OPINIONS

Η απόφαση των Αγγελόπουλων και το τέλος του συγκεντρωτισμού

Η απόφαση των Αγγελόπουλων και το τέλος του συγκεντρωτισμού

Ο Παντελής Βλαχόπουλος γράφει για τις δομικές αλλαγές που θα γίνουν στον Ολυμπιακό. Όλοι μιλούν για το αν θα παραμείνει ο Σπανούλης στο "λιμάνι", αλλά το μεγάλο θέμα είναι τι θα κάνουν οι Αγγελόπουλοι με την ομάδα. Η προπονητολογία, το συμβόλαιο του Μάντζαρη και το ΣΕΦ.

Το θέμα της αλλαγής φιλοσοφίας και πλάνου για τον Ολυμπιακό είναι δεδομένο. Οι ιδιοκτήτες της ΚΑΕ θα κληθούν να τα αλλάξουν όλα μέσα σε δύο μήνες. Κάτι που έπρεπε να έχουν προετοιμάσει εδώ και δύο χρόνια. Αλλά τα τρίποντα του Βασίλη Σπανούλη στο ΟΑΚΑ, έκρυψαν όλα τα προβλήματα των "ερυθρόλευκων" κάτω από το χαλάκι.

Η αλλαγή της αγωνιστικής φιλοσοφίας έχει να κάνει πρωτίστως με την παραμονή ή όχι του Βασίλη Σπανούλη στον Ολυμπιακό. Σε περίπτωση που μείνει ο ρόλος του θα καθοριστεί από τον νέο προπονητή. Ωστόσο ένα είναι σίγουρο. Ο νέος Ολυμπιακός δεν θα θυμίζει τον "Ολυμπιακό του Kill Bill". Εντός και εκτός παρκέ. Όποιος κι αν είναι ο coach. Έλληνας ή ξένος.

"Οχι" στο μονοδιάστατο

Οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος θέλουν να βρουν τον προπονητή, προκειμένου να αλλάξει αυτούς τους πέντε άξονες οι οποίοι βρίσκονται γύρω από τον Βασίλη Σπανούλη:

  • Η ομάδα να γίνει πιο αθλητική και γρήγορη
  • Ο Σπανούλης να έχει δεύτερο ρόλο και μειωμένο χρόνο συμμετοχής
  • Η επιλογή των ξένων να γίνει με κριτήριο τα "θέλω" της ομάδας
  • Τα αποδυτήρια να ελέγχονται εξ ολοκλήρου από τον coach
  • O Ολυμπιακός να γίνει εκ νέου η ομάδα των ανατροπών

Οι ιδιοκτήτες του Ολυμπιακού θέλουν να σεβαστούν την ιστορία του Βασίλη Σπανούλη και όλα αυτά που έχει προσφέρει τα τελευταία οκτώ χρόνια. Ωστόσο, οι αλλαγές είναι επιβεβλημένο να επηρεάσουν τον αρχηγό της ομάδας. Με βάση τους πέντε άξονες, λοιπόν, ο 36χρονος Βασίλης Σπανούλης πρέπει να συμβιβαστεί με τη νέα τάξη πραγμάτων. Να παίζει λιγότερο, να αλλάξει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται το παιχνίδι, να μην παίζει σε όλους τους αγώνες της Stoiximan.gr Basket League, να μην πιέζει καταστάσεις και σουτ στα τελευταία λεπτά και βεβαίως να σεβαστεί τη φιλοσοφία του νέου προπονητή ή του Γιάννη Σφαιρόπουλου εάν γίνει η έκπληξη και παραμείνει στον πάγκο.

Ο Ολυμπιακός της νέας περιόδου θα φύγει από τον συγκεντρωτικό παιχνίδι του Σπανούλη και θα προσπαθήσει να πάει σε ένα άλλου είδους μπάσκετ. Πιο αθλητικό και πιο σύγχρονο. Θα μπορέσει να προσαρμοστεί; Η λογική λέει, ναι. Η σημαία της ομάδας έχει καταλάβει ότι πλέον δεν μπορεί ούτε να σουτάρει ακατάπαυστα και από τα 8 μέτρα, ούτε να περνάει ανάμεσα από τα σκριν και ούτε φυσικά να μαρκάρει σε ικανοποιητικό επίπεδο όλους τους γκαρντ σε επίπεδο Euroleague. Αυτό λέει η λογική και αυτό λέει και ο ίδιος στο περιβάλλον του.

Ωστόσο υπάρχει μια λεπτή γραμμή. Το συμβόλαιο. Πριν από δύο χρόνια ο παίκτης ήθελε μόνο ένα πράγμα: οι πρόεδροι να σεβαστούν την ιστορία του. Κάτι που έγινε. Σε λίγες ημέρες και όταν θα καθίσουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα ζητήσει το ίδιο. Και αυτό μεταφράζεται σε επέκταση της συνεργασίας τους για ακόμη δύο χρόνια και φυσικά ένα συμβόλαιο το οποίο θα αρμόζει στην τεράστια προσφορά του.

Τα δεδομένα, όμως, έχουν αλλάξει και η οικονομική πολιτική των ισχυρών ανδρών της ΚΑΕ, δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Μάλλον περισσότερο την έχει θολώσει μετά και την ατυχέστατη ανακοίνωση για την κορυφαία ομάδα της 10ετίας. Εκεί τα αδέρφια μπέρδεψαν τους οπαδούς τους και τους έβαλαν σε σκέψη. Η τοποθέτηση αυτή ήρθε μετά από έναν αποκλεισμό, της αποκάλυψης για καθυστέρηση πληρωμών προς τους παίκτες και εν μέσω της δικαστικής διαμάχης με τον πατέρα τους, Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο.

Αγγελόπουλοι του σεβασμού και των λαθών

Τα τηλέφωνα και τα mail οργής και μηδενισμού στην εκπομπή του Sport24 Radio 103.3 "Είναι να γελάει κανείς" (16:00-18:00) ήταν πολλά. Μηνύματα από τον κόσμο του Ολυμπιακού ως προς την διαχείριση των ιδιοκτητών τα δύο τελευταία χρόνια. Ισχύει, οι Αγγελόπουλοι εγκλωβίστηκαν μέσα σε ένα πλαίσιο στο οποίο οι ίδιοι είχαν φτιάξει. Έλλειψη πλάνου για τα επόμενα χρόνια, μείωση του μπάτζετ, συμβόλαια δίχως συνοχή, ανακοινώσεις χωρίς λογική, άρνηση να δουν την πραγματικότητα και να πάρουν αποφάσεις και λάθη που δεν έχουν παραδεχθεί.

Αυτή είναι η εικόνα που ενδεχομένως να έχει έρθει και από τον κορεσμό όλης αυτής της πορείας που πλέον αγγίζει 14 χρόνια. Άλλο όμως τα λάθη και άλλο η ισοπέδωση. Οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος κατάφεραν να κάνουν πάλι τον Ολυμπιακό μία από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Πήραν το ρίσκο, είχαν την επιμονή και έδωσαν τα λεφτά τους προκειμένου πείσουν τον Σπανούλη να αφήσει τον Παναθηναϊκό για να "χτίσουν" την ομάδα πάνω του. Επένδυσαν στον ελληνικό κορμό και στους ελπιδοφόρους ξένους παίκτες και δικαιώθηκαν. Και το σημαντικότερο: 2 πρωταθλήματα Ευρώπης back to back.

Γι' όλα αυτά, λοιπόν, έχουν κατακτήσει το δικαίωμα και με το παραπάνω να αποφασίζουν οι ίδιοι για το ποιο θα είναι το μέλλον της ομάδας τους. Και φυσικά να μην ακούν τους οπαδούς και τους δημοσιογράφους των social. Για να ετοιμάσουν, όμως, την επόμενη σελίδα πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους σε όλα τα επίπεδα. Και επιτέλους να ξεκαθαρίσουν ποιο θα είναι το πλάνο του Ολυμπιακού τα επόμενα χρόνια. Για να φύγουν όλες οι σκιές περί αποχώρησής τους πρέπει να ανακοινώσουν με κάποιο τρόπο τα σχέδια τους.

Αν όλα αυτά δεν γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, τότε οι φωνές θα πληθαίνουν και μέχρι ενός σημείου θα νομιμοποιούνται. Αυτή η διάσταση αγγίζει και τον νέο προπονητή. Οι συνεργάτες των κυρίων Αγγελόπουλων έχουν κάνει αρκετές διερευνητικές συζητήσεις και όχι επί της ουσίας επαφές με αρκετούς προπονητές.

Ο Σφαιρόπουλος δεν ρισκάρει

Ο Ολυμπιακός πήρε πολλά από τον coach Σφαιρόπουλο και ο 51χρονος προπονητής πήρε πολλά περισσότερα από τους "ερυθρόλευκους". Γι' αυτό τον λόγο αποτελεί πλέον στόχο ομάδων της Euroleague. Ο Ολυμπιακός πήρε απ' αυτόν την σοβαρότητά του, την πειθαρχία του και του παιχνιδιού με την απαράμιλλη συγκέντρωση στο πλάνο. Δουλευταράς, παραπάνω του κανονικού προστατευτικός και επιτυχημένος βάσει τίτλων. Κατέκτησε δύο πρωταθλήματα Ελλάδας, πήγε δύο φορές σε τελικό F4 και έδωσε την απόλυτη ισορροπία στην ομάδα.

Γιατί είναι έτοιμος να φύγει όμως; Δεν ρίσκαρε. Η λογική "ζω και πεθαίνω" με τον αρχηγό μου, ήταν κομβική για την πορεία του Ολυμπιακού τα δύο τελευταία χρόνια. Πλάνο χωρίς ρίσκο και κυρίως χωρίς προοπτική. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος εγκλωβίστηκε και αυτός όπως και οι πρόεδροι στα τρίποντα του Σπανούλη στο ΟΑΚΑ και έδειξε δισταγμό σε ριζικές τομές. Οι επιλογές ξένων παικτών ήταν από μέτριες έως κακές ειδικά τη φετινή περίοδο.

"Κατηγορηθήκαμε" μαζί με τον Γιώργο Συρίγο όταν λέγαμε πέρυσι το καλοκαίρι από την εκπομπή, ότι ο Ολυμπιακός έχει μικρό αμυντικό μέγεθος στην περιφέρεια, το οποίο ενδεχομένως μπορεί να του κοστίσει. Και βεβαίως έτσι χάθηκε επί της ουσίας η πρόκριση στο Final Four της Κωνσταντινούπολης, αφού ο Σάρας σε όλους τους αγώνες της σειράς (3-1) "σημάδευε" με μαεστρία τους Σπανούλη και Ρόμπερτς.

Θα μπορούσε ο Σφαιρόπουλος να συνεχίσει στο "λιμάνι"; Η απάντηση είναι "ναι". Αλλά μόνο με ένα τρόπο. Θα έπρεπε να ρισκάρει. Και το ρίσκο είναι απέναντι στις μπασκετικές αρχές του.

Το συμβόλαιο Μάντζαρη και οι δύο "Παπ"

Το συμβόλαιο του Βαγγέλη Μάντζαρη είναι "σπαστό". Ο αθλητής πήρε για την σαιζόν που έφυγε 800.000 ευρώ, του χρόνου θα πάρει 900.000 και τον τρίτο και τελευταίο χρόνο 900.000. Είναι ανούσιο και χωρίς κανένα υπόβαθρο να θεωρεί κάποιος ότι ο παίκτης που υπέγραψε πριν από μερικούς μήνες ένα τέτοιο συμβόλαιο, να δεχτεί μείωση αποδοχών. Ούτε θα το δεχτεί ούτε θα μπει σε διαδικασία να το συζητήσει.

Αν αυτό το συμβόλαιο μπορεί να φέρει τριγμούς στις υπόλοιπες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις που μπορεί να γίνουν με τον Σπανούλη και τους Κώστα Παπανικολάου και Ιωάννη Παπαπέτρου, είναι ένα θέμα το οποίο θα έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας για τη διοίκηση. Είναι αλήθεια ότι ο Ολυμπιακός θέλει να κρατήσει τους δύο "Παπ". Όπως είναι αλήθεια ότι ο μάνατζερ του Παπαπέτρου, Νίκος Λώτσος έχει δεχθεί κρούση από τον Παναθηναϊκό.

Οι παίκτες θέλουν Ολυμπιακό, οι Αγγελόπουλοι τους παίκτες, αλλά για το αν οι δύο φίλοι θα συνεχίσουν να παίζουν στο "λιμάνι" θα εξαρτηθεί πρωτίστως από το νούμερο του νέου συμβολαίου αλλά και τη διάρκειά του. Το ίδιο ισχύει και με τον Σπανούλη. Ο "Kill Bill" θα διαπραγματευτεί διετές, ενώ τα αδέρφια θα του προτείνουν μονοετές. Όλα αυτά τις επόμενες ημέρες.

Το όραμα του Ελληνικού

Στις 19 Μαρτίου το Sport24.gr σας είχε ενημερώσει για τις προθέσεις των ιδιοκτητών του Ολυμπιακού, προκειμένου η ομάδα να αποκτήσει μια πιο μπασκετική έδρα. Πρώτος και μοναδικός στόχος των "ερυθρόλευκων" ήταν και είναι οι εγκαταστάσεις του Ελληνικού. Οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος δεν έχουν εγκαταλείψει την ιδέα, τη στιγμή μάλιστα που το ποσό που δίνουν για την ενοικίαση του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, είναι πλέον υπέρογκο για τα οικονομικά δεδομένα της ΚΑΕ. Ακόμη το πλάνο βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, αλλά η επιθυμία και η προοπτική είναι υπάρχουσες και υπαρκτές.

Την ίδια στιγμή οι Αγγελόπουλοι είναι απογοητευμένοι από τα επεισόδια που έλαβαν έξω από το ΣΕΦ στις αναμετρήσεις με τον Παναθηναϊκό. Ωστόσο η ευθύνη τους είναι δεδομένη για το τι συμβαίνει εντός του γηπέδου, καθώς έχουν χάσει τον πλήρη έλεγχο του γηπέδου από τους οργανωμένους οπαδούς του Ολυμπιακού. Και γι' αυτό τον λόγο αρκετοί φίλαθλοι της ομάδας έχουν εκφράσει τη διαμαρτυρία τους στα γραφεία της ΚΑΕ, μέσω γραπτών μηνυμάτων και τηλεφωνημάτων. Απάντηση πάντως δεν έχουν πάρει στις καταγγελίες των ίδιων των φιλάθλων τους.

* Ο 4ος και 5ος τελικός έγιναν κάτω από καταστάσεις που δεν μπορείς να τις χαρακτηρίσεις αθλητικές. Είναι θλιβερό το 2018 να βλέπεις τέτοιες εικόνες.

** Ο Βεζένκοφ είναι ένας αθλητής που σίγουρα θα απασχολήσει τον Ολυμπιακό -αγωνίζεται με ελληνικό διαβατήριο- σε περίπτωση μάλιστα που δεν συνεχίσει ο Παπαπέτρου.

*** Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είχε πάρα πολλές πιθανότητες να παραμείνει στον πάγκο του Ολυμπιακού, αν η ομάδα του κατακτούσε το πρωτάθλημα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ