OPINIONS

Μπάγερν και Μπαρτσελόνα ανώτερες όλων

Μπάγερν και Μπαρτσελόνα ανώτερες όλων

Ο Πάνος Βόγλης γράφει για την εικόνα των Μπάγερν και Μπαρτσελόνα, που αποδεικνύουν γιατί είναι ανώτερες από τις υπόλοιπες ομάδες του φετινού Champions League.

Το έχουμε γράψει και σε παλαιότερα κείμενα, το βλέπουμε κάθε βδομάδα και πάλι όμως υπάρχουν δύσπιστοι. Και απορούμε γιατί. Το ποδόσφαιρο που παίζουν Μπάγερν και Μπαρτσελόνα αυτή τη διετία δεν έχει καμία σχέση με το (κάτι σαν) ποδόσφαιρο των υπολοίπων. Μην στέκεστε μόνο στα αποτελέσματα, που έτσι και αλλιώς σχεδόν σε απόλυτο βαθμό δικαιώνουν τους προπονητές για τις επιλογές τους.

Ακόμη και χθες που το 0-2 (σαν σε προπόνηση) της Μπάγερν έγινε 2-2 στο 76’, η ουσία δεν αλλάζει. Δείτε τη μεγάλη εικόνα. Κατοχή μπάλας, ευκαιρίες, συνεργασίες, αυτοματισμοί, αλληλοκαλύψεις, πως κινούνται όλοι οι παίκτες μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Όχι, κακώς λένε πως θυμίζουν εξωγήινους. Κομπιούτερ θυμίζουν και μάλιστα από εκείνα με τα πλέον εξελιγμένα συστήματα, με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Δείτε πρώτα τους αριθμούς, πριν περάσουμε σε πιο ποδοσφαιρικά σχόλια. Μόνο στο πρώτο ημίχρονο κατοχή μπάλας 72% για τη Μπάγερν, προσπάθειες για γκολ 8 έναντι 3. Η Μπαρτσελόνα σε «κακό» πρώτο ημίχρονο, είχε κλείσει την Άρσεναλ στο μισό γήπεδο, κατοχή 70-30 και μπορεί να έκανε λίγες ευκαιρίες, αλλά οι Ισπανοί έπαιζαν ποδόσφαιρο κυριαρχίας και οι Άγγλοι αμύνονταν μαζικά σαν την Προοδευτική του φίλου Σούλη Παπαδόπουλου. Το ίδιο αμυντικά, αλλά εντελώς παθητικά προσέγγισε την αναμέτρηση η Γιουβέντους.

Σε ένα ματς έτσι μπορεί να πετύχεις κάτι. Σε δύο δεν έχεις καμία τύχη, εκτός αν κοιμηθεί ο Θεός και ξυπνήσει το Πάσχα.

Η Μπάγερν τρομοκράτησε τους Ιταλούς, οι οποίοι μετά το 0-2 έβγαλαν εγωϊσμό, κανένα σοβαρό πλάνο και με πάθος και τσαμπουκά (λόγω του επικείμενου διασυρμού) επιχείρησαν να κάνουν κάτι στην επίθεση. Και έκαναν το καλύτερο που μπορούσαν. Για να καταλάβετε τη διαφορά των δύο ομάδων, μόνο στο πρώτο 45λεπτο οι δύο στόπερ της Μπάγερν, Αλάμπα και Κίμιχ είχαν μαζί 124 πάσες. Όλη η Γιούβε στο ίδιο διάστημα είχε 122. Τι άλλο να πεις;

Η Άρσεναλ έχει έμπειρο προπονητή, πολύ έξυπνο σε τέτοια ματς και δεν άφησε πολλούς χώρους στη Μπαρτσελόνα, γιατί ήξερε πως γινόταν πάρτυ με ισπανικά τραγούδια και άφθονο χορό. Και πάλι όμως μοιραία στο δεύτερο μέρος λύγισε. Μπράβο στη Γιούβε για την αντίδραση της. Πρόκειται για μεγάλη ομάδα, με καλό ρόστερ σε φοβερό μομέντουμ. Αξίζουν συγχαρητήρια στην Άρσεναλ που το πάλεψε για ένα ημίχρονο.

Ελπίζω να καταλαβαινόμαστε έτσι; Λες και παίζουν άντρες με παιδιά. Πως ήταν πιτσιρικάδες που χωριζόμασταν να παίξουμε στις αλάνες και πήγαιναν όλοι οι μπαλαδόροι από τη μία πλευρά; Ε, ένα στα δέκα θα το έχαναν. Ως εκεί. Στα υπόλοιπα εννιά θα γίνει το φυσιολογικό.

Αχτύπητες όχι, οι καλύτερες ναι

Πλέον δεν υπάρχει αχτύπητη ομάδα στις μέρες μας. Φάνηκε και χθες στο Τορίνο. Φυσικά και έχει αδυναμίες η μηχανή της Μπάγερν. Λίγες όμως και σχετικά εύκολα διαχειρίσιμες. Η περυσινή Μπαρτσελόνα που σάρωσε τα πάντα στο διάβα της, μπορεί να χάσει ένα τρόπαιο. Δύσκολα τα πρωτάθλημα, πιθανώς το Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτό θα συμβεί (αν συμβεί) μόνο με κλεφτοπόλεμο από τον αντίπαλο, ξύλο και μαζική άμυνα, σε σημείο να απορείς αν βλέπεις την κανονική Άρσεναλ, την κανονική Ρεάλ κτλ.

Ο παλιός καλός Μουρίνιο που αρέσκεται να καταστρέφει το ποδόσφαιρο (και γι’ αυτό έχει πολλούς θαυμαστές ανά τον κόσμο) και να κερδίζει τίτλους στην κόντρα επίθεση, θα μπορούσε να βάλει δύσκολα στα δύο μεγαθήρια. Τώρα δεν βλέπουμε ποια ομάδα μπορεί να τους κόψει το δρόμο για το Μιλάνο και τον τελικό, οπότε (αν προκριθούν) θα ήταν ευχής έργον να μην έχουμε κλήρωση Μπάγερν-Μπάρτσα στους «8», για να απολαύσουμε τους καλύτερους προπονητές των ημερών μας και τις καλύτερες ομάδες της εποχής μας, στο μεγάλο τελικό. Και ο νικητής θα γράψει ιστορία. Θα είναι η αποθέωση της τακτικής του μοντέρνου και ελκυστικού ποδοσφαίρου. Και πραγματικά θα κερδίσει ο καλύτερος, γιατί δεν θα στηριχθεί μόνο στην άμυνα του, αλλά θα δημιουργήσει ευκαιρίες. Με σχέδιο, με φαντασία, με σωστό ποδόσφαιρο.

ΥΓ. Το δεύτερο ημίχρονο του Γιούβε-Μπάγερν είναι από τα καλύτερα της εφετινής σεζόν. Σε όλους αρέσει να αντιδρά ο πιο αδύναμος αγωνιστικά και να καταφέρνει χτυπήματα στον ισχυρό. Σε αυτόν τον τομέα θα συμφωνήσω με εκείνους που θα με κριτικάρουν –κάτι που πάντα το επιζητώ, αν είναι καλοπροαίρετο- γιατί το άθλημα χρειάζεται τέτοιες ανατροπές, αντιδράσεις, συγκινήσεις. Καθαρά ποδοσφαιρικά πάντως, μόνο ως αστείο μπορώ να δεχθώ ότι συγκρίνονται οι συγκεκριμένοι Γερμανοί με τους συγκεκριμένους Ιταλούς. Η ρεβάνς θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Δίνω το πολύ 25% πιθανότητες στη Γιούβε. Στην Άρσεναλ δε δίνω τίποτα. Μόνο την ευχή μου να μην διασυρθεί.

ΥΓ Ο Μέσι έσπασε την «κατάρα» του κόντρα στον Τσεχ. Τον νίκησε μετά από 10 ώρες και 11 λεπτά. Και ξεμπούκωσε. Μάλιστα κόντρα στην Άρσεναλ έχει τώρα 8 γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ. Όσα και απέναντι στη Μίλαν.

ΥΓ 2. Άμα δε σε θέλει. Μόλις 47 δευτερόλεπτα από την ώρα που μπήκε στο ματς ο Φλαμινί υπέπεσε στο πέναλτι που τελείωσε την πρόκριση. Κρίμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ