OPINIONS

Άλλο δίψα, άλλο "ψύχωση"

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΑΟΚ - ΠΑΟ (MOTION TEAM)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΑΟΚ - ΠΑΟ (MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Ο Πάνος Βόγλης γράφει για την ισορροπία που απαιτείται στον ΠΑΟΚ για την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος.

Άκουγα την Κυριακή σε έναν ραδιοφωνικό σταθμό, τον συνάδελφο που μετέδιδε το ΠΑΟΚ-Ατρόμητος, να λέει επί λέξει “Το γκολ του Μακ φέρνει τον ΠΑΟΚ πιο κοντά στη νίκη, στο τρίποντο και σε βάθος χρόνου και στο πρωτάθλημα. ΈΝΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ Ο ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ, Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ 33 ΧΡΟΝΙΑ”.

Ώπα, μισό λεπτό. Από που προκύπτει ότι ο λαός της Βορείου Ελλάδος θέλει να δει πρωταθλητή τον ΠΑΟΚ; Έχει γίνει κάποια δημοσκόπηση; Δε νομίζω...

Ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Δικεφάλου δεν είναι ο Ολυμπιακός, ούτε καν η ΑΕΚ. Είναι καθαρά και πάνω από όλα ο ίδιος του ο εαυτός. Έχουν καταστήσει το εφετινό πρωτάθλημα ως “do or die” θέμα. Κοινώς "ψύχωση", που είχε πει κάποτε και ο μεγάλος Κάτανετς και τον έφαγε η μαρμάγκα στο λιμάνι.

Παρατηρώ, ακούω, χωρίς υπερβολή μελετώ κάθε κίνηση στην ομάδα του Ιβάν Σαββίδη και διαπιστώνω πως ο Λουτσέσκου και οι παίκτες έχουν φορτωθεί πολύ μεγαλύτερο βάρος στις πλάτες τους από αυτό που πραγματικά θα έπρεπε. Να το κάνει η Παρί στη Γαλλία, να το καταλάβω. Έχει ξοδέψει πολλά περισσότερα εκατομμύρια από τους αντιπάλους της. Να το κάνει η Μπάγερν που το έχει μονοπώλιο το πρωτάθλημα στη Γερμανία, να το δεχθώ.

Να το κάνει και η Γιούβε που το παίρνει μόνιμα στην Ιταλία και πήρε ένα σωρό παικταράδες το περασμένο καλοκαίρι, ναι έχει βάση. Ο ΠΑΟΚ γιατί ρε παιδιά;

Από που προκύπτει ότι έχει καλύτερο ρόστερ από τον Ολυμπιακό; Ότι έχει καλούς επιθετικούς από την ΑΕΚ; Ότι έχει καλύτερο προπονητή από Γκαρθία, Χιμένεθ, ακόμη και Ουζουνίδη;

Προσοχή! Δε λέω πως έχει κακή ομάδα. Μια χαρά ομάδα έχει και τακτοποιημένη οικονομικά και πλέον πολύ πιο σοβαρή και αγωνιστικά. Αλλά ψύχωση γιατί; “Επειδή μας λείπει πολύ καιρό”, μου είπε ένας φίλος Παοκτζής. Ο.Κ., αλλά ο πιο σίγουρος τρόπος να μην πετύχεις σε κάτι, είναι να πάθεις εμμονή με αυτό. Ειδικά αν δεν είσαι μαθημένος σε αυτό.

Η ΦΙΛΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ Η ΕΜΜΟΝΗ

Να θυμίσω πως ο Δικέφαλος δεν έπαιξε καν στην Ευρώπη, αποκλείστηκε από την Έστερσουντ και φυσικά δεν έφερε στην Τούμπα τον... Νεϊμάρ. Καλοί παίκτες, στιβαρή διοίκηση, στήριξε τον δεύτερο προπονητή που προσέλαβε, βρήκε ρυθμό, ως εκεί για την ώρα. Ναι, φυσικά είναι εκ των φαβορί για τον τίτλο. Ναι, μπορεί να το κατακτήσει.

Η έλλειψη του αντικειμένου του πόθου δεν πρέπει να αποτελεί οδηγό για το πώς θα κινηθεί ο οργανισμός "ΠΑΟΚ" ως το τέλος. Θα αγχωθούν περισσότερο, δεν είναι μαθημένοι σε τέτοιες συνθήκες και είναι πολύ πιθανό μόνοι τους να χαλάσουν το μυαλό τους. Άλλο πράγμα το κίνητρο, η δίψα, η φιλοδοξία και άλλο πράγμα η εμμονή, το κόλλημα, η ψύχωση. Όταν όλη η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην Τούμπα κάνει λόγο για “λαϊκή επιταγή των πολιτών της Μακεδονίας”, χάνεται το μέτρο. Μπορεί ένας δημοσιογράφος να μην εκφράζει την πλειοψηφία. Σωστό. Μπορεί και να την εκφράζει.

Ο πρωταθλητισμός θέλει ηρεμία, προσεκτικά βήματα, καθαρό μυαλό όταν όλα θα κρίνονται σε μία λεπτομέρεια. Και φανατισμό, όχι όμως υπέρμετρο.

ΥΓ Είναι κρίμα η πιο ωραία πόλη της Ελλάδας, να έρχεται στην επικαιρότητα μόνο για συλλαλητήρια και ποδοσφαιρικά ζητήματα. Η Θεσσαλονίκη αξίζει περισσότερα από το να είναι μείζον θέμα το ποδόσφαιρο και να διαδηλώνει για το αυτονόητο: Ότι η Μακεδονία είναι ελληνική. Για το πρώτο ευθύνονται οι ίδιοι οι πολίτες. Για το δεύτερο οι πολιτικοί μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ