OPINIONS

Μπάγερν Μονάχου: Το μεγαλύτερο κλαμπ στον κόσμο

Bayern's Xabi Alonso lifts the trophy as his team celebrate winning the Bundesliga title after the German first division Bundesliga soccer match between FC Bayern Munich and SC Freiburg at the Allianz Arena stadium in Munich, Germany, Saturday, May 20, 2017. (AP Photo/Matthias Schrader)
Bayern's Xabi Alonso lifts the trophy as his team celebrate winning the Bundesliga title after the German first division Bundesliga soccer match between FC Bayern Munich and SC Freiburg at the Allianz Arena stadium in Munich, Germany, Saturday, May 20, 2017. (AP Photo/Matthias Schrader) AP

O Πάνος Βόγλης γράφει για την Μπάγερν Μονάχου, η οποία βάσει αριθμών, οικονομικών δεδομένων και χιλιάδων οργανωμένων μελών, είναι αυτή την στιγμή το μεγαλύτερο κλαμπ στον κόσμο.

Η κουβέντα για το ποια ομάδα είναι η μεγαλύτερη στον πλανήτη, δεν τελειώνει ποτέ. Αφ' ενός γιατί κάποια πράγματα αλλάζουν ανά περιόδους και αφ' ετέρου γιατί σε καθέναν από εμάς κυριαρχεί το συναίσθημα.

Δύσκολα προσεγγίζεται η συζήτηση αυτή με καθαρά αντικειμενικά κριτήρια. Για παράδειγμα για μένα η μεγαλύτερη ομάδα είναι η Μπαρτσελόνα. Γιατί έχει πάρει τίτλους, γιατί έπαιξε εκεί ο Μαραντόνα, γιατί παίζει ο Μέσι (ο καλύτερος παίκτης όλων των εποχών), για ένα σωρό λόγους.

Στον πατέρα μου όμως άρεσε η Ρεάλ. Γιατί μεγάλωσε τη δεκαετία του '50, όταν η Βασίλισσα κυριαρχούσε και έχτιζε το μύθο της. "Δεν υπάρχει ομάδα σαν τη Ρεάλ ρε χαζέ", μου έλεγε και δε δεχόταν αντίρρηση.

Για άλλους η μεγαλύτερη ομάδα, η πιο βαριά φανέλα είναι η Λίβερπουλ. Για πολλούς λόγους, ειδικά στους Έλληνες υποστηρικτές της, το συναισθηματικό κομμάτι είναι πολύ μεγάλο. "Η ανατριχίλα του Άνφιλντ, όταν ακούγεται το You 'll never walk alone", υπάρχει πουθενά αλλού"; Κλασική ρητορική απορία των φίλων της Λίβερπουλ. Και φυσικά η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Γιουβέντους, η Σάντος κτλ. Όχι πολλές ακόμη, σίγουρα όμως αρκετές για να μη βγάζουμε άκρη.

ΣΤΙΣ ΚΟΥΠΕΣ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ

Αν δούμε μόνο τα τρόπαια και την αίγλη του συλλόγου, σαφώς η Ρεάλ έχει τεράστιο προβάδισμα, καθώς τα 12 Πρωταθλητριών αποτελούν επίτευγμα, που όμοιο του δεν έχουμε δει και δε νομίζω να προλάβουμε να δούμε, εμείς οι 40ρηδες. Σαφώς την τελευταία δεκαετία η Μπαρσελόνα με το ελκυστικό της ποδόσφαιρο, τον Μέσι, τον Πεπ, κέρδισε πολλούς φίλους.

Real Madrid's captain Sergio Ramos raises the trophy after the Champions League Final soccer match between Juventus and Real Madrid at the Millennium Stadium in Cardiff, Wales, Saturday, June 3, 2017. (Nick Potts/PA via AP)
Real Madrid's captain Sergio Ramos raises the trophy after the Champions League Final soccer match between Juventus and Real Madrid at the Millennium Stadium in Cardiff, Wales, Saturday, June 3, 2017. (Nick Potts/PA via AP) NICK POTTS/PA VIA AP

Φτάνουν από μόνα τους τα τρόπαια για να αναδείξουν ένα κλαμπ ως το μεγαλύτερο το πλανήτη; Νομίζω πως όχι. Μπαίνουν αρκετές παράμετροι στην κουβέντα και φυσικά είναι από τις περιπτώσεις που ο καθένας μπορεί να έχει δίκιο.

Η ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΤΗΣ

Μόνο που όταν το debate φτάνει στα νούμερα, στους αριθμούς, στα οικονομικά δεδομένα, σε συνδυασμό με τα τρόπαια και τις νίκες, αυτήν την εποχή, μία ομάδα φαίνεται να ξεχωρίζει. Η Μπάγερν Μονάχου.

Οι κόκκινοι, αν υπολείπονται σε έναν τομέα σε σχέση με τα άλλα μεγαθήρια της Ευρώπης είναι τα ευρωπαϊκά τρόπαια. Έχουν σαφώς πολύ λιγότερα από όσα θα μπορούσαν, με βάση τις δυνατότητες και τα ρόστερ που κατά περιόδους διέθεταν. Σε όλα τα υπόλοιπα όμως κυριαρχούν.

Fans of FC Bayern Munich wait for the team to celebrate the  German soccer Championships on Marienplatz square in Munich, Germany, Sunday May 15, 2016. (Karl-Josef Hildenbrand)
Fans of FC Bayern Munich wait for the team to celebrate the German soccer Championships on Marienplatz square in Munich, Germany, Sunday May 15, 2016. (Karl-Josef Hildenbrand) AP

(Karl-Josef Hildenbrand)

Δεν ξέρω πόσοι το γνωρίζετε αλλά οι Βαυαροί έφτασαν αισίως τα 290.000 οργανωμένα μέλη, Περίπου 100.000 περισσότερα από την Μπαρσελόνα που ακολουθεί και λίγο παραπάνω από 100.000 από την Μπενφίκα που βρίσκεται στην τρίτη θέση. Την πεντάδα κλείνουν οι Ντόρτμουντ και Σάλκε.

Μεγάλη διαφορά, που προφανώς δεν συνεπάγεται και περισσότερους φιλάθλους-υποστηρικτές σε όλον τον κόσμο, δείχνει πάντως πόσο μεγάλο μέγεθος είναι η Μπάγερν. Σε αυτόν τον τομέα, πολύ μεγαλύτερο από τη Ρεάλ, από τη Γιουβέντους. Είναι μάλιστα εντυπωσιακή η αλματώδης αύξηση των οργανωμένων μελών, αν αναλογιστεί κανείς πως μόλις το 2010, ο αντίστοιχος αριθμός έφτανε τα 171.345 μέλη.

ΕΣΟΔΑ ΠΟΥ ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΚΛΑΜΠ

Την ίδια στιγμή η Μπάγερν με τους Ρουμενίγκε, Χένες και άλλα σπουδαία στελέχη στο τιμόνι, έσβησε παλαιά χρέη, δάνειζε σε άλλες ομάδες για να σταθούν στα πόδια τους (Ντόρτμουντ και όχι μόνο) και κατάφερε το 2017 να εμφανίσει έσοδα 645.000.000 ευρώ και καθαρά κέρδη μετά φόρων, περίπου 40.000.000 ευρώ.

Bayern CEO Karl-Heinz Rummenigge, left, and president Uli Hoeness wait for the start of the German first division Bundesliga soccer match between FC Bayern Munich and SC Freiburg at the Allianz Arena stadium in Munich, Germany, Saturday, May 20, 2017. (AP Photo/Matthias Schrader)
Bayern CEO Karl-Heinz Rummenigge, left, and president Uli Hoeness wait for the start of the German first division Bundesliga soccer match between FC Bayern Munich and SC Freiburg at the Allianz Arena stadium in Munich, Germany, Saturday, May 20, 2017. (AP Photo/Matthias Schrader) AP

(AP Photo/Matthias Schrader)

Την ώρα που άλλα κλαμπ, τεράστιας εμβέλειας, μπαίνουν μέσα με τα μπούνια, δανείζονται από τον Δήμο της πόλης που ανήκουν για να βγάλουν θετικό ισολογισμό και τιμωρούνται από την UEFA για καταπάτηση του Financial Fair Play.

ΤΗ ΖΗΛΕΥΟΥΝ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΕΧΘΡΟΙ

Κι όλα αυτά για μια ομάδα που 54 χρόνια πίσω, στην ίδρυση της Bundesliga, δεν ήταν στις πρώτες επιλογές των αρμόδιων φορέων, καθώς οικονομικά ήταν χρεωμένη και αγωνιστικά ζούσε στη σκιά της Μόναχο 1860!

Βάλτε τα 28 πρωταθλήματα Γερμανίας με το εφετινό, τα 18 Κύπελλα, τα 5 Πρωταθλητριών, δίπλα στο μοντέρνο και ζηλευτό γήπεδο των 70.000 θέσεων, το "Allianz Arena" και λαμβάνετε τη μεγάλη εικόνα. Ξέρω ότι πολλοί αντιπαθούν τις γερμανικές ομάδες. Εδώ στην Ελλάδα, πάρα πολλοί. Δύσκολα θα παραδεχθούν πως (μπορεί και να είναι) το μεγαλύτερο κλαμπ στον κόσμο. Οι αριθμοί πάντως, τα οικονομικά δεδομένα και τα χιλιάδες μέλη που αυξάνονται με απίστευτη πρόοδο, έχουν αντίθετη άποψη...

Υ.Γ. Επειδή δεν ξέρω αν το καταλάβατε, τη Μπάγερν δεν τη χρηματοδοτεί ο Αμπράμοβιτς, οι Κινέζοι, οι Άραβες, κάποιος απίθανος επιχειρηματίας που ξαφνικά αγάπησε το ποδόσφαιρο. Ούτε παίρνει δανεικά (και αγύριστα) από το κράτος. Θα μπορούσε. Τη Μπάγερν τη ζουν τα μέλη της και η σωστή οικονομική διαχείριση των πόρων από τους διοικούντες. Αυτό είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμά της.

Photo Credits: AP Photo/Matthias Schrader

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ