OPINIONS

Κρίστιαν Πούλισιτς: Το παιδί που γίνεται σταρ

Dortmund's Christian Pulisic celebrates after he scored his side's second goal during the German Bundesliga soccer match between Borussia Dortmund and TSG Hoffenheim in Dortmund, Germany, Saturday, Dec. 16, 2017. Dortmund defeated Hoffenheim with 2-1. (AP Photo/Martin Meissner)
Dortmund's Christian Pulisic celebrates after he scored his side's second goal during the German Bundesliga soccer match between Borussia Dortmund and TSG Hoffenheim in Dortmund, Germany, Saturday, Dec. 16, 2017. Dortmund defeated Hoffenheim with 2-1. (AP Photo/Martin Meissner) AP

Ο Πάνος Βόγλης γράφει για τον 19χρονο Κρίστιαν Πούλισιτς, ο οποίος κρίνει αγώνες της Ντόρτμουντ και δείχνει ικανός να φτάσει ή ακόμα και να ξεπεράσει τους Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο.

Κρίστιαν Πούλισιτς. Έχουν γραφτεί τόσα πολλά για τον 19χρονο δεξιοτέχνη της μπάλας, που το μόνο που απομένει πλέον είναι να δικαιώσει τις προσδοκίες όλων. Και κυρίως να (απο)δείξει από τι είναι φτιαγμένος. Θα γίνει σταρ πρώτου μεγέθους ή θα δίνει ποιοτικές ανάσες στα αστέρια της ομάδας του;

Ο γεννημένος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, με Κροάτη παππού και με παραμονή 15 μηνών στην Αγγλία, θα μπορούσε να φοράει τη φανέλα καλύτερων Εθνικών ομάδων. Όμως αν και πήρε την κροατική υπηκοότητα για να μπορεί να μείνει στο Ντόρτμουντ και να μη μπλέξει με άδειες παραμονής, όταν του έγινε η σχετική πρόταση, αρνήθηκε ευγενικά. Και στην Εθνική Αγγλίας είπε όχι, που τον προσέγγισε παρασκηνιακά. Αμερικανάκι γεννήθηκε και με αυτά χρώματα θέλει να ξεχωρίσει. Με αυτά και με τα κιτρινόμαυρα της Ντόρτμουντ.

ΠΑΙΚΤΗΣ ΠΟΥ ΚΡΙΝΕΙ ΑΓΩΝΕΣ

Στο γερμανικό κλαμπ χρωστάει την αλματώδη εξέλιξη του και φυσικά σε διάφορες... ατυχίες συμπαικτών του, όπως του Μάρκο Ρόις, που τραυματίστηκε σοβαρά και άνοιξε το δρόμο στην ενδεκάδα στον νεαρό Πούλισιτς. Ήρθε και η ασθένεια του Μάριο Γκέτσε και το αμερικανάκι είπε "thanks men" και άρπαξε τις ευκαιρίες από Τούχελ και Μπος.

Dortmund's Christian Pulisic, left, is celebrated after he scored his side's second goal during the German Bundesliga soccer match between Borussia Dortmund and TSG Hoffenheim in Dortmund, Germany, Saturday, Dec. 16, 2017. Dortmund defeated Hoffenheim with 2-1. (AP Photo/Martin Meissner)
Dortmund's Christian Pulisic, left, is celebrated after he scored his side's second goal during the German Bundesliga soccer match between Borussia Dortmund and TSG Hoffenheim in Dortmund, Germany, Saturday, Dec. 16, 2017. Dortmund defeated Hoffenheim with 2-1. (AP Photo/Martin Meissner) AP

Πλέον δεν είναι απλώς ένας χαρισματικός επιθετικός, αλλά ένας παίκτης που ζητάει τη μπάλα όταν εκείνη καίει. Ένας παίκτης που κρίνει αγώνες, όπως έκανε το Σάββατο κόντρα στη Χόφενχάϊμ. Πήρε τη μπάλα στο 89', έκανε μαγική ενέργεια και χάρισε ένα σημαντικό τρίποντο στη Μπορούσια. Ο Πούλισιτς έφτασε τα τρία γκολ, δεν είναι πολλά, αλλά πέρυσι είχε τρία σε όλο το πρωτάθλημα. Τώρα βρισκόμαστε στου δρόμου τα μισά.

ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΚΙ ΑΠΟ ΤΟΥ ΜΕΣΙ

Το έγκριτο "bundesliga.com" αναρωτιέται αν είναι ο καλύτερος έφηβος των ημερών μας, στον παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρτη. Μπορεί και να είναι. Εδώ που τα λέμε κάποιες επιδόσεις του και μερικά στοιχεία είναι καλύτερα και από του Μέσι και του Κριστιάνο σε αντίστοιχη ηλικία. Ναι, ναι, όπως το διαβάζετε.

Real Madrid's Theo Hernandez and Dortmund's Christian Pulisic, from left, challenge for the ball during the Champions League Group H soccer match between Real Madrid and Borussia Dortmund at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid, Spain, Wednesday, Dec. 6, 2017. (AP Photo/Paul White)
Real Madrid's Theo Hernandez and Dortmund's Christian Pulisic, from left, challenge for the ball during the Champions League Group H soccer match between Real Madrid and Borussia Dortmund at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid, Spain, Wednesday, Dec. 6, 2017. (AP Photo/Paul White) AP

Εφέτος, την τέταρτη αγωνιστική, όταν ήταν ακόμη 18 ετών και αρκετών ημερών, έφτασε τα 60 ματς με τη Μπορούσια, περισσότερα από τους δύο μεγάλους αστέρες στην ίδια ηλικία. Έγινε ο νεότερος μη Γερμανός ποδοσφαιριστής που έκανε 50 συμμετοχές στη Bundesliga. Και έχει φτάσει ήδη τα 10 γκολ σε 75 ματς κάθε διοργάνωσης με το γερμανικό κλαμπ.

Ουδείς γνωρίζει προφανώς αν θα καταφέρει να πλησιάσει τα κατορθώματα του Μέσι, του Ρονάλντο, του Ομπαμεγιάνγκ, του Λεβαντόφσκι κτλ. Ωστόσο η είσοδος του στο κλαμπ των “μεγάλων” κρίνεται εντυπωσιακή. Και όσο θα σκοράρει και με τις αποφάσεις του στα παιχνίδια θα κρίνει αποτελέσματα, τόσο περισσότερο δικαιωμένοι θα αισθάνονται ο Μίχαελ Τσορκ και οι προπονητές της Ντόρτμουντ που πίστεψαν στο ταλέντο του.

O MR. 94% ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Ο Πούλισιτς έγινε ο νεότερος παίκτης των ΗΠΑ που σκοράρει σε φιλικό και μετά σε επίσημο ματς, δεν κατάφερε πάντως να στείλει την Εθνική στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Σκόραρε αρκετά, έδωσε ασίστ, αποδέχθηκε με χαρά το ρόλο του ηγέτη της ομάδας. Ξέρετε τι λένε όμως για τον κούκο που παλεύει μόνος του να φέρει την Άνοιξη.

Πάντως οι συμπατριώτες του τον ανέδειξαν καλύτερο ποδοσφαιριστή του 2017, με το 94% των ψήφων. Και, ναι, ουδείς νεότερός του είχε τέτοια διάκριση στις ΗΠΑ. Τι έκπληξη!

Photo Credits: AP Photo/Martin Meissner/Paul White

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ