OPINIONS

Ο Πεπ των… φτωχών

Ο Πεπ των… φτωχών

Ο Πάνος Βόγλης σχολιάζει την δουλειά του Μαουρίσιο Ποτσετίνο στην Τότεναμ και τι λείπει από τους "Spurs" για να πατήσουν κορυφή, ενώ έχει και ένα υστερόγραφο για ΑΕΚ και Κετσπάγια.

Κανονικά από πέρυσι θα έπρεπε να ήταν στραμμένοι οι προβολείς πάνω του, όμως έπεσαν πάνω στον τυφώνα Λέστερ. Ξέρετε σε αυτά τα φυσικά φαινόμενα που συμβαίνουν μία φορά κάθε 100 χρόνια και έχουμε να τα μνημονεύουμε για όλη μας τη ζωή.

Για μένα την καλύτερη μπάλα πέρυσι την έπαιζε με διαφορά η δική του Τότεναμ. Όμως ποιος ασχολείται με τον δεύτερο που τερμάτισε και τρίτος στην τελευταία αγωνιστική; Σχεδόν κανείς.

Μόνο όσοι αναζητούν το καλό ποδόσφαιρο, τη δουλεμένη ομάδα και στα δύο μισά του γηπέδου, που ξέρει να παίζει άμυνα, αλλά παράλληλα και να οργανώνει επιθέσεις με σχέδιο από τα μετόπισθεν.

Ο Μαουρίσιο Ποτσετίνο, είναι ο Πεπ των φτωχών. Δηλαδή, χωρίς φοβερό μπάτζετ, χωρίς παίκτες πρώτης γραμμής σε όλες τις θέσεις, αλλά σαφώς ποιοτικούς και εξελίξιμους, προσπαθεί και παίζει κανονικό ποδόσφαιρο.

Προσπαθεί και παίζει ελκυστικό ποδόσφαιρο. Δεν χτυπάει αντίπαλους παίκτες, δεν παίζει βρώμικα, δέχεται δύσκολα γκολ, διότι δεν της κάνουν πολλές τελικές προσπάθειες οι αντίπαλοι της.

Διαθέτει ποιότητα μεσοεπιθετικά, όλοι οι παίκτες ξέρουν πώς να βγάζουν τη μπάλα μπροστά, όχι με μπαλιές 30-40 μέτρων, αξιοποιεί τα υπερ-όπλα Σον, Άλι, Κέιν, μπορεί να παίρνει πράγματα και από αναπληρωματικούς χωρίς να φαίνεται η απουσία των βασικών.

Ε, στην Αγγλία που μέχρι να πάνε Κλοπ και Πεπ, δεν είχαν ανακαλύψει το κανονικό και μοντέρνο ποδόσφαιρο, η Τότεναμ έκανε πολλά παραπάνω από το κανονικό.

Τι της λείπει; Ίσως η προσωπικότητα να τελειώνει μερικά ματς, να παίρνει περισσότερα ντέρμπι και στο τέλος της διαδρομής να κόβει πρώτη τα νήμα. Η Τότεναμ του Ποτσετίνο δε θυμίζει τη Λίβερπουλ σε θέματα αυτοχειρίας, κάνει όμως σημαντικές γκέλες.

Εφέτος ο έξυπνος Αργεντινός τεχνικός παρουσιάζει μία ακόμη πιο πειστική και σκληρή εκδοχή της δικής του Τότεναμ. Στο γήπεδο της δεν έχει δεχθεί γκολ, μακριά από αυτό μόλις τρία.

Πέρυσι ήταν σταθερά ψηλά σε αμυντικές και επιθετικές επιδόσεις. Συνεχίζει. Μία ομάδα που έχει χημεία, συνοχή, σωστές αποστάσεις, πλάνο που κάνει τη διαφορά.

Όχι, προφανώς και δεν θα πάρει το πρωτάθλημα, γιατί σε βάθος χρόνου, νομίζω η Σίτι θα καλουπώσει της αδυναμίες της. Η απώλεια του Ντε Μπράουνε είναι και για τον Πεπ, καθοριστική. Άλλη ομάδα χωρίς αυτόν. Όμως στο τέλος βλέπω Σίτι.

Θα ήθελα να δω Τότεναμ, όχι μόνο γιατί είμαι οπαδός της. Αυτό είναι αδιάφορο. Δεν κρίνουμε οπαδικά εδώ μία ομάδα. Αν έπαιζε χάλια η Τότεναμ, δεν θα μου άρεσε να φτάσει ψηλά.

Θέλω να τη δω ψηλά όμως, γιατί παίζει πολύ ποιοτικό ποδόσφαιρο, χαίρεσαι να τη βλέπεις, δημιουργεί, παίζει πιο ώριμα από ποτέ και αν δεν προκύψει κάτι δραματικό, πιστεύω θα συνεχίσει να μας τραβάει το βλέμμα.

Τσέλσι και Γιουνάιτεντ, δεν τις βλέπει καν. Η μέρα με τη νύχτα. Η Λίβερπουλ εξακολουθεί να έχει πρόβλημα σε κλειστούς χώρους, η Άρσεναλ δεν έχει διάρκεια, η Σίτι είναι καλύτερη.

Ο Ποτσετίνο όμως πιστεύει στο ρόστερ του περισσότερο από τους άλλους. Φαίνεται πως ο Γκουαρδιόλα, θα ήθελε να διώξει 2-3 ακόμη και να φέρει άλλους. Ο Κλοπ θα ήθελε να έχει άλλους αμυντικούς.

Το πρωτάθλημα δεν το παίρνει πάντα η ομάδα που παίζει καλύτερα. Συνήθως το παίρνει εκείνη που έχει όλο το πακέτο και κυρίως διάρκεια και αποτελεσματικότητα. Νομίζω πως η Τότεναμ δεν θα τερματίσει πρώτη. Ο Ποτσετίνο όμως σε λίγο καιρό θα βρίσκεται σε πάγκο μεγαλύτερου κλαμπ.

ΥΓ. Για τα λάθη του Κετσπάγια γράφτηκαν πολλά. Μόνο που ουσία έχει αυτά να τα βλέπεις πριν γίνει ένα ντέρμπι που σε ξεγυμνώνει. Και όλη την εβδομάδα με εξαίρεση 3-4 συναδέλφους (και πολλούς λέω) δε διάβασα πουθενά αλλού για τον «παλαιομοδίτη Τιμούρ» και την «έλλειψη σχεδίου της δικής του ΑΕΚ».

Κάτι άλλα διάβαζα, διθυραμβικά για την Ένωση και ειρωνικά για τον Ολυμπιακό. Δείγμα του πόσο μακριά παραμένουμε ακόμη από αυτό που λέγεται «ξέρω τι βλέπω, άρα ξέρω και τι να περιμένω και πώς να το κρίνω». Ως τότε, θα αλλάζουμε γνώμη, συναισθήματα, πρωτοσέλιδα από βδομάδα σε βδομάδα. Χωρίς νόημα και φυσικά χωρίς αυτοκριτική. Μόνο κριτική, στον κάθε Τιμούρ.

Και για να γίνω πιο ξεκάθαρος, τον Κετσπάγια αν ήμουν διοίκηση της ΑΕΚ δεν θα τον έπαιρνα το καλοκαίρι, καθώς αποκλείεται να μου παρουσίασε το σχέδιο του για την ομάδα και να έμοιαζε με της… Μπαρτσελόνα. Μάλλον θα τους είπε για σφιχτή άμυνα, δυνατά, γερά και τα γνωστά. Γιατί τον πήραν τότε; Αυτό το στυλ ποδοσφαίρου οραματίζονται για την ομάδα τους;

Το να διώχνεις πάντως έναν προπονητή, επειδή δε νίκησε στο «Καραϊσκάκη» σε ματς που ΜΟΝΟ ο οργανισμός ΑΕΚ πίστευε πως θα το πάρει εύκολα, συγγνώμη, είναι παραλογισμός. Ναι, ο Ολυμπιακός δεν ήταν στα καλύτερα του, αγωνιστικά. Η ΑΕΚ ήταν; Αν πιστεύουν ότι ήταν, τότε το πρόβλημα είναι βαθύτερο από τη λάθος επιλογή Κετσπάγια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ