OPINIONS

Ο Παναθηναϊκός έχει το momentum

Ο Παναθηναϊκός έχει το momentum
Λουντ Ιμπάρμπο ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για την πρόκριση του Παναθηναϊκού στη Στοκχόλμη και πιστώνει στον Αντρέα Στραματσόνι τη σωστή νοοτροπία του.

Τι λέγαμε πριν από τη ρεβάνς της Friends Arena; Ότι ο Παναθηναϊκός ήταν υποχρεωμένος να προκριθεί και να αξιοποιήσει την ευνοϊκή συγκυρία με τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού από το Champions League!

Τελικά, ανταποκρίθηκε με το παραπάνω… Πέρασε την ΑΪΚ, πέτυχε τη δεύτερη νίκη του με 2-0, κράτησε το «μηδέν» και στη Στοκχόλμη (έστω και με… τρικυμία) και «ξόρκισε» κατά μεγάλο βαθμό την πίεση της Γκαμπάλα.

Οι παίκτες του κέρδισαν αυτοπεποίθηση, ο προπονητής κέρδισε εμπιστοσύνη, οι φίλαθλοι ζεστάθηκαν, δημιουργείται καλό κλίμα και καλλιεργούνται προσδοκίες. Βέβαια, παράλληλα αυξάνονται και απαιτήσεις, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό από τη στιγμή που μιλάμε για τον Παναθηναϊκό.

Υπήρξαν αρνητικά σημεία; Εννοείται και ήταν αρκετά. Για παράδειγμα, η ατολμία του πρώτου ημιχρόνου ή ο εφησυχασμός του τελευταίο 20λεπτου. Οι αργές αντιδράσεις του Ιβανόφ στην άμυνα ή οι επιπόλαιες πάσες του Ζέκα.

Με το διπλό στη Σουηδία, ο Παναθηναϊκός ξανάγινε Panathinaikos; Όχι. Για να αποκτήσει εκ νέου την υπόσταση του, απαιτούνται πολλά περισσότερα από μία πρόκριση στον γ’ προκριματικό του Europa League. Ούτε καν η απλή παρουσία στους ομίλους. Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται να προχωρήσει αρκετά στη διοργάνωση, ώστε να επαναφέρει το ευρωπαϊκό προφίλ του.

Ωστόσο, η ομάδα πρέπει να αρχίσει από κάπου. Οι δύο νίκες επί της ΑΪΚ είναι μία καλή αρχή. Μία πειστική αρχή. Παρέχει τις βάσεις για να συγκροτηθεί ένα δυνατό σύνολο που θα παρουσιαστεί ανταγωνιστικό.

Το κυριότερο, όμως, ο Παναθηναϊκός αποκτά θετική αύρα για το προσεχές χρονικό διάστημα, την ίδια ώρα που ο βασικός ανταγωνιστής του, Ολυμπιακός, θα βιώσει μία δύσκολη περίοδο. Δεν λέω ότι θα «διαλυθεί», αλλά σίγουρα ο αποκλεισμός από την Χαποέλ Μπερ Σεβά θα προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες. Αυτό θα διατηρηθεί, υπό την αίρεση να προκριθεί ο Παναθηναϊκός στους ομίλους, γιατί μία αποτυχία σε αυτό τον τομέα, θα αποτελέσει « βήμα προς τα πίσω».

Επίσης, θέλω να τονίσω κάτι που παρατήρησα. Μου άρεσε πολύ που ο Στραματσόνι στη συνέντευξη Τύπου επεσήμανε τα λάθη. Είναι δείγμα της νοοτροπίας που διακρίνει τον Ιταλό προπονητή και οφείλω να το αναγνωρίσω. Όπως στεκόμαστε στα αρνητικά, πρέπει να του αποδίδουμε τα καλά του.

Δεν έχουν περάσει παρά δύο μήνες από το φινάλε της προηγούμενης σεζόν, όταν ο Στραματσόνι δεχόταν αποδοκιμασίες στο «Απόστολος Νικολαΐδης» και η πλειονότητα των φιλάθλων και των ρεπόρτερ ζητούσαν την απομάκρυνση του. Έκτοτε, η κατάσταση μοιάζει σαν κάτι μακρινό, όσο και δεν είναι. Ο Παναθηναϊκός υιοθετεί ένα αγωνιστικό στυλ, με αδυναμίες, φυσικά, αλλά το βγάζει στον αγωνιστικό χώρο και ο Ιταλός αρχίζει να πείθει. Δεν έχουν εκλείψει η δυσπιστία και η επιφυλακτικότητα, αλλά έχει τις προοπτικές να τις αντιστρέψει.

Αυτά προς το παρόν και το Σαββατοκύριακο, θα επανέρθουμε πιο εξειδικευμένα, με τα θετικά και τα αρνητικά των δύο παιχνιδιών του Παναθηναϊκού με την ΑΪΚ…

Υ.Γ.: Ο υπέρτιτλος "ΜΕ ΤΟ ΓΚΟΛ ΤΟΥ "ΜΠΑΜΠΗ" ΠΩΣ ΝΑ ΧΑΣΕΙΣ;" δεν έχει σχέση με τον υπογράφοντα, ο οποίος ήταν ο απεσταλμένος του Sport24.gr και του Sport24 Radio 103,3 στη Στοκχόλμη. Αφορά τον Βίκτορ Ιμπάρμπο, τον οποίο οι συμπαίκτες του στο «Γεώργιος Καλαφάτης» αποκαλούν χαϊδευτικά… Μπάμπη! Αφού σκόραρε ο «Μπάμπης», πώς να χάσει ο Παναθηναϊκός;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Photo Credits: Action images

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ