποτελεί κενό σε άμυνα και επίθεση. Συν τοις άλλοις διαψεύστηκαν οι προσδοκίες για μεγάλη συμμετοχή του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου στο φετινό σχήμα. Ο "μικρός" του Παναθηναϊκού δεν μπορεί ακόμη να ανταποκριθεί, με αποτέλεσμα η ομάδα να αγωνίζεται με ένα "3" -τον Ρίβερς- και με τον Νίκολς που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε σμολ ούτε πάουερ φόργουορντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ