OPINIONS

Η καραμέλα της διαιτησίας

Bayern players argue with Referee Viktor Kassai after he showed a second yellow card to Arturo Vidal, left, during the Champions League quarterfinal second leg soccer match between Real Madrid and Bayern Munich at Santiago Bernabeu stadium in Madrid, Spain, Tuesday April 18, 2017. (AP Photo/Daniel Ochoa de Olza)
Bayern players argue with Referee Viktor Kassai after he showed a second yellow card to Arturo Vidal, left, during the Champions League quarterfinal second leg soccer match between Real Madrid and Bayern Munich at Santiago Bernabeu stadium in Madrid, Spain, Tuesday April 18, 2017. (AP Photo/Daniel Ochoa de Olza) AP

Η Ρεάλ άξιζε να περάσει, όπως άξιζε να νικήσει και στον περυσινό τελικό την Ατλέτικο, ασχέτως αν βρήκε γκολ οφσάιντ. Θα χαλάσουμε τη σκέψη μας γιατί έκαναν λάθη οι διαιτητές; Όχι ρε σύντροφοι, αμαρτία για το άθλημα. Ο Πάνος Βόγλης καταπιάνεται με το αμαρτωλό κομμάτι της διαιτησίας και τον ρόλο των social media.

Η πλάκα με τη διαιτησία κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει. Δυστυχώς ο Έλληνας φίλαθλος έχει μπολιαστεί πλέον με τη νοοτροπία πως "δε γίνεται να χάνει η ομάδα μου, αν δεν κάνει έγκλημα εις βάρος της η διαιτησία".

Λογική (τρόπος του λέγειν) που την ξεκίνησαν οι ομάδες, καθώς τους βόλευε διαχρονικά να…ρίχνουν τη μπάλα στην εξέδρα μετά από αποτυχίες, προκειμένου να μην επωμιστούν τις δικές τους ευθύνες. Και υπήρχε κοινό που την έτρωγε αυτή την πατάτα. Και τελικά του άρεσε. Και στο σήμερα, πρώτα βλέπει το στραβό, το καχύποπτο, τις θεωρίες χωρίς αποδείξεις με τη διαιτησία και μετά την ουσία. Το πραγματικό ποδόσφαιρο.

Κάπως έτσι η νέα γενιά οπαδών στην Ελλάδα μπερδεύει τα μπούτια της και με τις ξένες ομάδες. Επειδή η Μπαρτσελόνα έχει ευνοηθεί σε κάποια ματς τα τελευταία δέκα χρόνια, την έχουν βγάλει ΟΥΕΦΑλόνα, ηγέτη του συστήματος και ένα σωρό κουταμάρες. Αφού δεν καταλαβαίνουν οι ίδιοι πως έτσι δηλητηριάζουν αυτό με το οποίο ασχολούνται παθιασμένα, δε μπορεί να τους βοηθήσει κανείς.

Μόνο που το παραμύθι έχει και δράκο, διότι φυσικά ευνοείται η Μπαρτσελόνα και μερικές φορές σκανδαλωδώς όπως με την Παρί, αλλά στο τέλος της διαδρομής, υπάρχει κανείς που μπορεί να ισχυριστεί πως στους Καταλανούς έχει χαριστεί ότι έχουν καταφέρει εδώ και 11 χρόνια; Ντροπή. Μήπως δεν άξιζαν με το ποδόσφαιρο τους να βρίσκονται τόσο ψηλά με τόση διάρκεια; Αιδώς.

Αυτό που δεν κατανοούν όλοι αυτοί οι μυαλοπώληδες, είναι πως την ίδια εύνοια απολαμβάνει η Ρεάλ, η Μπάγερν, η Τσέλσι, η Γιουνάιτεντ ειδικά επί ημερών Σερ Άλεξ, ξεκάθαρα η Γιουβέντους και μερικά κλαμπ ακόμη που ανάλογα με τις περιστάσεις και την εποχή αλλάζουν.

Συμβαίνει παντού, ακόμη και στο ΝΒΑ. Αλλιώς αντιμετωπίζεται από τους διαιτητές ο Λε Μπρον και αλλιώς ο δύσμοιρος ο Αντετοκούνμπο σε ίδιες φάσεις.

Bayern's Arjen Robben, center, gestures as referee Viktor Kassai of Hungary shows a red card to Bayern's Arturo Vidal during the Champions League quarterfinal second leg soccer match between Real Madrid and Bayern Munich at Santiago Bernabeu stadium in Madrid, Spain, Tuesday April 18, 2017. (AP Photo/Francisco Seco)
Bayern's Arjen Robben, center, gestures as referee Viktor Kassai of Hungary shows a red card to Bayern's Arturo Vidal during the Champions League quarterfinal second leg soccer match between Real Madrid and Bayern Munich at Santiago Bernabeu stadium in Madrid, Spain, Tuesday April 18, 2017. (AP Photo/Francisco Seco) AP

Τώρα λοιπόν όλοι εκείνοι που έβγαζαν φοβερό κατηγορητήριο για την πρόκριση της Μπαρτσελόνα επί της Παρί, είδαν τους διαιτητές να χαντακώνουν τη Μπάγερν μέσα στο Μπερναμπέου, με γκολ οφσάιντ (πιθανώς όχι μόνο ένα), αποβολή για γέλια και αποφάσεις για πολλή κουβέντα, κατάπιαν τη γλώσσα τους ή στην καλύτερη βγαίνουν δήθεν θαρραλέα να πουν "ναι μας ευνόησαν, αλλά αυτό δεν αλλάζει όσα λέμε τόσον καιρό".

Δυο φορές ανόητοι δηλαδή. Αντί να καταλάβουν, να πάρουν το μάθημα τους, συνεχίζουν στο ίδιο τροπάριο.

Καταρχάς τι νόημα έχει για εκείνους να ασχολούνται τόσο με τη διαιτησία; Τι; Τους ομορφαίνει το βράδυ; Όχι, τους το αρρωσταίνει, αλλά έτσι έχουν μάθει, έτσι τη βρίσκουν.

Στο δια ταύτα, πείτε μου έναν λόγο να αδικήσει κάποιος την πανίσχυρη Μπάγερν σε ματς με τη Ρεάλ; Δεν είναι εμπορική ομάδα η Μπάγερν; Χα,χα,χα. Εδώ γελάνε. Φυσικά και είναι.

Δεν έχει ισχυρούς δεσμούς με τα κέντρα εξουσίας; Εδώ γελάνε περισσότερο. Δεν έχει εξουσία, δύναμη, αίγλη, δεν είναι ρε παιδιά Γερμανοί που ελέγχουν τα πάντα, όπως μας λέτε σε όλα τα επίπεδα. Είναι. Άρα; Μας χαλάει το παραμύθι αυτός ο αλήτης ο Κασάι, ο Ούγγρος ρέφερι. Κάτι θα βρούμε πάντως, μην ανησυχείτε.

Αυτό που δεν γίνεται κατανοητό από τυφλωμένους οπαδούς παγκοσμίως (απλώς στην Ελλάδα γινόμαστε γραφικοί χωρίς λόγο) είναι πως πέραν της εύνοιας, υπάρχουν και τα λάθη. Και όλοι κρίνουμε τους διαιτητές βλέποντας 1-2 ριπλέι. Όχι φίλε μου. Έτσι κάνουμε όλοι τους διαιτητές. Στο live τι βλέπεις είναι το θέμα. Δηλαδή μόλις γίνεται η φάση, εκεί στο δευτερόλεπτο τι συμπέρασμα βγάζεις. Και εκεί καταλαβαίνεις τον στημένο διαιτητή, τον εμπαθή, τον μεροληπτικό από τον απλώς κακό ή ευρισκόμενο σε κακή βραδιά. Τα υπόλοιπα είναι για παιδάκια του δημοτικού.

Πιστεύω πως μπερδεύτηκε ο ρέφερι στο πρώτο ματς της Ατλέτικο με τη Λέστερ και ας ήταν πολύ κοντά στη φάση. Η ανατροπή στον Γκριεζμάν έγινε εκτός περιοχής. Τι; Ευνοήθηκε η Ατλέτικο; Αποκλείεται; Αυτοί δε φωνάζουν συνέχεια για συνωμοσίες εις βάρος τους; Πωτς γκενέν αυτό;

Τα social media κάνουν μεγάλο θόρυβο, διότι παρασύρουν και τα site να ασχοληθούν μαζί τους. Και δεν καταλαβαίνουν ούτε οι μεν, ούτε οι δε, πως η έξυπνη πλάκα όταν χρειάζεται, είναι απαραίτητη. Η εμπάθεια και η εμμονή είναι πρόβλημα.

Η Ρεάλ άξιζε να περάσει, όπως άξιζε να νικήσει και στον περυσινό τελικό την Ατλέτικο, ασχέτως αν βρήκε γκολ οφσάιντ. Θα χαλάσουμε τη σκέψη μας γιατί έκαναν λάθη οι διαιτητές; Όχι ρε σύντροφοι, αμαρτία για το άθλημα.

AP Photo/Daniel Ochoa de Olza, Francisco Seco

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ