OPINIONS

Ρέφερι θέλουμε ή πυροσβέστη;

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ / ΟΣΦΠ - ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ / CHAMPIONS LEAGUE / OLYMPIAKOS - JUVENTUS / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
Μπορμπαλάν EUROKINISSI

Ο Πάνος Βόγλης γράφει για την απόφαση ορισμού ξένου διαιτητή στον τελικό του Κυπέλλου, τα προβλήματα που δημιουργεί αυτή η επιλογή και τα... μεγαλύτερα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Προσπαθώ να καταλάβω κάτι. Ο Βίτορ Μέλο Περέιρα θεωρεί τους Έλληνες διαιτητές τόσο κακούς, ώστε να μην υπάρχει ένας να σφυρίξει τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος; Αν ναι, τότε ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ με αυτή τη λογική του χρόνου να διευθύνουν τους μεγάλους αγώνες της Σούπερ Λίγκας ο Σιδηρόπουλος, ο Παπαπέτρου, ο Ζαχαριάδης και όλοι οι διεθνείς ή κάποιος από τους ανερχόμενους Έλληνες διαιτητές.

Πώς τους βγάζουν άχρηστους τώρα για ένα ματς και του χρόνου θα τους πουν «όχι ρε, τι άχρηστοι, μια χαρά είστε, απλώς οι ξένοι είναι καλύτεροι». Δε γίνονται αυτά τα πράγματα. Αν ο κύβος ερρίφθη και πάμε σε λογική ξένων διαιτητών γενικά, τότε πάσο, αν και το τάιμινγκ και ο τρόπος δεν είναι αυτό που λέμε «by the book». Αλλά ας είναι. Επειδή όμως δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο, αλλά προφανέστατα ο Περέιρα, πιθανώς και ο Γραμμένος φοβήθηκαν ότι θα γίνει μπουρλότο το ματς με ένα λάθος σφύριγμα, κατέφυγαν στην «εύκολη» και εντελώς λανθασμένη επιλογή του ξένου ρέφερι. «Ξένο φέραμε, τι άλλο να κάναμε»; Έτοιμο το επιχείρημα.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Να τα βάλουμε σε μία σειρά και να τα εξηγήσουμε. Η επιλογή είναι λάθος διότι αποτελεί παραδοχή πως ο Περέιρα δεν κάνει καλή δουλειά και η διαιτησία εφέτος ήταν χειρότερη από πέρυσι. Δε νομίζω πως ισχύει κάτι από τα δύο. Ξέρω το επιχείρημα. «Δεν έχει να κάνει με τους διαιτητές, αλλά με το άρρωστο περιβάλλον του ποδοσφαίρου μας, την αντιπαλότητα που ξεπερνάει τα όρια, το μίσος κτλ». Σωστό αυτό, ωστόσο με το να πάρουμε ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΑΤΣ τη σφυρίχτρα από τους Έλληνες διαιτητές (που προφανώς δεν είναι οι καλύτεροι του κόσμου) δεν λύνουμε το πρόβλημα. Αντιθέτως, το διογκώνουμε. Το πλαίσιο που δρουν είναι το πρόβλημα, όχι οι ίδιοι οι διαιτητές. Αυτοί αποτελούν μέρος του προβλήματος.

Την Τετάρτη διαρροή ότι πάμε για ξένο διαιτητή. Την Πέμπτη ανακοινώνεται ο Ισπανός Μπορμπαλάν, οι Έλληνες διαιτητές βράζουν, η ΑΕΚ βγάζει ανακοινώσεις, ο ΠΑΟΚ δεν ασχολείται αλλά νιώθει ικανοποιημένος και η ΚΕΔ άβουλη. Σόρρυ, αλλά το θέμα μας δεν πρέπει να είναι ο διαιτητής του τελικού. Πέρυσι να θυμίσω πως οι ανεγκέφαλοι σφάχτηκαν πριν ξεκινήσει ο τελικός! Εφέτος οι φίλοι του ΠΑΟΚ ήταν κύριοι παρά τα μπρος-πίσω του Κομίνη στην Τούμπα στο περίφημο «μετράει-δεν μετράει»!

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Οι διοικήσεις (όχι μόνο ΑΕΚ και ΠΑΟΚ φυσικά) είναι το πρόβλημα, ο τρόπος που εκφράζονται, τα αρρωστημένα-εξαρτημένα ΜΜΕ και οι κραυγές μίσους. Όχι από τους διαιτητές, από όλους εκείνους που δεν ανέχονται την ήττα και ψάχνουν δικαιολογίες και εχθρούς.

Πιθανολογώ ότι ο Μπορμπαλάν θα έρθει, θα το διασκεδάσει, θα τα πάει καλά και αν κάνει και κανένα λάθος, ουδείς θα μιλήσει, γιατί πώς να έχει δόλο ο ξένος; Γίνεται; Όχι φυσικά. Δηλαδή αν χάσει ο ΠΑΟΚ το τρόπαιο από ένα οφ σάιντ τρία μέτρα, θα πει «έλα μωρέ δεν πειράζει, τουλάχιστον ο άνθρωπος είναι καθαρός». Τι λέτε ρε παιδιά; Άρα του χρόνου στα μεγάλα ντέρμπι ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να δούμε Έλληνα ρέφερι. Γιατί ή δόλο θα έχει ή θα φοβάται ή θα είναι άσχετος. Ωραία λογική. Αν εσείς δεν βλέπετε πρόβλημα σε αυτό, δεν μπορώ να σας βοηθήσω περισσότερο.

Φανταστείτε να δουλεύετε στον ΙΔΙΩΤΙΚΟ τομέα, να σας κράζουν ότι δεν είστε καλοί –εκείνοι που σας κράζουν είναι χειρότεροι από εσάς φυσικά- και όταν θα έρθει η στιγμή να κάνετε μία μεγάλη παρουσίαση, ένα σημαντικό έργο, μία εκπομπή, κάτι που δικαιούστε, θα φέρουν τον ξένο «γιατί αυτός τα ξέρει καλύτερα φίλος. Για σένα το κάνουμε». Τότε γιατί να σας πληρώνουν ρε αδέρφια; Για το (αντίστοιχο) Πλατανιάς-Ατρόμητος;

Συνεχίζουμε να κοιτάζουμε τη μικρή εικόνα. Ένα ματς. Και χάνουμε τη μεγάλη. Το ποδόσφαιρο συνολικά.

Υ.Γ.1 Η ΠΑΕ ΑΕΚ σωστά τα γράφει. Ωστόσο και εκείνη είναι συνυπεύθυνη για όσα γίνονται σήμερα. Και ο ΠΑΟΚ και όλοι. Άρα, όταν τα γράφουμε καλοί είμαστε. Όταν πρέπει να τα κάνουμε πράξη αρχίζουν τα προβλήματα. Ας είναι. Οι ΠΑΕ θα τα λουστούν, όπως ήδη τα λούζονται με την απαξίωση του προϊόντος τους.

Υ.Γ.2 Πολλοί λένε ότι «του χρόνου με το VAR δεν πειράζει να έχουμε Έλληνες διαιτητές. Το βίντεο θα δώσει λύση». Θα δώσει, αλλά η λογική της απαξίωσης από την ίδια την αρμόδια επιτροπή (ΚΕΔ) δεν θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ