OPINIONS

Λουίς Ενρίκε για όλους

Barcelona's head coach Luis Enrique celebrates at the end of the Champions League round of 16, second leg soccer match between FC Barcelona and Paris Saint Germain at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Wednesday March 8, 2017. Barcelona won the match 6-1 (6-5 on aggregate). (AP Photo/Manu Fernandez)
Barcelona's head coach Luis Enrique celebrates at the end of the Champions League round of 16, second leg soccer match between FC Barcelona and Paris Saint Germain at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Wednesday March 8, 2017. Barcelona won the match 6-1 (6-5 on aggregate). (AP Photo/Manu Fernandez) AP

Ο Πάνος Βόγλης γράφει για τον Λουίς Ενρίκε που φαντάζει ως η No1 επιλογή τόσο για τον πάγκο της Παρί Σεν Ζερμέν όσο και για την Τσέλσι που τον θέλει αντί του Κόντε.

Αποκλείστηκε η Παρί και αμέσως “τελείωσαν” τον Έμερι. Λογικό. Με το ρόστερ που έχει, παρουσιάζει λιγότερα από όσα περίμεναν ιδιοκτήτες, οπαδοί, ΜΜΕ.

Ήδη αναζητείται ο διάδοχος για τη νέα σεζόν και το όνομα του Λουίς Ενρίκε βρίσκεται ψηλά στη λίστα των Αράβων λεφτάδων του γαλλικού συλλόγου. Επίσης λογικό.

Όπως φυσιολογικά ο Ισπανός βρίσκεται σε επαφές με την Τσέλσι, που τον θέλει για αντί-Κόντε. Ο Λουίς Ενρίκε πολύ γρήγορα έφτιαξε όνομα και ως προπονητής, διότι έχει μοντέρνες ιδέες, η Μπαρτσελόνα του παρουσίασε ολοκληρωτικό και καθηλωτικό ποδόσφαιρο τα πρώτα δύο χρόνια και είναι δεδομένο πως πλέον και οι...άσχετοι ξύπνησαν.

Δηλαδή ακόμη και εκείνοι που δεν έχουν μυρωδιά από το άθλημα, μπορούν να αντιληφθούν ποια ομάδα παίζει κανονικό, ελκυστικό, επιθετικό ποδόσφαιρο και ποια αγκομαχάει να αλλάξει τρίτη πάσα. Ποια έχει αρχή-μέση-τέλος στο πλάνο της και ποια στηρίζεται σε ατομικές εξάρσεις των αστέρων. Αποτέλεσμα μπορεί να πάρουν και οι δύο, στο τέλος όμως στη μνήμη μας μένει και ο τρόπος που έρχεται.

Για παράδειγμα η δική τους Παρί, χτίστηκε το καλοκαίρι πάνω στον Νεϊμάρ, γεγονός που ενόχλησε τον Καβάνι και έφερε σε δεύτερη μοίρα ακόμη και το υπερ-όπλο Κιλιάν Εμπαπέ. Και στο πιο κρίσιμο σημείο της σεζόν, ο Βραζιλιάνος αστέρας χτύπησε και αποφάσισε να κάνει επέμβαση για να μη χάσει το Μουντιάλ. Και ο προπονητής που είναι σε όλα αυτά;

Ο "ΛΙΓΟΣ" ΕΜΕΡΙ

Ο Έμερι δεν έφτιαξε μία ομάδα που να μπορεί να καλύψει τόσο μεγάλη απουσία. Οκ, αυτό δεν είναι τόσο λάθος του. Και η Μπαρτσελόνα χωρίς τον Μέσι, είναι άλλη ομάδα σε μεγάλο βαθμό. Το χειρότερο ήταν πως δεν έφτιαξε μία ομάδα με τα συστατικά που θέλει. Όπως έκανε στη Σεβίλη. Η επιτυχία της ομάδας από την Ανδαλουσία δε στηρίχθηκε σε πρόσωπα, αλλά σε ιδέες, χημεία, αυτοματισμούς, ρόλους.

Αυτό πάντως που ενόχλησε τους ιδιοκτήτες πέραν του αποκλεισμού και σίγουρα σχολιάστηκε αρνητικά από τα γαλλικά και διεθνή ΜΜΕ, ήταν η εικόνα της ομάδας. Μία υπερηχητική Παρί στους ομίλους, πολλά υποσχόμενη φάνηκε...γατάκι μπροστά στη λαμπερή Ρεάλ, η οποία δεν διάγει καν τις καλύτερες μέρες της επί Ζιντάν. Όταν φτάνουμε στα νοκ-άουτ, ξεχωρίζουν οι άντρες από τα παιδάκια. Οι σταρ από τους κοινούς θνητούς, οι ΚΑΝΟΝΙΚΟΙ προπονητές από τους εν δυνάμει κανονικούς προπονητές.

Ο Λουίς Ενρίκε σε πείθει πως μπορεί να φτιάξει ένα top-class σύνολο, ανεξαρτήτως ρόστερ. Δηλαδή και να φύγει ο Νεϊμάρ, που προφανώς ήδη ψάχνεται, θα πάρει τα κατάλληλα εργαλεία για να εφαρμόσει τις ιδέες του. Έχει τη γνώση. Είτε στην Παρί, είτε στην Τσέλσι, είτε αλλού, ο Ενρίκε θα τα καταφέρει. Δεν ξέρω αν θα σαρώσει τίτλους όπου και αν πάει, ξέρω πως θα δούμε ωραίο ποδόσφαιρο, που θα το χειροκροτάμε.

ΑΡΓΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ

Δεν αργεί η ώρα που και στη χώρα μας θα καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι να έχεις τον κατάλληλο προπονητή που μπορεί να εκπαιδεύσει, αναδείξει, τελειοποιήσει τις δεξιότητες των παικτών του. Να παίρνεις έναν παίκτη που στοιχίζει 200 χιλιάδες και μέσα από τη δουλειά και τα αποτελέσματα να τον πουλάς 1 εκατομμύριο δύο χρόνια μετά.

Δείτε πόσο ανέβασαν την (υπερ)αξία τους εφέτος οι παίκτες του Ατρόμητου με τον Κάναντι. Ουάρντα, Βασιλακάκης, Ντάουντα, Ρισβάνης, Γιαννιώτης, Κιβρακίδης, Χατζηισαϊας βελτιώθηκαν τόσο πολύ, που μόνο μπράβο μπορείς να δώσεις στον Αυστριακό τεχνικό.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΣΩΣΤΑ

Επιστροφή στο εξωτερικό. Πρέπει να πληρώσεις για να μάθεις. Μόνο που η Παρί πληρώνει σε παίκτες περισσότερο από ότι σε προπονητές. Στην άκρη του πάγκου πρέπει να επενδύσει και μετά θα δει αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα. Θα παίρνει τίτλους, θα παίζει ωραίο ποδόσφαιρο, θα ανέβει επίπεδο στην Ευρώπη, θα φτιάξει καλύτερο brand name, θα ανεβάσει την αξία των παικτών της και δε θα αγοράζει ακριβά μόνο, αλλά θα πουλάει κιόλας το ίδιο ψηλά. Θα έχει νόημα η επένδυση, που τώρα σαφώς και τους βάζει μέσα με τα χίλια.

Από τον Αντσελότι στον Έμερι, δεν θεωρείται σοφή κίνηση, ούτε καν πρόοδος. Από τον Κόντε στον Ενρίκε είναι αλλαγή φιλοσοφίας και ξεκάθαρη δήλωση πως “αναζητείται προπονητής με μοντέρνες ιδέες”. Ο Κόντε δεν απέτυχε, αντιθέτως. Δεν κέρδισε οπαδούς στην ομάδα, διότι αργά η γρήγορα όλοι κατανοούν το πιο βασικό. Δε βλέπουμε ποδόσφαιρο μόνο για τις νίκες και το αποτέλεσμα. Βλέπουμε γιατί είναι θέαμα. Μόνο το ένα από τα δύο δεν αρκεί. Ο συνδυασμός κάνει τη διαφορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ