OPINIONS

Πείρα και ποιότητα

Croatia's Dejan Lovren celebrates after Croatia's Mario Mandzukic scored his side's second goal during the semifinal match between Croatia and England at the 2018 soccer World Cup in the Luzhniki Stadium in Moscow, Russia, Wednesday, July 11, 2018. (AP Photo/Frank Augstein)
Croatia's Dejan Lovren celebrates after Croatia's Mario Mandzukic scored his side's second goal during the semifinal match between Croatia and England at the 2018 soccer World Cup in the Luzhniki Stadium in Moscow, Russia, Wednesday, July 11, 2018. (AP Photo/Frank Augstein) AP PHOTO/FRANK AUGSTEIN

Η Κροατία της εμπειρίας και της ποιότητας, νίκησε την Αγγλία του ενθουσιασμού και της φρεσκάδας. Δίκαιη πρόκριση στον τελικό, για την ομάδα που το ζήτησε περισσότερο.

Ο Ορέστης Καρνέζης (που παρεμπιπτόντως την Τετάρτη του ημιτελικού είχε τα γενέθλια του) το είχε πει πριν ξεκινήσει το Μουντιάλ: " Η μεγάλη έκπληξη θα είναι η Κροατία. Θα το δείτε, θα πάει μακριά". Κάποιοι την πέρασαν στα ψιλά τη δήλωση του. Λογικό. Κάποιοι άλλοι απλώς είπαν ότι " ΟΚ, το λέει γιατί η Κροατία μας απέκλεισε και το έχει καημό". Και αυτό λογικό.

Η διαφορά είναι πως ο έμπειρος διεθνής κίπερ είδε κάτι που αρκετοί από εμάς δεν είχαμε καταλάβει σε τέτοιο βαθμό. Ότι μετά από χρόνια η Κροατία συνδύασε ποιότητα, εμπειρία και ομαδικότητα. Αυτό τους έλειπε παραδοσιακά. Η ομαδικότητα. Μόνο που στον μεγάλο ημιτελικό απέναντι της βρισκόταν μία ομάδα που έκανε ατού της στο τουρνουά την ομαδικότητα . Την Αγγλία.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟ 1-0

Ως το 68' το "Ιt's coming home" έμοιαζε εφικτό και απόλυτα ρεαλιστικό. Η Αγγλία είχε ανοίξει το σκορ νωρίς, εγκλώβισε την Κροατία στο δικό της ρυθμό, πήγε σε ματς λίγων ευκαιριών, δούλεψε τρομερά τις αλληλοκαλύψεις, έβγαλε όλα τα στοιχεία του ομαδικού πνεύματος στο δικό της μισό γήπεδο, αλλά έκανε ένα μεγάλο λάθος.

Δεν μέτρησε καλά την ποιότητα και την εμπειρία του αντιπάλου. Μόντριτς, Μάντζουκιτς, Πέρισιτς, Ράκιτιτς, -η αποκάλυψη του τουρνουά- Ρέμπιτς. Με αυτούς δεν πας να...σβήσεις το παιχνίδι από το 50’. Γιατί πολύ απλά δεν γίνεται. Η ποιότητα των Κροατών και φυσικά η τεχνογνωσία τους από τέτοιου είδους αγώνες, δεν θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε έναν ημιτελικό χωρίς φάση για ένα ημίχρονο. Αφύσικο. Ναι, με τη Σουηδία ήταν πιθανό. Με την Κροατία με τίποτα.

England head coach Gareth Southgate walks the field at the end of the semifinal match between Croatia and England at the 2018 soccer World Cup in the Luzhniki Stadium in Moscow, Russia, Wednesday, July 11, 2018. (AP Photo/Rebecca Blackwell)
England head coach Gareth Southgate walks the field at the end of the semifinal match between Croatia and England at the 2018 soccer World Cup in the Luzhniki Stadium in Moscow, Russia, Wednesday, July 11, 2018. (AP Photo/Rebecca Blackwell) AP

ΑΝΤΙ ΝΑ ΨΑΞΕΙ ΤΟ 2-0, ΕΠΑΙΞΕ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΤΟ 1-1

Ο Σάουθγκειτ είχε ένα πλάνο. Σε ταχύτητα υπερτερούσε η ομάδα του. Όπως επίσης σε δυνάμεις, σε ενθουσιαμό, σε ομαδικότητα. Πόνταρε στα στοιχεία αυτά και μπήκε με ορμή να πάρει προβάδισμα και ενδεχομένως το μομέντουμ. Τα κατάφερε.

Το γρήγορο γκολ ήταν "ταμάμ" για τους Άγγλους, προκειμένου να κρατήσουν δυνάμεις και να ψάξουν δεύτερο γκολ σε ανοικτό γήπεδο. Μόνο που ξέχασαν κάτι. Να το ψάξουν το γκολ πραγματικά. Με εξαίρεση 1-2 φάσεις μετά το 1-0 του Τρίπιερ στο 5’ οι Βρετανοί επέλεξαν να μπουν στη λογική του "κοιτάζω να μη φάω γκολ, παρά να βάλω". Εννιά στις δέκα φορές με αντίπαλο ισάξιο, πιθανώς και ανώτερο, θα την πατήσεις. Θα το φας το γκολ. Και πολύ άντεξε το πλάνο τους.

ΟΤΑΝ ΞΥΠΝΗΣΕ Η ΚΡΟΑΤΙΑ, ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΦΟΒΗΘΗΚΑΝ ΤΟ ΜΑΤΣ

Στο 68' τα πράγματα άλλαξαν. Η ισοφάριση έδωσε φτερά στα πόδια των Κροατών, πρισσότερο πάντως τους έδωσε αυτό που όλοι ξέραμε πως έχουν σε αφθονία. Αυτοπεποίθηση. Αυτοί οι τεράστιας κλάσης παίκτες δεν γινόταν να αφήσουν τη Ρωσία χωρίς να πουλήσουν ακριβά το τομάρι τους. Σε αυτό τους βοηθάει και το DNA, η ψυχή που πάντα είχαν οι Γιουγκοσλάβοι.

Το ματς γύρισε τούμπα. Η Κροατία άρχισε να πυροβολάει από παντού, έβγαζε αυτοματισμούς και ακόμη και αρνητικοί παίκτες ως το 65’ όπως οι πλάγιοι μπακ, Βρσάλικο και Στρίνιτς, πήραν τα πάνω τους, έκαναν προωθήσεις με θάρρος και πλέον οι Βαλκάνιοι έβγαζαν περισσότερους παίκτες στην αντίπαλη περιοχή και κυρίως με σωστές αποστάσεις. Το απίθανο γκολ του Πέρισιτς κατάφερε μεγάλο πλήγμα στην αγγλική ψυχολογία και φάνηκε αμέσως.

Το βλέμμα του Πίκφορντ, του Γουόκερ, η σαστιμάρα των σέντερ μπακ σε πολλές φάσεις μετά το 1-1 έκαναν μπαμ από μακριά ότι η Αγγλία ελπίζει μόνο σε ένα πράγμα. Να φτάσει ο ημιτελικός μέχρι τα πέναλτι. Εκεί θα μπορούσαν να σώσουν μία παρτίδα -και το γόητρο μίας πατρίδας- που είχε αρχίσει νε γέρνει προς την άλλη πλευρά. Δεν πρόλαβαν. Θέλει και τύχη.

Croatia's Sime Vrsaljko celebrates after his team advanced to the final during the semifinal match between Croatia and England at the 2018 soccer World Cup in the Luzhniki Stadium in Moscow, Russia, Wednesday, July 11, 2018. (AP Photo/Frank Augstein)
Croatia's Sime Vrsaljko celebrates after his team advanced to the final during the semifinal match between Croatia and England at the 2018 soccer World Cup in the Luzhniki Stadium in Moscow, Russia, Wednesday, July 11, 2018. (AP Photo/Frank Augstein) AP

ΜΙΑ ΚΛΑΣΙΚΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΟΛΙΓΩΡΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗ (ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ) ΙΣΤΟΡΙΑ

Η γκέλα τους στο 1-2 της Κροατίας ήταν ένα κλασικό βρετανικό σφάλμα. Μια φάση από τις δεκάδες που έχουν να θυμούνται οι Άγγλοι σε αγώνες της Εθνικής τους. Πάντα υπάρχει ένας μοιραίος παίκτης, μία μοιραία στιγμή, που "αν" γινόταν αλλιώς, θα άλλαζε την ιστορία.

Μία ιστορία που θα γράψει πως σε ένα ακόμη Παγκόσμιο Κύπελλο δεν θα έχουμε το "It’s coming home". Αν μείνουν σε αυτό οι Άγγλοι, τότε θα γκρεμίσουν το οικοδόμημα που χτίστηκε με κόπο και δουλειά τα τελευταία δύο χρόνια. Η ανανέωση του Σάουθγκειτ απέδωσε καρπούς πολύ γρήγορα. Τόσο νεανική ομάδα, δεν είναι απλό να φτάσει στα ημιτελικά ενός Μουντιάλ και μάλιστα να χάσει την πρόκριση στον τελικό στην παράταση.

Την ποιότητα την έχουν, βγάζει μάτι αυτό. Γίνεται απίθανη δουλειά πλέον από τους προπονητές στην Πρέμιερ Λιγκ και τα πρώτα αποτελέσματα αρχίζουν να φαίνονται ακόμη και στην Εθνική. Τη μοναδική που είχε 23/23 παίκτες από το δικό της πρωτάθλημα. Άθλος.

Croatia's Josip Pivaric celebrates after his team advanced to the final during the semifinal match between Croatia and England at the 2018 soccer World Cup in the Luzhniki Stadium in Moscow, Russia, Wednesday, July 11, 2018. (AP Photo/Frank Augstein)
Croatia's Josip Pivaric celebrates after his team advanced to the final during the semifinal match between Croatia and England at the 2018 soccer World Cup in the Luzhniki Stadium in Moscow, Russia, Wednesday, July 11, 2018. (AP Photo/Frank Augstein) AP

ΜΟΝΤΡΙΤΣ, Η ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ

Οι νικητές είναι η πιο μεγάλη έκπληξη του εφετινού Μουντιάλ . Ελάχιστοι έδιναν τύχη στην Κροατία του Ντάλιτς να πάει ως τον τελικό. Ούτε 8αδα δεν την έβλεπαν πολλοί. Ο Ντάλιτς πιστώνεται πως η ομάδα του είχε ρόλους, εκείνος δεν έκανε τρέλες, όλοι αποδέχθηκαν ως ηγέτη και κινητήριο μοχλό της ενδεκάδας τον βιονικό Λούκα Μόντριτς και τα υπόλοιπα τα έγραψε η ιστορία. Φυσικά και η τύχη όταν χρειάστηκε να συμπληρώσει την δεδομένη ικανότητα.

Ο μπαλαντέρ Μόντριτς μπλοκαρίστηκε χθες. Ναι, ο Ντάλιτς τον έβαλε δεκάρι στο 4-2-3-1 που απαρέγκλιτα παρατάσσει την ομάδα του, μόνο που τελικά δεν πέτυχε το στόχο του στο μεγαλύτερο κομμάτι του αγώνα. Θέλησε να τον φέρει πιο κοντά στην επίθεση για να δημιουργήσει καλύτερα, να ελέγξει το ρυθμό και να μην μαρκάρει σαν εξάρι.

Τελικά αυτό δεν βγήκε και έτσι ο αστέρας της Ρεάλ αναγκάστηκε να πάρει πρωτοβουλίες ξεκινώντας τις φάσεις του από πιο πίσω. Η θέληση του, η άρνηση του να ηττηθεί, η ηρεμία του όταν είχε την μπάλα, έδωσαν κουράγιο και στους υπόλοιπους και απλώς χρειάζονταν μία σπίθα. Την άναψαν στο 1-1, στο πρώτο σοβαρό λάθος της αγγλικής άμυνας.

ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΜΠΛΕΞΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΡΟΑΤΕΣ Ο ΝΤΕΣΑΜΠ

Ο τελικός είναι μία άλλη ιστορία. Έχουμε μέρες ως τότε. Έχουμε και καθαρό φαβορί. Τη Γαλλία. Μόνο που με αυτούς τους δαίμονες από τα Βαλκάνια, δεν μπορείς να είσαι ήσυχος. Και μαντεύω πως ο Ντεσάμπ θα προτιμούσε την Αγγλία στον τελικό και όχι την παρέα του Μόντριτς. Τους παίζεις πιο εύκολα τους Άγγλους, είναι λίγο πιο προβλέψιμοι και μονοκόματοι. Με τους Κροάτες μπορεί να μπλέξεις άσχημα. Όπως έμπλεξε η Αγγλία και τελικά γυρίζει σπίτι, λίγες ημέρες νωρίτερα από όσο υπολόγιζαν οι φαν της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Τα χιουμοριστικά tweets για το "it's coming home" της Αγγλίας

Το μήνυμα του Λίνεκερ προς τους Άγγλους διεθνείς

Κροατία, η 13η "παρθένα" σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου

Ένας φωτογράφος συμμετείχε στους πανηγυρισμούς των Κροατών μετά το γκολ του Μάντζουκιτς (VIDEO)

AP Phοto/Frank Augstein/AP Photo/Rebecca Blackwell

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ