OPINIONS

ΠΑΟΚ για "σκότωμα", Ολυμπιακός για μάθημα

ΠΑΟΚ για "σκότωμα", Ολυμπιακός για μάθημα

Ο Πάνος Βόγλης γράφει για τον Ολυμπιακό που αδίκησε τον εαυτό του, τον ΠΑΟΚ που επηρεάζεται από τον κόσμο και τον Αστέρα που για τα δεδομένα του συλλόγου παρουσιάζεται... "τίμιος".

Τώρα που πέρασαν μερικές ώρες από τα ματς, πάγωσαν τα μυαλά, έπεσαν οι σφυγμοί και όλοι αποδέχονται την πραγματικότητα και βλέπουν με πιο καθαρό μάτι την κατάσταση, ελάτε να δούμε τι συνέβη και κυρίως τι πρέπει να συμβεί στη συνέχεια της σεζόν για τους Ευρωπαίους μας. Πυρήνας μας προφανώς ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ και ο Αστέρας Τρίπολης, όμως αξίζει αναφοράς και σε κάποιες άλλες (ξένες) ομάδες που όπως και ο πρωταθλητής Ελλάδας, μπορούσαν το κάτι παραπάνω και τελικά δεν το πέτυχαν.

Οι «αδικημένες» των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, είναι μακράν ο Ολυμπιακός, η Λεβερκούζεν και η Πόρτο. Μόνο που για να είμαστε ακριβείς, πρώτα αδίκησαν τον εαυτό τους και μετά τους αδίκησε ο διαιτητής, οι συγκυρίες και ότι άλλο μπορεί να σκεφτεί κανείς. Η Άρσεναλ συνολικά είναι ανώτερη ομάδα από τον Ολυμπιακό. Στο συγκεκριμένο γκρουπ δεν ήταν και γι’ αυτό είναι πολύ κρίμα για τους ερυθρόλευκους που δεν πέρασαν στους «16». Βέβαια δε θα μπορούσαν να έχουν τελειώσει την πρόκριση νωρίτερα, όμως όταν παίζεις για 2,5 αποτελέσματα και εμφανίζεσαι εσύ αγχωμένος και ο αντίπαλος ανέμελος και ωραίος, τότε εσύ έχεις το πρόβλημα και δε σου φταίει κανείς. Ο Σίλβα ξέρει τι πήγε στραβά, θα το αναλύσει και πιθανώς θα το λύσει. Αρκεί ως έξυπνος άνθρωπος να κάνει πρώτα αυτοκριτική, γιατί τα δικά του λάθη είναι μεγαλύτερα από των παικτών. Και επιτρέψετε μου να πω πως με 1-2 καλούς στόπερ τον Γενάρη, ο Ολυμπιακός μπορεί να κοιτάξει λίγο πιο μακριά στο Γιουρόπα Λιγκ.

Η Λεβερκούζεν για μένα είναι η καλύτερη τρίτη που έμεινε εκτός. Επιθετικά μπορεί να βάλει γκολ με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο, το ρόστερ είναι υψηλών προδιαγραφών, ο προπονητής έχει μοντέρνες ιδέες, αλλά…Αλλά κουβαλάει την αφέλεια των γερμανικών κλαμπ στην αμυντική λειτουργία. Μπορούσε να νικήσει τη Μπαρτσελόνα εκτός έδρας-η μοναδική που πραγματικά το πλησίασε εφέτος. Λύγισε στο τελευταίο δεκάλεπτο. Την πάτησε από την πιο έξυπνη Ρόμα, σε 2 ματς, ωστόσο το αποτέλεσμα ταφόπλακα ήταν η ισοπαλία με τη ΜΠΑΤΕ στη Λευκορωσία την προτελευταία αγωνιστική. Εκεί χάθηκε η πρόκριση για ένα πολύ καλό κλαμπ, με καθαρές ποδοσφαιρικές ιδέες. Η Ρόμα δεν άξιζε να περάσει.

Η Πόρτο αναμφίβολα αποτελεί ομάδα must για τη διοργάνωση. Έχει κατακτήσει το τρόπαιο, κάνει αξιόλογες πορείες, στην έδρα της και στη μέρα της μπορεί να νικήσει οποιονδήποτε –το απέδειξε με τη Μπάγερν πέρυσι- και κατάφερε σε αυτόν τον όμιλο να πάει να παίξει την πρόκριση στο Λονδίνο με την Τσέλσι. Ζαριά. Δεν της έκατσε και προέκυψε το παραμύθι της Ντινάμο Κιέβου του (μαθητή του Λομπανόφσκι) Σέρχι Ρεμπρόφ. Ας πρόσεχε. Μεγάλη απώλεια για τη συνέχεια του Τσάμπιονς Λιγκ.

Το Γιουρόπα είναι δυναμίτης

Και οι τρεις τους θα συνεχίσουν στο Γιουρόπα Λιγκ. Τη διοργάνωση που ζει στη σκιά του Τσάμπιονς Λιγκ και γι’ αυτό αδικείται από οπαδούς, δημοσιογράφους και αρκετούς συλλόγους ανά τον κόσμο. Μόνο που για κάποια κλαμπ, αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για διάκριση, νίκες, έσοδα, πρεστίζ, εμπειρίες, αυτό που λένε στην πιάτσα «σε δουλειά να είμαστε ως την Άνοιξη». Μία απλή ματιά στις «32» που θα συνεχίσουν τον Φεβρουάριο στη διοργάνωση, θα μας πείσει πως ειδικά εφέτος γίνεται της κολάσεως.

Λίβερπουλ, Ντόρτμουντ, Νάπολι, Τότεναμ, Βιγιαρεάλ, Σάλκε, Λάτσιο, Φιορεντίνα, Μαρσέιγ, Σπόρτινγκ, Βασιλεία για αρχή. Και φυσικά Πόρτο, Ολυμπιακός, Λεβερκούζεν, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Σεβίλη ( η κάτοχος δύο συναπτά έτη), Βαλένθια, Γαλατά, Σαχτάρ.

Είπατε τίποτα; Δηλαδή αν κληρωθεί ο Ολυμπιακός με την Ντόρτμουντ, δεν θα είναι ματς επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ; Το μόνο θετικό της φάσης των «32», εντοπίζεται στο ότι μπορεί να σου κάτσει μία «ευνοϊκή» κλήρωση. Μέχρις εκεί. Από κει και πέρα, πρέπει να μοχθήσεις για να φτάσεις ψηλά.

Ο Ολυμπιακός είναι πληγωμένος από την αποτυχία της Τετάρτης. Πρόκειται πάντως για ένα ακόμη μάθημα και μία εξτρά εμπειρία. Οι μίζεροι και οι αδύναμοι στέκονται στις αποτυχίες. Οι δυνατοί και οι έξυπνοι προχωρούν μπροστά.

Η αποτυχία του ΠΑΟΚ, το ταβάνι του Αστέρα

Στην κλήρωση της Δευτέρας για τους «32» του Γιουρόπα Λιγκ, δεν θα υπάρχουν ΠΑΟΚ και Αστέρας Τρίπολης. Δικαίως. Ο μεν πρώτος γιατί το πρότζεκτ του ακόμη βρίσκεται σε εμβρυικό στάδιο και θέλει χρόνο για να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο. Αν φτάσει. Πάντως ο Τούντορ προσωπικά μου αρέσει και αν δεν τον ζαλίσουν με ένα σωρό ανοησίες που ανακαλύπτουμε σε αυτή τη χώρα, μπορεί και να μας παρουσιάσει καλό αποτέλεσμα. Η νίκη επί της Ντόρτμουντ δεν είναι φωτοβολίδα και ας προήλθε από μόλις μία τελική προσπάθεια και φουλ άμυνα. Και κορυφαίο τον ήρωα Γλύκο. Όλοι πιστεύαμε ότι θα φάει 4 και θα πει και ευχαριστώ. Και τελικά έφυγε αλώβητος, κύριος και με ενισχυμένη αυτοπεποίθηση. Σε 2 ματς δεν έχασε κόντρα σε μία πολύ ωραία ομάδα, ανώτερου επιπέδου.

Γι’ αυτό και είναι για «σκότωμα». Ναι για «σκότωμα». Όλος ο οργανισμός δηλαδή από τον Σαββίδη ως τον τελευταίο υπάλληλο. Αλήθεια δεν βλέπουν πως η ομάδα που χτίζουν (με όχι και τόσο φαντεζί υλικά) έχει δυνατότητες; Ότι μπορεί να φτάσει εκεί που θέλουν, αρκεί να της δώσουν χρόνο, ηρεμία και σωστή νοοτροπία; Ο Τούντορ ταιριάζει στον ΠΑΟΚ και έχει μοντέρνες ιδέες. Ο Άρνεσεν είναι επαγγελματίας που θα κάνει και λάθη στις επιλογές. Ο Σαββίδης έχει χρήματα και όραμα. Και ο κόσμος είναι πολύς, φανατισμένος και διψάει για διακρίσεις. Πόσες άλλες ομάδες στην Ελλάδα έχουν όλα τα παραπάνω συστατικά; Και αντί να χτίζουν καθημερινά και κάτι, εκείνοι επηρεάζονται από τις φωνές του κόσμου (για τον Κάκο, τον Σαλπιγγίδη, το παρακράτος που μας κυνηγάει, τις μεταγραφές) και το πρωί βάζουν ένα λιθαράκι, αλλά πάνε οι ίδιοι κρυφά το βράδυ για να γκρεμίσουν το μισό οικοδόμημα. Έτσι δεν γίνεται δουλειά.

Ο δε Αστέρας, συμπαθέστατη ομάδα, με συγκεκριμένο ταβάνι εντός και εκτός Ελλάδας. Και για να τα λέμε όλα, ξοδεύει παραπάνω χρήματα σε σχέση με εκείνα που θα έπρεπε, βάση του κόσμου που πάει στο γήπεδο, των εσόδων που έχει κτλ…Αυτό είναι στα συν της ιδιοκτησίας που βλέπει σοβαρά την επένδυση της. Η πρόκριση θα έρθει κάποια στιγμή, αλλά θα αποτελεί την εξαίρεση και όχι τον κανόνα. Ειλικρινά απορούμε γιατί οι κάτοικοι της Τρίπολης φέρονται έτσι στην ομάδα που φέρνει στην πόλη διακρίσεις, τουρισμό, κάτι να ασχολούνται από αθλητικής πλευράς σε τελική ανάλυση. Κάτι θα υπάρχει που δεν το γνωρίζω.

ΥΓ: Στον Παναθηναϊκό πρέπει να καταλάβουν ότι το να χαίρονται ένα βράδυ με την αποτυχία του Ολυμπιακού είναι φυσιολογικό και καθόλου επιλήψιμο. Καλά κάνουν. Πάνω σε αυτό όμως δεν γίνεται να χτίσουν τη δική τους πρόοδο. Ούτε την ψυχολογία τους για τη συνέχεια. Μόνο με σωστές αποφάσεις και δουλειά χωρίς λόγια. Τα πολλά λόγια (και οι πολλές ανακοινώσεις) είναι φτώχια. Και όπου φτωχός και η μοίρα του. Μόνο που ο Παναθηναϊκός δεν είναι «φτωχός», αντιθέτως είναι πολύ πλούσιος. Αρκεί να καταλάβει που βρίσκεται ο πλούτος του. Στο DNA του βρίσκεται και πρέπει να το αξιοποιήσουν επιτέλους και όχι να το απαξιώνουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ