OPINIONS

Το Σάββατο της… κολάσεως

Το Σάββατο της… κολάσεως

Ο Πάνος Βόγλης γράφει για τα πέντε "καυτά" ντέρμπι του Σαββάτου και το τι περιμένουμε από το καθένα. Από τη Λεωφόρο και το "Μπερναμπέου" μέχρι το Μάντσεστερ και το Τορίνο...

Κάποιοι από εμάς έχουμε κάνει αυτό το χόμπι, επάγγελμα. Κάποιοι άλλοι το μετέτρεψαν σε τρόπο ζωής. Άλλοι παθιάζονται τόσο μαζί του, που ξεφεύγουν από τα όρια, έστω και για λίγες στιγμές. Γίνονται άλλοι άνθρωποι. Και κάποιοι, απορούν γιατί όλοι εμείς δε μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτό.

Για το ποδόσφαιρο ο λόγος. Τη μπαλίτσα, το κλωτσοσκούφι, πείτε όπως θέλετε. Η ενασχόληση με το «βασιλιά των σπορ» από όποιο μετερίζι και αν βρίσκεται κανείς, μόνο αδιάφορη δεν κάνει την ζωή σου. Εντάσεις, συγκινήσεις, χαρά, θλίψη, απογοήτευση, έκσταση. Όλα. Κάποια στιγμή μπορεί και ξενέρωμα, αδιαφορία, μόνο πρόσκαιρα όπως απέδειξε ο χρόνος. Μπορεί να σε απογοητεύσει η (εν Ελλάδι) ομάδα σου κάποια στιγμή, αποκλείεται να σε ξενερώσει ταυτόχρονα και η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ, η Μπάγερν, η Γιουβέντους κτλ.

Γενικότερα με τον αθλητισμό ισχύει αυτό, ωστόσο το ποδόσφαιρο αποτελεί κοινωνικό φαινόμενο. Τα άλλα είναι σπορ. Που τα θέλουμε, μας αρέσουν, τα χρειαζόμαστε, βγάζουν πρωταγωνιστές και ινδάλματα. Το ποδόσφαιρο είναι το κάτι άλλο.

Πόσω μάλλον όταν μιλάμε για ντέρμπι. Πόσες φορές η τύχη τα φέρνει έτσι που την ίδια μέρα που στην Ελλάδα έχουμε «ντέρμπι αιωνίων», στην Ισπανία να ακονίζουν τα μαχαίρια τους για το «Ελ Κλάσικο»; Και την ίδια στιγμή να στήνονται στη σέντρα στην Αγγλία, Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ; Λίγο πιο αργά να έχουμε ματσάρα στην Ιταλία, μεταξύ Γιουβέντους-Μίλαν; Και άντε επειδή είμαστε μερακλήδες, να βάλουμε στα ντέρμπι και το Σάλκε-Μπάγερν.

Σάββατο, ώρα 7.30μμ. Σέντρα σε τρία μεγάλα ματς (σε Ελλάδα, Αγγλία, Γερμανία) και στην Ισπανία θα βρισκόμαστε ήδη στο 15ο λεπτό του μεγάλου ματς. Βράδυ Σαββάτου, στις 9.45, στο Τορίνο, η Γιούβε υποδέχεται τη Μίλαν. Σάββατο της κολάσεως, μετά συγχωρήσεως και ελάτε να δούμε τι να περιμένουμε από το καθένα ξεχωριστά:

  • Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός (19:30,Novasports1): Προφανώς αυτό στο οποίο αναμένεται να δούμε το λιγότερο καλό θέαμα. Μιλάμε όμως για το ματς που μας παθιάζει περισσότερο από κάθε άλλο στον πλανήτη. Έστω σχεδόν κάθε άλλο. Στα αρνητικά του πως ελάχιστες φορές μετά το τέλος του μιλάμε αποκλειστικά και μόνο για μπάλα. Για συστήματα, αλλαγές που έπιασαν, θετικούς και αρνητικούς πρωταγωνιστές. Συνήθως αναλωνόμαστε σε κουβέντα για τη διαιτησία, το παρασκήνιο, τα επεισόδια, τις ανακοινώσεις, ποιος την έχει πιο μεγάλη (την ανακοίνωση ντε, πιο μακροσκελή εννοώ).

Στα θετικά του; Για το συγκεκριμένο ματς, το ντεμπούτο Στραματσόνι, η αναγκαιότητα κατάκτησης τριών βαθμών από τον Παναθηναϊκό, η πρώτη Σίλβα σε ντέρμπι αιωνίων. Οι κινήσεις που ομολογώ πως περιμένω στον τομέα της τακτικής από τους δύο προπονητές και τα πρόσωπα που θα ξεχωρίσουν. Αν ο Παππάς σφυρίξει λίγο, θα δούμε καλό παιχνίδι.

Ένα 24ωρο και κάτι πριν τη σέντρα που γράφουμε αυτό το κείμενο, ακόμη δε μπορώ να δω ποιος μπορεί να αιφνιδιάσει ποιον. Πάντως κάτι μου λέει πως δε θα δούμε «σούπα». Οι πράσινοι κινήθηκαν πάλι στη λογική της καταγγελίας εκ των προτέρων για τη διαιτησία, τακτική που δεν τους δικαιώνει ως τώρα και όμως την ακολουθούν όχι πάντα με σωστό σκεπτικό. Το ότι ο Παππάς δεν είναι διεθνής, δεν σημαίνει πως είναι κακός διαιτητής. Είδαμε και τους διεθνείς τι αστέρια είναι οι περισσότεροι.

Αγωνιστικά πάντως ο Στραματσόνι ετοιμαζόταν για το μεγάλο ρίσκο Εσιέν και αν όντως αποφασίσει να το πάρει, μιλάμε για την πιο ρισκαδόρικη κίνηση προπονητή στο εφετινό πρωτάθλημα.

Ο Σίλβα πάει ήρεμος, με αυτοπεποίθηση και νομίζω πως οι ερυθρόλευκοι δεν θα έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους το επικείμενο ματς με τη Μπάγερν. Εκεί δεν θα έχουν πίεση. Εδώ;

  • Ρεάλ - Μπαρτσελόνα (19:15,OTESPORT2): Ο Μέσι ήταν το κυρίαρχο θέμα επί μία εβδομάδα, σε ότι αφορά το πιο λαμπερό (και ακριβό) ντέρμπι του πλανήτη. Θα προλάβει ή όχι; Η αλήθεια είναι πως και χωρίς τον Αργεντινό οι Καταλανοί, μια χαρά τα καταφέρνουν, κυρίως λόγω της χημείας των Σουάρες-Νεϊμάρ. Βέβαια όλη η ενδεκάδα ανεβαίνει επίπεδο, με την παρουσία του Μέσι σε αυτήν.

Την ίδια στη Μαδρίτη καίγονται για το τρίποντο μετά την ήττα στη Σεβίλη, ενώ αρκετή κουβέντα γίνεται για το μέτριο ξεκίνημα του Ρονάλντο. Το χειρότερο του στη Λίγκα, μετά το 2009. 8 γκολ σε 11 ματς, έχουν καταντήσει να θεωρούνται κακός απολογισμός για τον διαστημικό Κριστιάνο. Ματς αποδείξεων και για εκείνον, όσο παράδοξο και αν ακούγεται. Καλό είναι αυτό, καθώς του δίνει εξτρά κίνητρο. Με 15 γκολ σε 23 ματς κόντρα στη Μπάρτσα πάντως, μπορεί να χαρακτηριστεί παίκτης των ντέρμπι. Η φόρμα λέει Μπαρτσελόνα, ο Μπενίτεθ πάντως (που έχει χάσει την παλιά του οξύτητα σκέψης), ξέρει να διαχειρίζεται καλά τέτοια παιχνίδια.

Εντυπωσιάζουν τα μέτρα ασφαλείας. Πρωτοφανή για το ισπανικό ματς. Η πρωτεύουσα φοβάται, καθώς δυστυχώς στο μυαλό των παρανοϊκών τρομοκρατών, τέτοια γεγονότα με δισεκατομμύρια μάτια πάνω τους, συνιστούν ιδανικό τόπο για να χτυπήσουν. Τι να πούμε;

  • Μάντσεστερ Σίτι - Λίβερπουλ (19:30, ΟΤΕSPORT1): Αν ήταν άλλη ώρα θα το έβλεπα χωρίς αποσπάσεις. Ούτε ζάπινγκ δεν θα έκανα. Τώρα όμως μάλλον θα δω τα στιγμιότυπα μόνο. Μεγάλο ματς με πολλά ζητήματα. Η Σίτι θα δώσει ώθηση ή σφαλιάρα στη Λίβερπουλ; Ο Κλοπ θα μεγαλουργήσει όπως στην έδρα της Τσέλσι; Οι παίκτες του Πελεγκρίνι θα επιβεβαιώσουν πως είναι το φαβορί για τον τίτλο; Οι «κόκκινοι» αφομοιώνουν όσα τους διδάσκει ο Γερμανός τεχνικός;

Ευρύ σκορ θα με εκπλήξει. Το διπλό όχι, αν και η ήττα από την Κρίσταλ Πάλας, φανέρωσε πολλές αδυναμίες του ρόστερ που διαχειρίζεται ο Κλοπ.

  • Σάλκε - Μπάγερν (19:30, ΟΤΕSPORT3): Κάποτε ήταν πραγματικό ντέρμπι. Τώρα όλα περιστρέφονται γύρω από τις ορέξεις των παικτών του Γκουαρδιόλα. Η μοναδική ομάδα στον κόσμο που παίζει τόσο επιθετικά αυτή τη στιγμή, ανεξαρτήτως έδρας και αντιπάλου. Ούτε η Μπαρτσελόνα το καταφέρνει ακόμη, αν και λογικά θα το επιτύχει με την επιστροφή του Μέσι. Οι ιδέες του Ισπανού προπονητή της Μπάγερν γύρω από το ποδόσφαιρο είναι ασύλληπτες. Πολλοί συνάδελφοι του τον μελετούν και πάλι δεν τον κατανοούν.

Η Σάλκε χτίζει καλή ομάδα. Στη μέρα της θα βάλει δύσκολα στη Μπάγερν. Όχι όμως ακατόρθωτα. Αν το άφηναν μεσημέρι, θα ήταν ιδανικό ορεκτικό. Τώρα μόνο για τους πολύ γερμανόφιλους προσφέρεται.

  • Γιουβέντους - Μίλαν (21:45 ΟΤΕSPORT1): Λιγότερο λαμπερό πλέον, όμως σε τέλεια ώρα για να κλείσει η βραδιά. Η Γιούβε ανεβαίνει, θα το δείτε σύντομα. Η Μίλαν είναι καλύτερη από ότι πέρυσι και στα δοκάρια της βρίσκεται ο νέος Μπουφόν. Ο ανήλικος Ντοναρούμα. Παρ’ ότι δεν είναι ντέρμπι κορυφής, σίγουρα ενδιαφέρει πολύ κόσμο εντός και εκτός Ιταλίας. Μετά την πανδαισία των ματς των 7.00 και κάτι, θα το δούμε με συμπάθεια. Ψηφίζω Γιούβε, έτσι για να γίνει τζόγος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ