OPINIONS

Σβήνει το άλλοθι της διαιτησίας

Σβήνει το άλλοθι της διαιτησίας
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Καμία διαιτησία δεν έχει πρόθεση ως τώρα και μέχρι στιγμής τα λάθη των ρέφερι σε Αγρίνιο, Τούμπα και Λάρισα είναι ανθρώπινα. Ο Πάνος Βόγλης αναρωτιέται όμως αν θέλουμε τελικά τα ανθρώπινα λάθη.

Αν κάτι καλό μπορεί να προκύψει στο εφετινό πρωτάθλημα, θα αφορά τον τομέα της διαιτησίας. Πιο σωστά το «τα ρίχνουμε όλα στη διαιτησία και καθαρίζουμε». Τακτική που εφαρμόζει με μεγάλη συνέπεια εδώ και 3 χρόνια ο Παναθηναϊκός και που υιοθετούν όλες οι ομάδες, ανάλογα την περίσταση.

Να εξηγήσουμε ευθύς εξαρχής τον τίτλο. Σβήνει, σταδιακά, μέρα με τη μέρα, αγωνιστική με την αγωνιστική. Δεν έχει σβήσει ακόμη. Θα υπάρχει για ένα διάστημα και μένει να δούμε τι θα συμβεί μετά τις εκλογές της ΕΠΟ, που τις περιμένουμε πια στην Ελλάδα, περισσότερο και από τις Εθνικές εκλογές, ακόμη και εκείνες των ΗΠΑ με τον…μύθο Ντόναλντ Τραμπ και την Χίλαρι.

ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΘΕΣΗ ΩΣ ΤΩΡΑ

Πάντως αυτή η αγωνιστική που μας πέρασε (με την απαραίτητη υποσημείωση πως το κείμενο γράφεται πολλές ώρες πριν το ματς της ΑΕΚ με τον Ηρακλή), όπως και οι δύο προηγούμενες αρχίζουν να προβληματίζουν τις ΠΑΕ. Όχι σε αγωνιστικό επίπεδο, αλλά στο αγαπημένο τους επικοινωνιακό. Διότι φίλες και φίλοι, αν ασχοληθούμε με την ουσία –το πόσο κακοφτιαγμένες ομάδες έχουμε ως επί το πλείστον- θα χάσουμε τη μπάλα. Δε μας συμφέρει ως ΠΑΕ, γι’ αυτό τα ρίχνουμε στη διαιτησία, στην ΕΠΟ, στον Κοντονή, στα κανάλια, στα ΜΜΕ γενικότερα, στον Ομπάμα, όπου μας βολεύει τέλοσπαντων, για να αποφύγουμε την αναμέτρηση με την αλήθεια και τον εαυτό μας.

Μόνο που μάλλον το πράγμα ζορίζει πλέον. Εξηγούμεθα. Αποκλείεται οι διαιτητές από τη μία μέρα στην άλλη, να έγιναν επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ και βάλε. Αλλά το βλέπεις, καμία διαιτησία ως τώρα δεν έχει πρόθεση να σε σκοτώσει.

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΛΑΘΗ ΣΕ ΑΓΡΙΝΙΟ, ΤΟΥΜΠΑ, ΛΑΡΙΣΑ

Φώναξε ο Παναθηναϊκός για το οφσάιντ του Μπεργκ στο Αγρίνιο. Ναι, δίκιο είχε, μόνο που μιλάμε για πολύ οριακή φάση και κυρίως η γενικότερη διαιτησία, δεν είχε πρόθεση να παίξει εις βάρος του τριφυλλιού. Άρα οι πράσινοι φώναξαν, για να φωνάξουν.

Ο ΠΑΟΚ δεν πήρε πέναλτι στην Τούμπα με την Ξάνθη, είχε και μερικά ανάποδα σφυρίγματα. Κλάιν-μάιν που λένε και στο Βορρά. Ο ρέφερι δεν είχε καμία όρεξη και πρόθεση αν παίξει κόντρα. Το 50-50 κυνήγησε και κάπου του έφυγε. Οκ, συμβαίνει. Αύριο θα ευνοηθεί ο ΠΑΟΚ κάπου αλλού.

Ο Ολυμπιακός τα βρήκε μπαστούνια στη Λάρισα, υπάρχει μία μουρμούρα για τον διαιτητή, καθώς σφύριξε πολύ και ανέχτηκε το σκληρό μαρκάρισμα των γηπεδούχων. Ναι, μόνο που το καθαρό μάτι, βλέπει πως η ομάδα διαιτητών δεν έπαιξε έδρα, ούτε κόντρα τον Ολυμπιακό. Καμία προτίμηση υπέρ της ΑΕΛ. Προσπάθησε να μοιράσει στη μέση και τα σπόρια.

ΟΙ "ΣΤΗΜΕΝΟΙ" ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

Αυτά νομίζω τα βλέπουν όλοι πλέον και αυτομάτως, καταλαβαίνουν πως αλλάζει το πράγμα. Οι παραδοσιακές φωνές «για τους στημένους διαιτητές» και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα δεν φέρνουν ως τώρα το αποτέλεσμα που είχαν στο πρόσφατο παρελθόν.

Και αυτό συμβαίνει γιατί στις πρώτες τρεις αγωνιστικές δεν βλέπουμε «στημένους διαιτητές». Απαραίτητη διευκρίνιση. Στην Ελλάδα με τη φράση «ο διαιτητής ήταν στημένος», που ακούγεται από επίσημα και ανεπίσημα χείλη, εννοούμε δύο πράγματα: Το ένα πως ο διαιτητής τα παίρνει από κάποιον για να αδικήσει μία ομάδα και το άλλο, πως δεν τα παίρνει, αλλά από αντιπάθεια έχει πρόθεση να παίξει 100-0 εις βάρος μία ομάδας. Και τα δύο επιφέρουν το ίδιο αποτέλεσμα, απλώς τα κίνητρα αλλάζουν.

Τέτοια διαιτησία δεν είδαμε ρε παιδιά, εκτός αν μου ξέφυγε κάτι. Προφανώς θα υπάρξουν αντίθετες φωνές με αυτό που γράφουμε, αλλά νομίζω λιγότερες από ότι στο παρελθόν. Η φάση του Μπεργκ στο Αγρίνιο, είναι λάθος υπόδειξη που οφείλεται σε κακή θέση του βοηθού. Δεν είναι «στημένη υπόδειξη». Τεράστια διαφορά.

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΛΑΘΗ;

Επίλογος. Φτάνει η ώρα της κρίσης. Με τα ανθρώπινα λάθη των διαιτητών, εμείς οι ουδέτεροι μπορούμε να ζήσουμε. Οι ΠΑΕ μπορούν; Ιδού η απορία που έλεγε και ο Σέξπιρ. Να ζει κανείς (με το κάτι σαν 50-50) ή να μη ζει (και να θέλει εύνοια, ακόμη και αδικία για να πετάει τη μπάλα στην εξέδρα);

Photo Credits: Action Images

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Γεωργακόπουλος: Πρώτα κάνεις κορμό και μετά πειράματα...
Καίσαρης: 4-4-Fucked up-2
Τσάρλυ: Επιτέλους έχουμε πρωτάθλημα
Σερέτης: "Χ"ειρόφρενο με αστοχία-σημαιάκι
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ