OPINIONS

Το 12αρι της Κύπρου

Το 12αρι της Κύπρου

Ο Πάνος Βόγλης παρακολούθησε το Κύπρος - Βοσνία λόγω δουλειάς και σε μαγνητοσκόπηση τη μάχη της Εθνικής με την Εσθονία στο Καραϊσκάκη. Η ψυχή των Κύπριων και οι επιλογές του Σκίμπε που σηκώνουν μεγάλη συζήτηση.

Οι περισσότεροι (φαντάζομαι) παρακολουθήσατε την αναμέτρηση της Ελλάδας με την Εσθονία και είδατε στιγμιότυπα από το ματς της Κύπρου, τη μεγάλη ανατροπή επί της Βοσνίας. Ο γράφων λόγω δουλειάς παρακολούθησε όλο το 90λεπτο της Κύπρου και είδε μετά σε επανάληψη το παιχνίδι της Εθνικής μας.

Αυτό είχε το καλό πως ενθουσιάστηκα με την απρόσμενη εξέλιξη στο ένα ματς και είδα χωρίς προσμονή για το αποτέλεσμα το άλλο. Πάντα βοηθάει να μην είσαι στα... κόκκινα όταν βλέπεις μία αναμέτρηση, για να μπορείς να κρίνεις τα πάντα με καθαρό μυαλό. Με βάση αυτά και με δεδομένη την βαθμολογική κατάσταση στον όμιλο, μερικές επισημάνσεις...

ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΟΣ - ΒΟΣΝΙΑ

1. Οι Κύπριοι έχουν περισσότερο ψυχή παρά ταλέντο και σε παιχνίδια που τα έχουν εντελώς χαμένα ακόμη και στο ημίχρονο, αυτή η συνθήκη τους βοηθάει περισσότερο.

2. Το 0-2 του ημιχρόνου ήρθε πιο δύσκολα από ότι ίσως νομίζει κανείς, καθώς οι εντελώς μπλαζέ και χωρίς ενέργεια Βόσνιοι, βρήκαν δύο αμυντικές αδυναμίες και ένα τυχερό γκολ για να πάρουν κεφάλι στο σκορ.

3. Η εικόνα του δευτέρου μέρους, είναι σπάνια για ματς της Κύπρου με ανώτερο αντίπαλο. Πίεσε, δημιούργησε ευκαιρίες, πέτυχε τρία γκολ σε 12 λεπτά, μπορούσε και τέταρτο στο 90’ με τον Κάστανο, δεν απειλήθηκε σχεδόν καθόλου. Έπος.

4. Ο προπονητής Μπεν Σιμόν δείχνει εξυπνάδα και τόλμη. Έβγαλε τον αρνητικό (πλην όμως αρχηγό της ομάδας) Κώστα Χαραλαμπίδη στο ημίχρονο και γύρισε το ματς. Βρήκε ταχύτητα και καθαρό μυαλό από όλους, έφερε τον φανερά κεφάτο Χριστοφή πάνω στον ασυνεπή αμυντικά Κολάσινατς και ξεκίνησε το πάρτι. Όλες οι φάσεις έγιναν από εκείνη την πλευρά και ο Μπαζντάρεβιτς (ο τεχνικός των Βόσνιων) ακόμη κοιμάται στον πάγκο του. Καλύτερα.

5. Είναι ευλογία για την Εθνική Ελλάδας, που μας καταδιώκουν για τη δεύτερη θέση οι Βόσνιοι. Κλασικοί Βαλκάνιοι. Ταλέντο, αλλά όρεξη μηδέν και σχέδιο της πλάκας. Ανύπαρκτος Τζέκο, ντεφορμέ Ιμπίσεβιτς, κουρασμένος Λούλιτς, έτρεχε για όλους ο Πιάνιτς, του έβγαλαν τη γλώσσα οι συμπαίκτες του.

6. Η Κύπρος μπαίνει γερά στο κόλπο της δεύτερης θέσης, αν και έχει πολύ δύσκολο πρόγραμμα και πιθανώς το Κύπρος-Ελλάδα τον Οκτώβριο να μη θυμίσει…Eurovision, με δώρα εκατέρωθεν.

7. Το…12αρι της Κύπρου στην Ελλάδα, μακάρι να μη μείνει αναξιοποίητο. Μία Κύπρος που σε 12 λεπτά δεν πρέπει να έχει γυρίσει ματς με καλύτερη αντίπαλο. Και ας μην είχε στήριξη από τον 12ο παίκτη, τον κόσμο, που έκανε τόση ησυχία, προφανώς για να μην…ξυπνήσει τον Μπαζντάρεβιτς.

8. Μόνο το ταλέντο και η κλάση δεν αρκούν σε σειρά αγώνων. Χρειάζεται και σχέδιο, πλάνο, μοτίβο.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΑΔΑ - ΕΣΘΟΝΙΑ

1. Οι επιλογές Σκίμπε σηκώνουν αρκετή συζήτηση. Προφανώς δεν δικαιώθηκε, εκ του αποτελέσματος, όμως δεν βρίσκω λογική και πριν ξεκινήσει το ματς. Οι απουσίες τον μπλόκαραν, η συνύπαρξη έμπειρων με νιάτα δεν του βγήκε και εμφανίστηκε μία πειραματική και χωρίς χημεία ενδεκάδα.

2. Η έλλειψη αξιόπιστου φορ πίσω από τον Μήτρογλου βγάζει μάτι. Το ξέραμε και μία λύση θα ήταν το ψευτοεννιάρι, όμως και πάλι δεν έχουμε τους παίκτες για να πεις πως και αυτή η μέθοδος θα φέρει αποτέλεσμα.

3. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός πληρώνεται για να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα. Ο Σκίσμπε δε βρήκε σε δύο. Τη δημιουργία και το σκοράρισμα. Η Εθνική μας στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια της έχει σκοράρει μόλις δύο φορές. Μία με τον Τζαβέλα με το σουτ-τηλεφώνημα στο 1-1 με τη Βοσνία και μία με τον Μήτρογλου όταν κοιμόντουσαν οι Βέλγοι στα πρώτα δευτερόλεπτα του δευτέρου ημιχρόνου με τους Βέλγους. Κανένα από τα δύο γκολ δεν προήλθε από σχέδιο. Τα δύο τελευταία ματς έληξαν με 0-0 και στο ένα είχαμε κορυφαίο τον Καρνέζη. Στη Ζένιτσα.

4. Θεωρώ αστεία την κουβέντα «γιατί δεν ξεκινάει τον Σταφυλίδη», εκτός αν θεωρούμε αίφνης τον παλιό παίκτη του ΠΑΟΚ, ως τον Ρομπέρτο Κάρλος της Εθνικής ή τον «κλάσεις ανώτερο» του Τζαβέλα. Δε νομίζω.

5. Ο Τζιόλης πάντα θα προκαλεί αντιδράσεις στον κόσμο, όμως εγώ τον θεωρώ σημαντικό γρανάζι αυτής της Εθνικής, που αναγκάζεται να πολιτογραφήσει άρον-άρον Έλληνα τον Ζέκα. Αυτό δε σας λέει κάτι.

6. Είναι καλό να μην κρίνουμε την Εθνική με βάση τι ποδόσφαιρο θα θέλαμε να παίζει, αλλά με βάση τι μπορεί να παίξει. Άμα έχεις υλικά, ντομάτα και φέτα, χωριάτικη θα φτιάξεις, όχι αστακομακαρονάδα.

7. Δεν συνιστά δικαιολογία, αλλά χωρίς Σωκράτη, Μήτρογλου, Τοροσίδη, η ομάδα μας χάνει μεγάλο ποσοστό από προσωπικότητα, εμπειρία και know-how.

8. Για μένα το μεγαλύτερο λάθος του Σκίμπε, είναι πως δεν έδωσε χρόνο συμμετοχής στον πολύ φορμαρισμένο Μπουχαλάκη. Και πάλι όμως, αν περιμένεις να σωθείς από τον Μπουχαλάκη, υπάρχει πρόβλημα. Και δεν αποτελεί μομφή για τον ποιοτικότατο χαφ. Καταδεικνύει την ένδεια ποιοτικού υλικού.

9. Οι Εσθονοί ήταν τόσο μέτριοι σε όλους τους τομείς, τόσο προβλέψιμο το 5-4-1, που νομίζω ότι το τεχνικό τιμ της Εθνικής, επεδίωξε να μη χάσει και να κάνει ροντέο το ματς με τους Βέλγους «όπου κανείς δε θα σου πει γιατί έχασες από το φαβορί». Σε τέτοια ματς βγάζουμε καλό πρόσωπο και «δίνουμε απαντήσεις στους επικριτές».

10. Το «Καραϊσκάκης» αν γεμίσει την Κυριακή, πρέπει να είναι έδρα και όχι λαϊκό δικαστήριο. Στήριξη χρειάζεται η ομάδα. Κριτική γίνεται πριν και μετά το ματς, όχι κατά τη διάρκεια του.

11. Οι δηλώσεις των διεθνών μετά «για καλό κλίμα», δείχνουν πόσο αιφνιδιάστηκαν από το 0-0 και την κακή εμφάνιση. Είπε κανείς πως δεν έχουν καλό κλίμα στα αποδυτήρια, για να το επισημάνουν εκείνοι τόσες φορές;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ