OPINIONS

Ο Fortunes του Ολυμπιακού

Ο Fortunes του Ολυμπιακού
INTIME SPORTS

Ο Μάνος Μίχαλος αφήνει την καθημερινότητα του 2-0 του Ολυμπιακού και αρθρογραφεί για το φαινόμενο "Κώστας Φορτούνης", το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο των ερυθρολεύκων.

Σύμφωνα με τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας τον οποίο έτσι κι αλλιώς στην Ελλάδα σπανίως τηρούμε ή θέλουμε να υπηρετούμε, υπάρχει ένας “άγραφος” κανόνας που λέει “η ομάδα πάνω από όλους”. Σωστός και αντικειμενικά δίκαιος ο κανόνας, αλλά ο Πόντιος Πιλάτος με το “νίπτω τας χείρας μου” επί της ουσίας καταδίκασε τότε τον Ιησού αφήνοντας τον να πέσει μέσα στις ορέξεις του πλήθους.

Ομοίως αν σήμερα, όλοι εμείς λέμε μόνο “ανώτερος ο Ολυμπιακός του ΠΑΟΚ”, “έπαιξε πραγματικά καλύτερα η ομάδα των ερυθρολεύκων” και “φοβερό στήσιμο (γκουχ, γκουχ, προπονητικό εννοώ μην σας πιάνουν τα σύνδρομα) είχαν οι Πειραιώτες μέσα στην Τούμπα, επί της ουσίας εξισώνουμε όλους τους παίκτες.

Στην προκειμένη περίπτωση δεν ψάχνω να βάλω ξεχωριστό θώκο για τον Ρομπέρτο ( το έκανε ο Sport24 Radio 103,3 το πρωί της Δευτέρας) γιατί ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού έχει συνηθίσει να πιάνει τα άπιαστα και να ηγείται των νικών των ερυθρολεύκων σε Ελλάδα και Ευρώπη. Στο μυαλό μου έχω τον Κώστα Φορτούνη, αυτόν τον 22χρονο μπαλαδόρο που 10 μόλις χρόνια πριν είχε τον Ζιοβάνι και τον Ριβάλντο στους τοίχους του δωματίου του και τώρα ο ίδιος γίνεται είδωλο για τους φιλάθλους του Ολυμπιακού. Σοβαρός, με άρτια τεχνική κατάρτιση και για την ώρα σκυμμένο κεφάλι (όπως πήγε δηλαδή την ώρα της αλλαγής να δώσει τη θέση και το χέρι του στον Καμπιάσο, που ποιος να το ‘λεγε ότι θα έμπαινε ως αλλαγή του μικρού Κώστα), με δύο ασίστ (η πρώτη μισό γκολ) και με μια παρουσία που επιβεβαιώνει το παρακάτω:

Ο Κώστας Φορτούνης είναι το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του φετινού Ολυμπιακού. Όχι μόνο “επιχειρηματικά” ή όπως αλλιώς μπορεί να δει κάποιος τις αγοραπωλησίες σε σχέση με το ρόστερ του Ολυμπιακού τα καλοκαίρια, αλλά και εξαγωνιστικά αφού τα τελευταία 4-5 χρόνια το ελληνικό στοιχείο, αυτό που διετέλεσε υπερπολύτιμο χρωμόσωμα του ποδοσφαιρικού ερυθρόλευκου DNA την προηγούμενη δεκαετία, δεν είχε μεν εξαφανιστεί, αλλά σαφώς δεν ξεκινούσες την απαρίθμηση των παικτών της ομάδας του Ολυμπιακού από τους Έλληνες. Ο Φορτούνης μπολιασμένος με την έννοια της μεγάλης ομάδας από τότε που ήταν στις Ακαδημίες, ψημένος στα Τρίκαλα και την Τρίπολη και ανεπτυγμένος στη Γερμανία, είναι εμφανές ότι δεν είναι απλώς ένας ακόμα φέρελπις νέος και ένας παίκτης με προοπτική.

Είναι ένας Έλληνας ποδοσφαιριστής που όταν το ελληνικό ποδόσφαιρο με την Εθνική ομάδα το 2004 και τη γενικότερη παρουσία των συλλόγων στην Ευρώπη ανθούσε, ευχόμασταν και φανταζόμασταν θα έπειθε ένα σημαντικό ποσοστό παιδιών να μάθουν το ποδόσφαιρο (και γενικώς τον αθλητισμό) σωστά. Στην περίπτωση του Φορτούνη φαίνεται πως η συνταγή δούλεψε και τώρα μένει να δούμε πώς πρώτα ο ίδιος και μετά ο Ολυμπιακός θα αξιοποιήσει την ευκαιρία, τη δύναμη και τις πιθανότητες για μεγάλη καριέρα που ανοίγονται μπροστά του.

Τι έχει να κερδίσει ο παίκτης από υγιή εξέλιξη μέσα στα πλαίσια της ομάδας, της συγκεκριμένης μάλιστα; Να πρωταγωνιστήσει και να ηγηθεί ενός συνόλου που μαθαίνει να παίζει με τις πιο υψηλές απαιτήσεις από τον κόσμο και τα Media, να ωριμάσει ως προσωπικότητα, ενώ ο Ολυμπιακός να χτίσει γύρω του έναν κορμό που μόνο ένας τέτοιος θα του δώσει τις πιθανότητες για σταθερά ανοδική ευρωπαϊκή πορεία. Τώρα όσον αφορά αποσβέσεις, πωλήσεις, ενοικιάσεις και άλλες επιλογές για cash flow στα ταμεία του Ολυμπιακού πάντα (θα) είναι μέσα στο παιχνίδι γιατί το παιχνίδι είναι και business, αλλά δεν υπάρχει καλύτερος μάνατζερ από αυτόν που ξέρει το σωστό timing της κάθε κίνησης. Στο timing κρίνονται όλα.

Σίγουρα, τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι εύκολα και δύο ασίστ ή πέντε καλές βραδιές δεν είναι αρκετές. Στου Ρέντη (και κάθε προπονητικές εγκασταστάσεις ανεξαρτήτως ομάδας), έχουν χαθεί ταλάντα, έχουν εξαυλωθεί ελπίδες και έχουν περάσει στη σφαίρα του “κρίμα, φαινόταν ότι θα παίξει μεγάλη μπάλα” δεκάδες παίκτες και ταλέντα αυτού του τόπου. Γι’ αυτό και ο Μάρκο Σίλβα, τα προπονητικά team και η διοίκηση του Ολυμπιακού, εκτός από την καθημερινότητα (το ένα παιχνίδι μετά το άλλο, τις υποχρεώσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη ή και την πόλωση με άλλες ομάδες), να δουν ζεστά τις περιπτώσεις του Φορτούνη και του κάθε Φορτούνη, να διασφαλίσουν ότι θα μείνει προσγειωμένος, ότι θα προστατευτεί μέσα στα αποδυτήρια της ομάδας και ότι θα δεν θα τον κάνουν να πιστεύει ότι είναι αναντικατάστατος, ακόμα και όταν προκύπτουν κείμενα όπως αυτό.

Προφανώς η διασφάλιση της σωστής ανάπτυξης των ικανών νέων παικτών δεν αφορά μόνο τον Ολυμπιακό, αλλά ας δείξει το δρόμο ο πρωταγωνιστής του αθλήματος και οι συμπρωταγωνιστές ενδεχομένως να πειστούν (ή ζηλέψουν) και να ακολουθήσουν.

Διαβάστε ακόμα στο Sport24:

Κωνσταντόπουλος: "Stoiximan και Ολυμπιακός δουλεύουμε με μακροπρόθεσμους στόχους"

Ρομπέρτο στο Sport24 Radio 103.3: "Μόνο έτσι θα φύγω από τον Ολυμπιακό"

Ο Θρύλος των ονείρων μας

Τόσος πολιτισμός δεν αντέχεται

Το υπέροχο μήνυμα του Ρομπέρτο για όσα έζησε στην Τούμπα

Με την αύρα του Stoiximan.gr

Η κριτική των παικτών του Ολυμπιακού

Η πανηγυρική φωτογραφία από τα αποδυτήρια της Τούμπας

Τόσο έξυπνα, τόσο μάγκικα!

Έφτανε μισή ώρα στον Ολυμπιακό για το 2-0 στην Τούμπα

Ο πανηγυρισμός του Ιντέγιε στην Τούμπα

Οι παίκτες του Ολυμπιακού κατέθεσαν στεφάνι στην Τούμπα

Ο βασικός κορμός του Τούντορ

Ο Ολυμπιακός τον στέλνει στον ΠΑΟ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ