OPINIONS

Ο Νταμπίζας παράγοντας σταθερότητας

Ο Νταμπίζας παράγοντας σταθερότητας
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η παρουσία του Νίκου Νταμπίζα συσπειρώνει τον κόσμο, πείθει τον Γιώργο Δώνη να πει το "ναι" και υποχρεώνει όποιον και αν αναλάβει, να ακολουθήσει το πλάνο του τεχνικού διευθυντή.

Πώς αλλάζουν οι καιροί; Ο Νίκος Νταμπίζας σήμερα αποτελεί κατά γενική ομολογία τον βασικό παράγοντα σταθερότητας και σωστής δουλειάς στον Παναθηναϊκό. Ούτε η νυν διοίκηση, ούτε η επόμενη, ούτε καν ο Γιώργος Δώνης. Μια χαρά είναι ο Δώνης και ίσως πολυτέλεια για τον σημερινό Παναθηναϊκό, αλλά πιστεύω ότι και εκείνος δεν θα έλεγε το ναι, αν δεν υπήρχε στο τιμόνι της ομάδας ο Νταμπίζας.

Ο 44χρονος πρωταθλητής Ευρώπης αναμφίβολα θυμάται το ξεκίνημα του στον Παναθηναικό προ πενταετίας. Αμφισβήτηση, «γαύρος», φραστικά επεισόδια, ακόμη και προπηλακισμοί κανονικοί έξω από τη Λεωφόρο. Γράφαμε τότε (σε άλλη γωνιά των ΜΜΕ) και επιμένουμε και σήμερα, πως βασικό κριτήριο για έναν επαγγελματία πρέπει να είναι η δουλειά του και οι γνώσεις του. Όχι το ποδοσφαιρικό παρελθόν του. Εκτός αν μιλάμε για ακραία περιστατικά που σηκώνουν άλλη κουβέντα.

ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΙΟΥΧΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ

Ο Νταμπίζας είχε κριθεί πριν αναλάβει επειδή κάποτε έπαιξε στον Ολυμπιακό. Λάθος. Σήμερα λοιπόν, δεν ακούγεται κιχ και ευτυχώς δηλαδή, διότι πραγματικά θα απορούσαμε αν οι φίλοι του Παναθηναϊκού ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν. Η ομάδα ως μέγεθος και ιδέα είναι τεράστια. Ως brand name έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα, ως αγωνιστικό επίπεδο θα κινδυνεύσει του χρόνου να μην βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα και προφανώς στη «Σούπερλιγκ 1», αν περάσει το (πολύ έξυπνο και σωστό) πλάνο Βασιλειάδη. Αυτό ελπίζω να το βλέπουν όλοι. Προφανώς το βλέπουν και γι’ αυτό όχι μόνο δεν είχαν τις ίδιες αντιδράσεις, αλλά χάρηκαν κιόλας με την επιστροφή του Νταμπίζα, καθώς στην προηγούμενη θητεία του είχε επιτελέσει άριστο έργο, με χαμηλό μπάτζετ και χωρίς διάθεση αυτοπροβολής.

ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ, ΠΙΕΜΠΟΝΓΚΣΑΝΤ Ή ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ;

Το ερώτημα λοιπόν είναι το εξής: Θα μπορέσει ο νέος τεχνικός διευθυντής να δουλέψει όπως επιθυμεί ή θα βρει εμπόδια στο έργο του; Το ρωτάω διότι μου φαίνεται λίγο παράξενη η διοικητική κατάσταση στην ομάδα. Ο Αλαφούζος φεύγει αλλά επιλέγει τα βασικά πρόσωπα που θα τρέξουν την ομάδα. Νταμπίζα και Δώνη. Ο Πιεμπογκσάντ τα δέχεται χωρίς αντίρρηση και μέσα σε ένα ραντεβού λίγων λεπτών μαζί τους, δεν λέει απλώς το ναι, αλλά συναινεί σε ότι του λένε. Εσάς δεν σας φαίνεται κάπως περίεργο αυτό;

Την ίδια στιγμή ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος λέει παντού πως το πλάνο του θα προχωρήσει με τις ευλογίες της Κυβέρνησης και μετά θα καταθέσει πρόταση να πάρει την ΠΑΕ. Σε ποιον θα την καταθέσει; Στον Αλαφούζο ή στον Ταϊλανδό επιχειρηματία;

Και εν πάση περιπτώσει, ό,τι και αν συμβεί, ο Νταμπίζας θα μείνει στο πόστο του να συνεχίσει τη δουλειά του ή αν αλλάξουν τα πράγματα θα του πουν "Νίκο, ευχαριστούμε, αλλά ο νέος ιδιοκτήτης θα φέρει έναν δικό του κτλ κτλ".

Όλα τα παραπάνω θα τα απαντήσει ο χρόνος. Στο σήμερα φαντάζομαι ότι οι Νταμπίζας-Δώνης έχουν πάρει κάποιες εγγυήσεις τουλάχιστον για την εφετινή σεζόν και θα έχουν υπογραφεί σχετικά συμβόλαια. Δεν είναι παιδάκια, αλλά κανονικοί επαγγελματίες όλοι. Απλώς υπάρχει ένα κενό σε αυτήν την ιστορία και μακάρι να μην την πληρώσει ο πολύ ικανός τεχνικός διευθυντής που γύρισε στο "τριφύλλι". Η επόμενη χρονιά θα είναι πολύ κρίσιμη για το μέλλον του Παναθηναϊκού. Και το φετινό καλοκαίρι ήδη δείχνει πολύ μπλεγμένο.

ΠΛΑΝΟ ΜΕ ΔΩΝΗ, ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΔΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Είναι σαφές πως οι πράσινοι και εφέτος θα έχουν ένα ρόστερ, διαφορετικό από αυτό που έχουν στο μυαλό τους οι οπαδοί. Μόνο που τα προηγούμενα χρόνια με τις δεκάδες αποτυχημένες μεταγραφές προκοπή και καλή μπάλα δεν είδαν στη Λεωφόρο. Με εξαίρεση τη σεζόν 2013-2014 όταν και πήραν το Κύπελλο. Θυμάστε τους παίκτες; Κάτι αντίστοιχο με τα τωρινά δεδομένα. Εντάξει, ίσως λίγο χειρότερα τώρα. Η ηλικία δεν είναι το πρόβλημα. Δείτε σας παρακαλώ το Μ.Ο. ηλικία της Σίτι και θα καταλάβετε. Οι επιλογές είναι το ζητούμενο και αν θα βρεθεί ένας Μπεργκ όπως τότε για να κάνει πιο εύκολη τη δουλειά των υπολοίπων.

Γι’ αυτό σας λέω. Ο Νταμπίζας είναι η μόνη εγγύηση στην επόμενη ημέρα της ομάδας. Και μετά η εξυπνάδα και η ικανότητα του Δώνη να πάρει μία ομάδα του 4 και να την ανεβάσει στο 7. Σε ένα δύσκολο καλοκαίρι, μπαίνουν σωστές βάσεις στην ομάδα. Μακάρι να μην τα γκρεμίσουν όλα, όσοι κόπτονται για το καλό του συλλόγου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ