OPINIONS

VAR, μάστιγα ή ευλογία;

FILE - In this July 11, 2017, still image from video, review screens are displayed before a video replay soccer scrimmage in Park City, Utah. Major League Soccers implementation of video replay got use its first weekend, as fans and other leagues around the world were watching to see how it would go. (AP Photo/Rick Bowmer, File)
FILE - In this July 11, 2017, still image from video, review screens are displayed before a video replay soccer scrimmage in Park City, Utah. Major League Soccers implementation of video replay got use its first weekend, as fans and other leagues around the world were watching to see how it would go. (AP Photo/Rick Bowmer, File) AP PHOTO/RICK BOWMER

Ο Πάνος Βόγλης γράφει για το VAR, με το οποίο απονέμεται δικαιοσύνη στα ματς ποδοσφαίρου, αλλά προκαλεί αντιδράσεις κι αναρωτιέται εάν είναι μάστιγα ή ευλογία.

Κάθε νέα ιδέα, εφαρμογή, σκέψη, αντιμετωπίζεται αρχικά με δυσπιστία. Έτσι είναι η φτιάξη του ανθρώπου. Το καινούριο το υποδέχεται με στάση άμυνας και στην πορεία είτε το αποδέχεται και το κάνει μέρος της ζωής του, είτε το απορρίπτει και νιώθει ήσυχος.

Αυτό συμβαίνει τώρα και με τη νέα μόδα το Video Assistant Referee. Είμαστε ακόμη στην αρχή της σεζόν και όπου εφαρμόζεται, ακούγονται αρνητικά σχόλια, μουρμούρες και μάλιστα από επίσημα χείλη. Προφανώς δεν αμφισβητεί κανείς πως τώρα τα λάθη εκμηδενίζονται και οι διαιτητές δεν επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα. Πέναλτι στο 90'; Δεν είμαστε σίγουροι; Υπάρχει το βίντεο. Γκολ οριακό για οφ σάιντ; Το βίντεο παρακαλώ. Και τελειώνουν οι μουρμούρες και τα...καροτσάκια στον διαιτητή.

ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΔΙΚΙΟ Ο ΜΠΟΥΦΟΝ

Που εντοπίζονται οι μουρμούρες; Μα σε αυτό που είπε ξεκάθαρα ο Μπουφόν μετά το επικό 2-4 με τη Τζένοα. Με δύο πέναλτι και δύο παρεμβάσεις της τηλεοπτικής εικόνας. "Υπό αυτό το πρίσμα, δεν με ικανοποιεί το VAR. Νομίζω ότι γίνεται κατάχρηση. Θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, εάν χρησιμοποιηθεί με φειδώ. Κάποια στιγμή, νόμιζα ότι παίζουμε πόλο. Στο ποδόσφαιρο, δεν αποτελούν παράβαση όλες οι επαφές, ούτε καταλογίζονται με τόση συχνότητα. Είμαι ο τερματοφύλακας μίας ομάδας που επιτίθεται διαρκώς. Πέρυσι κερδίσαμε τρία πέναλτι, εφέτος θα κερδίσουμε 55. Αυτό δεν είναι ποδόσφαιρο", είπε ο τερματοφύλακας των πρωταθλητών Ιταλίας και ως ένα σημείο έχει δίκιο.

Μόνο που για να μη γελιόμαστε το VAR ήρθε για να μείνει και αυτό που απομένει, είναι να προσαρμοστούν όλοι στα νέα ήθη και έθιμα. Και πρώτοι από όλους οι διαιτητές, που φοβισμένοι εδώ και χρόνια μην τους κατηγορούν για αλλοίωση αποτελεσμάτων, τώρα αισθάνονται να φεύγει ένα βάρος από πάνω τους. Και φυσικά απονέμεται δικαιοσύνη.

Ο Μπουφόν πάντως έχει ένα δίκιο. Δε γίνεται να σταματάμε τη ροή του αγώνα συχνά και για αρκετά λεπτά. Είναι εκνευριστικό για τους παίκτες του ποδοσφαίρου που έχουν μάθει αλλιώς. Στο μπάσκετ έχει τάιμ-άουτ, έχει βολές, υπάρχουν διακοπές και όχι καθαρός χρόνος. Στο ποδόσφαιρο είναι αλλιώς τα πράγματα και κάπου στη μέση θα το βρουν. Τα δύο βασικά προβλήματα που αναλύθηκαν από το βίντεο κατά τη διάρκεια των αγώνων σε Ιταλία, Γερμανία, Πορτογαλία ήταν τα γκολ (αν ήταν οφ σάιντ ή επιθετικά φάουλ) και τα πέναλτι.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ

Στο Κολονία-Αμβούργο ο διαιτητής στο 90' σε ένα χαμό με συμπλοκές παικτών, ζήτησε τη συνδρομή του VAR για να δει τι έχει γίνει. Και τελικά έβγαλε σωστή κάρτα για θέατρο στον Κυριάκο Παπαδόπουλο. Πταίσμα.

Δε γίνεται να ζητείται η χρησιμοποίηση του Βίντεο για ένα σωρό παραβάσεις. Πρέπει να περιοριστεί σε πέναλτι και οφ σάιντ και κατά τη γνώμη μου όχι σε κάθε πέναλτι και σε κάθε οφ σάιντ που καταλήγει σε γκολ. Αυτό σημαίνει πως οι διαιτητές δεν έχουν κρίση και αυτο-καταργούνται.

Σύμφωνοι, να ελαχιστοποιήσουμε τα λάθη, αλλά μισό λεπτό. Οι επαφές είναι στην κρίση του διαιτητή. Άρα βίντεο για επαφή δεν έχει ουσία. Αν δεν έχει δει ένα χέρι ή ένα οφ σάιντ, ναι. Όχι για τις επαφές. Σε αυτό έχει δίκιο ο Μπουφόν.

Σίγουρα και με αυτό που γράφω θα υπάρξουν κάποιοι που θα εκφέρουν διαφορετική άποψη. Έτσι είναι η κατάσταση. Κάθε καινοτομία παίρνει λίγο χρόνο μέχρι να βρει τη σωστή και χρήσιμη εφαρμογή της στη ζωή μας.

Μην ξεχνάμε κάτι βασικό. Οι κανονισμοί και τα εργαλεία τους, υπάρχουν για να βοηθούν το ποδόσφαιρο. Όχι να το εμποδίζουν να προσφέρει θέαμα. Και τα λάθη μέσα στο πρόγραμμα είναι. Πρέπει να κρίνει ο διαιτητής πότε έχει νόημα να σταματήσει τη ροή του ματς, για να δει τη φάση σε ριπλέι. Να έχει άποψη. Μη στερήσουμε την άποψη από τον άρχοντα της αναμέτρησης.

ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στην Ελλάδα λένε πως θα έρθει το βίντεο περί τα τέλη της σεζόν. Πρέπει να έρθει, θα βοηθήσει πολύ. Τρομάζω στην ιδέα πως θα λειτουργήσουν οι Έλληνες διαιτητές που φοβούνται ακόμη και αν έχουν δώσει ανάποδο πλάγιο στο κέντρο σε ματς 6-0 υπέρ του γηπεδούχου. Και δε φταίνε εκείνοι για αυτήν την κατάσταση. Αλλά έστω και με τη γνωστή ελληνική καθυστέρηση, θα το βρούμε και εδώ. Αν και βέβαια στην Ελλάδα είμαστε ικανοί να βγάλουμε...στημένο το βίντεο, αλλά μην ανοίξουμε τώρα αυτήν την κουβέντα.

Photo credits: AP Photo/Rick Bowmer, File

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ