OPINIONS

Νταμπίζας, η μόνη λύση

Νταμπίζας, η μόνη λύση
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Πάνος Βόγλης γράφει για την επιλογή του Νίκου Νταμπίζα ως τεχνικού διευθυντή στον Παναθηναϊκό, το λάθος που θα διορθωθεί και τη συνέπεια που πρέπει να υπάρξει σε έργα.

Ανήμερα του τελικού του Europa League, στην COSMOTE TV, είχαμε καλεσμένο με τον Αβραμίδη στο στούντιο τον Νίκο Νταμπίζα. Ήταν η πρώτη μας επιλογή καλεσμένου και ο λόγος πολύ απλός.

Γνώστης του ποδοσφαίρου, της αγοράς, των ομάδων, με άποψη για το μοντέλο του Άγιαξ, για τη λογική του Μουρίνιο και σίγουρα άνθρωπος που έχει αποδείξει πως μπορεί να σε πάει λίγο παρακάτω σε ποδοσφαιρική γνώση. Και αυτό γιατί έχει επενδύσει σε αυτήν και συνεχίζει να το κάνει.

Αυτό που μας έκανε εντύπωση και το καταθέτουμε, ήταν πως σε ερωτήσεις τρόπον τινά «οφ δε ρέκορντ», κατά τη διάρκεια του ματς όταν δεν ήμασταν αέρα, απάντησε πολύ ήρεμα, πολιτισμένα, χωρίς πάθη και κόμπλεξ.

Διότι αν είχε κόμπλεξ, πολύ άνετα θα μπορούσε να βγάλει χολή για τον Παναθηναϊκό (σε σχετική ερώτηση), να πει ένα σωρό κατηγορίες για πρόσωπα και καταστάσεις. Και θα είχε και δίκιο στα περισσότερα. Εκείνος απλά τόνισε πως «κάποια στιγμή είχαμε διαφορετική φιλοσοφία για τα πράγματα. Συμβαίνει. Δεν κρατάω κακίες, διότι μιλάμε για δουλειές. Υπάρχουν περίοδοι που θα ταυτίζονται οι απόψεις και περίοδοι που θα συμβαίνει το αντίθετο». Τόσο απλά. Επαναλαμβάνω, η κουβέντα ήταν χαλαρή, εκτός αέρα και άνετα θα μπορούσε να βγάλει κάτι άλλο αν ήθελε.

Μόνο που ο Νταμπίζας δε βγάζει κάτι…ελληνικό, με μίση, ίντριγκες και πάθη, διότι πολύ απλά φαίνεται ο άνθρωπος ότι έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Ακόμη και για τη δουλειά του στην Ομόνοια που δεν ολοκληρώθηκε όπως θα ήθελε, ο 43χρονος τεχνικός διευθυντής, ανέφερε απλώς κάποιες οικονομικές δυσκολίες και δεν πέρασε σε καμία μομφή προς τη διοίκηση ή κάποιον άλλον. Μπορεί να μιλάει τυπικά, επιφυλακτικά. Μπορεί, αλλά δε φάνηκε κάτι τέτοιο στα μάτια μου. Έδειχνε να πιστεύει όσα έλεγε.

Θα διορθώσουν ένα λάθος

Τον Νταμπίζα δεν τον γνωρίζω ιδιαίτερα. Μέσα από τη δουλειά μόνο και αυτό λίγο. Μου άρεσε πολύ ο τρόπος που δούλεψε στον Παναθηναϊκό. Με τα λάθη και τα σωστά του. Με την κριτική που του άσκησα στην αρχή (όχι γιατί έπαιξε στον Ολυμπιακό φυσικά) και στην πορεία είδα πως το πήγαινε καλά το πράγμα, άρα εκείνος είχε δίκιο και όχι όσοι του γράφαμε διάφορες εκτιμήσεις. Δικαιώθηκε. Και ξαφνικά εκδιώχθηκε. Χωρίς προφανή λόγο για εμένα. Σίγουρα όχι ποδοσφαιρικό.

Πιθανώς εκδιώχθηκε επειδή ο Αλαφούζος εκείνην την περίοδο ασχολούνταν πάρα πολύ με την ομάδα και οι χαρακτήρες τους ήρθαν σε σύγκρουση. Τώρα από αυτή την πλευρά είναι ιδανική περίοδος. Ο Αλαφούζος δεν ασχολείται καθόλου.

Είναι όμως η κατάσταση όπως τη θέλει ο ίδιος ο Νταμπίζας για να δουλέψει; Θα τηρούνται όσα ζητάει. Διότι μαθαίνουμε πως ο «Λύμπε» γι’ αυτό αποχώρησε. Του ανέτρεπαν τις συμφωνίες. Μπορεί να είναι έτσι.

Ο Νταμπίζας θέλει συνέπεια λόγων και έργων

Το θέμα είναι πως ο Νταμπίζας, ένα πράγμα θα ζητήσει. «Μπορώ να δουλέψω και με πιτσιρικάδες, ας με αμφισβητεί ο κόσμος ξανά, θα βρούμε παίκτες φθηνούς, αλλά παρακαλώ να τηρούμε όσα λέμε σε οικονομικό επίπεδο. Θα λέμε 1 ευρώ, να είναι 1 ευρώ και την ώρα που πρέπει».

Αυτό είναι το θέμα. Αν πάρει αυτή τη διαβεβαίωση μπορεί και να γυρίσει. Αλλά με την πρώτη στραβή θα γίνει και εκείνος… Λυμπερόπουλος. Δηλαδή θα εξαφανιστεί.

Πιο κατάλληλος από τον Νταμπίζα αυτήν τη στιγμή δε βλέπω να υπάρχει. Τρόμαξα με τον Μιλοβάνοβιτς –στην ΑΕΚ ξέρουν καλά τι εννοώ- άκουσα με απορία 1-2 ονόματα ακόμη, όπως του Αντωνίου.

Όχι υπερεξουσίες στον Ουζουνίδη

Αν ήμουν Αλαφούζος, θα έπαιρνα τον Νταμπίζα τώρα και θα του ζητούσα να έρθει να αναλάβει το καράβι που έχει μπατάρει επικίνδυνα. Θα έχει και το κεφάλι του ήσυχο. Αλλά το «κλειδί» της συμφωνίας θα ήταν να του έκανα ξεκάθαρη κουβέντα. Τόσα μπορώ να δώσω, τότε μπορώ να τα δώσω και κάνε ότι μπορείς να πουληθούν παίκτες και να ρίξουμε το μπάτζετ.

Πάντως θα είναι μεγάλο λάθος να αφήσουν το κουμάντο της ομάδας σε όλα τα επίπεδα μόνο στον Ουζουνίδη. Δεν είμαστε Αγγλία, έχουμε δρόμο για να γίνουμε, θα αποτύχει το μοντέλο. Και θα χρεωθεί και ο Ουζουνίδης μία αποτυχία, ενώ δεν είναι η δουλειά του να κάνει και τον τεχνικό διευθυντή. Έκαστος στο είδος του…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ