OPINIONS

O Παναθηναϊκός είναι η νέα redeem team

O Παναθηναϊκός είναι η νέα redeem team

Πριν προλάβεις να... χωνέψεις τα back to back λουκούλλεια γεύματα, έλα να δούμε τι πρέπει να κάνει ο Παναθηναϊκός στα back to back παιχνίδια με τη Φενέρμπαχτσε, ώστε να βρεθεί στο Final Four της Κωνσταντινούπολης. Γράφει η Νίκη Μπάκουλη

Κατ' αρχάς, να ευχηθώ Χρόνια Πολλά. Να έχεις υγεία, κουράγια και να χαμογελάς, γιατί διαφορετικά δουλίτσα δεν γίνεται. Πάμε τώρα, να δούμε πώς θα γίνει η δουλίτσα του Παναθηναϊκού, στο "ζευγάρωμα" με τη Φενέρμπαχτσε, στα playoffs της Euroleague που κάνουν πρεμιέρα την Τρίτη 18/4, στις 21.00 (EΡΤ2).

O Παναθηναϊκός που λες, παίζει αύριο. Παίζει και την Πέμπτη (20/4), μετά ταξιδεύει για την Κωνσταντινούπολη, όπου θα αγωνιστεί στις 25/4 και μετά, αν χρειαστεί, στις 27/4. Μέτρα λίγο, τις ημέρες και τα ματς και πες μου αν έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο, φέτος, σε αυτά τα παιδιά. Και να 'ναι καλά και η ελληνική λίγκα που βοηθά την κατάσταση (με τους "αιώνιους" να απέχουν από τον πρώτο γύρο).

Σε άλλες χώρες, ούτε που νοιάζονται. Αλλά ας επιστρέψω στο ερώτημα: το 'χουν ξαναζήσει όλο αυτό ο Τσάβι Πασκουάλ και οι παίκτες του; Όχι γενικά και αόριστα. Μαζί. Ως μέλη του Παναθηναϊκού. Είναι η πρώτη φορά που καλούνται να απαντήσουν σε αυτό το -ομολογουμένως- ζωτικής σημασίας ερώτημα. Και θα έλεγες πως η στιγμή είναι... λίγο πονηρή, όπως και οι συνθήκες.

Aν οι "πράσινοι" έβρισκαν απέναντι τους, σε αυτά τα playoffs, οποιαδήποτε άλλη ομάδα (ή για να λέμε αλήθειες, οποιονδήποτε άλλον προπονητή), ως οι έχοντες το πλεονέκτημα έδρας, δεν θα ετίθετο καν θέμα συζήτησης. To γεγονός ότι θα διεκδικήσουν την πρώτη πρόκριση σε Final Four, μετά το 2012 εναντίον του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, είναι που δημιουργεί μια επιπλέον ανάγκη για επιπλέον διευκρινίσεις. Ξεκάθαρα η τακτική θα πρωταγωνιστήσει και κάθε μικρό πλεονέκτημα θα είναι καθοριστικής σημασίας.

Ήλθε η ώρα για εξιλέωση

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, από το δεδομένο ότι για να επιβιώσει της σειράς ο Παναθηναϊκός, χρειάζεται ομαδική δουλειά. Δηλαδή, δεν αρκεί ένας ή δυο -εκτός και αν εμφανίζεται ένας διαφορετικός οδηγητής, σε κάθε αγώνα. Η φετινή ιστορία μπορεί να 'χει και τίτλο το “Redeem team”, αυτόν που είχε δοθεί στους Αμερικανούς, πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, όταν διεκδικούσαν την εξιλέωση. Μετά τα όσα έγιναν πέρυσι, με τη Λαμποράλ Κούτσα, θα έλεγες πως οι “πράσινοι” βρίσκονται σε μια ανάλογη φάση. Και η υλοποίηση του στόχου αφορά τους πάντες. Από τον πρώτο έως τον τελευταίο, για 40 αγωνιστικά λεπτά επί όσα ματς χρειαστούν.

Στα 30 ματς της κανονικής περιόδου, όλες οι ομάδες τις έζησαν τις εμπειρίες τους στην αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά (συμπεριφορά που είναι ευρύτερα γνωστή ως “σκαμπανέβασμα”). Υπήρχε κούραση, όπως και τραυματισμοί και άρα θεματάκια με τη χημεία. Όποιος κατάφερε να βρει μια κάποια συνέπεια και σταθερότητα, είδε προκοπή. Μεταξύ αυτών, ήταν και ο Παναθηναϊκός, που τώρα καλείται να δουλέψει εκ νέου στο θέμα της “χημείας”. Χρειάζεται βλέπεις, τουλάχιστον 9 με δέκα παίκτες στο rotation και όλοι να προσφέρουν κάτι καλό. Δηλαδή, να παίζουν από το 5 (με άριστα το 10) και πάνω.

Το κλισέ που... ενεργοποιεί ο Ομπράντοβιτς

Το “όλα μπορούν να συμβούν” ανήκει στην κατηγορία των κλισέ φράσεων που διαβάζεις κάθε χρόνο, τέτοια εποχή. Το βέβαιο είναι πως αν αναζητάς μια λέξη, για να χαρακτηρίσεις τη σειρά, θα καταλήξεις στο “απρόβλεπτη”. Αυτός είναι ο λόγος που όλοι όσοι ασχολούνται με το σπορ, πανευρωπαϊκά, έχουν χαρακτηρίσει αυτό το ζευγάρι ως το πιο ενδιαφέρον των φετινών playoffs. Μια επίσκεψη στο Twitter, θα σε πείσει πως αυτή είναι η πραγματικότητα.

Ένας από τους λόγους είναι ότι ο Ομπράντοβιτς έχει την... τεχνογνωσία να αντιστρέψει την όποια εις βάρος του (της ομάδας του) κατάσταση. Θυμήσου λίγο, τι είχε γίνει το 2011, στο “σταύρωμα” με την Μπαρτσελόνα, ομάδα που είχε το πλεονέκτημα έδρας. Αυτό φυσικά και δεν κάνει ως μη γενόμενο το αβαντάζ που έχει το “τριφύλλι”. Δεν εγγυάται όμως, και τίποτα, αν δεν το διαχειριστεί σωστά η ομάδα.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Παναθηναϊκό, θα είναι να βρει επιθετικό ρυθμό εναντίον μιας ομάδας που παίζει δυνατή άμυνα -ναι, γνωστή και ως “στα όρια του φάουλ”. Για να τα καταφέρει, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει ψηλά και γρήγορα σχήματα. Διότι μόνο έτσι θα μπορεί να τακτοποιήσει τύπους σαν τους Μπογκντάνοβιτς, Νάναλι, Ντατόμε, Βέσελι και Ουντό.

Το κεφάλαιο "Καλάθης"

Προφανώς και έχεις δει τη χρησιμότητα της συμμετοχής του Νικ Καλάθη, όταν τον φροντίζουν οι συμπαίκτες του και όταν υπάρχουν στο παρκέ παίκτες με τους οποίους μπορεί να συνεργαστεί υποδειγματικά. Ο Ομπράντοβιτς ξέρει πολύ καλά τον Καλάθη, όπως και ο Καλάθης ξέρει ότι... τον ξέρει πολύ καλά ο Ομπράντοβιτς. Θα έχει λοιπόν, ενδιαφέρον να δούμε τι θα έχει ετοιμάσει ο Τσάβι Πασκουάλ, ώστε να δημιουργήσει σύγχυση, υπέρ της ομάδας του.

Τρίποντα, για να ανοίξει η άμυνα

Όσες ομάδες επικράτησαν φέτος της Φενέρμπαχτσε, είχαν καλό ποσοστό από τη γραμμή των 6.75. Από τη στιγμή που οι γείτονες δεν... δίνουν πόντους μέσα από τη ρακέτα, το τρίποντο γίνεται μονόδρομος για να τους αναγκάσεις να κουνηθούν. Στα θετικά, το τρίποντο είναι και μια από τις αγαπημένες συνήθειες των “πρασίνων”. Η αλήθεια είναι ότι χρειάστηκαν λίγο καιρό για να ισορροπήσουν την ιστορία (από το “μόνο τρίποντα”, να βρουν και εναλλακτικές), αλλά θα έλεγες πως στην παρούσα φάση είναι έτοιμοι να κάνουν σωστή χρήση -και να μη ξεφύγουν.

Mοχάμεντ και Μπογκντάνοβιτς, οι προτεραιότητες

Ο Αλί Μοχάμεντ μπορεί να 'χει δημιουργήσει ουκ ολίγες απορίες (για το ρόλο του στη Φενέρμπαχτσε, ενδεχομένως και στο μπάσκετ επιπέδου Euroleague), αλλά και μόνο το γεγονός ότι θα παίξει όντας τραυματίας (γιατί το ζήτησε, γιατί δεν θέλει να χάσει τη σειρά), προφανώς και κάτι λέει για το χαρακτήρα του. Αυτός, μαζί με τον Μπογκντάνοβιτς -ο οποίος επίσης, παίζει τραυματίας, όπως και ο Ντατόμε- είναι οι παίκτες που πρέπει να “εξαφανίσει” με την άμυνα του ο Παναθηναϊκός, για να 'χει κάνει μια καλή αρχή. Και η εξέλιξη του Παππά σε αμυντικό όπλο, έρχεται να δώσει τη λύση στο ερώτημα του Πασκουάλ “ποιον άλλον εξαιρετικό αμυντικό έχω στα γκαρντ, μετά τον Καλάθη”.

Θα δεις πάλι τις αλλαγές στην άμυνα, με τους Σίνγκλετον και Γκιστ (οι αλλαγές είναι ο τρόπος να “ακυρώσεις” τα κατ' αρχάς οφέλη του pick n roll και να δημιουργήσεις δύο διαφορετικά miss matches) αλλά για να δεις και το “τριφύλλι” να ξεχωρίζει, θα πρέπει να εμφανιστούν γκαρντ να “κρατήσουν” τους Βέσελι και Ουντό, μέσα. Δηλαδή, ενόσω οι Σίνγκλετον και Γκιστ περιορίζουν τους γκαρντ, με τα γρήγορα πόδια τους, οι “κοντοί” του Παναθηναϊκού θα πρέπει να τακτοποιήσουν τους Βέσελι και Ούντο, κοντά στο καλάθι. Μένει να δούμε αν θα τα καταφέρουν οι Φελντέιν και Ρίβερς -μεταξύ άλλων.

Δεν έχω κληρονομικό χάρισμα (ξεκάθαρα αν είχα, θα έκανα καριέρα mentalist στην Αμερική), αλλά θα πρότεινα να μην περιμένεις μικρή σειρά. Πολλώ δε από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός έχει πιο μεγάλο ρόστερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ