OPINIONS

Επιστροφή στο κανονικό ποδοσφαιρικό πλάνο

Επιστροφή στο κανονικό ποδοσφαιρικό πλάνο
Κουντούρης Μπέντο ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Πάνος Βόγλης γράφει για τα απανωτά αγωνιστικά/επικοινωνιακά λάθη του Ολυμπιακού και την κανονικότητα που επιστρέφει μετά τα όσα δήλωσε ο Μιχάλης Κουντούρης.

Στον Ολυμπιακό της εσωστρέφειας τα τελευταία χρόνια και ειδικά εσχάτως, διάβασα και είδα με ευχαρίστηση τις δηλώσεις του αναβαθμισμένου αντιπροέδρου Κουντούρη, στην παρουσίαση του νέου προπονητή και του υπόλοιπου επιτελείου.

Πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ειδικά εν καιρώ (ποδοσφαιρικής) κρίσης να βγαίνει ο υπεύθυνος κάθε ομάδας και να εξηγεί κάποια πράγματα στον κόσμο. Από αυτόν ζητάει στήριξη και χρήματα, δεν οφείλει να του πει (ως ένα σημείο) τι συνέβη και φτάσαμε ως εδώ;

Στον Ολυμπιακό από τον τελικό με την ΑΕΚ και μετά, έχουν επιδοθεί με…συνέπεια σε απανωτά αγωνιστικά και επικοινωνιακά λάθη. Τα επικοινωνιακά δεν κοστίζουν τόσο σε βάθος χρόνου, τα αγωνιστικά όμως σε χαντακώνουν. Με μισόλογα και αιχμές, φωνές και διάχυτο εκνευρισμό τόσο καιρό πάνω από το λιμάνι, οι πρώτοι που αγωνιούσαν ήταν οι φίλοι του Ολυμπιακού. Πολλές αλλαγές προσώπων, κάποιες χωρίς προφανή λόγο, η ομάδα αποκλείστηκε και μετά από αυτό ήρθε η μάλλον περίεργη επιλογή και τελικά φιάσκο με τον Ουζουνίδη.

Τώρα δείχνει να μαζεύεται το πράγμα. Μετά τον άτυχο, αλλά και ανέτοιμο Βίκτορ, ήρθε κανονικός προπονητής, με περίπου την ίδια φιλοσοφία όπως ο Σίλβα, άρα θα κινηθεί σε γνωστά προπονητικά μονοπάτια, συνεπώς η ομάδα δεν θα μπερδευτεί και άλλο.

Στέκομαι σε μερικές δηλώσεις του κ. Κουντούρη που παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Καταρχάς λέω ξανά πως χαίρομαι γιατί μετά και τις δηλώσεις Βίκτορ, υπάρχει η ΕΠΙΣΗΜΗ θέση της ΠΑΕ Ολυμπιακός και όχι λόγια του αέρα. Αν και νομίζω πως ο αντιπρόεδρος δεν έχει ευθύνη για όσα έγιναν μέχρι σήμερα, ωστόσο αυτός ανέλαβε την υποχρέωση να εξηγήσει κάποια πράγματα.

Είπε ο κ. Κουντούρης πως « Η πιο σωστή (επιλογή διαδόχου του Σίλβα) ήταν ένας που να ξέρει την ομάδα και ο Βίκτορ ξέρει την ομάδα. Γιατί παίζαμε προκριματικά μετά από ένα μήνα».

Πρώτο λάθος στο πλάνο του Ολυμπιακού. Και εδώ φαίνεται το πόσο τους αιφνιδίασε ο Σίλβα με την παραίτηση του. Μα δεν παίρνεις ένα γνώστη του Ολυμπιακού. Παίρνεις έναν τεχνικό που έχει σχεδόν την ίδια αντίληψη για το άθλημα με τον προηγούμενο. Και αν γίνεται τις ίδιες προπονητικές μονάδες. Από τη στιγμή που δε θέλεις να αλλάξεις τίποτα σε ένα μήνα και να πας με την ομάδα έτοιμη στα προκριματικά, αυτό είναι το πιο βασικό. Ή κρατάς τον βοηθό του Σίλβα για ένα διάστημα ή παίρνεις μία…φωτοτυπία του. Και ο Αλέφαντος ξέρει τον Ολυμπιακό και ο Αναστόπουλος . Αυτούς θα πάρεις;

Άρα η επιλογή Βίκτορ, έγινε με λάθος κριτήρια. Μάθημα σκληρό που πήραν οι Πειραιώτες και το διόρθωσαν μετά από έναν αποκλεισμό.

Συνεχίζουμε. Είπε ο Κουντούρης για τον Βίκτορ: « Ο αποκλεισμός μπορεί να έρθει, ποδόσφαιρο είναι. Αυτό που είδαμε όλοι ήταν κάτι τραγικό. Δεν ήταν ποδόσφαιρο. Μέχρι το τελευταίο παιχνίδι άλλαξε την ομάδα με ένα σύστημα που δεν είχε παίξει ποτέ. Αποτέλεσμα να μείνουμε εκτός Champions League μετά από πέντε χρόνια».

Σωστό και λάθος. Σωστό ότι αυτό που παρουσίασε ο Ολυμπιακός ήταν ανέκδοτο, όχι όμως ότι μόνο για αυτό το λόγο αποκλείστηκε. Ο Βίκτορ έχει μεγάλες ευθύνες, αλλά παρέλαβε μία μπερδεμένη ομάδα, χωρίς κίνητρο, με παίκτες που φεύγουν, έφυγαν και γύρισαν, δεν κάνουν για τον Ολυμπιακό και πάλεψε με λάθος αγωνιστικό σχέδιο να κάνει μία πρόκριση. Αυτά δεν γίνονται. Άρα φταίει σε μεγάλο βαθμό και η διοίκηση που η ομάδα παρουσιάστηκε τόσο μπερδεμένη.

Και κλείνουμε με την πιο αξιοπρόσεκτη δήλωση: « Αλλάξαμε τον προπονητή. Αλλαγή στο τμήμα σκάουτινγκ και αλλαγή στο ποδοσφαιρικό τμήμα, με πρόσωπα όπως οι Αριέλ Ιμπαγάσα και Φρανσουά Μοδεστό, άνθρωποι αρεστοί στον κόσμο. Είναι η τρίτη αλλαγή προπονητή σε 50 ημέρες».

Άνθρωποι αρεστοί στον κόσμο; Ενώ ο Γεωργάτος δεν ήταν; Και κυρίως. Τι σημαίνει άνθρωποι αρεστοί στον κόσμο; Αυτό είναι το κριτήριο πρόσληψης τους ή οι γνώσεις τους και οι ικανότητες τους για το πόστο που ανέλαβαν; Μάλλον εδώ παρέλειψε να αναφερθεί στα προσόντα τους και προσπάθησε να μιλήσει πιο…οπαδικά για να γλυκάνει λίγο τον κόσμο που διψάει για κάτι τέτοια. Δεκτόν, αλλά θα θέλαμε και τους πραγματικούς λόγους της πρόσληψης τους, τους πιο τεχνοκρατικούς, τους πιο ουσιαστικούς.

Νομίζω πως ο Κουντούρης έχει σωστή σκέψη για την ομάδα και με όσα είπε, έδειξε πως όντως οι ερυθρόλευκοι μετά από ένα τετράμηνο αναταραχής, επιστρέφουν στο κανονικό ποδόσφαιρο και πατούν σε στέρεο πλάνο. Καλό θα είναι να γίνει τακτική αυτή η εξωστρέφεια, γιατί μας βοηθάει όλους. Και πιο πολύ βοηθάει τον ίδιο τον Ολυμπιακό.

Και η Ίντερ άλλαξε προπονητή 15 ημέρες πριν αρχίσει το πρωτάθλημα. Τέλος ο Μαντσίνι, πήρε τον Ντε Μπουρ. Εκεί βέβαια ήταν επιλογή της ιδιοκτησίας. Θέλω να πω πως συμβαίνουν οι αλλαγές, τα απρόοπτα, οι αναποδιές. Το πόσο σωστά και γρήγορα τις ξεπερνάς, καταδεικνύει και το πόσο οργανωμένος και δυνατός είσαι. Για να συνεχίσεις όμως στο σωστό δρόμο, πρέπει εκείνοι που κρατούν τα πόστα να ξέρουν από ποδόσφαιρο, να ξέρουν τη δουλειά. Και ο Ολυμπιακός πήγε χωρίς τεχνικό διευθυντή και χωρίς…κανονικό προπονητή, να αποκλείσει την πρωταθλήτρια Ισραήλ. Mission (σχεδόν) impossible.

ΥΓ Με τον Μανιάτη τι έχω χάσει; Δεν τους κάνει αγωνιστικά ή παίζει κάτι άλλο; Γιατί θυμάμαι ήταν από τα αγαπημένα παιδιά της διοίκησης, αρχηγός κτλ. Μέχρι τον τραυματισμό στο ματς Κυπέλλου με την ΑΕΚ, τον χειμώνα του 2015. Τι άλλαξε μετά; Δε μπορεί να είναι μόνο αγωνιστικοί οι λόγοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ